Google onthult nieuwe tablet en settopbox

Door: Koen van Tongeren - 27 reacties

Anderhalve week nadat de laatste WWDC-ganger het Moscone West Center in San Francisco verliet is het complex volgelopen met Android-ontwikkelaars voor Google’s I/O 2012 conferentie. Voor wie Android een warm hart toedraagt begon de dag meteen goed!

Google onthulde een nieuwe Android-versie en twee nieuwe gadgets waar het op draait: een zeven inch tablet en een geheimzinnige media-settopbox. Toch zullen ze bij Apple in Cupertino er vannacht niet slecht door geslapen hebben want concurrenten van de iPad en Apple TV lijken het allerminst.

Jelly Bean
Google refereert bij nieuwe versies van het Android OS graag aan het grootste gezondheidsprobleem van de Amerikaanse samenleving: obesitas. Na Cupcake, Gingerbread en Ice Cream Sandwich gaat Android 4.1 dan ook Jelly Bean heten. Het OS krijgt als belangrijkste functie een versimpeld en sneller homescreen dat, hoe kan het ook anders, project Butter genoemd wordt. Verdere nieuwigheden in Android 4.1 zijn verbeterde notificaties en een Siri-achtige dienst met offline dictatie-functie. Ook introduceert Google een nieuwe zoekdienst: Google Now. Hierbij worden je zoekresultaten aangepast op het tijdstip en je huidige locatie.

Jelly Bean wordt half juli als over-the-air-update verstrekt maar alleen voor de Galaxy Nexus, Nexus S en de Xoom tablet van Motorola.

Nexus 7 tablet
Gisteren lekte er, al dan niet geregisseerd, gedetailleerde specificaties en foto’s uit van een zeven inch Google-tablet. Vandaag werd deze Nexus 7 officieel getoond aan het publiek. De tablet wordt gemaakt door ASUS en heeft NFC, Bluetooth en WiFi maar geen 3G aan boord. Er komt een een 8 en 16 GB variant. Met een resolutie van 1280×800 is het scherm scherp genoeg om 720p HD video op te kijken. De echte verrassing zit ‘m in de prijs: slechts 200 tot 250 dollar.

Met deze eigenschappen zal de Nexus 7 waarschijnlijk geen geduchte concurrent voor de iPad zijn. Het kleine formaat en de lage prijs in combinatie met relatief sobere specificaties maken de tablet eerder een interessant alternatief voor de Amazon Kindle en andere lowbudget tablets.

De Nexus 7 komt half juli uit en wordt (natuurlijk) geleverd met Jelly Bean.

Nexus Q
Het meest onverwachte en misschien wel grootste nieuws is Google’s antwoord op de Apple TV en Airplay. Dit antwoord heet Nexus Q, een futuristisch uitziend bolvormig apparaat dat je aansluit op je muziekinstallatie en/of televisie. Vervolgens kun je muziek en video’s streamen vanaf Google Play en YouTube.

Het ronde ontwerp van de Nexus Q, zonder knoppen maar met bewegende lichtbanen, ziet er vernieuwend uit en het bijhorende filmpje, inclusief voice-over van een ontwerper met Brits accent, is ook ronduit prachtig. Toch blijft er één grote ‘maar’ aan de Nexus Q hangen, zijn prijs. Het bolletje wordt in de Verenigde Staten gemaakt en is daardoor behoorlijk aan de prijs. Het apparaat moet over de toonbank gaan rollen voor 300 dollar, oftewel, de prijs van drie Apple TV’s. Daarbij werkt de Q alleen in combinatie met Android-telefoons of tablets. Je kunt dus geen video’s op het apparaat zelf huren of diensten als Netflix gebruiken.

Was er dan geen enkel nieuws waar ‘wij’ Apple-gebruikers ook wat aan hebben? Jawel! Google heeft aangekondigd dat er binnenkort een iPad-app voor Google+ uitkomt. Rest de vraag… ben jij al een fervent +gebruiker?

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  RamonV

  Ik vind die nexus q wel heel stoer

 • Profielfoto
  Needler

  De Nexus 7 is een tof apparaat voor €199. Het concurreert vooral met de Kindle Fire en Ebook readers.

  Dat Nexus Q ding kan ik niets mee. De vorm is tof. Maar 300 euro voor een bolletje wat muziek en video streamt. Dat is gewoon een slechte deal. Het kan te weinig en kost te veel.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoezo “eigen” tablet van Google? Omdat er Google op staat? Het ding is toch gewoon van Asus?

 • Profielfoto
  waverider020

  Ha ha ze praten zelfs als Jonathan Ive. Wat een copieerslag zeg en daardoor “Wat een losers”.

 • Profielfoto
  Sonar2012

  2:12 is dat nu een macbook pro??

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Aan t begin had ik t idee dat ik een Apple reclame aan t kijken was totdat er een lichtgevend bolletje in beeld kwam.

  Ik snap niet t praktisch nut van die nexus q.. Ik had niet gedacht dat er media spelers zouden komen die minder konden dan de apple tv maar goed, Google is t dus blijkbaar gelukt.

  Wat ben ik blij dat mijn Apple tv een afstandsbediening heeft, nu kunnen mijn andere 3 familieleden zonder iPhone ook films kijken in plaats van staren naar een zinloos bolletje.

 • Profielfoto
  Jobornan

  Die Macbook Pro is inderdaad wel grappig

 • Profielfoto
  MacBermaster

  Het logo lijkt wel sterk op dat van QuickTime!

 • Profielfoto
  klaasb

  Made in the US is natuurlijk gewoon een goede marketing zet. Vooral nu er soms kritiek is op Apple omdat ze hun produkten in China laten maken.

