Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 28 juni 2012

Gaat iTunes terug naar de basis?

Toen Steve Jobs in januari 2001 iTunes onthulde, presenteerde hij het programma als onderdeel van Apple’s digitale hub-strategie. Niemand wist toen nog van het bestaan van de iPod waarmee iTunes pas echt de rol als hub tussen computer en draagbare electronica op zich nam. De iTunes Store en iCloud waren nóg verder weg.

Nu, elf jaar en negen versies later, is iTunes uitgegroeid tot een complexe applicatie die het afspelen van media combineert met synchronisatie van de iPod, iPad en iPhone en het kopen van muziek, video’s, apps en boeken. Tegelijkertijd maken iOS en iCloud het programma steeds meer overbodig. Hoog tijd dus om die digitale hub-strategie te herzien. Volgens Bloomberg is dat ook precies wat Apple van plan is. Bij OMT maken we van de gelegenheid gebruik om verder te dromen.

iTunes 1.0 (2001) voor Mac OS 9.

Bloomberg citeert betrokkenen bij iTunes die melden dat Apple later dit jaar met een compleet nieuwe versie komt. Hierbij zou iCloud-integratie verder doorgevoerd zijn en krijgen gebruikers de mogelijkheid om gekochte muziek te delen met vrienden (overigens: voor wie niet genoeg kan krijgen van geschiedenislesjes; Microsoft introduceerde in 2006 al een soortgelijke functie met de Zune).

Gedetailleerde beschrijvingen van functies in ‘iTunes 11’ blijven uit in het artikel van Bloomberg. Toch hoef je niet verder te kijken dan iOS om een beeld te krijgen van de (mogelijke) toekomst van iTunes.

Waarschijnlijk wordt een aantal functies van iTunes losgekoppeld in versie 11, al dan niet in losse applicaties. In iOS is het afspelen van muziek, video’s en podcasts aan de ene kant en het kopen van audio/video, apps en boeken aan de andere kant immers al opgesplitst in zes aparte apps. Het meest recente bewijs is de nieuwe Podcasts-app die Apple deze week uitbracht.

iTunes' functionaliteit is in iOS verspreid over zes apps.

iTunes zal ongetwijfeld meer synchronisatietaken gaan overdragen aan iCloud. In iOS is het al mogelijk om agenda’s en contacten via iCloud in plaats van iTunes te synchroniseren. Met iTunes Match gaat ook muzieksynchronisatie via iCloud. Zelfs met iCloud-synchronisatie van foto’s is al een eerste stap gemaakt met Fotostream.

Wat blijft er dan nog over voor iTunes? Misschien wel hetgeen waar het allemaal mee begon: het afspelen van muziek (en later video). Het is goed mogelijk dat iTunes 11 vooral een mediaspeler wordt die je muziek- en videocollectie beheert en beschikbaar maakt via iCloud. Daarbij zal het delen van muziek met anderen en het maken van sociale afspeellijsten (waarvan iTunes DJ slechts een bescheiden begin is) waarschijnlijk een belangrijke rol krijgen.

Het loskoppelen van de iOS App Store en iBookstore lijkt onvermijdelijk. Deze hebben immers niets met audio of video te maken. Voor de iTunes Store geldt dit niet. Waarschijnlijk zal deze onderdeel blijven uitmaken van iTunes. Het kopen van muziek en video’s gaat immers hand in hand met het kijken ervan.

Het enige wat dan nog overblijft is het synchroniseren van foto’s tussen Mac en iOS. Als dit via iPhoto en iCloud gaat verlopen is iTunes overbodig geworden als synchronisatie-applicatie en is de digitale hub definitief verschoven van computer naar cloud. Wie had dat elf jaar terug kunnen denken…

http://www.youtube.com/watch?v=9046oXrm7f8

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaat iTunes terug naar de basis?
Sluiten