Het Nederlandse tintje aan Maps in iOS 6

Door: Koen van Tongeren - 25 reacties

Toen Apple’s Scott Forstall gisteren de nieuwe Maps-app demonstreerde met ingebouwde ‘turn-by-turn’-navigatie werd het waarschijnlijk even stil bij bedrijven als navigatiebedrijven als Navigon’s en Garmin. Zo niet bij onze vaderlandse trots TomTom. Daar ging de Champagne open.

Kort na de keynote werd duidelijk dat Apple een overeenkomst met TomTom heeft gesloten voor de levering van kaartgegevens voor Maps in iOS 6. Vanochtend bevestigde TomTom dit met een kort persbericht. Daarin staat te lezen dat het gaat om een wereldwijde overeenkomst voor kaarten en ‘gerelateerde informatie’.

TomTom levert de meest up-to-date digitale kaarten ter wereld. Met een dekking van meer dan 200 landen en geografische gebieden omvatten de kaarten wereldwijd meer dan 35 miljoen kilometer wegen. (persbericht TomTom)

Vermoedelijk levert TomTom naast kaarten ook locatie-informatie van bedrijven en (semi-)publieke ruimtes aan de Maps-app. Apple meldde zelf al dat er 100 miljoen van dit soort plekken zijn opgenomen in Maps voor iOS 6. Ook is het mogelijk dat Apple gebruik mag maken van TomTom’s HD Traffic aangezien Apple’s eigen verkeersinformatie in de app veel wegheeft van die dienst.

Met de overeenkomst tussen TomTom en Apple zullen de servers van Google het in de toekomst een stuk rustiger krijgen. Op dit moment komt 50% van het mobiele dataverkeer van Google’s kaartgegevens nog van iOS-apparaten omdat de huidige Maps-app nog gebruik maakt van Google’s kaarten, locatie-gegevens en verkeersinformatie.

Wat TomTom aan Apple verdient met de gesloten overeenkomst is niet bekend, maar in een gesprek met BNR Nieuwsradio gaf leidinggevende Taco Titulaer van TomTom indirect te kennen dat de overeenkomst misschien wel de redding van het bedrijf is geweest. Investeerders zijn er in ieder geval erg blij mee. Het aandeel TomTom staat op dit moment meer dan 11% in de plus.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik ben erg blij met deze verandering.
  Grootste ergernis aan Google is dat steeds opnieuw de kaart gedownload moet worden en dat duurt eeuwen. Of dat nu sneller is weet ik niet, maar ik hoop het wel.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Een logische stap. De tijden waarin we voor elke toepassing aparte hardware moesten kopen is allang voorbij. TomTom lijkt op de valreep te begrijpen dat vooral hun content waardevol is. Nu is alleen de vraag, gaat straks het bestaansrecht van TomTom afhangen van Apple’s iOS? In dat geval mag je als aandeelhouder hopen dat Apple de kunst niet afkijkt en zelf aan de slag gaat zoals we hebben zien gebeuren bij de Maps app van Google.

 • Profielfoto
  tomwebfreak

  Ik heb iOS6 er nu opstaan en ik moet zeggen dat de Kaarten app stukken beter is. Alleen het laden van sattalietbeelden gaat net iets langzamer dan bij Google. Het lijkt wel beter gecacht te worden.

 • Profielfoto
  wouwout

  Hoe zit het met streetview of vergelijkbaar in de nieuwe kaarten app? Zou een gemis zijn.

 • Profielfoto
  Diastro

  Ik snap nog steeds niet helemaal of de Maps app nou offline kaarten aanbiedt.

  Ik heb bijvoorbeeld een iPhone 4 maar een oudere abonnementsvorm en daarom maar 2 Mbps 3G. Als al die 3D kaarten over 3G moeten, houdt maps dat wel bij?

 • Profielfoto
  tomwebfreak

  Hoe zit het met streetview of vergelijkbaar in de nieuwe kaarten app? Zou een gemis zijn.

  Streetview zit er niet in. En ik denk ook niet dat dat komt. Je wl hebt 3D flyover(helaas alleen voor de iPhone 4S en de nieuwe iPad).

 • Profielfoto
  Diastro

  Hoe zit het met streetview of vergelijkbaar in de nieuwe kaarten app? Zou een gemis zijn.

  Voor zo ver ik weet is Street View een dienst van Google, dus ook dit zal er niet in zitten. Apple kiest voor Flyover, maar de vraag is hoe ver je in kunt zoomen.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Dat is mooi nieuws, ik kan enkel momenteel via Safari niet in mijn iCloud momenteel? Nog op dit moment een gekend probleem?

 • Profielfoto
  Cube

  Vector based maps. De meest onderschatte en beste uitvinding yet als je het mij vraagt. Niks pixel voor pixel laden, gewoon vector maps. Scheelt weer. Wie wil er streetview, dat zijn miljoenen foto’s, kost insanely lang met laden. Die 3D technologie wordt langzaam maar zeker verder uitgebouwd zodat streetview niet meer nodig is. Kost alleen wat tijd natuurlijk.

