Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 12 juni 2012
Leestijd: 1 minuut

Het Nederlandse tintje aan Maps in iOS 6

Toen Apple’s Scott Forstall gisteren de nieuwe Maps-app demonstreerde met ingebouwde ‘turn-by-turn’-navigatie werd het waarschijnlijk even stil bij bedrijven als navigatiebedrijven als Navigon’s en Garmin. Zo niet bij onze vaderlandse trots TomTom. Daar ging de Champagne open.

Kort na de keynote werd duidelijk dat Apple een overeenkomst met TomTom heeft gesloten voor de levering van kaartgegevens voor Maps in iOS 6. Vanochtend bevestigde TomTom dit met een kort persbericht. Daarin staat te lezen dat het gaat om een wereldwijde overeenkomst voor kaarten en ‘gerelateerde informatie’.

TomTom levert de meest up-to-date digitale kaarten ter wereld. Met een dekking van meer dan 200 landen en geografische gebieden omvatten de kaarten wereldwijd meer dan 35 miljoen kilometer wegen. (persbericht TomTom)

Vermoedelijk levert TomTom naast kaarten ook locatie-informatie van bedrijven en (semi-)publieke ruimtes aan de Maps-app. Apple meldde zelf al dat er 100 miljoen van dit soort plekken zijn opgenomen in Maps voor iOS 6. Ook is het mogelijk dat Apple gebruik mag maken van TomTom’s HD Traffic aangezien Apple’s eigen verkeersinformatie in de app veel wegheeft van die dienst.

Met de overeenkomst tussen TomTom en Apple zullen de servers van Google het in de toekomst een stuk rustiger krijgen. Op dit moment komt 50% van het mobiele dataverkeer van Google’s kaartgegevens nog van iOS-apparaten omdat de huidige Maps-app nog gebruik maakt van Google’s kaarten, locatie-gegevens en verkeersinformatie.

Wat TomTom aan Apple verdient met de gesloten overeenkomst is niet bekend, maar in een gesprek met BNR Nieuwsradio gaf leidinggevende Taco Titulaer van TomTom indirect te kennen dat de overeenkomst misschien wel de redding van het bedrijf is geweest. Investeerders zijn er in ieder geval erg blij mee. Het aandeel TomTom staat op dit moment meer dan 11% in de plus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Het Nederlandse tintje aan Maps in iOS 6
Sluiten