De clash tussen Apple en ontwikkelaars

Door: Nando Kasteleijn - 10 reacties

Iedereen wil graag ontwikkelen voor iOS. Het platform is hot en soms heb je ook nog eens het geluk dat je een appje maakt dat aanslaat. Nu komen er niet alleen positieve geluiden naar buiten over de App Store. Vooral Apple’s toelatingsbeleid wordt regelmatig bekritiseerd.

Daar is op zich niks mis mee, zou je zeggen. Apple heeft nou eenmaal het recht om apps te verwijderen wanneer het maar wil. Of ligt dat toch iets genuanceerder? Om hier achter te komen sprak One More Thing met Jelle Prins, ontwikkelaar van het eerste uur die¬†sindsdien veel ervaring met Apple’s beleid heeft opgedaan.

De publieke API’s

Ontwikkelaars mogen heel veel doen, zolang ze maar binnen de lijnen van Apple blijven. Apple heeft hiervoor een zogenaamd SDK-pakket beschikbaar gesteld, waaruit ze publieke API’s kunnen halen. Dit zijn zogenaamde handvatten die ze binnen hun eigen apps kunnen toepassen om bepaalde functies goed te laten werken. Tot zover gaat het goed.

Je hebt er dan natuurlijk altijd mensen bijzitten die de API op een nét andere manier willen inzetten. Zoals Rogue Amoeba die in versie drie van zijn Airfoil Speakers Touch-app een functie inbouwde die zorgde dat tussen iOS-apparaten muziek kan worden gestreamd. Het opzoeken van de grenzen, zoals Amoeba doet, wordt door Apple niet zo gewaardeerd. Volgens Jelle Prins is het toch belangrijk dat dit gebeurt:

Ontwikkelaar zijn is ook een beetje durven ondernemen en dat betekent soms stappen zetten die achteraf niet zo slim blijken te zijn. Dat gebeurde bij Airfoil.

De ‘private’ API’s

Er zijn ook API’s die wel bestaan, maar¬†niet voor ontwikkelaars. Het zijn mogelijkheden die Apple zelf gebruikt, maar niet wil delen met ontwikkelaars. Bijvoorbeeld widgets in het berichtencentrum. Daar zullen allicht API’s beschikbaar voor zijn, maar aangezien Apple die plek heeft geblokkeerd voor derden kan je daar geen gebruik van maken.

Een goed voorbeeld is Sparrow, dit is een mail-app voor iPhone en Mac. Aan de iPhone versie kleeft één groot nadeel: de app heeft geen push notificaties. Dat komt doordat Sparrow wil gebruik maken van een VoIP API, maar Apple staat dat niet toe.

Het recht van Apple

Of je het nou leuk vindt of niet, Apple heeft het recht om applicaties te weigeren als deze ingaan tegen gestelde regels. Deze regels zijn opgesteld in documenten die iedere ontwikkelaar ontvangt zodra die zich aanmeldt. Prins zegt hierover het volgende:

Apple heeft nou eenmaal het recht om applicaties uit de App Store te halen. Vaak is het wel zo dat Apple suggesties geeft aan ontwikkelaars hoe de app alsnog in de App Store kan komen.

Dat heeft een positieve kant: Apple kan daarmee makkelijker apps tegenhouden die anders je iOS-apparaat kunnen beschadigen of inbreuk maken op privacy. Helaas lukt dat niet altijd, zoals bij Path. Deze app kopieerden zonder toestemming je adresboek. Toen dit werd ontdekt kregen de heren Apple’s CEO Tim Cook in hun nek en besloten ze om toch maar even snel een alternatief te bedenken.

Afhankelijk van Apple

Het wordt lastiger wanneer je app succesvol wordt en je gaat leven van de inkomsten. Dan ben je in zekere zin afhankelijk van Apple. Want als succesvolle ontwikkelaar wil je natuurlijk doorgaan met het ontwikkelen van je app en bestaat de kans dat je tegen Apple aanloopt die zegt: hó, niet verder. Dat kan erg vervelend zijn en nare situaties opleveren, zo erkent ook Prins:

Het is natuurlijk zo dat als je app ontwikkelt die succesvol is, dat je daarmee verder gaat. Je investeert en neemt mensen aan. Op een gegeven moment ben je dan afhankelijk van de omzet uit de App Store. Als Apple dan je app verwijdert, dan heb je een probleem ja, want dat kost je geld.

