Apple moet aan Samsung vergoeding betalen

Door: Nando Kasteleijn - 18 reacties

De rechter heeft vandaag bepaald dat Apple aan Samsung een vergoeding moet gaan betalen voor het gebruiken van 3G-technologie. De vergoeding moet worden betaald over de iPhone 3G, 3GS, 4 en iPad 1 en 2. De iPhone 4S valt erbuiten vanwege samenwerking met Qualcomm.

Samsung beschuldigt Apple ervan inbreuk te maken op patent EP-1188269, die gaat over 3G-technologie en betrekking heeft op TFCI (Transport Format Combination Idicator) dat informatie geeft omtrent gegevenssnelheid van data. In totaal heeft het Koreaanse bedrijf vier 3G-pantenten in gediend, waarvan er dus één gegrond wordt geacht.

Voor Samsung is dit het bewijs inderdaad patenten schendt, zo laat het bedrijf aan NU.nl weten:

In overeenstemming met deze uitspraak gaan wij adequate schade vorderen die Apple in zijn producten heeft veroorzaakt. […] We blijven doorgaan met het verdedigen van onze innovaties en het beschermen van onze intellectuele eigendomsrechten om Apple te stoppen gratis gebruik te maken van onze technologie

Om welk bedrag het gaat is onduidelijk. Waar Apple wel aan ontsnapt is een verkoopverbod, doordat het om een zogenaamd ‘standaard’ patent gaat, die tegen licentie gewoon mag worden gebruikt.

Waar geen twijfel over bestaat is het bedrag dat Apple van Samsung krijgt. Omdat het Koreaanse bedrijf de claims heeft opgedeeld in meerdere rechtszaken, en er maar één heeft gewonnen, moet het bedrijf aan Apple € 800.000 aan proceskosten betalen.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Ernstfoto

  *zucht* Al die patenten claims steeds… Ik wordt er moe van, beide zouden gewoon wat soepeler moeten zijn.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Wat was er zo bijzonder aan die 3G technologie dan? Beetje matig artikel

 • Profielfoto
  kerelvent

  Het verschil tussen bedrijven als Samsung en bedrijven als Apple:
  Apple bedenkt een compleet product, Samung ript het en noemt het concurrentie.
  Samsung bedenkt een bepaald protocol, dat wordt standaard en allicht overgenomen door concurrentie. Huilt en rechter trapt erin.
  Onbegrijpelijk.

 • Profielfoto
  iPredict

  Het is erg jammer om te zien dat elk Samsung product, behalve de magnetrons, eruit ziet als een Apple product. Het is extra jammer om te zien dat Apple dan moet balen van dit soort details. Samsung is beter in rechtzaken voeren dan in innoveren.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ach, wij mensen kopen niet op patenten enz… Enkel op kwaliteit en ervaringen, dus als Apple en Samsung nu ééns gewoon stoppen met mekaar op te ruimen en eerlijk concurreren op de aankopen of gedachten van hun klanten. Mijn keuze is snel gemaakt IOS of Android simpel weg IOS.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  Als Samsung het nou in eerste instantie voor een schappelijke prijs had aangeboden, dan was die hele ruzie nergens voor nodig geweest. Betwijfel ook ten zeerste of die schadevergoeding ze nou ook echt meer gaat opbrengen dan ze aanvankelijk hadden kunnen verdienen…
  Vind het ook schandalig dat ze misbruik maken van een standard essential patent, daar zijn ze nooit voor bedoelt.

 • Profielfoto
  Hermanko

  IK ben zover om geen Samsung spullen te kopen, als er een goed alternatief voor is, zoals laatst een LG LED TV..

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  En wat is hier nieuwswaardig aan? We wisten al lang dat ze licentie kosten moesten betalen alleen Apple vond dat Samsung teveel vroeg..

