Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 juni 2012

De iPhone wordt vijf

Precies vijf jaar geleden, op vrijdag 29 juni 2007, stonden er lange rijen door heel Amerika. Geduldig wachtten duizenden mensen op de telefoon die een nieuw tijdperk zou inluiden. Een tijdperk waarin we door onze telefoons onlosmakelijk met elkaar verbonden zouden worden. Een tijdperk waarin telefoons verwachtingen zouden waarmaken die we voorheen niet voor mogelijk hielden. Inderdaad, vandaag vijf jaar geleden kwam de iPhone op de markt.

Nu kunnen we een lang epistel schrijven over de revolutie die de iPhone heeft ontketend. We kunnen in herinnering roepen hoe mobiel surfen op het web (nou ja, een uitgeklede versie daarvan) voor 29 juni 2007 beperkt was tot een select groepje telefoons, hoe een simpel Java-spelletje tien euro kostte en via schimmige sites gedownload moest worden of hoe bijna ondenkbaar het was dat je het besturingssysteem van je telefoon ooit zou updaten.

We kunnen anekdotes ophalen over de begindagen, toen de hele wereld niet wou wachten tot de iPhone buiten de V.S. verkrijgbaar zou zijn. De kapriolen die je moest uithalen om een iPhone het land in te krijgen, hoe je een iPhone niet in het openbaar uit je broekzak kon halen zonder een schare bewonderaars om je heen te verzamelen. De lyrische reacties van familie, vrienden, collega’s en de cynische opmerkingen van collega-bloggers die zeker wisten dat het nooit wat zou worden met die iPhone. Het waren bijzondere dagen.

Toch doen we dat niet. Op de vijfde verjaardag feliciteren we Apple met de iPod, telefoon en Internet  communicator die zoveel meer bleek te zijn dan de drie elementen waarmee de iPhone geïntroduceerd werd. Om nog even na te genieten van het prille begin van de telefoon die een industrie op zijn kop zette gaan we nog even terug naar OMT’s eerste kennismaking met de iPhone. Wat zijn vijf jaren dan opeens kort.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De iPhone wordt vijf
Sluiten