 • Profielfoto
  iPredict

  Zelfs de galaxy s3 wordt niet ondersteund? Dit is werkelijk het koninkrijk der fragmentatie.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @Sonar2012: haha idd! Oud model (heeft nog 2 losse audio poorten) met een mat scherm (zilvere rand om t beeldscherm). Sonar, je doet je naam meteen eer aan;)

  Vind die tablet wel grappig voor mensen die niet veel geld hebben of voor 1st person shooter games bv. Vind de iPhone net te klein en de iPad te groot om er goed op te kunnen gamen in dat geval. Daarvoor alleen ga ik em alleen niet kopen.

  De Q vind ik wel echt vet, alleen idd echt stom dat ze die dan weer zo prijzig maken. Hebben de mensen met weinig geld nog niks aan. Daarbij vind ik em al een stuk minder awesome zodra er een berg kabels aan hangt…

  Kortom vind ik het een leuke vooruitgang, maar ik zie nog steeds geen geheel zoals bij Apple. En dan bedoel ik zowel in software als in design.

 • Profielfoto
  JWB

  Hey, dat is EVE van WALL-E! En laat die nou net zijn ontworpen door….Jony Ive!

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @klaasb: idd denk ik ook. We zullen zien hoeveel Amerikanen de prijs uiteindelijk belangrijker vinden…

 • Profielfoto
  iPredict

  Het is geen apparaat meer, maar een mengelmoes van hardware, software en de cloud. Toch heb ik het idee dat we dat al ergens van kennen.
  Nouja, er zijn ook verschillen. Google houdt van je als je veel content gebruikt. Privacy wordt daar omgezet in geld.

 • Profielfoto
  klonic

  Jezus zeg, dat filmpje lijkt wel HEEL erg op die filmpjes van Apple. Brits accent (van Jony Ive), filmpje met het productieproces, de dingen die ze zeggen (‘were trying to create something that is unexpected’). De producten zelf lijken gelukkig wel totaal niet op die van Apple. Hoewel het Tablet concept natuurlijk wel dankzij Apple is wat het is, Apple heeft dat ding ‘uitgevonden’.

 • Profielfoto
  bassbug

  Nexus Q? Een dure doorgeef doos? Kansloos apparaat…

 • Profielfoto
  knekkie

  Het lijkt er op dat Google het op heeft gegeven met de iPad als concurrent. Te moeilijk… Nu hebben ze het op de Apple TV gemunt. Alleen 300 dollar? Daar heb je 3 AppleTV’s voor. En de diensten die ze aanbieden via Google Play zijn leuk maar ik weet niet of dat de 300 dollar rechtvaardigt. Zeker niet als Apple straks apps op de Apple TV gaat toestaan.

  Je kan nu in de laatste Beta al de knoppen opnieuw rangschikken. Alles lijkt er op dat je binnenkort apps kan installeren. En dan is er in feite het zelfde mogelijk als met de Google nexus Q alleen dan goedkoper.

 • Profielfoto
  bassbug

  Een tablet met veel beperkingen voor weinig?

  Tja, er zal vast wel een markt voor zijn. Maar uiteindelijk komt men de beperkingen tegen en gaat dat zich wreken (minder vaak gebruiken, aan kennis en vrienden niet aanraden, etc.). Net als bij de Kindle Fire.

  En voor $200 moet je kwa kwaliteit natuurlijk niet veel verwachten.

 • Profielfoto
  strigoi

  Goed verhaal, lekker kort. Zzz wat een saai filmpje, wordt langzamerhand een beetje moe van al die verhalen achter het product. Toen Apple er mee begon was het nog leuk, maar nu krijg je voor vrijwel elk nieuw product (van oa Samsung, Microsoft, Google-Android etc) zo’n ellenlang filmpje waarin iedereen die ook maar iets eraan heeft gedaan aan het woord moet komen.
  .
  Leuke vormgeving, al is me na ruim 4 minuten! nog steeds niet duidelijk waarom het apparaat $300 moet kosten en wat het nou allemaal precies kan.

 • Profielfoto
  Afroman

  Aan t begin had ik t idee dat ik een Apple reclame aan t kijken was totdat er een lichtgevend bolletje in beeld kwam.
  .

  Dat is de Amerikaanse manier van filmen/editten

 • Profielfoto
  Afroman

  2:12 is dat nu een macbook pro??

  Google en Apple zijn vriendjes en vijanden. Dat is altijd zo bij IT-bedrijven. Samsung en Apple zijn ook vriendjes en vijanden. Ze zijn bevriend op bepaalde vlakken en vijanden op andere vlakken.

 • Profielfoto
  Afroman

  @Sonar2012: haha idd! Oud model (heeft nog 2 losse audio poorten) met een mat scherm (zilvere rand om t beeldscherm). Sonar, je doet je naam meteen eer aan;)

  /quote]]

  Dat is gewoon de 17 inch 2009-2011 model met een mat scherm hoor.

 • Profielfoto
  App69

  @Sonar2012, fijne opmerking.
  Ik begrijp de gedachtengang van Google niet.

 • Profielfoto
  Ernstfoto

  En dit hoort thuis op een Appleforum/ nieuwssite want?

 • Profielfoto
  bestbier

  Of ik een fervent Google+ gebruiker ben?
  Ik wil helemaal niks met Google te maken hebben, de CIA van het internet.
  Als zoekmachine gebruik ik zelfs Duck Duck Go. :-)

 • Profielfoto
  Afroman

  Nee, Apple is goed bezig met je privacy….

 • Profielfoto
  freewel

  en de 3g versie zal zeker nog wel later komen???