[Update] ‘Vernieuwde MacBook Pro 15″ wordt dun, maar lijkt niet op de Air’

49 reacties

Opnieuw een gerucht over de toekomstige MacBook Pro’s. 9to5Mac meldt op basis ‘betrouwbare bronnen bij toeleveranciers’ dat Apple de laatste hand legt aan een nieuwe MacBook Pro 15-inch. Het paradepaardje zou een retina-scherm krijgen, ultradun worden én USB 3.0 aan boord hebben. Daarnaast stellen de bronnen dat Apple momenteel de nieuwe MacBook Pro aan diverse testen onderwerpt en daarna klaarmaakt voor een release in de zomer.

Volgens de bronnen krijgt de nieuwe MacBook Pro een vernieuwd design, maar lijkt deze niet op de MacBook Air. Het zou een dunnere versie worden van de huidige 15-inch. Dat betekent wel dat de optische-drive eruit gaat. Dit wordt al voorspeld sinds het uitkomen van de eerste MacBook Air in 2008. Met de Mac App Store op volle toeren en de mogelijkheid om via iTunes films en muziek te downloaden vindt Apple het duidelijk tijd om de drive daadwerkelijk vaarwel te zeggen.

Het huzarenstukje zou nog best eens het retina-scherm kunnen zijn. Bronnen typeren het scherm als “jaw-dropping” en “definitely the most important Mac innovation in years”. Wat daarnaast opvalt is dat Apple afstapt van resolutie-termen. Voortaan zou je kunnen kiezen uit groot, klein of optimaal in plaats van resoluties.

Tenslotte weet 9to5Mac te melden dat in de nieuwe MacBook Pro USB 3.0 zit. Volgens de blog is Apple lang bezig geweest met het testen van de nieuwe van USB-technologie. Er werd een tijdje gedacht dat Thunderbolt USB 3.0 zou gaan vervangen, maar als we dit bericht mogen geloven gebeurt dat dus niet.

Of dit allemaal waar is, is vooralsnog onduidelijk. 9to5Mac wordt wel aangemerkt als een betrouwbare bron als het gaat om het naar buiten brengen van op bronnen gebaseerd nieuws. Wat in ieder geval wel logisch lijkt, is dat deze MacBook Pro zal worden uitgerust met OS X Mountain Lion. Dat betekent dat Mountain Lion zeer waarschijnlijk in dezelfde periode beschikbaar komt als deze nieuwe Mac.

[Update 15 mei] Persbureau Bloomberg meldt inmiddels op basis van betrouwbare bronnen dat Apple tijdens de WWDC nieuwe MacBook Pro’s gaat aankondigen. De nieuwe Pro’s worden dunner, krijgen een retina-scherm en SSD-schijven. Ook zegt Bloomberg te weten dat Apple tijdens de WWDC de datum bekend gaat maken waarop Mountain Lion beschikbaar komt. Daarnaast meldt ABC News dat Apple’s nieuwe MacBook Pro-lijn ook een grafische update krijgt. Apple gaat de huidige grafische kaart van AMD vervangen voor Nvidia’s GeForce GT 650M.

Reacties

49 reacties
 • Profielfoto
  BenitoMilan

  Gelukkig maar, anders heeft de Air niks speciaals meer?

 • Profielfoto
  vIncent538

  En de vernieuwde macbook air dan?

 • Profielfoto
  JTD

  Als het allemaal waar is, dan is het wederom duidelijk dat Apple zich steeds meer richt op de consument door termen te gebruiken als klein, groot en optimaal om de beeldschermen te typeren. Resolutie is iets voor mensen met verstand van computers….

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Lijkt me logisch en correct!
  Toch nog een onderscheid van de MacBook Air en de MacBook Pro.

  En eerlijk gezegd, ik mis de drive zeker niet in mijn MacBook Air.
  Muziek en films koop ik in iTunes, en mijn programma’s komen van de Mac Store of gelijk Spotify extern gedownload. Enkel wordt het tijd dat de App Store in Mac OSX ééns wat méér programma’s gaat toevoegen die mensen nu nog extern moeten downloaden gelijk Adobe Flash player of VLC Player of Spotify enz…:)

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Dat de dvd-drive eruit gaat, vind ik wel een goed idee!
  Ik heb mijn MBP nu al een poosje, en nog nooit mijn superdrive gebruikt;)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Maar ik wil niet dat de dvd-drive eruit gaat. even een cdtje branden gaat dus niet meer….

