Apple heeft niets met Iran maar Iran wel met Apple

Door: Koen van Tongeren - 9 reacties

Dat het niet echt botert tussen de Verenigde Staten en Iran mag geen nieuws meer heten. Toch zijn Iraniërs dol op de producten van een van de meest iconische merken die Amerika heeft voortgebracht en nee, het zijn geen hamburgers van McDonalds of schoenen van Nike.

Op MSN news staat een artikel, afkomstig van het Franse persbureau AFP, over de levendige handel in Apple producten in Iran’s hoofdstad Teheran. Macs, iPhones en iPads gaan er als zoete broodjes over de toonbank, illegaal welteverstaan. Er heerst immers een exportverbod voor Amerikaanse technologie-producten naar Iran vanuit de V.S. Handelaren weten dat eenvoudig te omzeilen om zo tegemoet te komen aan de Apple-honger van de Iraanse bevolking.

AFP ging op zoek naar Apple-verkopers in Iran na een bericht dat een Apple Store in de Amerikaanse staat Georgia weigerde om een iPad te verkopen aan een Iraanse vrouw nadat de medewerker haar Farsi hoorde praten tegen een familielid. De vrouw wilde de iPad opsturen naar een familielid in Iran maar de Apple Store medewerker was hier niet van op de hoogte. De beslissing werd genomen omdat de twee landen niet bevriend met elkaar zijn.

In het artikel leggen Iraanse handelaren uit dat een dergelijk beleid onzinnig is. Alle Apple-producten zijn gewoon te koop in het land. Er zijn niet-geautoriseerde resellers die proberen zoveel mogelijk op Apple Stores te lijken. Eén van hen heeft zelfs een Iraanse versie van Apple.com gemaakt waarbij de link naar de Apple store doorverwijst naar een kantoor van de dealer in Teheran.

Iraanse interpretatie van Apple.com

Geïnterviewde handelaren vertellen dat het exportverbod van Apple-producten uit de V.S. vroeger werd omzeild door te importeren vanuit Europa en Dubai. Tegenwoordig blijkt Irak te volstaan als doorvoerhaven. Opvallend daarbij is dat Apple-producten nauwelijks duurder zijn in Iran, ondanks de omslachtige import. Een iPhone of iPad zou er ongeveer 50 tot 60 dollar duurder zijn dan in de V.S.

Dus, mocht je, lopend door het centrum van Teheran, nog eens sterk de behoefte voelen een nieuwe MacBook Pro of iPad te kopen, weet dan dat alles mogelijk is, of Apple het nou wil of niet.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  llowboy

  Het heeft denk ik niet zo veel te maken met wat Apple wil, meer met wat te wet voorschrijft. Als er een export verbod geldt dan kan Apple moeilijk toch exporteren. Ik denk daarom dat Apple het niet zo’n probleem vindt dat hun producten er toch te verkrijgen zijn. Zij overtreden de wet niet en elke verkoop is er één toch?

  Het zijn tenslotte geen weapons of mass destruction toch?:-)

 • Profielfoto
  alexjeee

  Die handelaren daar hè, dat zijn gewoon weapons of mass distribution

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een onzin dat een Amerikaanse verkoper geen iPad wil verkopen aan iemand die Farsi praat (de taal van Perzië/Iran). Dat slaat nergens op! Heeft ook niets te maken met exportverbod of zo. Het is iemands eigen verantwoordelijkheid als je een iPad wilt sturen naar je familie. Daar heeft de Apple Store niets mee te maken.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Hoe is het met Cuba en Apple ?

 • Profielfoto
  DosEquis

  Apple producten worden al jaren verkocht in Iran. In Iran is een gigantische zwarte markt waar Amerikaanse producten op worden verkocht. Deze worden per boot vanaf Dubai naar Iran gesmokkeld.

  In het chique noorden van Tehran heb je aan Mirdamad Blvd een giga computer warenhuis, waar vele tientallen winkeltjes hun electronica aanbieden, waaronder ook Apple producten.

  http://www.panoramio.com/photo/3077688
  http://www.panoramio.com/photo/3077698

  Leuk artikeltje:
  http://www.nytimes.com/2008/05/26/business/worldbusiness/26iht-sanction.4.13217620.html?pagewanted=all

 • Profielfoto
  Pjotr

  Toen de eerste iPhone in de VS uitkwam, was deze ook in Nederland te koop. Niet rechtstreeks via Apple overigens. Parallel import, met een boot of whatever. Was het smokkelen? Het gaf zo’n iPhone een extra aantrekkelijkheid.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Toen de eerste iPhone in de VS uitkwam, was deze ook in Nederland te koop. Niet rechtstreeks via Apple overigens. Parallel import, met een boot of whatever. Was het smokkelen? Het gaf zo\’n iPhone een extra aantrekkelijkheid.

  Onze eigen kroonprins heeft dat voorbeeld gegeven.

 • Profielfoto
  Exotic08

  Als Iraniër vind ik dit toch wel leuk om te lezen:-)

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Toen de eerste iPhone in de VS uitkwam, was deze ook in Nederland te koop. Niet rechtstreeks via Apple overigens. Parallel import, met een boot of whatever. Was het smokkelen? Het gaf zo\’n iPhone een extra aantrekkelijkheid.

  Een verschil is natuurlijk wel dat er geen handelsbeperkingen zijn tussen de VS en Nederland;). Tussen de VS en Iran wel.