Wel of geen sneltoetsen na 1 juni?

Door: Nando Kasteleijn - 20 reacties

Gisteren ontstond er rumoer nadat The Unofficial Apple Weblog (TUAW) stelde dat Apple na 1 juni  apps uit de  Mac App Store gaat weren die als onderdeel van hun app globale sneltoetsen aanbieden. Gezien het feit dat bijna elke app dat doet, zou dat een grote verandering betekenen. Volgens MacWorld’s Lex Friedman en Chris Welch en Ziegler van  The Verge klopt het gerucht niet en blijven sneltoetsen gewoon bestaan.

Ondanks dat deze technologiesites zeggen dat de ‘hotkey’ optie blijft bestaan, blijft Erica Sadun van TUAW bij haar bericht. Daarmee is het haar woord tegen dat van Friedman, Welch en Ziegler. Wat is er nou precies gebeurd en waar gaat het om?

De welles-nietes-discussie begon toen Sadun van een bron te horen kreeg dat Apple van plan is van 1 juni apps te gaan weigeren. Op basis daarvan is er volgens haar onderzoek gedaan, wat het bericht vervolgens zou bevestigen. Dit plan van Apple zou te maken hebben met Sandboxing. Vanaf 1 juni gaat dat nieuwe veiligheidssysteem in, dat de ‘macht’ van een individuele applicatie beperkt.

Lex Friedman (MacWorld) reageerde vervolgens op dit bericht, en zei dat de sneltoetsen niet weggaan. Sterker nog, Apple biedt een publieke API aan om de sneltoetsen goed te laten werken. Ook The Verge reageerde op het bericht en sloot zich aan bij Friedman. De bronnen van Welch en Ziegler zeggen hetzelfde als die van Friedman: sneltoetsen blijven gewoon beschikbaar. Daarnaast hebben zij gesproken met enkele OS X-ontwikkelaars en ook die zijn niet bezorgd.

What is prohibited from the sandbox API is the ability for apps to keylog or track all your input in an effort to avoid potential malware — an app can’t simply listen to every single keystroke coming from the keyboard. We’ve also spoken with several OS X developers who sell through the Mac App Store, none of whom seem concerned.

In een aanvulling op het bericht op TUAW schrijft Sadun dat ze nog steeds achter het bericht staat en dat dit is op basis van ‘bewijs’ dat ze helaas niet publiekelijk kan maken. Volgens haar blijft het bewijs wel accuraat.

I stand behind this story due to the evidence we received, but unfortunately it is evidence we cannot share publicly. While many have claimed our story is untrue, I can tell you that due diligence was practiced and, based on the evidence we received, what was indicated by Apple stands as written. Several clarifications have been added to this story, but all I can tell people is that either Apple is unsure of what hotkey functionality is in this case, or something has changed very recently in such a way as to negate what was said previously by Apple.

Sandboxing komt er sowieso, daar is geen twijfel over mogelijk. Waar we wel een zekere waarde aan mogen hechten is het feit dat er zelfs een publieke API beschikbaar is voor sneltoetsen. Daarnaast spreken zowel MacWorld als The Verge het bericht tegen. Beide sites staan erom bekend goede bronnen en te hebben en zijn daarmee betrouwbaar te noemen. Het lijkt er dus op dat dit probleem met een sisser afloopt, gelukkig maar.

Globale sneltoetsen zijn bedoeld om een handeling uit te voeren waarvoor je gewoonlijk het venster van de desbetreffend app geselecteerd moet hebben. Normaal moet je bijvoorbeeld voor het openen van een nieuwe e-mailbericht eerst in de applicatie zitten en kan je dan pas met CMD + N een nieuw bericht maken. Met een globale sneltoets hoeft dat niet meer. De mogelijkheid om deze sneltoetsen in te stellen zijn vaak terug te vinden in de voorkeuren van de app.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Dus de situatie blijft zoals ie was?? Wat is dan het nieuws?

 • Profielfoto
  JanJansen

  “Het lijkt er dus op dat”

  Dus nogal tijd onzekerheid en alleen dankzij het autistisch gedrag van Apple om altijd en eeuwig te zwijgen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik snap er niks van. Wat zijn sneltoetsen/hot keys? Geef eens een voorbeeld!

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik snap er niks van. Wat zijn sneltoetsen/hot keys? Geef eens een voorbeeld!

  cmd + P staat bijvoorbeeld gelijk aan ‘afdrukken’.

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Ik snap er niks van. Wat zijn sneltoetsen/hot keys? Geef eens een voorbeeld!