 • Profielfoto
  Bart01

  Maar ik wil niet dat de dvd-drive eruit gaat. even een cdtje branden gaat dus niet meer….

  Dan koop je een externe optische drive. http://store.apple.com/us/product/MC684ZM/A

  Maar dan mag de prijs wel wat naar beneden zeg..

 • Profielfoto
  AppleStef

  Dat retina beeldscherm zal wel flink wat GPU en batterij zuigen. :ftim:

 • Profielfoto
  JTD

  Hè ja, toch weer een boel randapparatuur, terwijl Apple zo van het alles in 1 was…

 • Profielfoto
  bram91

  Wat ik me afvraag: komt dit alleen in het 15 inch model? Kan het me bijna niet voorstellen.
  Wilde eigenlijk een 13 inch gaan kopen…

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Top top zat er aan te komen natuurlijk, CD drive is echt totaal overbodig voor de meeste mensen, en als je dan toch nodig hebt gebruik je externe cd drive of imac oid. Ik zie we er ook uitgaan in de imacs van de toekomst.

 • Profielfoto
  KR1275

  USB3? Goede zaak!
  Er is ook ooit geroddeld over 3G ingebouwd. Zou ook geen slecht idee zijn.
  Wat betreft de dvd drive: voor een paar tientjes sluit je een losse brander aan, voor wie dat graag zou willen. Elke brander past gewoon.
  En op de Air lijken, lijkt me ook niet waarschijnlijk: de pro heeft veel betere specificaties.

 • Profielfoto
  AppleStef

  Er is ook ooit geroddeld over 3G ingebouwd.

  4G zal het dan wel worden.

 • Profielfoto
  jorgdane

  Voor mij mag de optische drive er ook uit.
  Dat is intussen al achterhaalde, trage en kwetsbare technologie.
  Geef mij maar een simpel sd-kaartje. Daarvan passen er met gemak 10 in mijn broekzak.
  Ik hoor ook niemand meer klagen over het verdwijnen van de floppydrive…

  En inderdaad: Voor wie echt nog niet zonder kan, maar toch een nieuwe mac wil, is er de externe drive.

 • Profielfoto
  mymac

  Dan maar een externe drive, dames. Ik gebruik het zelf alleen om af en toe een CD te importeren in iTunes (heerlijk, lossless) en incidenteel een DVD (geen conventionele film nee, die staan in Plex) te kijken. Ik heb nog een perfect werkende iMac G5, met CD/DVD speler dus een externe drive is ook niet eens nodig. Een beter scherm ook niet, want op een DVD staat geen 1080/720P materiaal.
  USB 3.0 staat me wel aan, want Thunderbolt is veel te duur voor een gebruiker als ik. FW800 gebruik ik momenteel nog steeds als snelste oplossing voor het overzetten van data tussen Macs.
  Kortom: laat maar komen, ik zet m’n Air dan tegen die tijd te koop!

 • Profielfoto
  polansky

  Natuurlijk is het waar dat de nieuwe MacBooks USB 3.0 krijgen.
  USB 3 maakt immers deel uit van de Ivy Bridge chipset.

  Als Apple het weglaat is het wel heel duidelijk dat Apple in de toekomst van plan is de boel dicht te gooien.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Vergeet ook niet dat je een optische drive van een andere computer op het lokale netwerk kunt gebruiken/delen. Of dat nou met een iMac, MB of windows PC/laptop is, de optische drive kan (zelfs draadloos) gedeeld worden met de MBA of MBP (zodra ‘ie geen optische drive meer heeft). Wie heeft dat nou niet in huis?

  Wat ik me afvraag: komt dit alleen in het 15 inch model? Kan het me bijna niet voorstellen.
  Wilde eigenlijk een 13 inch gaan kopen…

  Dit komt sowieso ook in de 13 inch, ik snap niet waar OMT het vandaan haalt dat de 15″ het ‘paradepaardje’ van Apple is. De 13 inch MB(P) is namelijk stipt de best verkopende Mac, en dat al voor een erg lange periode (http://youtu.be/DoqG3TnYe1Q?t=7s)

 • Profielfoto
  Drixels

  nu ben ik wel aan het twijfelen hoor , een nieuwe iphone ( als er dan ook 1 komt ) of een nieuwe mbp (heb nu de laatste versie ) , zou de nieuwe mbp dan zo’n verschil zijn?

 • Profielfoto
  JTD

  nu ben ik wel aan het twijfelen hoor , een nieuwe iphone ( als er dan ook 1 komt ) of een nieuwe mbp (heb nu de laatste versie ) , zou de nieuwe mbp dan zo\’n verschil zijn?

