Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 26 juni 2012

Apple heeft niets met Iran maar Iran wel met Apple

Dat het niet echt botert tussen de Verenigde Staten en Iran mag geen nieuws meer heten. Toch zijn Iraniërs dol op de producten van een van de meest iconische merken die Amerika heeft voortgebracht en nee, het zijn geen hamburgers van McDonalds of schoenen van Nike.

Op MSN news staat een artikel, afkomstig van het Franse persbureau AFP, over de levendige handel in Apple producten in Iran’s hoofdstad Teheran. Macs, iPhones en iPads gaan er als zoete broodjes over de toonbank, illegaal welteverstaan. Er heerst immers een exportverbod voor Amerikaanse technologie-producten naar Iran vanuit de V.S. Handelaren weten dat eenvoudig te omzeilen om zo tegemoet te komen aan de Apple-honger van de Iraanse bevolking.

AFP ging op zoek naar Apple-verkopers in Iran na een bericht dat een Apple Store in de Amerikaanse staat Georgia weigerde om een iPad te verkopen aan een Iraanse vrouw nadat de medewerker haar Farsi hoorde praten tegen een familielid. De vrouw wilde de iPad opsturen naar een familielid in Iran maar de Apple Store medewerker was hier niet van op de hoogte. De beslissing werd genomen omdat de twee landen niet bevriend met elkaar zijn.

In het artikel leggen Iraanse handelaren uit dat een dergelijk beleid onzinnig is. Alle Apple-producten zijn gewoon te koop in het land. Er zijn niet-geautoriseerde resellers die proberen zoveel mogelijk op Apple Stores te lijken. Eén van hen heeft zelfs een Iraanse versie van Apple.com gemaakt waarbij de link naar de Apple store doorverwijst naar een kantoor van de dealer in Teheran.

Iraanse interpretatie van Apple.com

Geïnterviewde handelaren vertellen dat het exportverbod van Apple-producten uit de V.S. vroeger werd omzeild door te importeren vanuit Europa en Dubai. Tegenwoordig blijkt Irak te volstaan als doorvoerhaven. Opvallend daarbij is dat Apple-producten nauwelijks duurder zijn in Iran, ondanks de omslachtige import. Een iPhone of iPad zou er ongeveer 50 tot 60 dollar duurder zijn dan in de V.S.

Dus, mocht je, lopend door het centrum van Teheran, nog eens sterk de behoefte voelen een nieuwe MacBook Pro of iPad te kopen, weet dan dat alles mogelijk is, of Apple het nou wil of niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple heeft niets met Iran maar Iran wel met Apple
Sluiten