  Ik begon ook een beetje aan mezelf te twijfelen, wat een raar verhaal is dit zeg.

 • Profielfoto
  ramrod

  > sneltoetsen/hot keys

  Is daar niet iets van een lijstje van voor alle optie’s ?

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  > sneltoetsen/hot keys

  Is daar niet iets van een lijstje van voor alle optie\’s ?

  Ik ken enkel dit lijstje:

 • Profielfoto
  nrg

  De schrijver van dit nieuwsbericht interpreteert het geloof ik verkeerd. TUAW schrijft dat global hotkeys mogelijk onmogelijk worden, dus sneltoetsen die altijd bruikbaar zijn, ook als je niet in een app bezig bent. Command+S / Command+N / Command+P etc blijven dus gewoon werken, maar mogelijk kun je niet meer in Word een tekst selecteren en die met Control+Option+C oid naar Cloud of Evernote sturen.

  Ik geloof niet dat Apple die functionaliteit zomaar overboord gooit. Inderdaad met een API ertussen kan Apple precies afschermen wat wel en niet als global hotkey gebruikt mag worden. Wie weet dat alle global hotkeys straks verplicht met Control oid beginnen, zoiets zou ik me best voor kunnen stellen. Best veilig namelijk.

 • Profielfoto
  nrg

  Toevoeging: met “altijd” bedoel ik dat je de sneltoets ook kunt gebruiken als de app die bij de sneltoets hoort op de achtergrond staat. De sneltoetsen werken niet als de betreffende app afgesloten is.

 • Profielfoto
  Nando Kasteleijn

  Ik heb ter verduidelijking een stukje informatie toegevoegd over de werking van de globale sneltoets.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik heb ter verduidelijking een stukje informatie toegevoegd over de werking van de globale sneltoets.

 • Profielfoto
  1984

  > sneltoetsen/hot keys

  Is daar niet iets van een lijstje van voor alle optie\’s ?

  Ja meerdere zelfs : Mac OS X-toetscombinaties

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik begrijp het al: sneltoetsen zijn die letter/cijfercombinaties die ik altijd vergeet. Appeltje-P was printen, maar de appeltjes toets is verdwenen (schande!).
  Ik vergeet dit soort codes altijd, het is meer iets voor windhoosgebruikers. Ik kijk altijd gewoon in een menu tot ik zie wat ik nodig heb. En click wat ik zie.
  Daarom vind ik Apple juist zo handig.

 • Profielfoto
  Haike

  Wat mij ff ontgaat (maar ik heb hier ook niet zoveel verstand van) is dat wanneer ik b.v. CMD + P doe omdat ik een stuk tekst of plaatje wil uit printen, Wat is daar dan het belang of schade van richting Apple?

 • Profielfoto
  NTG

  Ik vat’m niet. Als alle ontwikkelaars zich op het moment aan de richtlijnen van Apple houden wat betreft sneltoetsen, betekend dat toch dat er GEEN grote veranderingen komen?
  En als dat wel zo is: WTF Apple? Waarom moeilijk doen over iets dat nooit eerder problemen heeft opgeleverd en ook niet zal doen in de toekomst?!

  @MacAanZee: sneltoetsen zijn niet iets voor Windows gebruikers. Sneltoetsen zijn er voor iedereen die zijn computer snel en efficiënt wil gebruiken.

 • Profielfoto
  1984

  Ik vergeet dit soort codes altijd, het is meer iets voor windhoosgebruikers. Ik kijk altijd gewoon in een menu tot ik zie wat ik nodig heb. En click wat ik zie.
  Daarom vind ik Apple juist zo handig.

  ⌘Z is bijvoorbeeld zo’n handige toetscombinatie, waar ik zo vlug geen andere manier voor weet om de laatste handeling ongedaan te maken, in veel programma’s zoals o.a bijvoorbeeld PS werkt het veel sneller met toetscombinaties, CMD tab /Q/W/H/N/C/V/A dergelijke toetscombinaties werken vele male sneller dan met de muis naar de menubalk te gaan.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik vergeet dit soort codes altijd, het is meer iets voor windhoosgebruikers. Ik kijk altijd gewoon in een menu tot ik zie wat ik nodig heb. En click wat ik zie.
  Daarom vind ik Apple juist zo handig.

