Boort Apple nieuwe markten aan met iOS6?

Door: Lucas Raggers - 11 reacties

Scott Forstall leidde ons tijdens de WWDC keynote netjes door alle nieuwe features van iOS 6. Van Maps tot Facebook integratie tot virtuele boarding passes. Stuk voor stuk mooie features voor de consument. Maar Scott liet ook functies zien waar de consument op het eerste gezicht weinig aan heeft. Wil Apple andere doelgroepen bekoren?

We hebben het over Guided Access en Single App Mode. Met Guided Access kun je bepaalde knoppen en functies binnen een app afschermen. Met Single App Mode kun je nog verder gaan door het onmogelijk te maken om een app te verlaten. Scott Forstall haalde in zijn presentatie autistische kinderen aan die op deze manier gefocust bezig konden zijn met apps zonder al dan niet per ongeluk bepaalde apps te verlaten.

Op de website van Apple gaat het echter verder dan dat: “It allows a parent, teacher, or administrator to limit an iOS device to one app by disabling the Home button, as well as restrict touch input on certain areas of the screen.” Administrators zijn ook zij die iPads moeten beheren in bijvoorbeeld musea. Zij kunnen nu iPads afschermen voor ‘ongeoorloofd’ gebruik. Hetzelfde geldt voor docenten en leerkrachten. Zij kunnen iPad gebruik van hun leerlingen beperken tot bepaalde apps.

Het lijkt erop dat Apple met deze functies zwicht voor beheerders van iPads. Apple probeert hiermee de keuze voor musea en scholen makkelijker te maken. Want hoe vaak hoor je niet het argument van beheerders of docenten dat de iPad teveel afleid, teveel verstrooing biedt en teveel beheer vereist?

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Buzz

  Zwicht Apple voor beheerders van iPads, of zouden ze het gewoon zelf ook een goed idee vinden? Ik denk het laatste.

 • Profielfoto
  JJK

  En als iemand de iPad uitzet? Of kan dat ook niet?

 • Profielfoto
  Petje

  Ik vindt het ook gewoon een goed idee.
  Zeker voor in het onderwijs waarbij de iPad eigendom van school blijft.

 • Profielfoto
  blurryMotions

  Daar zat ik als pappa al een tijdje op te wachten, en als developer heb ik er ook meteen een toepassing voor. Laat maar komen.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Dit is erg handig voor musea inderdaad. Ik was laatst ook in een museum waar een aantal iPads lagen, maar daar zat een speciale harde hoes omheen die de home- en powerbutton afschermde:P

  Ook zou het handig zijn als er accounts kwamen voor de iPad.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Ik hoop dat ik binnenkort geen jailbreak meer nodig heb om iPads publieks- en beheersvriendelijk te maken. Single App Mode is een eerste begin.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik begreep dat het ook bedoeld is om bepaalde delen van je iPhone/iPad af te sluiten voor anderen, wat voor je privacy belangrijk kan zijn. Zowel in persoonlijk gebruik als in zakelijk gebruik, waar het zo kan zijn dat je bepaalde onderdelen wilt afsluiten/beveiligen.

 • Profielfoto
  marckx

  Vergeet niet de zakelijke markt: laptop blijft lekker op kantoor en met de iPad kan je nog maar een paar dingen: email, WiFi surfen, rapportje schrijven en Skypen. Geen gelazer met USB sticks en DVD’s, geen ongeautoriseerde ppt presentaties meer (want die moeten er door de IT afdeling opgezet worden). Totale controle, en daar is Apple goed in!

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik vind er niks aan. Kan niet bedenken wat ik eraan heb. Kost alleen maar geheugen zodat ik straks gedwongen word de duurdere 32gb versie te kopen.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik vind er niks aan. Kan niet bedenken wat ik eraan heb. Kost alleen maar geheugen zodat ik straks gedwongen word de duurdere 32gb versie te kopen.

  Jij snapt ‘t. Die 3 regels iOS code vereist wel een 16GB extra..

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  […..]
  Jij snapt \’t. Die 3 regels iOS code vereist wel een 16GB extra..

  En vergeet niet dat een hele hoop code telkens efficiënter wordt. Het is alom bekend dat dat extra data kost.