Bug in Chrome laat nieuwe MacBook Air crashen

Door: Chuck Sterk - 20 reacties

Kort na de update van de MacBook Air eerder deze maand, stroomden er meldingen binnen dat de nieuwe apparaten crashte. Google heeft inmiddels aan Gizmodo toegegeven dat deze crashes worden veroorzaakt door een bug in haar browser, Chrome.

Eerder deze week maakte Gizomdo melding van crashes van de nieuwe Airs. Zij wisten het probleem te herleiden naar Chrome. In de Apple Support Communities was ook al duidelijk geworden dat probleem te maken had met “the specific combination of Intel HD 4000 chip + flash + Chrome.”

Google heeft een verklaring uit doen gaan waarin ze verklaren dat een “leak of graphics resources in the Chrome browser” zorgt voor de kernel panic op de nieuwe MacBook Airs. Er wordt gewerkt aan een structurele oplossing van het probleem, maar er is voor nu een update uitgebracht die GPU-acceleratie uitschakelt in Chrome, waardoor het probleem omzeild wordt.

“We have identified a leak of graphics resources in the Chrome browser related to the drawing of plugins on Mac OS X. Work is proceeding to find and fix the root cause of the leak.

The resource leak is causing a kernel panic on Mac hardware containing the Intel HD 4000 graphics chip (e.g. the new Macbook Airs). Radar bug number 11762608 has been filed with Apple regarding the kernel panics, since it should not be possible for an application to trigger such behavior.

While the root cause of the leak is being fixed, we are temporarily disabling some of Chrome’s GPU acceleration features on the affected hardware via an auto-updated release that went out this afternoon (Thursday June 28). We anticipate further fixes in the coming days which will re-enable many or all of these features on this hardware.”

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Renroelandt

  Daar heb ik dus géén last van, ik gebruik gewoon Safari.
  Standaard Browser, maar in mijn ogen nog steeds de beste.
  Simpel, snel en vooral veilig.

 • Profielfoto
  iekozz

  Nou niet alleen de fout van Google hoor. Ja, de fout zit in Chrome, maar dat zou er niet voor morgen zorgen dat meteen heel OS X crashed.

  Dat is dus wel iets wat Apple moet gaan oplossen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Safari….zit je altijd goed:):)

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ik wist niet eens dat Google een browser had.. Ik gebruik gewoon safari.

 • Profielfoto
  Jupilerke13

  Bij mij loopt Chrome als programma altijd vast, dus ik gebruik Chromium. Iemand heeft de open source code van Chrome gepakt en er Chromium mee gebouwd. Het werkt precies hetzelfde, en alleen de naam en het logo zijn anders. Zelf synchronisatie van bladwijzers via Google accounts werkt. Deze versie werkt op mijn laptop veel beter dan Chrome zelf.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Voor mij is het ook super fijn dat mijn bladwijzers via mijn iPhone in Safari onmiddellijk worden gesynchroniseerd met Safari op mijn MacBook Air. Ik gebruik namelijk mijn iPhone in de nacht op het werk en mijn MacBook Air thuis. Dus interessante sites of dergelijks zijn na mijn nachtdienst direct thuis zonder problemen op de Air zichtbaar.

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Wat is de kans dat dit bij de MBP 15″ (non-retina) 2012 gebeurt? Zit ook intel 4000 in.

 • Profielfoto
  Supreme Stephan

  @Nautdeapplefan

  Dan heb je echt de afgelopen jaren onder een steen ter grote van de Mount Everest geleefd zeg.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  @Supreme Stephan & @Nautdeapplefan.

  Ik kan me dus ook niet voorstellen dat je afkomt met de uitleg niets te weten van een browser van Google.

 • Profielfoto
  ViktorV

  Dit gebeurt ook bij de nieuwe 13″ MBP, uit eigen ervaring..

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  De nieuwe 13″ Pro maakt ook gebruik van de Intel HD 4000 chip, dus dat kan kloppen.

