Facebook’s App Center etalage voor Apple

Door: Nando Kasteleijn - 10 reacties

Alsof Facebook Messenger en Camera nog niet genoeg zijn heeft Facebook vandaag App Center gelanceerd. Dit nieuwe gedeelte op de website van Facebook presenteert populaire en bekende apps. Wil je een app downloaden? Dan stuurt App Center je door naar – afhankelijk van het OS – de App Store of Google Play.

Betekent het App Center concurrentie voor Apple? Dat zou nog wel eens kunnen meevallen. App Center is namelijk geen nieuwe winkel, maar een soort ‘etalage’. Iets dat Apple best goed kan gebruiken.

In een persbericht legt Facebook uit dat App Center werkt op basis van jouw voorkeuren. Dit betekent dat Facebook op basis van statistieken heel precies kan meten wie welke apps koopt en via algoritmes nieuwe apps kan aanbieden. De kans dat die app bij jou past is daardoor vele malen groter. Daarnaast krijg je te zien wie van je vrienden nog meer deze app gebruikt. Tel daarbij op dat je de apps vervolgens kunt delen op je timeline en Apple heeft zijn sociale platform gevonden.

Waarom kiest Apple dan voor Facebook en bijvoorbeeld niet voor Twitter? Dat antwoord is vrij simpel: bij Facebook kan veel meer. Denk alleen al aan alle spellen die op het platform te vinden zijn, de vele miljoenen fotoalbums, de chat functie die veel intensiever wordt gebruikt dan het DM-systeem van Twitter en het feit dat Facebook’s advertentiesysteem veel beter loopt dan dat van Twitter. Het is dan ook niet zo raar dat Facebook Apple meer oplevert dan Twitter.

Wat het Facebook precies oplevert is niet meteen te zeggen, maar het zou zomaar kunnen dat Google en Apple een deal met Facebook hebben gesloten. Daarnaast, als Facebook ooit zelf met een eigen telefoon gaat komen dan is dit een mooie test.

Samengevat, App Center kan een waardevolle plek worden voor Apple en Google. Met 900 miljoen gebruikers – en nog steeds groeiende – zit een enorme potentie in het systeem. Hiermee lijkt App Center de eerste stap van de nauwere samenwerking tussen Apple en Facebook. Wellicht dat we aanstaande maandag, tijdens de WWDC-keynote, hier meer over gaan horen.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Hydræ

  Dit betekent dat Facebook op basis van statistieken heel precies kan meten wie welke apps koopt en via algoritmes nieuwe apps kan aanbieden. De kans dat die app bij jou past is daardoor vele malen groter.

  Dat mis ik een beetje bij de App Store, als je een app koopt je een lijstje met aanbevelingen krijgt, of ‘andere gebruikers kochten dit ook’ dat idee.

 • Profielfoto
  daanclasener

  In een persbericht legt Facebook uit dat App Center werkt op basis van jouw voorkeuren. Dit betekent dat Facebook op basis van statistieken heel precies kan meten wie welke apps koopt en via algoritmes nieuwe apps kan aanbieden.

  ow, hoe doen ze dit dan?? gokken ze gewoon wat of zouden ze dag en en nacht je hele browser-werk bijhouden om daarvan te profiteren door het te verkopen aan reclamemakers en er op deze manier zelf nog een sla’tje uit te slaan? /sarcasmeoff

 • Profielfoto
  iPredict

  Genius. Niet als in geniaal, maar als in de functie die het hele Apple ecosysteem al jaren heeft.

  Overigens in het aanraden van soortgelijke apps nooit de manier geweest voor mij om de meest nuttige of leuke apps te vinden.

 • Profielfoto
  _ceee_

  facebook zou zich beter eerst eens bezighouden met een deftige facebook app te maken zonder al die bugs.

 • Profielfoto
  toogethr

  Zeer benieuwd naar wat er maandag aangekondigd gaat worden. Mark Zuckerberg on stage samen met Tim Cook wellicht?

  Hoe verder zouden FB en Apple durven gaan? Koppelen van Apple ID met Facebook ID? Dat is wel nodig als Apple App Store gebruikers data zou willen teruggeven aan FB. En Apple kan payment provider voor FB apps worden.

  We zullen het horen. In elk geval ben ik blij dat de Toogethr meerijden en carpoolen app sinds vandaag in Facebook App Center te vinden is (als je al toegang hebt tot App Center): https://www.facebook.com/appcenter/toogethr

 • Profielfoto
  ipadireview

  facebook app center pagina :
  WWDC 2012 afbeeldingen : http://cdn.macrumors.com/article-new/2012/06/greatideas.jpg zou dit misschien een verband kunnen zijn?

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @_ceee_: de reden dat de FB app zo slecht werkt is omdat het een rechtstreekse html feet o.i.d.naar de website is. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker wijzigingen aanbrengen in de app, zonder dat ze eerst weer met het Apple beleid te maken krijgen. Gaat helaas ten kosten van de gebruikers ervaring. Ik verwacht dan ook dat FB een stuk beter gaat werken als het geïntegreerd wordt!
  Ik kan je helaas niet vertellen hoe het precies zit. Iemand die dat wel weet?

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @toogethr: ik denk dat FB wel een dergelijke stap zal moeten maken nu ze beursgang hebben. Wat dat betreft kunnen ze een hoop leren van Apple en Google. Wellicht krijgen ze provisie voor elke app die via de FB store verkocht wordt.

 • Profielfoto
  loicdh

  wanneer is die Facebook Camera in de Belgische Apple Store

 • Profielfoto
  Kdingo

  Volgens mij heeft België helemaal geen Apple Store