Doorzichtige iPhones? Stop met die onzin! (opinie)

Door: Koen van Tongeren - 33 reacties

De spanning rond de uitkomst van een nieuwe iPhone wordt doorgaans door twee bronnen gevoed. Aan de ene kant zijn er geruchten. Aan de andere kant zijn er de afbeeldingen en video’s waarin ontwerpers hun visie geven op hoe de iPhone er uit zou kunnen gaan zien.¬†Soms houden ze zich daarbij aan de specificaties die in het geruchtencircuit rondgaan maar vaker nog bezitten deze concepten eigenschappen die nauwelijks of nog helemaal niet bestaan.

In de afgelopen jaren lijkt √©√©n kenmerk steeds meer terug te komen in iPhone-concepten: het¬†doorzichtige beeldscherm. De reacties zijn iedere keer weer unaniem positief, maar waarom eigenlijk? Toegegeven, zo’n doorzichtige telefoon lijkt rechtstreeks uit een science-fictionfilm te komen, maar is dat reden genoeg om ¬†een doorzichtige iPhone te willen? In tegendeel, het laatste wat je wilt is een scherm waar je doorheen kunt kijken!

Het maken van doorzichtige schermen is niet langer een toekomstvisie. Sinds een aantal jaar is het mogelijk om dergelijke beeldschermen te produceren, tegenwoordig zelfs met kleurenschermpjes. De eerste proof-of-concepttelefoons met doorzichtige beeldschermen zijn zelfs al beschikbaar. Dit zijn tot nu toe nog zogenaamde ‘dumb-phones‘ maar het is een kwestie van tijd voordat het eerste doorzichtige smarphonescherm het leven ziet.

De reacties op deze eerste voorbeelden lijken unaniem: zowel reviewers als gebruikers staan versteld van de techniek. Onder het mom van ‘wat kunnen ze toch veel tegenwoordig’ wordt deze innovatie de hemel in geprezen. Hoe ‘dumb’ zo’n telefoontje verder ook is, het schermpje waar je dwars doorheen kijkt blijft het goed doen op feestjes of bij collega’s op kantoor.

Betekent dit ongebreidelde enthousiasme dat Apple op termijn ook de stap zal maken en iPhones uit gaat brengen met doorzichtige beeldschermen? Natuurlijk niet!

Een van de stelligste stelregels in Cupertino is dat vorm de functie volgt, oftewel. Hoe belangrijk uiterlijke kenmerken ook zijn, zolang ze niet functioneel verklaard kunnen worden, voldoen ze niet. Laat dat nu net het geval zijn bij doorzichtige schermen. iedereen vindt ze prachtig, maar functioneel voegen ze niets toe. Sterker nog; zo’n scherm is eerder een loden last dan een geschenk uit de hemel.

Niemand lijkt zich tot nu toe te realiseren dat een doorzichtig scherm betekent dat alle niet gebruikte pixels, bijvoorbeeld bij het surfen op het web of spelen van een spelletje, inderdaad… doorzichtig zijn. Zit je dus aan een witte tafel, dan zijn je Wordfeud-letters bijna onzichtbaar. Lees je OMT in een donkere ruimte, dan zal het moeilijk worden om de zwarte lettertjes van de achtergrond te onderscheiden. Natuurlijk kun je dit verhelpen door de niet gebruikte pixels alsnog in te kleuren, maar wat is dan het nut nog van een doorzichtig beeldscherm?

Je kunt de onzin van doorzichtige schermen niet beter illustreren dan met een fragment uit de film die ze zo geliefd maakte bij het grote publiek; Minority Report. In dit toekomst-epos staat Tom Cruise voor een doorzichtig scherm waar hij door een interface navigeert (met multitouch-handschoentjes?!). Het scherm dat hij gebruikt is doorzichtig. Waarom? Niemand weet het. Waarschijnlijk omdat het er zo lekker futuristisch uitziet. Is het handig? Absoluut niet. Dwars door de beelden op het scherm zie je muren, kantoormeubilair en collega’s. Probeer je dan nog maar eens te concentreren op je werk.

Doorzichtige schermen zorgen dus voor een verslechtering van de gebruikservaring op je telefoon. Daarbij komt nog dat een smartphone onmogelijk de zelfde minimalistische vorm kan houden zolang chips, printplaten en accu’s (die achter het scherm verstopt zitten) niet net zo doorzichtig gemaakt kunnen worden.