Apple biedt wel een platform

Ontwikkelaars hebben vaak de neiging om Apple dingen te verwijten als het niet lukt zoals zij het willen. Dat is begrijpelijk, je wilt als ontwikkelaar een goede app neerzetten die gebruikers waarderen en waarvoor ze bereid zijn te betalen. Je wilt aan hun wensen voldoen. Als dat niet lukt, zoals bij Sparrow, is dat erg vervelend.

Laten we √©√©n ding niet vergeten: dankzij Apple staat er een heel goed ecosysteem voor apps. Hierdoor is het voor bijna iedereen mogelijk om apps te ontwikkelen en er geld aan te verdienen.¬†Daarmee praten we niet Apple’s handelen goed, maar zeggen we wel dat ontwikkelaars er iets voor hebben teruggekregen.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Een goed eco systeem? Dacht dat er laatst onderzoek was gedaan dat 59% niet de kosten konden dekken van gemaakte app en 80% niet rond kon komen van maken van apps?

 • Profielfoto
  iPredict

  Een goed eco systeem? Dacht dat er laatst onderzoek was gedaan dat 59% niet de kosten konden dekken van gemaakte app en 80% niet rond kon komen van maken van apps?

  Want gelukkig kunnen de Android ontwikkelaars met gemiddeld 24% van het inkomen van een iOS ontwikkelaar wel goed rondkomen.

  Daarnaast, niet al te lullig bedoeld, maar er zijn ontwikkelaars en er zijn idioten. De App Store staat vol van troep die uiteraard niemand wil. Dat is goed voor de statistieken over de kwantiteit aan apps, maar slecht voor alle andere statistieken.

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Daarnaast, niet al te lullig bedoeld, maar er zijn ontwikkelaars en er zijn idioten.

  Daar ben ik het mee eens. Je moet geen app maken (en dit als volle baan zien met enige rede) dat je het leuk vind, maar juist als je wat toe kunt voegen aan de behoeftes van mensen. Er zijn tig muziekapps waarvan de meeste troep zijn. Ik vind het dus goed dat apple kwaliteit hanteerd. Maar toch zou het goed zijn als apple third-party apps ook toegang geeft tot siri en dat soort dingen.

 • Profielfoto
  etaoin

  Die opmerking over Sparrow is natuurlijk maar de helft van het verhaal. Ze wilden de VoIP API gebruiken omdat ze geen zin hadden om zelf push-servers neer te zetten en te onderhouden. Het is niet zo dat ze geen push mochten gebruiken.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  @Meeuw

  80% is best weinig als je ziet hoeveel bagger er in zit. Zelf draai ik al een tijdje mee in de YouTube cod community en daar zijn er genoeg die enorm veel investeren in hun kanaal maar het er niet uit kunnen halen omdat hun content gewoon niet goed is en ze dachten makkelijk geld te kunnen verdienen. Daarnaast zijn er 16 jarige die in een Mercedes e klasse cabrio rijden door YouTube, iemand zijn kanaal uitgegroeid is tot ’s werelds populairste wapen kanaal die 1x per week iets kapot schiet en daarvan kan leven.

  Dus ja ze bieden een goed platform, t is aan de ontwikkelaar om met iets goeds en unieks te komen wat populair is wil hij er een leven van kunnen leven. Een goed platform betekend niet dat je gegarandeerd succes hebt maar dat mensen het voor elkaar krijgen om op hun 16e een auto verdiend te hebben die de meeste nooit in hun leven zullen kunnen betalen.