 • Profielfoto
  toineenzo

  Daarom zijn andere browsers beter. Je installeert Google Chrome puur voor de snelheid niet voor de veiligheid en stabiliteit. Daarom loopt Google Chrome ook regelmatig vast op mijn windows 7 pc. Firefox is mijn standaard browser dat het snel en veilig tegelijk is! Ik heb met Firefox nog nooit een crash of andere problemen gehad. Met Chrome heel veel. Crashes, pagina die niet laden, dingen die door elkaar heen staan en soms startte het niet eens op en crashte me hele pc. WEES VERSTANDIG EN DOWNLOAD FIREFOX VANDAAG ;D

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Met Firefox kun je inderdaad ten minste rustig een kopje koffie zetten terwijl de browser aan het opstarten is of een pagina aan het laden is. Op PC’s, maar op de Mac zeker.

  Wat is de kans dat dit bij de MBP 15″ (non-retina) 2012 gebeurt? Zit ook intel 4000 in.

  Vrijwel geen kans, maar dat heb je zelf in de hand.

  Chrome gebruikt altijd de krachtige videokaart in de 15″ MBP. (ook 2011 modellen) In dit geval met zowel de niet-Retina als Retina-MBP wordt er dan overgeschakeld op de NVIDIA-kaart zodra je Chrome opstart.
  Mocht je met gfxCardStatus aageven de Intel HD Graphics 4000 te willen gebruiken in Chrome, kun je ook tegen het probleem aanlopen.

  MITS de chipset hetzelfde is in de MBP’s als in de MBA’s. Als daar een verschil inzit waardoor de bug geen effect heeft op de MBP’s, zul je er geen last van hebben.

 • Profielfoto
  1984

  Met Firefox kun je inderdaad ten minste rustig een kopje koffie zetten terwijl de browser aan het opstarten is of een pagina aan het laden is. Op PC\’s, maar op de Mac zeker.

  Try it for yourself
  Met supersnelle opstarttijden, snelle grafische rendering en verbeterde paginalaadtijden zit Firefox vol met belangrijke prestatieverbeteringen die u direct zullen opvallen. Van de integratie van Compartments en efficiënter beheer van JavaScript-objecten tot de ondersteuning van ECMAScript5 en het bouwen van de hagelnieuwe JägerMonkey JavaScript-engine is er hard onder de motorkap gewerkt om dit de meest krachtige browser ooit te maken.
  http://www.mozilla.org/nl/firefox/central/#highperformance

 • Profielfoto
  SvS

  Ja, ik ben van Firefox afgestapt, omdat die zo nodig elke keer moet updaten waar ik erbij ben en ik daarvoor langer moet wachten tot ik kan surfen. Nee, geef ons maar Chrome en Safari. Dat de computer gaat vastlopen door een browser, is zeker geen goede zaak. Het is aan de heren om die goed te oplossen in plaats van naar elkaar te wijzen.

 • Profielfoto
  1984

  Ja, ik ben van Firefox afgestapt, omdat die zo nodig elke keer moet updaten waar ik erbij ben en ik daarvoor langer moet wachten tot ik kan surfen..

  Dat kun je zelf instellen, en eventueel zelf bepalen wanneer je update.(En een update is er niet voor niets)

 • Profielfoto
  iep

  En dan te bedenken dat Chrome nog veel erger is met die updates, die is er sneller mee dan Mozilla! Onzin argument dus.

 • Profielfoto
  iNicky

  Dit is een vreemde discussie geworden. Zoals ik het begrijp is het op een Air mogelijk om vanuit een programma de hele computer te laten crashen.

  Ik moet dan terugdenken aan hoe het iets meer dan 10 jaar geleden was. Nachtmerrie achtige toestanden. 1 klein foutje in een programma en je Mac liep hopeloos vast met een ‘bommetje’.

  Het lijkt mij dan ook eerder dat hier een programmeerfout bij Apple m.b.t. het gebruik van de GPU door een applicatie aan het licht is gekomen. Dus men zou hier juist Google moeten prijzen en niet moeten verketteren.

 • Profielfoto
  jetgadget

  op de macbook pro 13″ niets al problemen gehad met de Thunderbolt. .
  kon wel iets met Chrome te maken hebben gehad.
  probleem is nu weg iig.