Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 12 juni 2012
Leestijd: 3 minuten

24 uur later: de leukste iOS 6 weetjes

We zijn inmiddels 24 uur verder. De keynote hebben we op ons in laten werken en langzaamaan beginnen zich meningen te vormen over alles wat Tim Cook en kornuiten hebben aangekondigd. In deze post verzamelen we een aantal leuke weetjes over iOS 6. Aan jou het oordeel!

Fullscreen Safari
Wie regelmatig browst op z’n iPhone weet dat erg veel van de kostbare ruimte op je scherm verloren gaat aan de interface van Safari. Doodzonde dachten ze bij Apple en daarom hebben ze een fullscreen functie ingevoerd die alleen beschikbaar is in de landscape modus. Zodra je de iPhone kantelt vindt je onderin de fullscreen knop. In Fullscreen modus kun je via transparante knopjes wel terug en vooruit bladeren.

Fullscreen Safari

Facebooken vanuit notificatiecentrum
De social media broertjes Twitter en Facebook zijn nu volledig ingebouwd in iOS 6. We konden onze foto’s al makkelijk twitteren in iOS 5, maar in iOS 6 gaat Apple een stapje verder. Het is nu namelijk ook mogelijk om te twitteren en facebooken vanuit het notificatiecentrum. Scheelt weer het opstarten van een app. De Facebookintegratie omvat hier het toevoegen van je locatie én Facebookvrienden. Een foto toevoegen is helaas nog niet mogelijk.

Facebooken vanuit berichtencentrum

Wakker worden met je favoriete nummer
Sinds jaar en dag worden wij iPhone gebruikers uitgelachen door jan en alleman omdat we geen mp3’tje of song kunnen gebruiken als ringtone. Dit is nog steeds zo. Maar je kunt in iOS 6 wel ieder nummer dat je op je iPhone hebt staan gebruiken als wekkergeluid. Oftewel, je kunt eindelijk gewekt worden door je eigen rustige muziek in plaats van een eendengekwaak, blaffende hond of sonargeluid.

Foto’s invoegen in mailtje
Grote ergernis bij velen is dat je in iOS 5 omslachtig moet handelen om een foto te mailen als je al bezig bent met een mailtje. Je moet namelijk naar de Photos app gaan, daar een foto kopieren om vervolgens weer terug te gaan naar de Mail app om de foto daar te plakken. Niet langer in iOS 6. Hier kun je namelijk vanuit een mailtje je foto’s raadplegen om er eentje in te voegen.

Foto's invoegen in een mailtje

Meer dan 5 foto’s mailen
Nog een ergernis die in iOS 6 wordt weggewerkt: het is straks mogelijk om meer dan 5 foto’s te kopieren vanuit de Photos app om te plakken in een mailtje.

Meer dan 5 foto's kopieren

Stoor me niet!
Een nieuwe functie is ‘Do Not Disturb’. In een tijd waarin we onszelf gekmaken met notificaties voor mailtjes, tweets, Rumble uitnodigingen, voetbaluitslagen, wekkers, breaking news, whatsappjes en wat al niet meer, is het fijn als we onszelf even rust kunnen gunnen. De Do Not Disturb is direct in te schakelen bij de voorkeuren. In de header verschijnt nu ook een klein maantje om je hieraan te herinneren. Ook is het mogelijk om op een vast moment op de dag deze functie in te schakelen. Bijvoorbeeld van 00:00 tot 07:00 als je slaapt. Tot slot kun je ook nog uitzonderingen maken op deze stoor-me-niet-functie. Zo kun je instellen dat telefoontjes van je moeder wel doorgelaten mogen worden.

Do Not Disturb

Interface
Voorafgaand aan de WWDC waren er al geruchten en aanwijzingen dat Apple de interface van iOS zou aanpassen. Het geheel zou een zilverachtige look krijgen. En inderdaad, de Maps app heeft een zilverachtige interface. Maar deze lijn is niet doorgezet in andere apps van Apple zelf. Sterker nog, Apple’s eigen apps vertonen een allegaartje van kleuren en stijlen. Van blauwe balken met een subtiel ruisje, tot gladde glimmende gradientjes tot witte knoppen. iOS 6 verkeert nog in bèta status, dus er kan nog vanalles gebeuren eer hij daadwerkelijk wordt uitgebracht in de herfst.

GUI stijlen

Bellen
Waar we op de redactie ook even van moesten slikken, is de nieuwe interface van de aloude keypad. Niet dat je hem vaak gebruikt, maar toch. Wat vind jij ervan?

Keypad 2.0

Heb jij leuke nieuwigheden ontdekt in iOS 6? Laat het dan weten, zodat we deze post kunnen aanvullen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.