iOS 6-concept van Nederlandse bodem

Door: Koen van Tongeren - 32 reacties

Joost van der Ree is een 29-jarige student uit Amsterdam die een carrière als interface-ontwerper ambieert. Dat zal ‘m nog best wel eens kunnen gaan lukken, afgaand op de video die hij vrijdag op YouTube plaatste. Daarin demonstreert hij een aantal zelfbedachte interface-concepten voor iOS.

De ideeën van Joost variëren van logisch (het berichtencentrum achter het homescreen in plaats van er overheen) tot buitengewoon slim (het swipen over een icoontje om notificaties te zien).

Gisteren werd duidelijk dat Apple op de keynote van de WWDC meer zal vertellen over iOS 6. Dan zullen we zien of Joost van der Ree naast een onterwerptalent of profetische kwaliteiten heeft.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  sunapple

  Mooi gedaan, maar met al die swipe bewegingen links, recht, naar boven en beneden wordt het erg lastig om fatsoenlijk te kunnen navigeren zonder acties te maken die je niet bedoeld had. Zelf zou ik er misschien wel mee om kunnen gaan, maar van mensen die daar minder handig mee zijn hoef je het niet te vragen, om maar te zwijgen over de handleiding die je er bij nodig hebt.

 • Profielfoto
  JBStudio

  Wow, ziet er mooi uit! Handige features.

 • Profielfoto
  100percentme

  Zeer interessant, ziet er goed uit. Alleen denk ik niet dat mijn pa hiermee kan omgaan, die zou dan constant acties uitvoeren die hij niet bedoeld had en vervolgens een uur kijken wat er nou precies gebeurd is. Als dit komt is een aan-uit knop wel handig

 • Profielfoto
  bram91

  Ziet er zeker erg mooi uit!
  Alleen denk ik ook dat je zo snel acties uitvoert zonder dat je het had bedoelt. Idee is leuk, maar denk niet echt dat het goed zal werken.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Erg mooi! Ik hoop dat de Apple versie hier niet ver vanaf wijkt!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Mooi
  Maar ik zou het als ontwerper wat radicaler veranderen. Het ontwerp is namelijk gewoon het zelfde.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik hoop dat het Apple doordringt dat de interface van de iphone interactiever en vooral informatiever moet. Dit is een hele leuke poging.

 • Profielfoto
  Perspective

  Ziet er zeker erg mooi uit!
  Alleen denk ik ook dat je zo snel acties uitvoert zonder dat je het had bedoelt. Idee is leuk, maar denk niet echt dat het goed zal werken.

  Mee eens er is weinig Interface design gedaan. Meer User Experience design en Interaction Design. Is toch een wezenlijk verschil.

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Grappig, maar de Galaxy S3 heeft dit toch al ?

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Beetje Meego-achtig idee.

  Daarnaast is alles een beetje dubbelop. Als je notificaties wilt kan je het paneel omlaag halen én je kan op badges tikken? Slecht idee.

  Eerlijk gezegd vind ik er niets aan. Uiteindelijk ziet iOS er nog steeds even dated uit als het er in 2009 uitzag. Apple moet eens iets compleet nieuws doen!

 • Profielfoto
  Maced.2

  mooi gedaan hoor :thumbsup:..maar die muziek die er onder staat is @$^&%

 • Profielfoto
  demandiebakt

  vind het leuk maar druk, iOS moet voor iedereen te bedienen zijn en makkelijk! ik weet zeker dat dit minder makkelijk wordt voor m’n vader en moeder en oma die ook allemaal ipad’s en iphones hebben.
  en verder zijn deze apparaten zo snel dat je mail openen in plaats van een pop up toch bijna net zo snel is? dus ik zie dan het voordeel er niet zo van in..
  no offence het ziet er wel gaaf uit, maar ik denk dat het voor veel mensen niet zo makkelijk is.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik vermoed dat een soort Photo Booth ook naar het nieuwe IOS zal komen. Niet dat ik het meteen véél gebruik, maar dat lijkt me nog een groot OSX programma dat niet op IOS te vinden is. En in Lion hééft dit programma nog een update gekregen naar het uiterlijk op Full Screen, dus het is nog niet gedaan met Photo Booth.

 • Profielfoto
  Kobes

  @renroeland Wel eens een iPad > 1 in je handen gehad? Zou ik eens doen, dan zou je profetie zomaar eens waar kunnen worden…

 • Profielfoto
  youp.c

  maar iphones en ipods niet, ik zou het ook een mooie toevoeging vinden op die devices.
  Over het concept: fantastisch! De huidige multitaskbars, is het gewoon niet, er staat te weinig informatie, zodat je je vaak vergist (heb ik die pdf nu geopent in iBooks, Safari of Mail?) en veel te veel gescroll, nu heeft dit concept niet minder scroll, maar het lijkt mij fijner te werken en vooral duidelijker wat er nu waar geopent is en wat niet. Daarnaast zijn de badges en de notificaties zijn niet hetzelfde, soms heb ik de notificatie per ongeluk weggeklikt maar staat de badge er nog, en het is per app handiger te overzien dan alles bij elkaar.