  Oftewel we weten nog steeds niets over dit onderwerp.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Als ik het verhaal zo lees en ook dat wat op webwereld staat is het een Pirrus overwinning voor Samsung.

  Oftewel 1 halen 3 betalen.:-)

 • Profielfoto
  Arthur345

  *zucht* Al die patenten claims steeds… Ik wordt er moe van, beide zouden gewoon wat soepeler moeten zijn.

  Ze willen toch geld verdienen? Alle technologie bedrijven hebben patenten, kunnen ze aan verdienen;)

 • Profielfoto
  Jojo890

  Sorry maar het woord ‘innovaties’ en ‘samsung’ gaan helaas niet samen in 1 zin.

 • Profielfoto
  GForce85

  Ik word er wel een beetje moe van nu:p Wanneer is dat gezanik eens klaar?

 • Profielfoto
  poing

  @jojo890 Komt omdat jij denkt dat Samsung alleen tv’s, mobieltjes en tablets maakt, ik zou zeggen kijk ff hier http://www.shi.samsung.co.kr/eng/

 • Profielfoto
  ququlequ

  Ik word er wel een beetje moe van nu Wanneer is dat gezanik eens klaar?

  Nooit. Gezeur om patenten blijf je altijd houden. Beetje jammer dat OMT daar zoveel aandacht aan geeft. Elke week wel weer een heel artikel over een patent schendingen waar we als consumenten vrij weinig mee kunnen. Het interesseert me vrij weinig.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  En dan te bedenken dat 3G op zich niet eens een uitvinding is. Het staat voor “derde generatie mobile telecommunicatie” en omvat veel zaken zoals b.v. UMTS. Maar met name in Amerika mogen de meest triviale onderdelen, algoritmes en designs gepatenteerd worden. En dank zij dit chaotische systeem hangt elk apparaat aan elkaar van de patenten. En soms leveren die zoveel op dat je het apparaat zelf haast voor niks kunt verkopen.
  .
  Dank zij dit totaal uit de klauwen gelopen systeem heeft elk bedrijf een legertje juristen nodig en bestaat er zoiets als een patenttrol. (Dat zijn bedrijfjes die patenten opkopen en er geld mee verdienen zonder zelfs maar 1 seconde iets innovatiefs te maken.)
  .
  Met patenten op zich is niets mis, maar wel met het systeem dat ze moet toekennen want je kunt daar voor alles wat los en vast zit een patent aanvragen en krijgen. Altijd als ik dit soort berichten leest moet ik hier aan denken.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Sorry maar het woord \’innovaties\’ en \’samsung\’ gaan helaas niet samen in 1 zin.

  Je ziet toch dat Samsung een technologie heeft uitgevonden die Apple steelt? Lijkt mij vrij innovatief.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Gewoon slim van Samsung hier. Je moet leven met het patentsysteem en daar zo goed mogelijk gebruik van maken.
  .
  Als zij dit werkelijk hebben bedacht/ontworpen hebben ze recht op een vergoeding, klaar.
  .
  Ik snap niet waarom over elke rechtszaak een artikel komt, het boeit mensen niet meer dus stop er lekker mee. Je krijgt er wel views mee, maar die kijkers raken juist geirriteerd.
  .
  Mensen die zeggen dat ze het patentsysteem moeten minderen/afschaffen: dat zou betekenen dat grote bedrijven niet meer innoveren omdat de rest het gratis mag kopieeren. Daar hebben we helemaal niks aan. Gewoon strenger controleren die patenten en laten vervallen als de kosten (keer 3 oid) eruit zijn gehaald.

 • Profielfoto
  Truzo

  *zucht* Al die patenten claims steeds… Ik wordt er moe van, beide zouden gewoon wat soepeler moeten zijn.

  Ze willen toch geld verdienen? Alle technologie bedrijven hebben patenten, kunnen ze aan verdienen;)

  Ze moeten ook niet voor het minste patenten aanvragen hé, patenten zijn voor uitvindingen…