  Wát een ONZIN! A) Alle OS’en hebben en hadden altijd al sneltoetsen, behalve PCDos en MSDOS. Linux en Unix-varianten hadden al vanaf de eersten die ik kende een enorme lijst aan sneltoetsen. Een hele waslijst van die sneltoetsen werken ook binnen (de terminal van) Mac OS X. Sneltoetsen zoals ⌘C (Copy), ⌘V (Paste), ⌘X (Cut), ⌘Z (Undo) en ⌘Y (Redo) gebruik ik zo ongeveer dagelijks, net als misschien wel de bekendste, ⌘P (Print). In Windows heb je dit lijstje ook; dan is alles met CTRL.
  Een sneltoets die ik ook ERG vaak gebruik is ⌘Q (Quit), samen met ⌘W (Close Window). Deze toetsen werken in Windows nog slechts bij sommige programma’s, want de algemene sneltoetsen om bovengenoemde handelingen uit te voeren zijn ALT-F4 (Quit) en CTRL-F4 (Close Window).
  .
  B) ‘Ik kijk in de menu’s en klik wat ik zie’ kan ook al ééuwen met Windows; om precies te zijn meteen vanaf Windows 1.0, welke in 1985 op de markt kwam. Da’s nu juist geweest waarom Microsoft Windows heeft ontwikkeld: Apple bood dit concept aan consumenten sinds 1984, en daarvoor al eerder met LISA, en Microsoft wilde ook een stuk van die taart. Men schijnt zelfs een overeenkomst tot dit doel te hebben gehad met Apple.
  .
  Wat ik met mijn verhaal wil zeggen is dat de manier waarop jij de lijn zo hard trekt (sneltoetsen == Windows; GUI == Apple) absoluut NIET KLOPT. Windows heeft en had ook vanaf het begin een GUI, ware het dat deze nooit zo mooi was toen der tijd als die van Apple (in Windows 1.0 was de GUI zelfs opgebouwd uit ASCII-elementen, dus eigenlijk was ze niet eens écht grafisch). Zoals al gezegd geldt je vergelijk ook niet voor sneltoetsen, want die zijn er letterlijk al sinds het begin van de (micro-/personal-)computertijd…
  .
  De moraal van dit verhaal: eerst denken, dan praten…

 • Profielfoto
  polansky

  Het artikel op MacRumours is een stuk duidelijker in wat deze blokkade inhoudt.
  .
  Het gaat dan om toetscombinaties als CMD+E in bijvoorbeeld Lightroom, waarbij je heel snel van Lightroom naar Photoshop kunt.
  .
  Daarmee wordt de exportfunctionaliteit van dergelijke programma’s behoorlijk belemmert.
  .
  Een belachelijke maatregel dus!

 • Profielfoto
  joris_h

  Waar het hier om gaat wordt door de meeste hier verkeerd begrepen.
  Wat niet gaat verdwijnen is om binnen een app met sneltoetsen te werken. Natuurlijk kun je binnen pages cmd+c e.d. of in mail cmd+n gebruiken. Het zou werkelijk ondenkbaar zijn om dit te laten verdwijnen.

  Wat echter wel zou verdwijnen volgens dit bericht is de mogelijkheid voor programma’s die op de achtergrond actief zijn om mee te luisteren naar de input van het toetsenbord.
  Sommige programma’s maken hier namelijk gebruik van. Denk aan fantistical, tekstexpander en alfred. Allemaal hele handige top-apps.

  Je kunt dus straks niet meer werken in mail en de hotkey van alfred gebruiken om een ander programma te starten. De hotkeys van alle apps blijven dus gewoon bruikbaar maar alleen binnen hun eigen sandbox. Ze hotkeys werken dus niet meer globaal, ofwel de hotkey van programma A werkt niet als je in programma B werkt.

  Dit neemt dus wel functionaliteit weg. Ik zou dit erg jammer vinden. Ik gebruik alfred heel veel. Ze doen dit om malware apps tegen te houden als keylogger te functioneren.
  Nou ja, gelukkig kun je apps ook altijd nog buiten de appstore om installeren. (Zolang het duurt.)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik begrijp het al: sneltoetsen zijn die letter/cijfercombinaties die ik altijd vergeet. Appeltje-P was printen, maar de appeltjes toets is verdwenen (schande!).
  Ik vergeet dit soort codes altijd, het is meer iets voor windhoosgebruikers. Ik kijk altijd gewoon in een menu tot ik zie wat ik nodig heb. En click wat ik zie.
  Daarom vind ik Apple juist zo handig.

  Op het moment dat je serieus last gaat krijgen van RSI ga je die sneltoetsen als een godsgeschenk zien. En tja, je vindt Apple dus handig omdat OS X een GUI heeft. Dat is nogal een nonargument.