Google Earth brengt 3e dimensie naar iOS

20 reacties

Google komt met een nieuwe versie van Google Earth voor iOS en Android. In deze versie zullen steden in 3D te zien zijn. Hiervoor gebruikt Google naar eigen zeggen een nieuwe technologie waarbij gebieden vanuit de lucht in 3D gescand kunnen worden.

Google maakte het nieuws bekend tijdens een persevenement van de Maps-afdeling. De app, die in ‘de komende weken’ uit zou komen, werd tijdens de bijeenkomst gedemonstreerd op een iPad. Hierbij werd een gedetailleerde interactieve representatie van San Francisco getoond in 3D.

Een groot aantal steden is op dit moment al in 3D te vinden in de Mac- en Windowsversie van Google Earth. Hierbij zijn gebouwen in 3D nagetekend en ‘beplakt’ met foto’s die vanaf de straat genomen zijn. De technologie die Google vandaag demonstreerde maakt gebruik van foto’s die geschoten worden vanuit de lucht. Hiervoor vliegt een vliegtuig een nauwkeurig patroon boven de stad. Alle gebouwen en andere grote objecten op de foto’s worden vervolgens door een computer omgezet in een nauwkeurige 3D-weergave. Hiermee kunnen steden dus sneller en meer accuraat in drie dimensies gevat worden.

De manier die Google beschrijft om steden in 3D te scannen heeft veel overeenkomsten met een techniek van het Zweedse bedrijf C3, dat vorig jaar door Apple werd gekocht. Verwacht wordt dat Apple aanstaande maanden tijdens de keynote van de WWDC bekend maakt wat het van plan is met deze aankoop. Algemeen wordt aangenomen dat afscheid genomen wordt van Google voor de Maps-app in iOS en dat Apple met een eigen applicatie komt, inclusief een 3D-weergave van steden.

Google lijkt nu dus al een voorsprong te hebben met de aankondiging van de nieuwe Earth-app. Tegelijkertijd heeft het bedrijf op dit moment nog maar een klein aantal steden in kaart gebracht met de nieuwe techniek. Google hoopt voor het eind van dit jaar een totaal urbaan gebied van 300 miljoen mensen ‘gescand’ te hebben.

De nieuwe Earth-app, waarmee gebruikers door de 3D-kaarten kunnen navigeren, komt binnenkort uit, al is geen exacte datum genoemd. Waarschijnlijk zullen er eerst wat bugs moeten worden verholpen. De demonstratie van de app, die opvallend genoeg op een iPad werd gegeven, ging niet geheel vlekkeloos.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Sven Dion

  Klinkt oke. Toch liever dat Apple zelf een app maakt dat nóg beter werkt…

  Maar zullen ze bij Google weten hoe Youtube werkt?
  Een video met alleen maar de tekst Google Maps van 1 uur en 22 minuten…

  Link

 • Profielfoto
  knekkie

  Erg gaaf.

  Ik ben benieuwd welke van de twee apple gaat gebruiken. En hoeveel ze gaan verschillen van elkaar. Google heeft dit weer mooi getimed een week voor de WWDC

 • Profielfoto
  Huistijger

  Benieuwd naar de “reactie” van Apple met hun maps in iOS 6, laat maar komen!:lol:

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Laat ze maar lekker vechten om de eer. Fraai is het niet maar het houdt Apple wel scherp en hongerig. Misschien is het nog te vroeg maar je zou je kunnen afvragen hoe fanatiek Apple zichzelf zou vernieuwen wanneer er geen waardige tegenstander als Android (of Google) zou bestaan.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Klinkt oke. Toch liever dat Apple zelf een app maakt dat nóg beter werkt…

  Maar zullen ze bij Google weten hoe Youtube werkt?
  Een video met alleen maar de tekst Google Maps van 1 uur en 22 minuten…

  Link

  Ga eens naar de 50e minuut. ..

 • Profielfoto
  Sven Dion

  @Arthur345 Thnx!

 • Profielfoto
  BenitoMilan

  Zie hier de 2D mock-up gebaseerd op de uitgelekte screens van de nieuwe Maps applicatie van Apple. Ik moet zeggen, ik vind die vouwen wel stijl, ookal komt dit idee niet uit de gelekte foto’s.