Zijn er dan totaal geen voordelen te verzinnen van het door je scherm heen kunnen kijken? Jazeker wel. iOS-apps als Layar laten zien dat een augmented reality laag over een (voor het oog) doorzichtig scherm wel degelijk toegevoegde waarde kan hebben, maar het feit dat deze apps al bestaan laat meteen zien dat de oplossing al voorhanden is: de camera.

Door de camera aan de achterkant van de iPhone te verbeteren en misschien in het midden van het toestel te plaatsen bereik je een effect dat een doorzichtig scherm evenaart. Daarmee is er voor de enige functionele reden om zo’n doorzichtig scherm op je iPhone te willen hebben al een oplossing voorhanden die met bestaande technieken en zonder extra kosten te realiseren is.

Kortom, laten we snel ophouden met ons te vergapen aan onzinnige functies die de iPhone nooit zullen bereiken. Apple blijft doen waar het goed in is: technologie maken waar vorm de functie volgt, niet andersom.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  RamonV

  Het heeft niet echt nut, ik zie zoiets ook niet echt snel in een volgende iPhone komen

 • Profielfoto
  Goldex

  We kunnen ook printen op doorzichtig papier/plastic, maar dat doen we niet omdat het gewoon zinloos is.

 • Profielfoto
  pim939

  Dat van die letters is heel makkelijk op te lossen. Kijk maar naar de ondertiteling op tv. Witte letters met een zwart randje er om heen.

 • Profielfoto
  Bor

  Net zoals dat we vooraf geen MacBooks met zwarte rand om het scherm wilden, en het platte iMac-toetsenbord maar niks vonden, en de glanzende-schermen afschreven‚Ķ Zullen we met afzeiken gewoon wachten tot we het product daadwerkelijk in huis hebben, als dat √ľberhaupt gebeuren gaat? Kthxbye‚Ķ

 • Profielfoto
  lucschram

  Ik vind het maar niks.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Ik vind dat elk gerucht eens goed onder de loep genomen moet worden en niet bij elk schroefje een artikel geplaatst moet worden.
  Daarbij doorzichtige iphone gaat niet, want de hardware zit in de weg. of er moet een doorzichtige batterij komen….

 • Profielfoto
  rdesign

  Net zoals dat we vooraf geen MacBooks met zwarte rand om het scherm wilden, en het platte iMac-toetsenbord maar niks vonden, en de glanzende-schermen afschreven‚Ķ Zullen we met afzeiken gewoon wachten tot we het product daadwerkelijk in huis hebben, als dat √ľberhaupt gebeuren gaat? Kthxbye‚Ķ

  Amen.
  Poosje terug trouwens, dat ik een comment van jou tegenkom?:)

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Zolang ze nog geen doorzichtige accu, processor enz hebben is dit zinloos.

  Ik verwacht dit de komende 10 jaar niet in smartphones omdat er gewoon de ruimte niet voor is en t geen extreme meerwaarde geeft want de camera zal toch aan moeten staan wil de telefoon weten wat zich achter het toestel bevind.

 • Profielfoto
  iPredict

  Gerucht: met de volgende iPhone kun je naar de maan vliegen.

  Werkelijkheid: het gerucht komt niet uit en iedereen zit the whinen (en koopt evt zelfs een samsung).

 • Profielfoto
  JWB

  “Een van de stelligste stelregels in Cupertino is dat vorm de functie volgt, oftewel. Hoe belangrijk uiterlijke kenmerken ook zijn, zolang ze niet functioneel verklaart kunnen worden, voldoen ze niet”

  Mwah…dat is wel een vrije interpretatie..volgens mij is het namelijk precies andersom: Ive ontwerpt iets en de rest past zich maar aan.

 • Profielfoto
  JeroenNoten

  verklaarD

 • Profielfoto
  Rickje

  Dit wordt unaniem positief de hemel in geprezen?!
  .
  Ik vind het helemaal ruk (ongelovelijk onhandig juist met inderdaad texten o.i.d. lezen), en met mij het grootste deel van de anderen die hier reageren.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Je zou een zwart schuifje aan de achterkant kunnen maken, als je Wordfeud wilt gaan spelen. Maar alle gekheid op een stokje: geen enkele foto, game, video of internetpagina kan je behoorlijk bekijken op zo’n doorkijkscherm. Alleen kunnen heftige botsingen met lantaarnpalen, auto’s etc worden voorkomen tijdens wandelend whatsappen. Maar daarvoor is er ook al een app:)

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  @JWB: Nee.

