Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 8 juni 2012

Facebook’s App Center etalage voor Apple

Alsof Facebook Messenger en Camera nog niet genoeg zijn heeft Facebook vandaag App Center gelanceerd. Dit nieuwe gedeelte op de website van Facebook presenteert populaire en bekende apps. Wil je een app downloaden? Dan stuurt App Center je door naar – afhankelijk van het OS – de App Store of Google Play.

Betekent het App Center concurrentie voor Apple? Dat zou nog wel eens kunnen meevallen. App Center is namelijk geen nieuwe winkel, maar een soort ‘etalage’. Iets dat Apple best goed kan gebruiken.

In een persbericht legt Facebook uit dat App Center werkt op basis van jouw voorkeuren. Dit betekent dat Facebook op basis van statistieken heel precies kan meten wie welke apps koopt en via algoritmes nieuwe apps kan aanbieden. De kans dat die app bij jou past is daardoor vele malen groter. Daarnaast krijg je te zien wie van je vrienden nog meer deze app gebruikt. Tel daarbij op dat je de apps vervolgens kunt delen op je timeline en Apple heeft zijn sociale platform gevonden.

Waarom kiest Apple dan voor Facebook en bijvoorbeeld niet voor Twitter? Dat antwoord is vrij simpel: bij Facebook kan veel meer. Denk alleen al aan alle spellen die op het platform te vinden zijn, de vele miljoenen fotoalbums, de chat functie die veel intensiever wordt gebruikt dan het DM-systeem van Twitter en het feit dat Facebook’s advertentiesysteem veel beter loopt dan dat van Twitter. Het is dan ook niet zo raar dat Facebook Apple meer oplevert dan Twitter.

Wat het Facebook precies oplevert is niet meteen te zeggen, maar het zou zomaar kunnen dat Google en Apple een deal met Facebook hebben gesloten. Daarnaast, als Facebook ooit zelf met een eigen telefoon gaat komen dan is dit een mooie test.

Samengevat, App Center kan een waardevolle plek worden voor Apple en Google. Met 900 miljoen gebruikers – en nog steeds groeiende – zit een enorme potentie in het systeem. Hiermee lijkt App Center de eerste stap van de nauwere samenwerking tussen Apple en Facebook. Wellicht dat we aanstaande maandag, tijdens de WWDC-keynote, hier meer over gaan horen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook’s App Center etalage voor Apple
Sluiten