48 uur later: de leukste iOS 6 weetjes (2)

19 reacties

De Keynote waarin iOS 6 is aangekondigd ligt inmiddels 48 uur (en een beetje) achter ons. Terwijl de WWDC al bijna halverwege is komen er steeds meer interessante voorbeelden naar boven van de meer dan 200 nieuwe functies die Apple in iOS 6 gestopt heeft. Gisteren bespraken we er al acht en vandaag hebben we wéér acht nieuwigheden!

Persoonlijk woordenboek
Je kent dat wel, het continue gevecht met Autocorrect. Bepaalde woorden worden simpelweg niet herkend en daarom automatisch veranderd iets anders. Nu leert je iOS-apparaat uiteindelijk wel bij en sinds iOS 5 kun je zelf woorden toevoegen aan het woordenboek, maar stel dat je een iPad én een iPhone hebt. Dan moet je die learning curve op elk apparaat opnieuw doormaken. Niet meer in in iOS 6! De woorden die jij aan het woordenboek toevoegt worden via iCloud automatisch gesynchroniseerd met al je andere apparaten. Of dat alleen om iOS of ook om OS X-apparaten gaat blijft nog even afwachten.

Je eigen trefwoorden, nu gesynchroniseerd over al je apparaten.

Siri en Twitter
In iOS 6 wordt Twitteren makkelijker dan ooit. Vanuit het Berichtencentrum kun je direct een Tweetje plaatsen. Vind je dat nog teveel moeite, dan doet Siri het met alle liefde voor je (zolang je maar niet in het Nederlands tweet). Een extra handigheidje daarbij is het feit dat Siri weet welke twitter-accounts je vrienden hebben (als je die ten minste aan hun gegevens in Adresboek hebt toegevoegd). Op die manier hoef je in een Tweet alleen maar de naam van iemand te noemen. Siri vertaalt die vervolgens in zijn of haar Twtter-naam.

Namen van bekenden vertaalt Siri bij Tweets automatisch in hun Twitter-naam

Herinneringen en locaties
De Herinneringen-app krijgt een grote update in iOS 6 waarmee het eindelijk een serieuze concurrent wordt voor andere to-do-apps voor iOS. Eén van de verbeteringen is de mogelijkheid om locaties aan herinneringen te koppelen. Dit bestond al in iOS 5, maar alleen voor de locatie waar je op dat moment was of voor locaties in je adresboek. In iOS 6 is het mogelijk om voor iedere reminder een willekeurig adres in te typen.

Zelf locaties invoeren bij herinneringen.

Notificatie-synchronisatie
Als je meer dan één iOS-apparaat in huis hebt dan herken je vast de kakofonie aan geluiden en trilsignalen als je een push-notificatie krijgt. Nog vervelender is het dat de pushberichten op het ene apparaat blijven staan als je ze op een ander apparaat al gelezen hebt. Dat is in iOS 6 verleden tijd. Notificaties van Apple’s eigen apps verlopen vanaf nu via iCloud en worden daardoor gesynchroniseerd tussen apparaten. Als je ze dus bijvoorbeeld gelezen hebt op je iPad, verdwijnen ze ook van je iPhone. Hoe uitgebreid deze functie uiteindelijk wordt is nog onduidelijk maar integratie met third-party apps en het Berichtencentrum in OS X Mountain Lion zou een welkome toevoeging zijn.

Synchronisatie van notificaties tussen al je iOS-apparaten.

App updates
Soms lijkt het wel of je voor elke scheet in iOS het wachtwoord van je Apple ID moet invullen. Zelfs als je een app wilt updaten of een eerder gekochte app opnieuw wilt downloaden is eerst een wachtwoord nodig. In iOS 6 hoeft dat niet langer. Updates en nieuwe downloads van eerder gekochte apps kunnen zonder wachtwoord uitgevoerd worden. Daarbij blijf je nu in de App Store-app te zitten waar je in iOS 5 nog naar het homescreen gebracht wordt. Het downloaden van een nieuwe app (gratis of betaald) vereist nog wel je wachtwoord. Zodra het downloaden voltooid is krijgt het verse icoontje een blauw lintje met ‘nieuw’ er in, hoe toepasselijk.

Installeren van updates zonder App Store te verlaten en zonder wachtoord.

MAP Bluetooth
In iOS 6 wordt de Bluetooth-functionaliteit van iOS uitgebreid. Zo komt er ondersteuning voor de ‘Bluetooth Message Access Profile’- (of MAP-) standaard. Deze is met name bedoeld voor betere integratie met carkits. Eén van de meest voorkomende toepassingen is de mogelijkheid om SMS-berichten die binnenkomen door de Carkit voor te laten lezen. Als je Bluetooth graag uitzet zodra je de auto uit bent om de batterij te sparen dan is er nog meer goed nieuws. Vanuit Instellingen is er nu een knop om direct naar Bluetooth-instellingen te gaan.

Bluetooth direct beschikbaar vanuit Instellingen.

Emoticons
Vroeger waren emoticons verstopt in iOS, behalve als je een Japanse iPhone had. Daar is in iOS 5 verandering ingekomen. Iedereen kan nu zo’n Emoji-toetsenbord toevoegen op de iPhone, iPad of iPod touch. In iOS 6 zijn er veel nieuwe icoontjes bijgekomen. De meest in het oog springende zijn misschien wel twee nieuwe icoontjes in de ‘romantische-stelletjes’-categorie; namelijk een homo- en een lesbisch stelletje. Think different!

