Apple verslapt veiligheidsclaims

Door: Jan David Hanrath - 18 reacties

De jaren dat je als Applegebruiker volledig immuun was voor computervirussen en besmuikt kon lachen om Windowsvrienden die een besmetting hadden opgelopen zijn voorbij. De Mac is inmiddels zo populair dat het een interessant medium is geworden voor softwarematige criminelen.

Ook bij Apple zijn ze zich daar inmiddels van bewust. De claim op de ‘Redenen om een Mac te willen‘-pagina op de Apple website is inmiddels aangepast. Stond er eerst “It doesn’t get PC viruses”, nu staat er “It’s built to be safe”. Op zich is de eerste claim nog steeds valide, maar het heeft uiteraard weinig zin om de vlag uit te hangen over immuniteit voor Windowsvirussen, wanneer je wel vatbaar bent voor Macvirussen.

Antivirusbedrijf Sophos houdt de beveiligings-informatie op de website van Apple nauwgezet in de gaten. Zij zijn er dan ook in geslaagd om een ‘before en after’-screenshot te maken van de bewuste pagina met informatie over OS X Lion.

Screenshots gemaakt door Sophos

Het is afwachten hoe deze pagina er uit gaat zien wanneer OS X 10.8 Mountain Lion uitkomt volgende maand. Gatekeeper maakt in Mountain Lion het installeren van nieuwe app veiliger, Sandboxing zorgt ervoor dat een programma alleen toegang heeft tot de onderdelen van het systeem waar het recht op heeft en Anti-phishing technieken in Safari blokkeren gevaarlijke websites. Of dit genoeg is voor Apple om zijn veiligheidsclaims weer te verhogen zal de tijd uitwijzen.

One More Thing blijft bij z’n advies: blijf op je hoede en bezoek geen dubieuze, schimmige websites, download geen torrents, houd het bij legale software en voer software updates van Apple zo snel mogelijk uit. Op die manier kun je nog jaren genieten van je Mac zonder de bescherming van een antivirus programma, dat door menig Macgebruiker juist als malware wordt beschouwd.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  alexjeee

  Tja… Maar ze verslappen niets hoor

 • Profielfoto
  Howl

  het was te denken dat deze dag aan zou komen. verslappen zullen ze niet doen, hopelijk gaan ze hun beveiliging nog sterker maken (hij is nu al zo hard beveiligd tegen aanvallen enzo).

  Al zeker 7j Mac gebruiker en nog nooit een malware, virus ofzo gehad, ben er nog steeds tevreden van :).

 • Profielfoto
  iPredict

  Het is nogsteeds groot nieuws als er een virus voor de mac bekend is. Degenen die torrents downloaden zijn een stel idioten die kwaadaardige software 100% aan hunzelf te danken hebben.

 • Profielfoto
  iTriv

  Torrents kunnen gewoon safe zijn mits je weet hoe en welke je moet downloaden, nog geen enkel virus gehad bij deze ‘idioot die torrents download’

 • Profielfoto
  joostv68

  Verslappen doen ze zeker niet.
  Ze hebben voor Mountian Lion vannacht een update uitgebracht.
  Met een dagelijkse check voor Security updates.
  En de mogelijkheid deze automatisch of na een reboot te installeren.

 • Profielfoto
  janau

  Beter:
  … zwakt veiligheidsclaims af.

 • Profielfoto
  iekozz

  Verslappen doen ze zeker niet.
  Ze hebben voor Mountian Lion vannacht een update uitgebracht.
  Met een dagelijkse check voor Security updates.
  En de mogelijkheid deze automatisch of na een reboot te installeren.

  Wat Microsoft dus al jaaaaaaaren doet :).

  Apple is een prima bedrijf en er komen allemaal leuke spullen vandaan, maar op het gebied van security lopen ze nog echt wel mijlenver achter op Microsoft.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Hahahaha leuk, jij draait het precies om. Jaren en jaren (en nog steeds) zijn er dus geen virussen voor het Mac OS. Of dacht jij dat Microsoft die security policy “zomaar” bedacht had. Eerste Mac virus (als in een virus dat zich zonder tussenkomst van een gebruiker/admin installeert en zichzelf verspreidt) moet ik nog tegenkomen. Malware, trojans daar heb je zelf een (groot) aandeel in.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Nee he, niet weer deze discussie……

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  ow er is weer apple nieuws aaaaaaah !
  Weer een prutser anti virus scanner die onderzoekje heeft gedaan… aaaaah.
  Ik zie de tekst verandering als juridische tactische zet tegen aanklagers, als er iets ooit gebeurd…
  En het nieuws als zeer onbelangrijk/niet vermeldenswaardig.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Waarom loopt OMT toch altijd zo vreselijk aan het handje van de virusscannersfabrikanten, die zelf allerlei promotietroep en wie weet zelfs zélf malware de wereld in sturen om maar hun producten te verkopen.

