Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 6 juni 2012
Leestijd: 2 minuten

Google Earth brengt 3e dimensie naar iOS

Google komt met een nieuwe versie van Google Earth voor iOS en Android. In deze versie zullen steden in 3D te zien zijn. Hiervoor gebruikt Google naar eigen zeggen een nieuwe technologie waarbij gebieden vanuit de lucht in 3D gescand kunnen worden.

Google maakte het nieuws bekend tijdens een persevenement van de Maps-afdeling. De app, die in ‘de komende weken’ uit zou komen, werd tijdens de bijeenkomst gedemonstreerd op een iPad. Hierbij werd een gedetailleerde interactieve representatie van San Francisco getoond in 3D.

Een groot aantal steden is op dit moment al in 3D te vinden in de Mac- en Windowsversie van Google Earth. Hierbij zijn gebouwen in 3D nagetekend en ‘beplakt’ met foto’s die vanaf de straat genomen zijn. De technologie die Google vandaag demonstreerde maakt gebruik van foto’s die geschoten worden vanuit de lucht. Hiervoor vliegt een vliegtuig een nauwkeurig patroon boven de stad. Alle gebouwen en andere grote objecten op de foto’s worden vervolgens door een computer omgezet in een nauwkeurige 3D-weergave. Hiermee kunnen steden dus sneller en meer accuraat in drie dimensies gevat worden.

De manier die Google beschrijft om steden in 3D te scannen heeft veel overeenkomsten met een techniek van het Zweedse bedrijf C3, dat vorig jaar door Apple werd gekocht. Verwacht wordt dat Apple aanstaande maanden tijdens de keynote van de WWDC bekend maakt wat het van plan is met deze aankoop. Algemeen wordt aangenomen dat afscheid genomen wordt van Google voor de Maps-app in iOS en dat Apple met een eigen applicatie komt, inclusief een 3D-weergave van steden.

Google lijkt nu dus al een voorsprong te hebben met de aankondiging van de nieuwe Earth-app. Tegelijkertijd heeft het bedrijf op dit moment nog maar een klein aantal steden in kaart gebracht met de nieuwe techniek. Google hoopt voor het eind van dit jaar een totaal urbaan gebied van 300 miljoen mensen ‘gescand’ te hebben.

De nieuwe Earth-app, waarmee gebruikers door de 3D-kaarten kunnen navigeren, komt binnenkort uit, al is geen exacte datum genoemd. Waarschijnlijk zullen er eerst wat bugs moeten worden verholpen. De demonstratie van de app, die opvallend genoeg op een iPad werd gegeven, ging niet geheel vlekkeloos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Google Earth brengt 3e dimensie naar iOS
Sluiten