 • Profielfoto
  Bor

  Net zoals dat we vooraf geen MacBooks met zwarte rand om het scherm wilden, en het platte iMac-toetsenbord maar niks vonden, en de glanzende-schermen afschreven‚Ķ Zullen we met afzeiken gewoon wachten tot we het product daadwerkelijk in huis hebben, als dat √ľberhaupt gebeuren gaat? Kthxbye‚Ķ

  Amen.
  Poosje terug trouwens, dat ik een comment van jou tegenkom?:)

  Ik leef nog steeds hoor, hahaha. De macosx.nl-spirit gaat nimmer verloren!!!!

 • Profielfoto
  ipieter01

  We kunnen ook printen op doorzichtig papier/plastic, maar dat doen we niet omdat het gewoon zinloos is.

  Wel, eigenlijk doen we het wel. Denk maar aan die oude projectors waar je zo’n doorzichtige papieren moest opleggen. (naam vergeten) Of boeken van bijvoorbeeld de sterren. Het kan dus en we doen het ook, maar inderdaad niet zo veel.
  Dat is nu ongeveer hetzelfde bij de iphone, maar daar moeten we kiezen. We kunnen niet beide gebruiken. Dus ik het logisch dat we even die weinige apps die er voordeel van hebben vergeten en gewoon een ‘ouderwets’ scherm blijven gebruiken. Al ziet het er minder cool uit.

 • Profielfoto
  alexjeee

  ze zullen in Cupertino vast wel af en toe denken aan doorzichtige schermen… en zodra ze een ”revolutionary product” kunnen maken met een goed werkend, prachtig, door Apple ontwikkeld, doorzichtig scherm. willen wij het maar al te graag hebben en schrijven we hier op OMT hoe erg we die van Samsung wel niet haten en hoe lelijk we het wel niet vinden. (zal ik dan maar al te graag aan mee werken)

 • Profielfoto
  dinck

  Wat ik wel zou willen is een see through T-shirt, met augmented reality zou dat helemaal gaaf zijn!

  Camera op de rug, dun flexibel scherm op de borst waarop het beeld dat van de camera afkomt… En dan een augmented reality programma dat naar keuze √©√©n of meer organen en/of spieren, ribben botten etc. over dat beeld projecteert.

 • Profielfoto
  100percentme

  Ik vind het hartstikke creatief. Inderdaad heeft het geen toegevoegde waarde, maar smartphones hebben dat sowieso niet. Je kan ook bellen met je oude nokia en een pocket agenda kopen. Games spelen op je ps3 en muziek op je iPod.
  Alle functies die je mist als je geen smartphone hebt in slechts een paar stappen opgelost:)

  Dit soort artikelen vind ik nergens op slaan, mensen gaan dan denken dat niemand er iets aan heeft en dus niks meer bedenken. Daarmee heb je een aantal creatieve geesten weggehaald.

 • Profielfoto
  JWB

  @JWB: Nee.

  Dan moet je de bio over Jobs toch nog maar een keertje lezen…(hoofdstuk 25). Maar ik snap wel hoe ik de tekst van Koen moet interpreteren hoor en dan klopt het wel wat er staat, maar een beetje kort door de bocht.

 • Profielfoto
  Apple-Pie-Order

  Op een smart phone zie ik inderdaad geen toegevoegde waarde.

  Waar ik het wel zie gebeuren:
  – Plaatsen als musea, torens of hotels met een mooi uitzicht waarbij informatie over in een raam /scherm wordt weergegeven
  – Voertuigen of vliegtuigen waarbij het essentieel is dat de omgeving zonder tussenkomst van een camera wordt gezien

 • Profielfoto
  Togassa

  Zie hier de reden waarom een doorzichtig scherm wel zinvol zou kunnen zijn. En wat betreft de tegen-argumenten in alinea 7; Daar verwacht ik juist slimme oplossigen van Apple. Dat moet Apple nl. zo uniek maken. Door niet in oude argumenten te blijven hangen, maar zichzelf elke keer weer opnieuw uit te vinden.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  @Togassa

  Je weet hoe groot een telefoon is? Op normale gezichtsafstand neemt dat ding maar iets van 10% of zelfs minder in van t totale beeld wat mensen zien.