  Ik zou niet meer twijfelen.
  Die nieuwe iPhone, die komt niet (duh) en je hebt nu een prima laptop. Centjes lekker in de pocket houden!

 • Profielfoto
  PowerMac

  hoe lang heeft het geduurd voordat de floppy uit de allerlaatste peecee was? Denk dat de optische drijf ook nog wel effe erin zal blijven bij de peecee-vriendjes.
  Zelf gebruik ik het nooit meer: zowel zakelijk als privé zijn de huidige stikkies/thumb drive/USB drive of hoe je het ook noemt zoveel sneller en betrouwbaarder, risico van krassen is ook gering / afwezig.
  En verder zijn de ethernet en wifi netwerken zoveel sneller en wijd verbreider dan vroeger, Dropbox, Evernote e.d. zijn vandaag de dag ook makkelijke diensten voor het verspreiden van info.

  Natuurlijk komt er een 13″, en voor mezelf hoop ik een 17″, al zijn de geruchten dat de laatste er niet komt aan het groeien.
  Persoonlijk ben ik gek op een 17″, al is het maar omdat ik deze zo gewend ben de afgelopen jaren. Voor “het handige” pak ik wel de iPad of de iPhone, voor werk en films de 17″, al vraag ik me af of deze ook “Retina” worden, aardige klus/prijs ben ik bang voor.

 • Profielfoto
  Connstellation

  Hè ja, toch weer een boel randapparatuur, terwijl Apple zo van het alles in 1 was…

  Dan maar terug naar Windows hé, heb je al die randapparaten niet nodig:P

 • Profielfoto
  JTD

  Hè ja, toch weer een boel randapparatuur, terwijl Apple zo van het alles in 1 was…

  Dan maar terug naar Windows hé, heb je al die randapparaten niet nodig:P

  Zei er iemand Windows?

 • Profielfoto
  .Robin

  Hè ja, toch weer een boel randapparatuur, terwijl Apple zo van het alles in 1 was…

  Dan maar terug naar Windows hé, heb je al die randapparaten niet nodig:P

  En dan binnen je media suite niet eens een DVD kunnen afspelen, omdat de media suite van Windows 8 niet eens meer DVD’s support. Good luck with that.

  Ik zit al een tijdje te wachten op de nieuwe MBP, maar toch wacht ik weer even één tussenstap, nieuwe designs zorgen altijd voor kinderziektes en al die dingen meer. Ik wil voor 1500 euro toch wel iets wat flawless is.

 • Profielfoto
  JTD

  Precies, .Robin! Goed punt. Eerst die kinderziektes eruit.

  En die termen die je gebruikt over ‘media suite’ en ‘Windows 8’ zeggen mij helemaal niks. Sorry…;-)

 • Profielfoto
  .Robin

  Ach, ik houd me bezig met Windows, OS X en verschillende Linux distro’s en weet van alles dus wel wat. Ik ben niet een Apple fanboy, ik vind het fijne machines en ze zien er gelikt uit en ik heb het geld er voor over. Maar om nou te zeggen dat Apple altijd de shit is… Nee absoluut niet.

 • Profielfoto
  Drixels

  nu ben ik wel aan het twijfelen hoor , een nieuwe iphone ( als er dan ook 1 komt ) of een nieuwe mbp (heb nu de laatste versie ) , zou de nieuwe mbp dan zo\\\’n verschil zijn?

  Ik zou niet meer twijfelen.
  Die nieuwe iPhone, die komt niet (duh) en je hebt nu een prima laptop. Centjes lekker in de pocket houden!

  ik hoop dat er wel ooit eens een nieuwe iphone uitkomt:D
  maar als ik het goed versta is de nieuwe gen mbp niet veel sneller dan de huidige ?

 • Profielfoto
  hokkie

  We kunnen wel blij zijn met het achterwege laten van de superdrive, maar daar ben ik het niet mee eens. Waar stoppen we onze tweede schijf (ssd) nu? Een fatsoenlijke ssd van 500GB is nu nog steeds onbetaalbaar (lees: duur).

 • Profielfoto
  Nicks

  Krijgt ‘ie dan ook 4 videokaarten om al die pixels behoorlijk aan te sturen?

 • Profielfoto
  JTD

  @Nicks,
  Volgens Apple zitten er straks geen pixels meer in de schermen, ze knikkeren de resolutie er ook uit. Het is binnenkort gewoon in termen van ‘klein’, ‘groot’, en ‘optimaal’ denken. Er hoeven geen pixels meer aangestuurd te worden. Pixels en resolutie is voor pro’s en daarin is Apple niet geïnteresseerd.

