Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 26 juni 2012

Apple verslapt veiligheidsclaims

De jaren dat je als Applegebruiker volledig immuun was voor computervirussen en besmuikt kon lachen om Windowsvrienden die een besmetting hadden opgelopen zijn voorbij. De Mac is inmiddels zo populair dat het een interessant medium is geworden voor softwarematige criminelen.

Ook bij Apple zijn ze zich daar inmiddels van bewust. De claim op de ‘Redenen om een Mac te willen‘-pagina op de Apple website is inmiddels aangepast. Stond er eerst “It doesn’t get PC viruses”, nu staat er “It’s built to be safe”. Op zich is de eerste claim nog steeds valide, maar het heeft uiteraard weinig zin om de vlag uit te hangen over immuniteit voor Windowsvirussen, wanneer je wel vatbaar bent voor Macvirussen.

Antivirusbedrijf Sophos houdt de beveiligings-informatie op de website van Apple nauwgezet in de gaten. Zij zijn er dan ook in geslaagd om een ‘before en after’-screenshot te maken van de bewuste pagina met informatie over OS X Lion.

Screenshots gemaakt door Sophos

Het is afwachten hoe deze pagina er uit gaat zien wanneer OS X 10.8 Mountain Lion uitkomt volgende maand. Gatekeeper maakt in Mountain Lion het installeren van nieuwe app veiliger, Sandboxing zorgt ervoor dat een programma alleen toegang heeft tot de onderdelen van het systeem waar het recht op heeft en Anti-phishing technieken in Safari blokkeren gevaarlijke websites. Of dit genoeg is voor Apple om zijn veiligheidsclaims weer te verhogen zal de tijd uitwijzen.

One More Thing blijft bij z’n advies: blijf op je hoede en bezoek geen dubieuze, schimmige websites, download geen torrents, houd het bij legale software en voer software updates van Apple zo snel mogelijk uit. Op die manier kun je nog jaren genieten van je Mac zonder de bescherming van een antivirus programma, dat door menig Macgebruiker juist als malware wordt beschouwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple verslapt veiligheidsclaims
Sluiten