 • Profielfoto
  Apple-TechKid

  ziet er goed uit maar helaas weinig nieuwe features dit vind ik zelf eigelijk de laatste update voor IOS 5

 • Profielfoto
  iPredict

  Mening: swipen vanaf de randen van het scherm is verschrikkelijk en heeft een aanzienlijke kans tot ongeweste input. Wel eens geprobeerd te slow-scrollen bij een video in iOS5? Ik kan ook een waslijst van 3rd party apps opnoemen die hierdopr functionaliteit hebben verloren.

 • Profielfoto
  seb88

  Zit wel wat leuks tussen, alleen meer geschikt voor JB tweaks dan echte nieuwe features.

 • Profielfoto
  Verwijder

  29 jaar en nog steeds student? Een laatbloeier.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Hij is dan ook geen 29 maar 26. Het staat überhaupt op de pagina waarnaar gelinkt wordt in het artikel.

  I’m Joost van der Ree, 26 years old, and living in Amsterdam. Currently I’m attending film school, but I’m an aspiring UI designer.

  Bron: http://notalotofwords.com/about/

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Wow, dit ziet er super uit!
  Vooral de notificaties even snel zien bij bijv. Berichten!

 • Profielfoto
  Xcode

  Joehoe, Apple, binnenhalen deze jongen!

 • Profielfoto
  Soulshaker

  mooi gedaan hoor :thumbsup:..maar die muziek die er onder staat is @$^&%

  Indeed , zelf ingefloten ? :slant:

  Maar met de macbook op mute is het filmpje 10/10 !

 • Profielfoto
  knekkie

  Deze gast gaat denk ik een leuke toekomst te gemoed.
  Ik ben benieuwd of hij al in contact is geweest met apple en of diet even zijn 15 minutes of fame zijn en dat we maandag de rest van zijn ideen voorbij zien komen. Of deze idee gepolijst door apple. Misschien ook juist niet. Maar deze gast verdient het om een dikke positie als interaction designer voor apple te krijgen. Vette shit.
  Hoe vaker ik er naar kijk des te beter ik het vind.

 • Profielfoto
  Edwin

  Uiteindelijk ziet iOS er nog steeds even dated uit als het er in 2009 uitzag. Apple moet eens iets compleet nieuws doen!

  Absoluut mee eens de interface is zelfs al sinds 2007 niet meer gewijzigd. Vind eerlijk gezegd de Metro interface van WP7 erg aantrekkelijk. Hopelijk ook BB10 maar dat gaat helaas nog even duren.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Biker en waffle.
  Ik ben het met jullie eens dat er wel wat opgepoetst mag worden. Maar ik ben bang dat er niet al te veel gaat veranderen. Het gaat hooguit wat meer op OSX Mountain Lion gaat lijken.

  Apple is de laatste twee jaar bezig iOS en OSX te versmelten.
  misschien wel net zoals microsoft dat aandurft met de metro interface. 1 look op alle apparaten. Geschikt voor touch, muis, trachpad, stem en keyboard input.

  Het zou daarom raar zijn wanneer apple maandag een totaal nieuwe look introduceert die niet lijkt op wat we nu kennen. En dat maakt het interface concept van Joost van de Ree zo geniaal. Die borduurt namelijk voor op de bestaande design language van apple. En mensen hoeven niet zo heel veel nieuwe dingen te leren om het te kunnen gebruiken.

 • Profielfoto
  MacRay

  Ik kwam er onlangs achter dat je een gemiste oproep kan swipen naar rechts vanuit een standy scherm. Vervolgens wordt er direct een bel actie gemaakt.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Je kan ook gewoon je bericht aanpassen door op je avatar te klikken, ipv opnieuw te posten met het woordje “achter” ertussen;)

 • Profielfoto
  MacRay

  “JeroenJK op 09 juni 2012
  Je kan ook gewoon je bericht aanpassen door op je avatar te klikken, ipv opnieuw te posten met het woordje “achter” ertussen”

  Dank je Jeroen. Maar vanuit de Omt App is dat niet mogelijk.

 • Profielfoto
  knekkie

  @ MacRay.
  Even op de link klikken open in safarie en je kan alsnog je post aanpassen in de HTML versie van OMT.;)

 • Profielfoto
  imacpro

  mooi gedaan hoor :thumbsup:..maar die muziek die er onder staat is @$^&%

  Indeed , zelf ingefloten ? :slant:

  Maar met de macbook op mute is het filmpje 10/10 !

  Doe normaal, dit is Air! Hoe kan je dit soort fijne en rustige muziek nou niet waarderen?

 • Profielfoto
  Jorrit9

  Vooral mission control en fullscreen mode in safari hebben ook echt een toevoeging!
  De “flipcons” is ook wel een goed idee, maar de “dynamic badges” zijn idd wat dubbelop, NFcenter is prima zo.

  Prima ideeen voor iOS 7!