  3D gaat er natuurlijk ook in komen, waar dit artikel om gaat. Alleen voor mij persoonlijk is dit niet noodzakelijk.

 • Profielfoto
  bartje

  Wel lachen als Apple wel half de wereld al gescand heeft in hun software.;)

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Hoeven ze dus niet meer zelf te gaan kijken maar kunnen ze gelijk t vliegtuig pakken om er in te vliegen.. Sorry hoor maar wat is hier in godsnaam het praktische nut van?

 • Profielfoto
  knekkie

  Daar gaat eeen groot gedeelte van je opslag ruimte als het offline mapps zijn.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Gek, ik dacht vandaag ergens gelezen te hebben dat Apple zélf bezig is aan een app ter vervanging van de Google Maps applicatie. Ziet er wel vet uit.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Dit is een noodgreep van Google. Ze moesten wel iets verzinnen om niet te ver achter Apple aan te lopen.
  De techniek van C3 is natuurlijk superieur boven de techniek die Google nu in elkaar geknutseld heeft.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Het is altijd belangrijk om de eerste te zijn. Meestal wordt dat de meest gebruikte. Maar waarschijnlijk wordt een iPhone steeds meer Google-free.

 • Profielfoto
  iPredict

  3D gaat er natuurlijk ook in komen, waar dit artikel om gaat. Alleen voor mij persoonlijk is dit niet noodzakelijk.

  Mee eens. 3D kaarten is een van die features om innovatief over te komen en bij te benen met het o zo populaire privacy slurpende advertentiebedrijf dat met Android concurreert. Die vouwen in de kaart zien er inderdaad erg stylish uit en Apple zou er goed aan doen om die toe te passen. Het zou de Maps app van Apple uniek maken.

 • Profielfoto
  iPredict

  Misschien is het nog te vroeg maar je zou je kunnen afvragen hoe fanatiek Apple zichzelf zou vernieuwen wanneer er geen waardige tegenstander als Android (of Google) zou bestaan.

  Sinds Steve Jobs Apple vanaf 1997 een goede zet gegeven heeft en sinds 2001 het post-pc tijdperk betreden is, hebben ze altijd al fanatiek vernieuwd. Het is pas sinds 2008 dat ze voor het eerst last hadden van significante concurrentie (Android) op het gebied van telefoons en sinds 2011 dat Android ook een rol ging spelen in de Tablet markt.
  We kunnen gerust concluderen dat Apple er in ieder geval qua innovatie niet op vooruit is gegaan sinds het bestaan van Android (in huidige vorm). We hebben tegenwoordig nogal vaak last van incrementele voortzettingen van de huidige producten, alsof Android nooit bestaan heeft.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Dit is een noodgreep van Google. Ze moesten wel iets verzinnen om niet te ver achter Apple aan te lopen.
  De techniek van C3 is natuurlijk superieur boven de techniek die Google nu in elkaar geknutseld heeft.

  Wat een onzin, so far heeft Google nu het zeer uitgebreide Google maps en Google Earth, op vele platformen. En wat een Apple? Een schilletje die Google maps weergeeft op een iPhone. C’mon, zolang er niks is laten zien door Apple is Google heer en meester, en waarschijnlijk blijven ze dat ook nog wel even.

  Verder lijkt het mij een prima idee dat Apple zowel Google maps (evt. incl. 3D) naast hun eigen (C3) werk in de maps applicatie aanbiedt. Dan kan de gebruiker kiezen wat hem het meeste bevalt (er zijn immers opties binnen Google maps: navigatie, verkeer etc. die Apple zelf misschien niet direct kan aanbieden, de laatste is er zeker 1 van..).

 • Profielfoto
  spacefreek

  Reclame voor falende tablet

  Er staat al genoeg reclame op deze site, donder op

 • Profielfoto
  Needler

  Google hoorde pas laat van de gecancelde deal met Apple blijkbaar. Wanhopig een poging doen om de Google Maps app nog even te updaten.

 • Profielfoto
  martijnvandijk

  übervet

 • Profielfoto
  osxwouteer

  Wat is nou het voordeel van die 3d kaarten/maps/earth? Ik gebruik het om routes te vinden, te zoeken waar ik ben en waar iets anders is. Mij lijkt het niet zon grote verbetering, een beetje onzin om daarvoor 500 vliegtuigen rond de wereld te laten vliegen.