Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 28 juni 2012
Leestijd: 3 minuten

Google onthult nieuwe tablet en settopbox

Anderhalve week nadat de laatste WWDC-ganger het Moscone West Center in San Francisco verliet is het complex volgelopen met Android-ontwikkelaars voor Google’s I/O 2012 conferentie. Voor wie Android een warm hart toedraagt begon de dag meteen goed!

Google onthulde een nieuwe Android-versie en twee nieuwe gadgets waar het op draait: een zeven inch tablet en een geheimzinnige media-settopbox. Toch zullen ze bij Apple in Cupertino er vannacht niet slecht door geslapen hebben want concurrenten van de iPad en Apple TV lijken het allerminst.

Jelly Bean
Google refereert bij nieuwe versies van het Android OS graag aan het grootste gezondheidsprobleem van de Amerikaanse samenleving: obesitas. Na Cupcake, Gingerbread en Ice Cream Sandwich gaat Android 4.1 dan ook Jelly Bean heten. Het OS krijgt als belangrijkste functie een versimpeld en sneller homescreen dat, hoe kan het ook anders, project Butter genoemd wordt. Verdere nieuwigheden in Android 4.1 zijn verbeterde notificaties en een Siri-achtige dienst met offline dictatie-functie. Ook introduceert Google een nieuwe zoekdienst: Google Now. Hierbij worden je zoekresultaten aangepast op het tijdstip en je huidige locatie.

Jelly Bean wordt half juli als over-the-air-update verstrekt maar alleen voor de Galaxy Nexus, Nexus S en de Xoom tablet van Motorola.

Nexus 7 tablet
Gisteren lekte er, al dan niet geregisseerd, gedetailleerde specificaties en foto’s uit van een zeven inch Google-tablet. Vandaag werd deze Nexus 7 officieel getoond aan het publiek. De tablet wordt gemaakt door ASUS en heeft NFC, Bluetooth en WiFi maar geen 3G aan boord. Er komt een een 8 en 16 GB variant. Met een resolutie van 1280×800 is het scherm scherp genoeg om 720p HD video op te kijken. De echte verrassing zit ‘m in de prijs: slechts 200 tot 250 dollar.

Met deze eigenschappen zal de Nexus 7 waarschijnlijk geen geduchte concurrent voor de iPad zijn. Het kleine formaat en de lage prijs in combinatie met relatief sobere specificaties maken de tablet eerder een interessant alternatief voor de Amazon Kindle en andere lowbudget tablets.

De Nexus 7 komt half juli uit en wordt (natuurlijk) geleverd met Jelly Bean.

Nexus Q
Het meest onverwachte en misschien wel grootste nieuws is Google’s antwoord op de Apple TV en Airplay. Dit antwoord heet Nexus Q, een futuristisch uitziend bolvormig apparaat dat je aansluit op je muziekinstallatie en/of televisie. Vervolgens kun je muziek en video’s streamen vanaf Google Play en YouTube.

Het ronde ontwerp van de Nexus Q, zonder knoppen maar met bewegende lichtbanen, ziet er vernieuwend uit en het bijhorende filmpje, inclusief voice-over van een ontwerper met Brits accent, is ook ronduit prachtig. Toch blijft er één grote ‘maar’ aan de Nexus Q hangen, zijn prijs. Het bolletje wordt in de Verenigde Staten gemaakt en is daardoor behoorlijk aan de prijs. Het apparaat moet over de toonbank gaan rollen voor 300 dollar, oftewel, de prijs van drie Apple TV’s. Daarbij werkt de Q alleen in combinatie met Android-telefoons of tablets. Je kunt dus geen video’s op het apparaat zelf huren of diensten als Netflix gebruiken.

Was er dan geen enkel nieuws waar ‘wij’ Apple-gebruikers ook wat aan hebben? Jawel! Google heeft aangekondigd dat er binnenkort een iPad-app voor Google+ uitkomt. Rest de vraag… ben jij al een fervent +gebruiker?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google onthult nieuwe tablet en settopbox
Sluiten