  De reden dat motorrijders zo vaak aangereden worden is niet omdat ze doorzichtig zijn maar omdat mensen kijken naar auto’s.. Ze zijn gefocussed op 1 ding en kunnen zich daarom niet focussen op andere dingen. Daarom slaat het handsfree bellen ook nergens op.. Wat maakt het uit of je je telefoon of de versnellingspook in je handen hebt? Punt is juist dat mensen bezig zijn met het gesprek en niet met wat om hun heen gebeurd.

  Laatst zag ik een filmpje van 6 dansende mensen en toen moest je tellen hoe vaak ze in en uit de cirkel stapte.. Op t einde vroegen ze wie de pingu√Įn zag.. Gedurende de laatste 50 (!) seconde van het 1 minuut durende filmpje stond een als pingu√Įn verkleed persoon tussen de dansers door te lopen.. Niemand die het was opgevallen omdat niemand er op lette.

  Dus wanneer jij gefocussed bent op de lettertjes op het scherm zul je niet letten op wat er voor je loopt, of t scherm nu doorzichtig is of niet want het moet wel heel raar lopen wil iets buiten je gezichtsveld zitten wanneer jij je mobiel op normale afstand hebt.

 • Profielfoto
  frenz

  Jullie lopen achter. Mijn zoontje van 3,5 heeft al tijden een compleet onzichtbare iPhone. Je kunt er heel goed opa en oma mee bellen. Dat jullie die niet hebben. Als ik een keer tijd zal ik review er over schrijven

 • Profielfoto
  madmax

  Door de camera aan de achterkant van de iPhone te verbeteren en misschien in het midden van het toestel te plaatsen bereik je een effect dat een doorzichtig scherm evenaart

  Met een camera in het midden van je telefoon moet je hem wel heel krampachtig vasthouden om je handpalm niet te filmen.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Miniscule kans dat dit in de volgende iPhone komt, al lijkt het me wel heel vet

 • Profielfoto
  ruben

  Waar ik persoonlijk toch zo’n hekel aan heb is mensen die denken dat de iPhone 5 al te koop is door mockups en ook nog denken dat het echt is, kwam het gisteren weer tegen

 • Profielfoto
  JeremyvanVliet

  Nou ik vind het nog niet eens zo’n gek idee.
  Ik denk n.l. dat het veel beter zou zijn voor je ogen, je hoeft niet meer de hele dag naar een scherm te kijken waarbij lampjes in je ogen schijnen zoals nu het geval is.

 • Profielfoto
  aukem

  Goed stuk!

 • Profielfoto
  Jorrit9

  Ook al heeft het wwarschijnlijk geen funcionaliteit, ik denk wel dat als apple dit lanceert, (met gewoon dezelfde functies al 4S) dat de verkoopcijfers flink gaan stijgen!
  Het is gewwoon een hebbedingetje!

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Net zoals dat we vooraf geen MacBooks met zwarte rand om het scherm wilden, en het platte iMac-toetsenbord maar niks vonden, en de glanzende-schermen afschreven‚Ķ Zullen we met afzeiken gewoon wachten tot we het product daadwerkelijk in huis hebben, als dat √ľberhaupt gebeuren gaat? Kthxbye‚Ķ

  BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOORRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

  Ja ik trek de comments uit hun verband, i know.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Lekker zo’n tendentieus artikel. Wij van MacOSX zijn tegen een doorzichtig scherm. Me dunkt dat het geven van kleur aan de pixels een einde kan maken aan die doorzichtigheid. Zie hierbij ook de LCD schermen. Daar waar een letter of een cijfers zit, komt een eind aan de transparantie.

  Lollig om te merken dat 80% van reageerders het direct eens zijn met de premisse van zinloosheid van de transparantie. Dergelijke vooronderstellingen sluiten bij voorbaat al creatieve paden af in je eigen denkbeelden. Het remt je eigen ontwikkeling. Think different.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Wat ik wel zou willen is een see through T-shirt, met augmented reality zou dat helemaal gaaf zijn!

  Camera op de rug, dun flexibel scherm op de borst waarop het beeld dat van de camera afkomt… En dan een augmented reality programma dat naar keuze √©√©n of meer organen en/of spieren, ribben botten etc. over dat beeld projecteert.

  Ik dacht aan iets heel anders bij het lezen van die eerste zin:P