Weer aanwijzingen retina-scherm in OS X

Door: Nando Kasteleijn - 12 reacties

Een retina-beeldscherm in de volgende generatie Macs kan ons eigenlijk bijna niet meer ontgaan. In de OS X 10.7.4-update van eergisteren zijn nieuwe bewijzen gevonden dat Apple bezig is Macs te voorzien van hoge-resolutiebeeldschermen. Het gaat om een aantal iconen dat verdubbeld is in grootte. Waren ze in OS X 10.7.3 nog 512×512, nu zijn ze 1024×1024.

Zowel AppleInsider als MacRumors ontdekten deze verandering. MacRumors ontdekte dat het Automator icoon is vergroot en dat de stijl is veranderd, het icoon is een stukje donkerder geworden.Ā AppleInsider merkte daarnaast op dat de grootte van het icoon ook flink is verhoogd. Was Teksteditor in 10.7.3 209 KB, nu moet je er 1.7 MB voor vrijmaken.

Links Automator icon uit 10.7.3 rechts uit 10.7.4

Op zichzelf zijn deze veranderingen niet zo spectaculair, maar ze geven wel een goede indicatie van iets heel spectaculairs. Apple is sinds de eerste beta van OS X Lion bezig met het vergroten van iconen. Zo zijn eerder de iconen van de Mac App Store en het Dashboard al vergroot.

Al is het nog niet officieel, we gaan er met z’n allen toch vanuit dat in de nabije toekomst de Macs zullen worden uitgerust met retina-beeldschermen. De vraag is wel wat ditĀ betekent voor de grootte van OS X Mountain Lion? Als deze nieuwe versie wordt uigerust met iconen van 1024*1024 zou het best eens kunnen zijn dat het systeem meer ruimte in gaat nemen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Ir.Bob

  Het zou leuk zijn als ze ineens in vectoren gaan denken in plaats van pixels. Zou een heel fijn resolutie-onafhankelijk OS opleveren. Iets wat ze bij Snow Leopard al hadden aangekondigd, maar nooit werkelijkheid is geworden.

  Ik hoor zo nu en dan wel een mensen klagen over kleine letters op de 27″ iMac, dat zou hier mooi mee verholpen zijn.

 • Profielfoto
  bugboy

  Ik denk dat retinaschermen een revolutie zullen worden. Het lijkt me heerlijk om naar een scherm te kunnen kijken dat net zo scherp is als mijn iPad 3. Ik zit er >8 uur per dag achter.

  Het OS ombouwen is nog wel te doen, maar de 3rd party ontwikkelaars gaan het probleem vormen. Die moeten ook allemaal om. Met een AppStore rollen die updates automatisch binnen, maar dat is op de desktop niet het geval. Hoe gaat de toolbox van Photoshop CS5 eruit zien met zo’n resolutie? Je wilt niet zo’n priegelschermpje, dus dat wordt verplicht upgraden en flink betalen.

  @Ir.Bob: Microsoft’s WPF is ook volledig resolutieonafhankelijk. Als je vectoren gebruikt dat blijft alles scherp. Dat werkt heel aardig, maar het is heel lastig om alles in vectoren te krijgen als ontwikkelaar. In de praktijk zie je daar ook dat ontwikkelaars een hoge resolutie bitmap pakken en die downscalen voor de gangbare resoluties.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Sinds ik de iPad 3 heb is het scherm van mijn Macbook Pro ineens echt een stuk lelijker. Terwijl ik het daarvoor nog heel mooi vond.

 • Profielfoto
  strigoi

  Retinaschermen zijn volgens mij evolutie, niet revolutie. Revolutie is als laptop en desktops worden voorzien van touchscreens.
  Ik moet zeggen dat Retina bij de iPhone het erg goed zichtbaar was, afstand tussen oog en scherm +/- 25 cm. Bij de iPad 3 viel me het toch wel mee/tegen. Het is zichtbaar, vooral bij tekst, maar niet shocking als destijds bij de iPhone 4. Dat komt omdat je een iPad toch verder weg houdt, +/- 40cm. Bij een laptop en desktop zit je nog verder weg, tenzij je 8uur lang op 25-40cm van je scherm afzit vrees ik dat het verschil slecht zichtbaar gaat zijn. Natuurlijk wederom een iets scherper beeld en scherpere tekst.
  Wat ik me af vraag is wat dit gaat doen met de overall performance van de systemen. We hebben het hier niet meer over 1 app te gelijk, maar over tientallen, honderden processen te gelijk. Laat ik het dan nog niet eens hebben over Mac/PC games op een dergelijke resoluties, en ‘thridparty’ software. Ik neem aan dat het nog wel even duurt voordat iedereen zijn software heeft geoptimaliseerd voor dergelijke resoluties.

 • Profielfoto
  strigoi

  PS ik vond de 10.7.3 versie van automator er beter uitzien dan de huidige. Op de een of andere is het nieuwe robotje wat killer, emotieloos en levenloos.

 • Profielfoto
  klonic

  @ strigoi

  Ik vind de retina techniek in de iPad ook minder indrukwekkend dan op de iPhone. Op de iPhone was het echt een bizar kwaliteitsverschil dat je zo opmerkte maar op de iPad is dat veel minder. Nog steeds is het natuurlijk wel een geweldige vooruitgang. Zodra de retina Macbook Pro uitkomt zal ik die in ieder geval kopen (als de prijs gewoon normaal blijft).

 • Profielfoto
  Melle

  Reinta schermen zullen er komen, mss al bij de volgende generatie macbook…
  MAAR > zeker als optie ! (BT0) met een flinke meerprijs eraan gekoppeld…

  apple is niet dom > alles ineens op retina voor dezelfde prijs… dat gaan ze niet doen.
  Alles duurder maken, gaan ze zeker ook niet doen => BTO …

 • Profielfoto
  INCTRL

  Robotje heeft ook nwe “schoenen” aan.

 • Profielfoto
  INCTRL

  PS ik vond de 10.7.3 versie van automator er beter uitzien dan de huidige. Op de een of andere is het nieuwe robotje wat killer, emotieloos en levenloos.

  Mooi voor studenten psychologie als jij in dit robotplaatje “leven” en “emoties” kan zien.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Even flauw doen: als je van 512×512 naar 1024×24 gaat is het resultaat geen icoon dat tweemaal groter is, maar viermaal groter.

 • Profielfoto
  Caszz

  Ja Rebecce de spammer, nou weten we het wel! Daahaag!

 • Profielfoto
  2eSteve

  Waarom zouden ze die hoge resolutie plaatjes nu in Lion zetten, terwijl ze deze wwdc waarschijnlijk Mountain Lion aankondigen?