 • Profielfoto
  dotter

  tomtom had in hun voorwaarden moeten zetten dat ze siri eerst ook nederlands laten praten;)

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  Toevallig vorige week nog een presentatie van Google gezien, waarin ze laten zien dat ze bezig zijn met de ontwikkeling van een vector based 3D Maps. Helaas net te laat:p En dat terwijl ze er al sinds 2005 mee bezig zijn XD.

 • Profielfoto
  Peter733

  Ik vind de nieuwe kaartenmap een serieuze stap terug. Flyover is leuk voor de enkele grote steden die in 3D voorzien zijn, verder heeft het weinig waarde en soms brakke resultaten momenteel (ok het is nog beta).

  De vector map is zeer onduidelijk: momenteel is er weinig of geen kleurverschil tussen autostrades, gewestwegen, en kleine wegen, worden meestal geen of niet alle gebouwen/straatnummers/bosrijke gebieden/ov-stopplaatsen meer weergegeven (ik spreek over een regio rond Antwerpen).

  En verder mis ik nu Streetview al: de handigheid van die tool is niet te onderschatten als je naar een onbekende plaats moet (dan kan je op voorhand de omgeving al even ontdekken).

  Van zodra Google Earth (in IOS) ook Streetview heeft, ben ik terug een tevreden map man, maar voorlopig moet Apple toch nog serieus het onderspit delven als “nieuwkomer”:)

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  Sjieke deal en wat mij betreft echt een HEEL goed idee van TomTom. Hun eigen producten, afgezien de kaarten zelf, zijn de afgelopen jaren namelijk zwaar achteruit aan het gaan.

  Een dedicated apparaatje voor routeinfo is eigenlijk al niet meer van deze tijd en ook hun eigen software is niet echt ideaal. Het feit dat ze dus de hardware en ook de software op deze manier delegeren geeft hun de kans om zich meer te richten op het leveren van goede kaartendata.

  EDIT:
  Ik ben het dus roerend eens met Dr. Maddox!

 • Profielfoto
  Afroman

  Heerlijk iedereen gisteren TomTom afkraakte.:)

 • Profielfoto
  rdesign

  Zoals ik gisteren al in een comment vertelde was ik aardig onder de indruk van de Maps-app. Ben zeer benieuwd of al die POI’s ook in de Nederlandse versie zitten. 3D zal zeker niet in Nederland beschikbaar zijn, zeker?

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Had ik gister maar TomTom aandelen gekocht, had t notabene zelf over hoe goed een samenwerking tussen TomTom en Apple wel niet zou zijn.. Zucht:p

 • Profielfoto
  MUHBAS

  heb je altijd data verbinding nodig voor de nieuwe maps-app !

 • Profielfoto
  wimbers

  ik heb aandelen tomtom gekocht.
  dit is zeker de redding van TomTom.
  sterke move, van beide partijen..

 • Profielfoto
  hamersvelt

  Gaat het hier om online of offline kaarten? Nu is het nog zo dat ik van TomTom de kaarten van Europa heb, zodat ik zonder extra kosten naar Frankrijk kan afreizen.
  Ik denk dat als ik kaarten van heel de wereld op mn iOs device heb, hij snel vol is;-)

  Iemand een idee?

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Dus het gebouw kort aan de oostelijke handelskade blijft het logo van Tom Tom nog even behouden. Goed nieuws.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ik weet niet waarom mensen zo graph de NL Siri willen, de engelse is goed.

 • Profielfoto
  Psvu2

  Geen street view is wel een gemis vind ik, gebruik het toch vaak. Vind ik nuttiger dan de flyover. Flyover zal niet overal zijn bv in mijn straat of zelfs in mijn stad(nijmegen). En dat is bij streetview wel het geval op héél verl plaatsen.

 • Profielfoto
  Emilio_K

  Erg jammer dat het Tom Tom moest zijn.
  Van verschillende navigatiesoftware die ik op mijn ipad heb geprobeerd vind ik Tom Tom toch wel de minste en traagste. Zo zit ik nu bijvoorbeeld in Azie en vind Sygic vele malen beter. In West Europa vind ik Navigon weer beter.
  Maar ja ach, je kunt niet alles hebben he.

 • Profielfoto
  handprint

  Geen offline mode en geen StreetView meer.
  FlyOver werkt op mijn 4S niet…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed dat Apple met ‘eigen’ kaarten app komt. Er is nog wel veel onduidelijkheid over de werking van de navigatie: moet die voortdurend online zijn of kan die worden ingelezen na het programmeren van de route. Prachtige kans voor Tom Tom! @Dr Maddox: zo lang Tom Tom zijn werk goed doet hebben ze niks te vrezen van Apple. Google heeft zich ontwikkeld tot een molog, een big brother met overal vertakkingen en spionage om informatie te verzamelen en die te verkopen. Absoluut niet te vergelijken met Tom Tom.