Europa kiest Apple’s sim-standaard

Door: Koen van Tongeren - 10 reacties

Na meer dan een jaar van lijkt er eindelijk duidelijkheid te zijn in de strijd om een nieuwe sim-kaartstandaard binnen Europa. Verschillende partijen, waaronder Nokia en Apple, hebben voorstellen aangeleverd aan het Europease Telecommunicatie Standaarden Instituut (ETSI).

Vandaag is bekend gemaakt welke standaard gekozen is en ook al worden er geen namen genoemd, uit de beschrijving van de nieuwe sim-kaart kan worden opgemaakt dat Apple aan het langste eind getrokken heeft.

De nieuwe standaard, 4FF genaamd, is 40% kleiner dan de huidige micro-sim in je iPhone. De kaart is 12,4 mm bij 8,8 mm en is 0,67 mm dik. De nieuwe standaard heeft de zelfde functionaliteit als huidige simkaarten en kan met een extra behuizing ook in telefoons gestopt worden die gemaakt zijn voor reguliere sim- en microsimkaarten.

Deze specificaties komen volgens 9to5Mac overeen met het voorstel dat Apple heeft ingediend. Dit voorstel leidde tot een ruzie met concurrenten Nokia, RIM en Motorola die gezamelijk een eigen ontwerp aanleverden. Volgens deze groep voldeed Apple’s sim-ontwerp niet aan de gestelde eisen. Toch bleek gedurende het selectieproces al dat Apple’s simkaart de voorkeur had van grote telecomproviders. Daarom is een compromis gevonden waarbij Apple’s voorstel min of meer is overgenomen door het team van Nokia, RIM en Motorola. De keuze ETSI vandaag bekend maakt komt daarmee niet als een verrassing.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Arthur345

  Wat was er mis met de microsim? Niet klein genoeg of zo?

 • Profielfoto
  symf

  Zelfs de functionaliteit is hetzelfde! Ik snap niet waar iedereen zich dan zo druk om maakt:)

 • Profielfoto
  wouwout

  The Verge, toch de meest betrouwbare bron, zegt dat het niet duidelijk is welk bedrijf ‘gewonnen’ heeft omdat de alternatieve voorstellen – in hun laatste versie – uiterlijk volledig op elkaar leken.
  .
  Unfortunately, both Apple’s design and the more recent Motorola / RIM compromise design are exactly the same exterior dimensions — the only difference is that the update submitted by Apple’s competitors includes an extra notch to enable so-called “push-push” mechanisms in SIM slots that wouldn’t necessitate a tray. Until ETSI publishes the specs, we won’t know which of the two was chosen.
  .

  Dus waarom maakt Koen er een overwinning van Apple van? Waarom dat drammerige gepush (Apple doet alles en altijd beter) in plaats van objectieve journalistiek over Apple?
  .
  http://www.theverge.com/2012/6/1/3056638/etsi-nano-sim-format-approved

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @wouwout misschien is dat niet duidelijk geworden uit het stukje, maar het model van RIM, Nokia en Moto is volledig herzien toen vooraf bleek dat Apple zou gaan winnen. In hun nieuwe voorstel zijn de specificaties van Apple’s versie al overgenomen. Je zou dus zelfs kunnen stellen dat Apple vooraf al gewonnen had.

 • Profielfoto
  XBL

  @Arthur345: Kleiner is altijd beter bij mobiele apparaten. Zo kan het apparaat weer wat platter worden of ontstaat er ruimte voor meer accu. Elke besparing is er één.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  @XBL

  T scherm moet anders wel groter en groter..

  Ik weet inmiddels niet meer hoe vaak ik heb moeten zeggen dat mijn 40 inch tv niet in mijn broekzak past, nadat Android fanboys t schermformaat van de iPhone zaten te trollen..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Fijn. Zal me WORST zijn. Als het maar werkt.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Fijn. Zal me WORST zijn. Als het maar werkt.

  Precies, ik denk er hetzelfde over.

 • Profielfoto
  KR1275

  En dan op reis verlies ik ‘m natuurlijk… want dan zit er een buitenlandse sim in. Waar laat je zo’n klein ding, zodat je het na je vakantie ook weer terug kan vinden en niet ergens in de duinen van Vietnam ligt?

 • Profielfoto
  Caszz

  @richard stop hem in je portomonee!