Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 juni 2012

Google Drive en Chrome nu voor iOS

Waar Apple het op zijn ontwikkelaarsconferentie bij één keynote laat had Google dit jaar zoveel nieuwe producten dat op de tweede dag van de I/O-conferentie er wéér een keynote was. Daar werden twee iOS-apps aangekondigd: Chrome en Drive.

Met Chrome zet Google een concurrent voor Mobile Safari neer. Een concurrent die Apple nét een stapje voor is: het synchroniseren van browsertabs, geschiedenis en bookmarks tussen al je iOS- Mac- en Windows-devices komt voor Safari pas in iOS 6 en Safari 6.0, Chrome heeft het net een paar maanden eerder en synchroniseert ook naar Android. Mensen die Chrome op de Mac verkiezen boven Safari zullen waarschijnlijk ook Chrome prefereren op hun iPhone, iPad of iPod touch. Verder zijn de functionele verschillen tussen de browsers klein, zodat het waarschijnlijk vooral zal uitmonden in een geloofs- en smaakdiscussie.

Op één punt heeft Chrome het nakijken ten opzichte van Safari: zonder jailbreak ben je op iOS niet in staat om de standaard webbrowser aan te passen. Elke link waarop je klikt zal dus geopend worden met Safari.

Gisteren werd al aangekondigd dat Chrome ook de standaard webbrowser wordt in Android 4.1 (Jelly Bean). Dat klinkt raar voor iOS gebruikers, maar in tegenstelling tot iOS waarvan de webbrowser vanaf dag 1 een afgeleide is van Safari voor de Mac, Had Google voor Android een aparte browser ontwikkeld.

Google Chrome en Google Drive

Dan die tweede iOS-app die gisteren werd aangekondigd: Google Drive. Drive is de clouddienst voor bestanden van Google en net als bij iCloud is de eerste 5 GB gratis. Google Docs slaat er automatisch z’n documenten op en je kunt – net als bij Dropbox – ook andere bestanden die je hebt opslaan op Drive. Veilig opgeslagen in de cloud, en dankzij Google Drive op je iOS apparaat kun je er overal waar je internet hebt bij.

Bestanden die je met Drive bekijkt kun je bewerken met andere iOS apps, zoals Pages, Keynote en Numbers. Het is helaas niet mogelijk om rechtstreeks Google Docs documenten aan te passen. Wel biedt de app verschillende deel-opties om snel on-the-go bestanden door te sturen.

Zoals we van Google gewend zijn, zijn beide apps gratis te downloaden in de App Store.

Reageer op artikel:
Google Drive en Chrome nu voor iOS
Sluiten