Een week vol iPhone-geruchten

Door: Koen van Tongeren - 27 reacties

Misschien is het langs je heen gegaan maar deze week barstte bijna uit zijn voegen van geruchten over de volgende generatie iPhone. Omdat de berichten elkaar zo snel opvolgde besloten we op de OMT-redactie om de storm even af te wachten. Inmiddels lijkt het weer rustig geworden in het geruchtencircuit, dus tijd voor een overzicht.

Het begon allemaal op dinsdag toen foto’s uitlekte waarop de achterkant van de nieuwe iPhone te zien zou zijn. Later volgden nog meer foto’s, specificaties en zelfs een technische tekening van het model! Een inkijkje in wat ons te wachten staat, veel poeha over een prototype of een goed-georkestreerde hoax?

Het bedrijf¬†iFixyouri is gespecialiseerd in de reparatie van iPhones en iPads. Onderdelen voor deze reparaties worden bij bedrijven in China ingekocht. Afgelopen dinsdag kwam iFixyouri in de catalogus van zo’n toeleverancier een aantal onderdelen (waaronder een achterkant) tegen van een iPhone die (nog) niet bestaat.

Achterkant volgende iPhone? (via 9to5Mac)

Uit de foto’s en wat extra informatie van de toeleverancier kon worden opgemaakt dat dit model iPhone een groter scherm en een kleinere dockconnector heeft. Daarnaast blijkt de koptelefoon onderaan het toestel ingeplugd te worden in plaats van bovenop zoals bij bestaande iPhones.¬†Het materiaal van de achterkant is een combinatie van een unibody-frame met zwart of wit kunststof. Volgens de toeleverancier zouden er nog meer kleuren beschikbaar komen.

Aan de voorkant is de FaceTime-camera nu gecentreerd boven de speaker. Tussen de camera en de flits aan de achterkant lijkt een microfoontje te zitten. Dit komt mogelijk in plaats van de extra microfoon voor geluidsreductie die bovenop de iPhone 4 en 4S zit. Door de microfoon aan de achterkant te plaatsen kan deze ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld video-opnames.

Kort na de onthulling van de foto’s op 9to5Mac kwam collega-site MacRumors met eigen foto’s waarop vrijwel0identieke iPhone-onderdelen te zien waren.

Onderkant van volgende iPhone? (via MacRumors)

Een dag later kwam een ander iPhone-reparatie-bedrijf zelfs met een technische tekening van de volgende generatie iPhone. Deze komt overeen met de informatie die uit de uitgelekte foto’s kan worden opgemaakt over het formaat van het scherm en de herpositionering van de camera en koptelefoon-connector.

Technische tekening van volgende iPhone? (via CultofMac)

Weer een dag later, op 31 mei, meldde 9to5Mac dat het toegang had tot een eerste beta van het volgende besturingssysteem voor iPhones en iPads: iOS 6. Door rond te neuzen in deze versie kon de site nog een aantal details over de volgende iPhone lospeuteren. De belangrijkste hiervan is dat de nieuwe iPhone een processor krijgt uit de A5-lijn, zoals die nu al te vinden is in de iPad 3 en iPhone 4S. De verdere specificaties van deze chip zijn nog niet te achterhalen. Wel denkt 9to5Mac zeker te weten dat het model 1 GM RAM-geheugen krijgt.

9to5Mac blijkt niet de enige te zijn die iOS 6 onder ogen kreeg. BGR kwam deze week met een eigen scoop van de nieuwe Maps-app in de volgende versie van iOS. Volgens BGR neemt Apple hierbij definitief afscheid van Google Maps en komt het met een eigen kaartdienst, compleet met indrukwekkende 3D-weergaves. Dat zou waarschijnlijk betekenen dat de ex-militare 3D-technologie die vorig jaar door Apple gekocht werd ingezet zal gaan worden.

3D-icoontje in Maps app van iOS 6 (via BGR)

Algemeen wordt aangenomen dat tijdens de WWDC meer bekend gemaakt wordt over iOS 6. Op een nieuwe iPhone zullen we waarschijnlijk nog een paar maanden moeten wachten. Overigens is het nog alles-behalve zeker dat alle bovenstaande specificaties terugkomen in dat model. Apple brengt vaker batches uit van verschillende prototypes voor een uiteindelijk ontwerp gekozen wordt.

