Duurdere hotelkamers voor Mac-gebruikers

Door: Chuck Sterk - 20 reacties

Orbitz, een online travel agent, heeft ontdekt dat Mac-gebruikers $20 tot $30 meer besteden aan een hotelovernachting dan PC-gebruikers. Ze spelen hier op in door gebruikers van de site die met een Mac inloggen een ander (lees: duurder) aanbod te doen dan PC-gebruikers. The Wall Street Journal meldt dat Orbitz een nieuw systeem gebruikt waarmee ze het aanbod kunnen aanpassen aan de gewoontes van de gebruiker.

Orbitz geeft aan dat het absoluut niet zo is dat Mac-gebruikers dezelfde kamer krijgen voor een hogere prijs, maar dat het systeem ervoor zorgt dat Mac-gebruikers de duurdere/betere kamers in een hotel voorgeschoteld krijgen. The Wall Street Journal schrijft dat de kamers die je in het Baton Rouge bekijkt op een Mac inderdaad 13% duurder zijn, maar dat het dan ook wel de betere kamers zijn.

De strategie lijkt gebaseerd op een onderzoek van Forrester. Vorig jaar oktober rapporteerden zij dat Mac-gebruikers 45 uur per week werken en een 44% hoger inkomen hebben dan pc-gebruikers. Andere rapporten hebben het over een gemiddeld gezamenlijk inkomen van ruim $98.500 voor Mac-gebruikers tegenover krap $75.000 voor PC-gebruikers.

Orbitz is niet het eerste bedrijf dat gebruik maakt van dit soort gegevens, Google gebruikt de gegevens die ze over de gebruiker hebben verzameld ook om gerichtere advertenties aan te bieden, maar het lijkt erop dat Orbitz de eerste ‘shop’ is die ook dit soort kennis integreert in zijn bedrijfsvoering. Op dit moment gebruikt Orbitz de technologie alleen voor het aanbieden van hotelkamers, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd tot het bedrijf de technologie ook inzet voor autoverhuur en vluchten.

De schrijvers van Cult of Mac zijn verbolgen: “What the heck, Orbitz?”, terwijl bij MacRumors iets zakelijker wordt gereageerd. Wat vind jij, logisch gevolg van de technologie, of…?

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Volkie

  Tja, dit is nou precies wat er te verwachten viel. Dit is de reden waarom privacy van belang is en waarom mensen zich iets meer achter het oor zouden moeten krabben als ze weer gebruik maken van diensten die hierom bekend staan.

 • Profielfoto
  Djmichel

  Tja, je zou eerder denken dat mensen na aanschaf van een mac juist geen dure kamer meer kunnen veroorloven:) apart onderzoek.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Maar mijn vraag is, gebruiken D-Reizen & Co. ook dit soort tactieken?

 • Profielfoto
  fenkikon

  Dit doet me denken aan de ticketprijs systemen die vliegtuigmaatschappijen hanteren. Wanneer je bijvoorbeeld dezelfde dag nog terug wilt of de volgende dag dan herkent het systeem dat en gaat men ervan uit dat je zakenreiziger bent. Aangezien je wel terug moet en gedwongen bent om terug te gaan schotelen ze je een hogere ticketprijs voor dan vakantiegangers. Ook zo krom als dit verhaal.

 • Profielfoto
  Domtoren

  Set in Safari onder voorkeuren -> geavanceerd de optie “toon developer menu” aan. Dan kun je net doen of je een Windows gebruiker bent.

 • Profielfoto
  KR1275

  Dus niet alleen Apple zelf naait ons??
  Booking.com en agoda zijn prima om een leuke kamer te vinden. Die worden massaal gebruikt (verreweg het meest) en die zitten m.i. niet in dit onderzoek. Dus de conclusie van dit onderzoek heeft geen enkele waarde. Verkoopt Apple ook al komkommers?
  Booking.com heeft trouwens met hotels de afspraak dat via deze site het goedkoopste aanbod is, zelfs lager dan in het hotel zelf.

 • Profielfoto
  janbergstra

  PC-gebruikers krijgen kamers met gebreken? Of nog niet helemaal zijn ingericht?;)

 • Profielfoto
  HanH

  @fenkikon ticketprijzen van waterleidingbedrijven? Ik wil graag een enkele reis naar de zee (in zo’n James Bond capsule als het kan)

 • Profielfoto
  Chuck Sterk

  Die worden massaal gebruikt (verreweg het meest) en die zitten m.i. niet in dit onderzoek.

  Het gaat hier om één bedrijf uit de V.S. dat deze strategie heeft. Ik denk eerlijk gezegd dat Booking.com in de V.S. niet veel gebruikt zal worden.

