Google Drive en Chrome nu voor iOS

Door: Koen van Tongeren - 12 reacties

Waar Apple het op zijn ontwikkelaarsconferentie bij één keynote laat had Google dit jaar zoveel nieuwe producten dat op de tweede dag van de I/O-conferentie er wéér een keynote was. Daar werden twee iOS-apps aangekondigd: Chrome en Drive.

Met Chrome zet Google een concurrent voor Mobile Safari neer. Een concurrent die Apple nét een stapje voor is: het synchroniseren van browsertabs, geschiedenis en bookmarks tussen al je iOS- Mac- en Windows-devices komt voor Safari pas in iOS 6 en Safari 6.0, Chrome heeft het net een paar maanden eerder en synchroniseert ook naar Android. Mensen die Chrome op de Mac verkiezen boven Safari zullen waarschijnlijk ook Chrome prefereren op hun iPhone, iPad of iPod touch. Verder zijn de functionele verschillen tussen de browsers klein, zodat het waarschijnlijk vooral zal uitmonden in een geloofs- en smaakdiscussie.

Op één punt heeft Chrome het nakijken ten opzichte van Safari: zonder jailbreak ben je op iOS niet in staat om de standaard webbrowser aan te passen. Elke link waarop je klikt zal dus geopend worden met Safari.

Gisteren werd al aangekondigd dat Chrome ook de standaard webbrowser wordt in Android 4.1 (Jelly Bean). Dat klinkt raar voor iOS gebruikers, maar in tegenstelling tot iOS waarvan de webbrowser vanaf dag 1 een afgeleide is van Safari voor de Mac, Had Google voor Android een aparte browser ontwikkeld.

Google Chrome en Google Drive

Dan die tweede iOS-app die gisteren werd aangekondigd: Google Drive. Drive is de clouddienst voor bestanden van Google en net als bij iCloud is de eerste 5 GB gratis. Google Docs slaat er automatisch z’n documenten op en je kunt – net als bij Dropbox – ook andere bestanden die je hebt opslaan op Drive. Veilig opgeslagen in de cloud, en dankzij Google Drive op je iOS apparaat kun je er overal waar je internet hebt bij.

Bestanden die je met Drive bekijkt kun je bewerken met andere iOS apps, zoals Pages, Keynote en Numbers. Het is helaas niet mogelijk om rechtstreeks Google Docs documenten aan te passen. Wel biedt de app verschillende deel-opties om snel on-the-go bestanden door te sturen.

Zoals we van Google gewend zijn, zijn beide apps gratis te downloaden in de App Store.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  error

  De Google Drive app mist de functionaliteit om iets te uploaden. Raar maar waar. Dus als Google in de omschrijving “Quickly share a photo with a friend 1000 miles away.” zet, dan bedoelen ze niet dat je een foto op je iPhone met een vriend kan delen via Google Drive. Hiervoor gebruik je gewoon Mail, of Twitter, of Facebook, of Dropbox.

 • Profielfoto
  wouwout

  Chrome werkt geweldig op de ipad. Jammer dat apple weer concurrentiebeperkingen oplegt, door chrome niet toe te staan de laatste java engine te gebruiken. Alleen safari mag dat op ios.
  .
  Vreemd dat Koen dit niet noemt. Te negatief voor apple?

 • Profielfoto
  mmars

  Wow!

  Zelf ben ik 100 jaar all-Apple-minded, maar dit is toch wel héél goed.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Wow!

  Zelf ben ik 100 jaar all-Apple-minded, maar dit is toch wel héél goed.

  100 jaar al ja?

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  @mmars

  Daarom heeft Apple bijna al deze functies al aangekondigd een tijdje geleden.

 • Profielfoto
  Danyboy

  Wel een mooie variant voor safari.

 • Profielfoto
  iPredict

  Kijk, nu hoeft Google niet meer de privacy instellingen van Mobile Safari te bypassen.

  Links kunnen btw gevopieerd worden en geplakt worden in Chrome. Zo hoeft de chrome liefhebber niet te balen van het feit dat Safari de standaardbrowser is.

 • Profielfoto
  App-ie

  Beetje nitpicking: Chrome heeft al een tijdje een nieuw logootje voor het geval het nog niet opgevallen was…

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Google_Chrome_2011_computer_icon.svg

 • Profielfoto
  Maced.2

  heerlijk…werd tijd ook…

 • Profielfoto
  Ni3l55

  het design van de beide apps zijn zeer goed, strak ontwerp

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik ben eigenlijk zéér tevreden van iCloud.
  En ik ben ook zéér tevreden over Safari, dus er is totaal voor mij persoonlijk géén reden me tot deze Google programma’s te binden.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Leuk!!!! Chrome voor iPad heeft een zusje van Siri! Alleen spreekt ze niet terug, wel vindt ze snel de website/ afbeelding die je via spraak ingeeft!;-)