Dat dit kan leiden tot misverstanden werd vorig jaar duidelijk toen het geruchtencircuit en de Chinese accessoire-industrie zeker leken te zijn van een model iPhone met afgeronde hoeken. Apple kwam toen met de iPhone 4S die aan de buitenkant nagenoeg identiek was aan zijn voorganger.

Zie jij in bovenstaande specificaties een waardige opvolger van de iPhone 4S?

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  jesper211232

  die foto’s en tekeningen komen toch wel allemaal erg overeen met elkaar. zal me niks verbazen als dat de nieuwe iphone word maar nog niet word gepresenteert op WWDC.

 • Profielfoto
  McNismo

  Ik koop het toch wel!!

 • Profielfoto
  AppleStef

  Bye bye iPhone accessoires (als de iPhone die dock connector krijgt)… :ftim:

 • Profielfoto
  100percentme

  Het ziet er allemaal erg goed uit. Het zou me niets verbazen als dit de nieuwe iphone word. Het zou mij eerlijk gezegd ook niet verbazen als de genoemde sites onder een hoedje spelen en zelf een iphone hebben bedacht en gefotografeerd.

 • Profielfoto
  Jojo890

  Lelijk dat kunstof op de achterkant

 • Profielfoto
  reporterdavid

  Ik kan hier laten op terugkomen, maar de iPhone is de iPhone niet meer. Bij de iPhone heb ik een perfect-size telefoontje in m’n gedachten. Dit vind ik meer een iPad nano o.i.d.

 • Profielfoto
  mymac

  Afwijken van de 30-pins standaard? Alleen als ’t magsafe wordt!

 • Profielfoto
  Apple-TechKid

  ik vind die nieuwe iPhones best lelijk ik houd het liever bij het orgineel

 • Profielfoto
  jphmatulessy

  Ik vind de nieuwe iphones lelijk????
  Dus jij weet al hoe ze eruit gaan zien?
  Niet. Dus! Niemand weet dat nog.
  Wacht dus vooral met je oordeel lelijk!!

 • Profielfoto
  Rvdb85

  Gelijk een oordeel geven, daar ben je zelf ook niet vies van blijkbaar. Hij heeft het over het origineel. Ik neem dan aan dat hij de eerste iPhone bedoeld. En de 4 en 4s modellen lelijk vindt.

  Al met al. Hulde aan OMT dat jullie durfden te wachten. Ik hou er van. Wacht eerst maar even af. Toch vind ik het altijd vreemd dat als er 1 wat vind dat er gelijk 3 andere blogs ook met bewijzen komen. Alsof ze iets nieuws verzinnen wat er een beetje op lijkt en daar dan veel traffic mee cre√ęeren.

 • Profielfoto
  Needler

  Ik kan alleen maar hopen dat dit niet de nieuwe iPhone wordt. Het lijkt wel een Samsung telefoon. Als de achterkant nou geheel van aluminium zou zijn, zou het er al veel beter uit zien. Maar dit ontwerp is net “des Johnny’s”. Ive is juist van het minimale ontwerp. De zwarte randjes op de iPhone 4(S) is al een noodzakelijk kwaad ivm het bereik. Ik kan me voorstellen dat hij daar aardig van baalde. De MacBooks gaan steeds meer naar het unibody principe. En dan zou de iPhone de andere kant op gaan? Het maakt geen sense.

  Nee. Dit wordt hem niet. Ik kan het niet geloven.

 • Profielfoto
  Steventje

  Ik hoop toch ook dat Apple een ander design uitbrengt, zo lijkt is nog te veel op mijn iPhone 4! Met die rondingen en zilveren rand…. Dan vindt ik de 3GS mooier en ligt waarschijnlijk ook beter in de hand! Dat is nu al met die iPhone 4!

 • Profielfoto
  jeehaa

  Moet hem toch hebben, hoe hij er ook uit ziet. De 3GS laat me bijna in de steek. Ik ben het met Steventje eensch dat de 3GS lekkerder in de hand ligt dan de 4(s) en ik hoop toch ergens dat ze hem een klein beetje ronder maken dan de huidige serie.