  En ach naaien. Je krijgt een ander aanbod te zien. Het is niet zo dat je de goedkopere kamers niet kan nemen, alleen staan er andere, volgens Orbitz beter bij jouw interesses passende, kamers bovenaan.

 • Profielfoto
  Brainy

  @hanh Je vergeet het belangrijkste, met een gewillige bondgirl…

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Je kan op een Mac ook gewoon goedkopere kamers reserveren denk ik..

  De privacy schending is tot op een bepaald niveau prima als je t mij vraagt maar laat het ons dan zelf invullen.. Leeftijd geslacht interesses.. Dan weten we wat ze van ons weten en krijg ik als man geen makeup reclames.

 • Profielfoto
  KR1275

  Die worden massaal gebruikt (verreweg het meest) en die zitten m.i. niet in dit onderzoek.

  Het gaat hier om één bedrijf uit de V.S. dat deze strategie heeft. Ik denk eerlijk gezegd dat Booking.com in de V.S. niet veel gebruikt zal worden.

  En ach naaien. Je krijgt een ander aanbod te zien. Het is niet zo dat je de goedkopere kamers niet kan nemen, alleen staan er andere, volgens Orbitz beter bij jouw interesses passende, kamers bovenaan.

  Booking.com is tegenwoordig een Amerikaanse website, onderdeel van Priceline. Die heeft vrijwel al haar sites aan elkaar gelinkt. De prijzen onderaan de streep zijn op alle website ongeveer gelijk. Van oorsprong van booking.com Nederlands, maar het wordt wereldwijd samen met de andere sites van Priceline het meest gebruikt, tenzij je de tophotels wilt.
  Ik heb met booking.com en agoda geen ervaring met andere prijzen en resultaten voor pc of mac (spreek uit ervaring: vrienden in Azie hebben allemaal een mac, ik heb voor onderweg een Acer 1 [ik hoef niet te huilen als er wat mee gebeurd])

 • Profielfoto
  Tom Goedhart

  Orbitz is niet de eerste webshop die gebruikt maakt van browsergegevens. Een tijdje terug ston er ook al een artikeltje over een australische webshop waarbij mensen die via IE7 producten bestellen meer moeten betalen dan mensen met een andere browser. Dit om de hogere ontwikkelings koste voor die browser te rechvaardigen. 0,1% per maand dat de browser oud is. Inmiddels 6,8%

  Bron

 • Profielfoto
  Gogol

  Je koopt iets voor de prijs die jou bevalt. Anders doe je iets verkeerd!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Verrassing. BMW rijders geven meer uit aan hotelkamers dan Skoda rijders. Etc etc.

 • Profielfoto
  Jor1

  Mooi, ik vind het juist fijn om meteen het beste (hotel) voorgeschoteld te krijgen. Die goedkope k**kamers mogen ze verhuren aan Sjonnie met zijn Del(l). Dat scheelt een hoop zoekwerk, en tijd = geld. Dus uiteindelijk goedkoper uit! Dat scheelt!

 • Profielfoto
  aukem

  Er wordt geen misbruik gemaakt van de klant, oftwel: De kamers verschillen niet in prijs wanneer je op een Mac of PC inlogt, je krijgt alleen op de hoofdpagina de wat duurdere kamers te zien.

  “maar dat het systeem ervoor zorgt dat Mac-gebruikers de duurdere/betere kamers in een hotel voorgeschoteld krijgen.”

  Hoe denk je dat al die apple gebruikers meer geld verdienen, het is gewoon een geniaal en snel systeem!

 • Profielfoto
  anthony0031

  Belachelijk. Ik wil graag kunnen kiezen. Geef me dus aub alle prijzen voor alle kamers. Het is jammer voor Orbitz als ik merk dat ik daar minder keuze heb dan bij andere websites, of alleen kan kiezen uit de duurdere kamers. Dan ga ik al snel weg.

 • Profielfoto
  kaas

  Had dit al gemerkt tijdens een bezoek aan de VS en een bestelling op de site van Macy’s. Bij gebruik van Safari waren de prijzen hoger dan bij gebruik van Firefox…

  En dit was geen toeval.. Sindsdien check ik al mijn online bestellingen op meerdere browsers.. In de VS al meerdere keren prijsvariatie gehad. In Europa nog niet.

 • Profielfoto
  wmaat

  …een gemiddeld gezamenlijk inkomen van ruim $98.500 voor Mac-gebruikers tegenover krap $75.000 voor PC-gebruikers..

  Gemiddeld? En ik zie hier enkel vragen van 15-jarigen die een nieuwe Macbook Pro met Retina display willen voor hun VMBO opleiding…