Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 18 mei 2012
Leestijd: 3 minuten

Wel of geen sneltoetsen na 1 juni?

Gisteren ontstond er rumoer nadat The Unofficial Apple Weblog (TUAW) stelde dat Apple na 1 juni  apps uit de  Mac App Store gaat weren die als onderdeel van hun app globale sneltoetsen aanbieden. Gezien het feit dat bijna elke app dat doet, zou dat een grote verandering betekenen. Volgens MacWorld‘s Lex Friedman en Chris Welch en Ziegler van  The Verge klopt het gerucht niet en blijven sneltoetsen gewoon bestaan.

Ondanks dat deze technologiesites zeggen dat de ‘hotkey’ optie blijft bestaan, blijft Erica Sadun van TUAW bij haar bericht. Daarmee is het haar woord tegen dat van Friedman, Welch en Ziegler. Wat is er nou precies gebeurd en waar gaat het om?

De welles-nietes-discussie begon toen Sadun van een bron te horen kreeg dat Apple van plan is van 1 juni apps te gaan weigeren. Op basis daarvan is er volgens haar onderzoek gedaan, wat het bericht vervolgens zou bevestigen. Dit plan van Apple zou te maken hebben met Sandboxing. Vanaf 1 juni gaat dat nieuwe veiligheidssysteem in, dat de ‘macht’ van een individuele applicatie beperkt.

Lex Friedman (MacWorld) reageerde vervolgens op dit bericht, en zei dat de sneltoetsen niet weggaan. Sterker nog, Apple biedt een publieke API aan om de sneltoetsen goed te laten werken. Ook The Verge reageerde op het bericht en sloot zich aan bij Friedman. De bronnen van Welch en Ziegler zeggen hetzelfde als die van Friedman: sneltoetsen blijven gewoon beschikbaar. Daarnaast hebben zij gesproken met enkele OS X-ontwikkelaars en ook die zijn niet bezorgd.

What is prohibited from the sandbox API is the ability for apps to keylog or track all your input in an effort to avoid potential malware — an app can’t simply listen to every single keystroke coming from the keyboard. We’ve also spoken with several OS X developers who sell through the Mac App Store, none of whom seem concerned.

In een aanvulling op het bericht op TUAW schrijft Sadun dat ze nog steeds achter het bericht staat en dat dit is op basis van ‘bewijs’ dat ze helaas niet publiekelijk kan maken. Volgens haar blijft het bewijs wel accuraat.

I stand behind this story due to the evidence we received, but unfortunately it is evidence we cannot share publicly. While many have claimed our story is untrue, I can tell you that due diligence was practiced and, based on the evidence we received, what was indicated by Apple stands as written. Several clarifications have been added to this story, but all I can tell people is that either Apple is unsure of what hotkey functionality is in this case, or something has changed very recently in such a way as to negate what was said previously by Apple.

Sandboxing komt er sowieso, daar is geen twijfel over mogelijk. Waar we wel een zekere waarde aan mogen hechten is het feit dat er zelfs een publieke API beschikbaar is voor sneltoetsen. Daarnaast spreken zowel MacWorld als The Verge het bericht tegen. Beide sites staan erom bekend goede bronnen en te hebben en zijn daarmee betrouwbaar te noemen. Het lijkt er dus op dat dit probleem met een sisser afloopt, gelukkig maar.

Globale sneltoetsen zijn bedoeld om een handeling uit te voeren waarvoor je gewoonlijk het venster van de desbetreffend app geselecteerd moet hebben. Normaal moet je bijvoorbeeld voor het openen van een nieuwe e-mailbericht eerst in de applicatie zitten en kan je dan pas met CMD + N een nieuw bericht maken. Met een globale sneltoets hoeft dat niet meer. De mogelijkheid om deze sneltoetsen in te stellen zijn vaak terug te vinden in de voorkeuren van de app.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wel of geen sneltoetsen na 1 juni?
Sluiten