Apple publiceert PDF over iOS-veiligheid

Door: Nando Kasteleijn - 15 reacties

iOS is één van de best beveiligde besturingssystemen ter wereld. Dat komt onder andere doordat Apple een streng keuringsbeleid voert in zijn App Store, waardoor de kans op malware minimaal is. Toch lijkt dat gegeven niet genoeg te zijn.

Apple heeft een PDF gepubliceerd, zo ontdekte AppleInsider, waarin het bedrijf uitlegt welke veiligheidsmaatregelen er worden genomen om te voorkomen dat je iOS-apparaat geïnfecteerd raakt. Het lijkt erop dat Apple met het document vooral aan het bedrijfsleven wil laten zien dat het veiligheid serieus neemt.

In het document geeft Apple uitleg over de beveiliging van het iOS-systeem. Zo zegt het bedrijf dat iOS de mogelijkheid biedt om het apparaat op verschillende niveau’s te beveiligen. Denk daarbij aan tools die voorkomen dat er malware wordt geïnstalleerd tot geavanceerde manieren waarop mensen via een beveiligd systeem toegang krijgen tot informatie.

Apple besluit het PDF-document met de volgende conclusie:

Each component of the iOS security platform, from hardware to encryption to device access, provides organizations with the resources they need to build enterprise-grade security solutions. The sum of these parts gives iOS its industry-leading security features, without making the device difficult or cumbersome to use.

Extra beveiliging is belangrijk voor veel bedrijven. Onlangs nog besloot IBM op zijn intern netwerk Siri uit te schakelen, omdat het verbinding maakt met een extern netwerk. Zo zijn er meer bedrijven die het systeem helemaal dichttimmeren, bang dat mensen van buitenaf gevoelige informatie van de iPhone of iPad kunnen plukken.

Veiligheidsproblemen komen steeds vaker in het nieuws. Gisteren schreven we al een uitgebreid artikel over de mogelijke risico’s die de Mac tegenwoordig loopt. Volgens veel anti-virus bedrijven loopt de Mac steeds meer gevaar, doordat Apple populairder wordt en daarmee interessanter is voor malware producenten. Het grote verschil tussen iOS en OS X is natuurlijk wel dat je bij OS X alles kunt installeren en bij iOS compleet afhankelijk bent van de App Store.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Dit is al maand geleden publiceert

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Waar dan?

 • Profielfoto
  veyske

  Proficiat meeuw

 • Profielfoto
  Beninho

  Apple publiceert een artikel met als titel, iOS-veiligheid.

  Een PDF is een bestandsformaat. Ik vind het een vreemde titel.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  “Het grote verschil tussen iOS en OS X is natuurlijk wel dat je bij OS X alles kunt installeren en bij iOS compleet afhankelijk bent van de App Store.”

  Komaan, ik heb zoveel apps buiten de App Store om geinstalleerd, hoezo afhankelijk?

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  “Het grote verschil tussen iOS en OS X is natuurlijk wel dat je bij OS X alles kunt installeren en bij iOS compleet afhankelijk bent van de App Store.”

  Komaan, ik heb zoveel apps buiten de App Store om geinstalleerd, hoezo afhankelijk?

  Via een jailbreak dan? Anders kun je geen apps op een iPod/iPad/iPhone zetten, lijkt me.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wat grappig, Beninho, dat je het hele artikeltje daar vreemd door vindt.
  .
  Ontopic: Bij ons op de zaak zijn alle iPod Touches (worden gebruikt als scanners) ook compleet dichtgetimmert. Heel logisch, ondanks dat de standaard beveiliging goed is blijven er altijd risico’s die je beter uit de weg kunt gaan. Daarbij lijkt me een -extra- custom beveiliging ook veel veiliger dan iets wat op ieder apparaat hetzelfde is.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Wat grappig, Beninho, dat je het hele artikeltje daar vreemd door vindt.
  .

  Ontopic: Bij ons op de zaak zijn alle iPod Touches (worden gebruikt als scanners) ook compleet dichtgetimmert. Heel logisch, ondanks dat de standaard beveiliging goed is blijven er altijd risico\’s die je beter uit de weg kunt gaan. Daarbij lijkt me een -extra- custom beveiliging ook veel veiliger dan iets wat op ieder apparaat hetzelfde is.

  Kan je wel lezen? Hij vindt alleen de titel raar..

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  “Via een jailbreak dan? Anders kun je geen apps op een iPod/iPad/iPhone zetten, lijkt me.”

  Precies. Bij Android moet je een vakje aanvinken om toepassingen van derden te kunnen installeren, bij iOS moet je hem aan de computer hangen en met je muis 1 keer klikken (op “jailbreak”)

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Op die manier. Ja, daarin heb je gelijk natuurlijk. Toch gaat het in het artikel over een niet-gemodificeerd toestel hé. Tenzij je je toestel modificeert (jailbreakt dus) kun je niet anders dan de Store gebruiken.

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Ghehehe, een paar berichten terug wordt er nog gezecht dat apple op het gebied van veiligheid nog wel het een en ander kan leren van microsoft!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wat grappig, Beninho, dat je het hele artikeltje daar vreemd door vindt.
  .

  Ontopic: Bij ons op de zaak zijn alle iPod Touches (worden gebruikt als scanners) ook compleet dichtgetimmert. Heel logisch, ondanks dat de standaard beveiliging goed is blijven er altijd risico\\\’s die je beter uit de weg kunt gaan. Daarbij lijkt me een -extra- custom beveiliging ook veel veiliger dan iets wat op ieder apparaat hetzelfde is.

  Kan je wel lezen? Hij vindt alleen de titel raar..

  Och jee ja ik zie het. Tja niets meer aan te doen.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Wat is t toch laatste tijd met die spammers?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er mankeert in elk geval iets aan de veiligheid van OMT. Onvoldoende beveiliging tegen spammers?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ghehehe, een paar berichten terug wordt er nog gezecht dat apple op het gebied van veiligheid nog wel het een en ander kan leren van microsoft!

  Dat sloeg op OS-X en browsers, niet op iOS. iOS is in bepaalde opzichten veel veiliger omdat dat meer gesloten is terwijl je op een Mac zelf allerlei foute boel kan binnen halen.