 • Profielfoto
  reporterdavid

  @needler idd, het lijkt net een Samsung telefoon.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Eh mensen, de Samsung telefoons lijken net iPhone, niet andersom. Behalve de G III, die is zo lelijk maar wel origineel:)
  Apple zal toch wel met een Quad Core processor moeten komen. Het RAM geheugen is vlgs mij gemeten in GB niet in GM:)
  Achterkant zou beter helemaal unibody metaal kunnen zijn. Connector maakt niet uit. Wordt alleen verbeterd als het écht beter is lijkt me.
  Mooi 16:9 scherm minstens 4″ lijkt me mooi.
  Ik denk WEL dat iPhone 5 – DE NIEUWE IPHONE nu op de WWDC wordt gepresenteerd, tegelijk met extra voordelige 3Gs en wellicht groter model 5 of 6″ – als ik het voor het zeggen heb. Andere kleurtjes lijkt me leuk en origineel. Weg van het saaie! Naast zwart en wit nu ook felgeel, brandweerrood en zeeblauw!

 • Profielfoto
  bjorngra

  Ik geloof echt niet dat dat de nieuwe iPhone gaat worden. Volgens mij is het een Chinese clone. Headjack onderaan, geen symmetrische speaker openingen. Echt niet des apple’s. Wat schiet je nu op met een hoger scherm?

  100% fake.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @bjorngra: dat zeiden ze ook over de naden van de iPhone 4….

  Let it go. It’s just a phone:P.

 • Profielfoto
  DylanViset

  Ik vind de achterkantjes er erg mooi uitzien, ik denk alleen wel dat het erg krasgevoelig zal zijn?

 • Profielfoto
  wimbers

  dus, een nieuwe dock connector..
  handig voor de dockspeaker op mijn kantoor, slaapkamer etc.. dat kunnen ze toch niet maken man, ik zou hem alleen daarom al nooit kopen…

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Nooit dat ze zo’n lelijke achterkant gaan gebruiken. 2 kleuren? Hou toch op. Deze sites willen gewoon hits. Het erge is dat ze die nog krijgen ook door dit soort flauwekul..

 • Profielfoto
  iMarc

  Waarom al die speculatie?
  Het is toch veel cooler als we verrast worden met een ‘One More Thing’, Zoals Steve dat zo mooi kon doen.

  Persoonlijk zit ik niet zo te wachten op al die geruchten…zucht…

 • Profielfoto
  SanderApple

  De witte achterkant lijkt wel geel verkleurd(door rook ofzo). Maar uit deze geruchten ontstaan samsung’s! Die mensen daar kijken wat apple misschien zou kunnen maken, passen het iets aan, en verkopen het als Samsung. Ffe to the point: die telefoon is dik, groot en hij lijkt verkleurd.

 • Profielfoto
  MBPuser

  Nice, eindelijk een iPhone met een groter scherm. En die verandering van dockconnector mocht ook wel eens tijd worden..

 • Profielfoto
  sunapple

  Alles aan de in-het-artikel-genoemde-geruchten vind ik leuk, behalve die twee kleurige achterkant. Die moet gewoon uit één stuk aluminium bestaan; zichtbare antennes zijn zó 2007.

 • Profielfoto
  dVuchi

  Laten we maar allemaal nog meer hopen, speculeren en elkaar ophitsen met (belachelijke) idee√ęn, zodat we binnen een paar maanden weer allemaal teleurgesteld gaan zijn en de schuld op Apple steken.

  Geduld!

 • Profielfoto
  midq

  Door zichtbare antennes te gebruiken kan de overige elektronica wel een heel stuk kleiner blijven en is het bereik van de iPhone in al zijn draadloze standaarden voor op concurrentie terwijl er wel met een metalen behuizing gewerkt wordt (dat is ideaal voor koeling). De afwerking ziet er duidelijk uit als een apple product. Een mooi detail is hoe ze het kunststof gebruiken voor zowel vormgeving als scheiding (isolator) tussen de antennes en de aluminium body. De iPhone lijkt ook een stukje platter geworden…

 • Profielfoto
  Sheyenne