  Zelf hoef ik ieder geval geen bijbaantje te hebben dankzij YouTube, helaas geen mercedes voor mij maar wel een MacBook pro, iPhone, 40 inch tv, Xbox, honderden euro’s aan games, microfoon van 500 euro, een Toyota yaris en nog een boel zooi zonder ooit een regulier baantje gehad te hebben. Maar omdat t uiteindelijk niet genoeg is om een gezin te onderhouden betekend dat dat YouTube een slecht platform is?

  De definitie van een goed platform is dat je er veel geld mee KAN verdienen, niet een garantie dat dat gebeurt. Belangrijkste bij zulke dingen is dat je het doet omdat je het leuk vind, doe je het om het geld dan ga je in 99,99% van de gevallen falen.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Gelukkig heeft Apple in elk geval √©√©n regel versoepeld: een applicatie hoeft niet meer louter en alleen in Objective-C geschreven te worden. Dit heeft wel een zucht van verlichting opgeleverd bij leveranciers van ontwikkeltools die op andere talen gebaseerd zijn dan Objective-C…

 • Profielfoto
  100percentme

  @xyzyx mooi gesproken, ik ben het met je eens

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  @Meeuw

  80% is best weinig als je ziet hoeveel bagger er in zit. Zelf draai ik al een tijdje mee in de YouTube cod community en daar zijn er genoeg die enorm veel investeren in hun kanaal maar het er niet uit kunnen halen omdat hun content gewoon niet goed is en ze dachten makkelijk geld te kunnen verdienen. Daarnaast zijn er 16 jarige die in een Mercedes e klasse cabrio rijden door YouTube, iemand zijn kanaal uitgegroeid is tot \’s werelds populairste wapen kanaal die 1x per week iets kapot schiet en daarvan kan leven.

  Dus ja ze bieden een goed platform, t is aan de ontwikkelaar om met iets goeds en unieks te komen wat populair is wil hij er een leven van kunnen leven. Een goed platform betekend niet dat je gegarandeerd succes hebt maar dat mensen het voor elkaar krijgen om op hun 16e een auto verdiend te hebben die de meeste nooit in hun leven zullen kunnen betalen.

  Zelf hoef ik ieder geval geen bijbaantje te hebben dankzij YouTube, helaas geen mercedes voor mij maar wel een MacBook pro, iPhone, 40 inch tv, Xbox, honderden euro\’s aan games, microfoon van 500 euro, een Toyota yaris en nog een boel zooi zonder ooit een regulier baantje gehad te hebben. Maar omdat t uiteindelijk niet genoeg is om een gezin te onderhouden betekend dat dat YouTube een slecht platform is?

  De definitie van een goed platform is dat je er veel geld mee KAN verdienen, niet een garantie dat dat gebeurt. Belangrijkste bij zulke dingen is dat je het doet omdat je het leuk vind, doe je het om het geld dan ga je in 99,99% van de gevallen falen.

  Goed betoog, Ik ben zelf ook nogal actief op youtube en maak zelf ook wel eens filmpjes. Ben nu wel heel benieuwd naar je kanaal:)

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Gelukkig heeft Apple die regels. Als die regels er niet zouden zijn zou er nog veel meer troep in staan, en ook onveilige Apps. Ik hoor wel eens van iemand met android dat zijn telefoon is gecrasht, omdat de App gewoon niet goed is. Ook zitten er daar veel Apps in die eigenlijk helemaal niks doen.

  Zelf heb ik er nog geen ervaring mee, want ik ben nog aan het leren ontwikkelen van Apps. Ik doe het niet alleen voor het geld, maar ook gewoon omdat ik het leuk vindt! Als ik er geld mee zou kunnen verdienen zou het een leuk extraatje zijn, maar dat is niet de reden waarom ik Apps zou willen maken

 • Profielfoto
  Sufkont

  Goed betoog, Ik ben zelf ook nogal actief op youtube en maak zelf ook wel eens filmpjes. Ben nu wel heel benieuwd naar je kanaal:)

  Google…”I Xyzyx I” levert:
  http://www.youtube.com/user/ixyzyxi?feature=watch
  niet zo moeilijk hoor, dat lukt zelfs mij;-)