Nieuwe emoji-icoontjes.

iTunes Match en streamen
Wat iTunes Match is weten veel gebruikers niet precies. Het maakt back-ups van je muziek die altijd en overal te beluisteren zijn, maar een streaming dienst was het niet. Weliswaar kan je een nummer direct beluisteren vanuit iTunes Match op je iOS-apparaat, maar in de achtergrond wordt het wel degelijk gewoon gedownload. In iOS 6 is dat niet langer zo. iTunes Match tracks worden automatisch gestreamd in de Muziek-app. Wil je ze alsnog graag downloaden, dan is dat nog steeds mogelijk als extra optie.

Vergeet niet deel 1 te lezen van de Leuke iOS 6 weetjes. Heb jij leuke nieuwigheden ontdekt in iOS 6? Laat het ons weten voor deel drie van deze serie.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Leuk en goed stukkie.

 • Profielfoto
  aukem

  Weer mooi samengevat!

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Maar die iTunes Match Stream is dus wel gewoon schitterend! Dat gaat ééns iets handig zijn, op dit moment verbruikt alléén al mijn muziek app op de iPhone 9GB. Dat gaat dus veranderen met IOS6.

 • Profielfoto
  handprint

  Ook nieuw;
  – keuze van bvb liedje uit je afspeellijst voor je wekker
  – persoonlijke hotspot (via wifi, bluetooth of usb)
  – full screen Safari
  – profielen (bvb Find My iPhone beta)

  Minder ok:
  – geen Google StreetView meer
  – Niet Storen, enkel via Instellingen te activeren; geen shortcut
  – minder detail in Maps, ook geen Offline versie

 • Profielfoto
  DanielCGU

  Kan iemand testen of je in iOS 6 uit groepsgesprekken in iMessage kan?
  Dat is toch wel een gemis in iOS 5…

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Goed stukje informatie!

 • Profielfoto
  Arthur345

  Maar als je muziek luistert en niks op het apparaat zelf hebt staan moet je wel altijd internet hebben. Dat van het app store wachtwoord is mooi om te horen

 • Profielfoto
  bram91

  Dat iTunes Match vanaf iOS 6 streamt is geweldig!

 • Profielfoto
  jankeesvw

  Weet iemand hoe stabiel deze versie van iOS is? Ik zit eraan te denken om het te installeren, maar ben bang voor bugs … Iemand hem al wat uitgebreider gebruikt?

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @jankeesvw beta-software moet je installeren om je apps te testen, niet om nu al iOS 6 te willen draaien. Early releases als deze zitten doorgaans vol bugs en minstens zo belangrijk: er draaien veel debugging scripts op. Dat betekent tragere performance en sneller een lege accu.

 • Profielfoto
  Mcp1990

  Ik gebruik nu 2 dagen .1 probleempje scherm gaat met automatisch verlicht vaak te donker maar voor de rest geen problemen .

 • Profielfoto
  jankeesvw

  @jankeesvw beta-software moet je installeren om je apps te testen, niet om nu al iOS 6 te willen draaien. Early releases als deze zitten doorgaans vol bugs en minstens zo belangrijk: er draaien veel debugging scripts op. Dat betekent tragere performance en sneller een lege accu.

  En nog sneller een lege accu willen we natuurlijk niet:)

 • Profielfoto
  remcob00

  Wat ik nog heb ondekt:
  – E-mail handtekingen per account (eerst was het voor alle accounts hetzelfde)

 • Profielfoto
  mymac

  Klopt @ remcob00, goede toevoeging. Als ik vanuit m’n zakelijke e-mailaccount een e-mail stuur moet er nou eenmaal iets anders staan dan bij een privé e-mailtje.

  @jankeesvw: Je kan het op zich gewoon doen op een iPhone 4S. Werkt gewoon net zo vlot als iOS 5 en als je vaak stroom bij de hand hebt is het geen probleem. Bugs heb ik er nog maar heel weinig van gezien. Valt reuze mee tov sommige eerdere eerste bèta’s.

  Groot nadeel in mijn optiek: de 3G slider is weg bij de netwerkinstellingen. Ik doe 3G altijd uit als ik WiFi heb, maar dat kan niet meer nu. Oftewel, 3G staat aan voor niks, met als gevolg een accu die sneller leeg gaat. Weg bij WiFi = 3G aan en WiFi uit. Nou doe ik in iOS 6 de Cellular Data slider gewoon uit, dus op zich is dat een goed alternatief.

  App Store updates ben ik ook erg gelukkig mee, scheelt tijd. In de App blijven na de update-knop aangeklikt te hebben is ook ideaal: Je kunt dan gelijk alle nieuwigheden laten uitklappen om te zien wat er nieuw is, op hetzelfde overzichtsscherm.

  Streamen met iTunes Match heb ik nog niet op gelet. Het klinkt in ieder geval prima, want m’n iPhone wil nog wel eens vollopen door alle gedownloade muziek na verloop van tijd.

 • Profielfoto
  BenitoMilan

  Nieuwtje in iOS 6:

  Nieuw aangeschafte apps krijgen een lintje waar op staat ‘new’ of ‘nieuw’, zodat je je nieuwe apps kunt herkennen. Zie hierboven

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @BenitoMilan heb jij ’t artikel wel gelezen?;-)

 • Profielfoto
  jankeesvw

  Nieuwtje in iOS 6:

  Nieuw aangeschafte apps krijgen een lintje waar op staat \’new\’ of \’nieuw\’, zodat je je nieuwe apps kunt herkennen. Zie hierboven

  Dat is ook mooi! Vette wallpaper trouwens!

 • Profielfoto
  toineenzo

  Wachtoord? Wachtwoord!!

 • Profielfoto
  jankeesvw

  Ik gebruik nu een paar dagen iOS6 en het bevalt prima, paar crashes gehad. Vooral met de camera in apps zoals instragram. Maar verder werkt het allemaal prima.