Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 6 juni 2012

Found, zoekmachine voor het Cloudtijdperk

Spotlight is sinds 2005 dé manier om snel documenten te vinden, zolang die maar ergens op je Mac zijn opgeslagen. Maar ja, tijden veranderen en zoekbehoeftes ook. Want of het nu Google Drive, Skydrive, Dropbox of iets anders is, veel mensen stoppen hun data tegenwoordig in de cloud en daar kan Spotlight maar beperkt in zoeken.

Voor dit probleem is nu een oplossing gevonden, genaamd, hoe kan het ook anders, Found. Deze gratis Mac app vindt niet alleen razendsnel data op je Mac maar ook op Dropbox Google Drive, Docs en Gmail. Dit gebeurt op de zelfde manier als bij Spotlight, oftewel: tijdens het typen worden direct zoekresultaten getoond die in de app gepreviewd kunnen worden.

Na installatie roep je Found op door twee keer op de Control-toets te drukken of door op het logo in de menubalk te klikken. Vervolgens verschijnt een venster waar je zoektermen in kunt tikken. Resultaten worden chronologisch getoond en geordend op locatie (Je Mac, Dropbox, Google Drive etc.). Door op een resultaat te klikken krijg je een live preview te zien. Twee keer klikken brengt je naar het gevonden document, in de finder of in je standaard webbrowser. Zoekresultaten kunnen ook direct uit Found gesleept worden. Zo is het dus mogelijk om een gevonden attachment in Gmail direct naar je Mac te kopiëren.

Een vervanging van Spotlight is Found allerminst. Hiervoor ontbreekt teveel functionaliteit. Zo kan de applicatie niet in documenten zoeken. Een zoekterm moet in de bestandsnaam of metadata zitten om een resultaat terug te krijgen. Daarbij worden resultaten alleen in chronologische volgorde getoond. Ook worden belangrijke clouddiensten als iCloud en Microsoft’s Skydrive (nog) niet ondersteund. Tot slot is het niet mogelijk om specifieke schijven of mappen op je Mac aan te wijzen om doorzocht te worden, al zeggen de makers dat hieraan gewerkt wordt.

Als jouw digitale leven zich geheel of gedeeltelijk in de cloud afspeelt kan Found dé zoek-uitbreiding op Spotlight zijn waar je al zolang naar hebt gez… nou ja, dat dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Found, zoekmachine voor het Cloudtijdperk
Sluiten