  Waarom staat er boven dit artikel “Apple verslapt veiligheidsclaims”??
  Waar blijkt dat uit?? Helemaal nergens! Er staat in beide screenpix precies dezelfde tekst, met alleen andere koppen er boven en links een kort ander tekstje. Ik lees helemaal niets over verslappen van veiligheidsclaims. Waar halen jullie dat vandaan? Stond dat boven het persbericht van eh…..welk clubje is het deze keer…oh Antivirusbedrijf Sophos. Tjonge, heb je dát gehoord? die zijn erin geslaagd om een before en after screenshot te maken van de bewuste pagina over veiligheidsclaims. Giga breaking….. jongens jongens. Ik moet even grof worden. Elke boerenlul kan zulke screenpics toch maken? Jullie doen net alsof het om bedrijfsspionage gaat of zo. En kletsen het persbericht van de jongens weer keurig na. NIET DOEN! En wat betreft de veiligheid: ik moet de eerste Mac gebruiker nog tegenkomer die last heeft van virussen of malware!

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Uhm MacAanZee… heb je ’t artikel wel helemaal uitgelezen? Vooral de laatste alinea druist toch behoorlijk in tegen je beschuldiging, vind je niet?

 • Profielfoto
  LeonB

  En wat betreft de veiligheid: ik moet de eerste Mac gebruiker nog tegenkomer die last heeft van virussen of malware!

  Misschien eerst eens van onder die steen komen.

 • Profielfoto
  iNicky

  En wat betreft de veiligheid: ik moet de eerste Mac gebruiker nog tegenkomer die last heeft van virussen of malware!

  Misschien eerst eens van onder die steen komen.

  Wat betreft virussen heeft MacAanZee wel gelijk. Alle andere troep als trojans, worms, spam, phishing mails tref je (helaas) ook op een Mac aan. Voor de gemiddelde gebruiker (PC zowel als Mac) is het echter allemaal 1 pot nat. Wat verkeerd gaat is voor veel mensen het gevolg van een virus. Soms worden typelfouten al als bewijs van een geinfectierde magine gezoen.a.. aarrrggghh.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Koen van Tongeren: toch staat er boven het artikel Apple verslapt veiligheidsclaims en dat wordt in het artikel absoluut niet onderbouwd. En de screenshots? “Sophos is erin geslaagd screenshots te maken”. Onzin en tendentieus!
  En ik zit niet onder een steen. Ik lees OMT. Daar wordt steeds meer geschreven vanuit onderzoekjes van virusbedrijven, maar ik lees geen serieuze verhalen over problemen met virussen of malware. Phishing is heel iets anders. Dat is trappen in een verkeerde link op een foute website. Dat heeft niets met malware te maken.

 • Profielfoto
  Ziegler

  MacAanZee heeft sowieso gelijk. Het gaat allemaal helemaal nergens over. De inhoud van een pagina veranderd? En nu? Moet ik nu een virusscanner installeren?

 • Profielfoto
  grandijoost

  Wat mijn betreft blijft dit een kat een muis spelletje. Alles wat door MENSEN gemaakt word kan ook door mensen vernietigd of gekraakt worden. Zoals een gezegde dat beweert. Ook systemen en software.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het is nogsteeds groot nieuws als er een virus voor de mac bekend is. Degenen die torrents downloaden zijn een stel idioten die kwaadaardige software 100% aan hunzelf te danken hebben.

  Ik ben ook zo’n ‘idioot’, maar nog nooit ergens last van gehad. Het is met torrents net als met de rest: de kans is gewoon heel erg klein. Feitelijk kleiner dan het winnen van een kleine prijs in de staatsloterij want anders had ik haast elke maand malware.:wink: