Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 1 juni 2012
Leestijd: 3 minuten

Een week vol iPhone-geruchten

Misschien is het langs je heen gegaan maar deze week barstte bijna uit zijn voegen van geruchten over de volgende generatie iPhone. Omdat de berichten elkaar zo snel opvolgde besloten we op de OMT-redactie om de storm even af te wachten. Inmiddels lijkt het weer rustig geworden in het geruchtencircuit, dus tijd voor een overzicht.

Het begon allemaal op dinsdag toen foto’s uitlekte waarop de achterkant van de nieuwe iPhone te zien zou zijn. Later volgden nog meer foto’s, specificaties en zelfs een technische tekening van het model! Een inkijkje in wat ons te wachten staat, veel poeha over een prototype of een goed-georkestreerde hoax?

Het bedrijf iFixyouri is gespecialiseerd in de reparatie van iPhones en iPads. Onderdelen voor deze reparaties worden bij bedrijven in China ingekocht. Afgelopen dinsdag kwam iFixyouri in de catalogus van zo’n toeleverancier een aantal onderdelen (waaronder een achterkant) tegen van een iPhone die (nog) niet bestaat.

Achterkant volgende iPhone? (via 9to5Mac)

Uit de foto’s en wat extra informatie van de toeleverancier kon worden opgemaakt dat dit model iPhone een groter scherm en een kleinere dockconnector heeft. Daarnaast blijkt de koptelefoon onderaan het toestel ingeplugd te worden in plaats van bovenop zoals bij bestaande iPhones. Het materiaal van de achterkant is een combinatie van een unibody-frame met zwart of wit kunststof. Volgens de toeleverancier zouden er nog meer kleuren beschikbaar komen.

Aan de voorkant is de FaceTime-camera nu gecentreerd boven de speaker. Tussen de camera en de flits aan de achterkant lijkt een microfoontje te zitten. Dit komt mogelijk in plaats van de extra microfoon voor geluidsreductie die bovenop de iPhone 4 en 4S zit. Door de microfoon aan de achterkant te plaatsen kan deze ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld video-opnames.

Kort na de onthulling van de foto’s op 9to5Mac kwam collega-site MacRumors met eigen foto’s waarop vrijwel0identieke iPhone-onderdelen te zien waren.

Onderkant van volgende iPhone? (via MacRumors)

Een dag later kwam een ander iPhone-reparatie-bedrijf zelfs met een technische tekening van de volgende generatie iPhone. Deze komt overeen met de informatie die uit de uitgelekte foto’s kan worden opgemaakt over het formaat van het scherm en de herpositionering van de camera en koptelefoon-connector.

Technische tekening van volgende iPhone? (via CultofMac)

Weer een dag later, op 31 mei, meldde 9to5Mac dat het toegang had tot een eerste beta van het volgende besturingssysteem voor iPhones en iPads: iOS 6. Door rond te neuzen in deze versie kon de site nog een aantal details over de volgende iPhone lospeuteren. De belangrijkste hiervan is dat de nieuwe iPhone een processor krijgt uit de A5-lijn, zoals die nu al te vinden is in de iPad 3 en iPhone 4S. De verdere specificaties van deze chip zijn nog niet te achterhalen. Wel denkt 9to5Mac zeker te weten dat het model 1 GM RAM-geheugen krijgt.

9to5Mac blijkt niet de enige te zijn die iOS 6 onder ogen kreeg. BGR kwam deze week met een eigen scoop van de nieuwe Maps-app in de volgende versie van iOS. Volgens BGR neemt Apple hierbij definitief afscheid van Google Maps en komt het met een eigen kaartdienst, compleet met indrukwekkende 3D-weergaves. Dat zou waarschijnlijk betekenen dat de ex-militare 3D-technologie die vorig jaar door Apple gekocht werd ingezet zal gaan worden.

3D-icoontje in Maps app van iOS 6 (via BGR)

Algemeen wordt aangenomen dat tijdens de WWDC meer bekend gemaakt wordt over iOS 6. Op een nieuwe iPhone zullen we waarschijnlijk nog een paar maanden moeten wachten. Overigens is het nog alles-behalve zeker dat alle bovenstaande specificaties terugkomen in dat model. Apple brengt vaker batches uit van verschillende prototypes voor een uiteindelijk ontwerp gekozen wordt.

Dat dit kan leiden tot misverstanden werd vorig jaar duidelijk toen het geruchtencircuit en de Chinese accessoire-industrie zeker leken te zijn van een model iPhone met afgeronde hoeken. Apple kwam toen met de iPhone 4S die aan de buitenkant nagenoeg identiek was aan zijn voorganger.

Zie jij in bovenstaande specificaties een waardige opvolger van de iPhone 4S?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Een week vol iPhone-geruchten
Sluiten