Found, zoekmachine voor het Cloudtijdperk

Door: Koen van Tongeren - 11 reacties

Spotlight is sinds 2005 dé manier om snel documenten te vinden, zolang die maar ergens op je Mac zijn opgeslagen. Maar ja, tijden veranderen en zoekbehoeftes ook. Want of het nu Google Drive, Skydrive, Dropbox of iets anders is, veel mensen stoppen hun data tegenwoordig in de cloud en daar kan Spotlight maar beperkt in zoeken.

Voor dit probleem is nu een oplossing gevonden, genaamd, hoe kan het ook anders, Found. Deze gratis Mac app vindt niet alleen razendsnel data op je Mac maar ook op Dropbox Google Drive, Docs en Gmail. Dit gebeurt op de zelfde manier als bij Spotlight, oftewel: tijdens het typen worden direct zoekresultaten getoond die in de app gepreviewd kunnen worden.

Na installatie roep je Found op door twee keer op de Control-toets te drukken of door op het logo in de menubalk te klikken. Vervolgens verschijnt een venster waar je zoektermen in kunt tikken. Resultaten worden chronologisch getoond en geordend op locatie (Je Mac, Dropbox, Google Drive etc.). Door op een resultaat te klikken krijg je een live preview te zien. Twee keer klikken brengt je naar het gevonden document, in de finder of in je standaard webbrowser. Zoekresultaten kunnen ook direct uit Found gesleept worden. Zo is het dus mogelijk om een gevonden attachment in Gmail direct naar je Mac te kopiëren.

Een vervanging van Spotlight is Found allerminst. Hiervoor ontbreekt teveel functionaliteit. Zo kan de applicatie niet in documenten zoeken. Een zoekterm moet in de bestandsnaam of metadata zitten om een resultaat terug te krijgen. Daarbij worden resultaten alleen in chronologische volgorde getoond. Ook worden belangrijke clouddiensten als iCloud en Microsoft’s Skydrive (nog) niet ondersteund. Tot slot is het niet mogelijk om specifieke schijven of mappen op je Mac aan te wijzen om doorzocht te worden, al zeggen de makers dat hieraan gewerkt wordt.

Als jouw digitale leven zich geheel of gedeeltelijk in de cloud afspeelt kan Found dé zoek-uitbreiding op Spotlight zijn waar je al zolang naar hebt gez… nou ja, dat dus.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  etaoin

  Skydrive moet denk ik even uit de lijst met voorbeelden, want die wordt niet door Found ondersteund.

  Ik snap het sowieso niet helemaal, want Dropbox etc. werken allemaal met een lokale map die met de cloud gesynchroniseerd wordt. Die lokale kopie kan Spotlight gewoon bij, daar heb je Found niet voor nodig. En als de Cloud versie gewijzigd is maar de lokale versie nog niet omdat je offline bent, dan helpt Found ook niet.

 • Profielfoto
  RamonV

  je kan kiezen voor zo’n map. als je bijvoorbeeld een muziek collectie van 100gb hebt en je gebruikt een macbook air. dan is het slimmer om zo’n map uit te schakelen.:wink:

 • Profielfoto
  bram91

  Bestanden worden toch gesynct op je Mac? Met een lokale map? Die doorzoekt Spotlight ook prima hoor!

 • Profielfoto
  @RoRoNL

  Spotlight zoekt wel degelijk ook standaard in de cloud.
  Zoals in je Gmail-boxen en je Dropboxmap.

  Kijk maar: Zoek naar een bestand in Spotlight die bv enkel in Dropbox staat: zie de preview en klik dan op de Command toets: Even geduld en je ziet onder de preview een regel verschijnen: eerst met de naam van het bestand en als je nog even iets langer wacht ook met de locatie van het bestand.

  Of vallen Gmail en Dropbox niet onder het begrip Cloud?

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Hmm, goed punt Ro.

 • Profielfoto
  SteveJ

  Klik nou gewoon even op het linkje. dan verdien de jongens van omt ook wat…

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Gechecked op malware?:)

 • Profielfoto
  paulthetall

  @stevej
  haha, je hebt het helemaal door:P

  http://clkuk.tradedoubler.com/click?p=24371&a=1425564&url=http%3A%2F%2Fitunes.apple.com%2Fnl%2Fapp%2Ffound%2Fid527134927%3Fmt%3D12%26uo%3D4%26partnerId%3D2003

  De “found” link is inderdaad geen directe link maar heeft met reclame=inkomsten te maken;)

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Dit gebeurt op de zelfde manier als bij Spotlight, oftewel: tijdens het typen worden direct zoekresultaten getoond


  Wat ik er van begrepen heb is dat Spotlight zo snel is omdat het geen externe app is maar een functionaliteit die in de core van het systeem verweven zit. Indexering gebeurt hierdoor vrijwel direct en het zoeken binnen bestanden is hierdoor ook mogelijk. Dat bij het intypen van één letter al resultaten tevoorschijn komen is één overeenkomst met spotlight. Voor de rest is Spotlight (correct me if I’m wrong) met afstand de snelste en meest accurate manier van zoeken. Iets wat met een externe App technisch onmogelijk is omdat je altijd los van het besturingssysteem moet indexeren.

 • Profielfoto
  rdesign

  @stevej
  haha, je hebt het helemaal door:P

  http://clkuk.tradedoubler.com/click?p=24371&a=1425564&url=http%3A%2F%2Fitunes.apple.com%2Fnl%2Fapp%2Ffound%2Fid527134927%3Fmt%3D12%26uo%3D4%26partnerId%3D2003

  De “found” link is inderdaad geen directe link maar heeft met reclame=inkomsten te maken;)

  Maar de app is gratis? Of is dat Tradedoubler op basis van CPC?

 • Profielfoto
  alli232343

  Je kan natuurlijk ook de Dropbox app installeren en dan heb je ook mapjes dan kan je wel zoeke