 • Profielfoto
  Ton Haex

  @jtd wat hebben pixels en resolutie in godsnaam met pro’s of verstand van computers hebben te maken?

 • Profielfoto
  sam631

  Wordt op WWDC gepresenteerd!! Is net gelekt naar Bloomberg. Dunner design, retina scherm en flash geheugen. I LIKE IT. http://www.macrumors.com/2012/05/14/apple-to-release-thinner-macbook-pro-at-wwdc/
  Ik ben mn tent op Leidse opzetten!

 • Profielfoto
  blism

  Ik ben benieuwd, kan niet wachten op een 15″ en dan net zo dun als de Air. Lijkt me ideaal.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik ben eigenlijk maar op één ding aan het wachten… De iPhone 5.

 • Profielfoto
  bisk

  Het wordt weer een mooi jaar met veel nieuwe Apple goodies zo lijkt ‘t. Deze komt wel op m’n lijstje te staan.

 • Profielfoto
  JTD

  @jtd wat hebben pixels en resolutie in godsnaam met pro\’s of verstand van computers hebben te maken?

  Ik krijg de indruk dat Apple die combinatie maakt, als ze in termen gaan praten van klein, groot en optimaal als ze het over hun beeldschermen hebben. Daarmee laat Apple, in mijn ogen, zien dat ze menen dat termen als resolutie en pixels niet zijn weggelegd voor hun kopers.

 • Profielfoto
  polansky

  Voortaan zou je kunnen kiezen uit groot, klein of optimaal in plaats van resoluties.

  Ik voorzie nu al problemen bij de marketing van deze nieuwe termen.
  .
  Is groot een groot aantal pixels of betekent het grote pixels en daarmee een lage resolutie?
  .
  Is klein een klein scherm met lage resolutie of is klein juist kleine pixels en daarmee een hoge resolutie?
  .
  En wat is optimaal? Wie bepaalt voor mij wat optimaal is? Optimaal is voor iedere gebruiker en toepassing weer wat anders……

 • Profielfoto
  Frododekoe

  Als je geen pixels meer ziet (retina) dan is de resolutie benoeming toch niet echt meer van belang?

 • Profielfoto
  Davidv

  Van mij mag de super drive er ook uit en dan koop ik een externe. Dat heb ik ook een aantal jaar geleden gedaan toen de flopy drive er uit ging. Die heb ik trouwens maar een keer of 20 gebruikt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Natuurlijk komt er een nieuwe iPhone. Unibody. Tijdens de WWDC in juni. En in juli in de winkels. Als vanouds.

 • Profielfoto
  eiskoud

  Natuurlijk komt er een nieuwe iPhone. Unibody. Tijdens de WWDC in juni. En in juli in de winkels. Als vanouds.

  Volgens mij was de 4S ook niet in juni…. Dus ik gok op het najaar voor de nieuwe iPhone.. Nu eers onverdeelde aandacht voor nieuwe Mac’s en OSX

 • Profielfoto
  defecto

  We kunnen wel blij zijn met het achterwege laten van de superdrive, maar daar ben ik het niet mee eens. Waar stoppen we onze tweede schijf (ssd) nu? Een fatsoenlijke ssd van 500GB is nu nog steeds onbetaalbaar (lees: duur).

  Dit vind ik nog wel de meest relevante opmerking! Of zullen ze er al standaard een SSD én HDD in stoppen?

 • Profielfoto
  knekkie

  Ach, ik houd me bezig met Windows, OS X en verschillende Linux distro\’s en weet van alles dus wel wat. Ik ben niet een Apple fanboy, ik vind het fijne machines en ze zien er gelikt uit en ik heb het geld er voor over. Maar om nou te zeggen dat Apple altijd de shit is… Nee absoluut niet.

  Een computer is uiteindelijk maar een gereedschap voor werk of vermaak. Niks meer niks minder…

 • Profielfoto
  vIncent538

  Word door die SSD schijven de pro net zo snel als de air. Want de air maakt toch ook gebruik van SSD schijven en daarom is hij toch zo snel??
  of het ik het fout?

 • Profielfoto
  rdesign

  Vincent, dat is wel de belangrijkste reden. Van de processor hoeft de Air ’t niet te doen. Mocht je eens 200 euro over hebben, koop er een SSD voor. Geloof me, beste aankoop van je leven.;)

 • Profielfoto
  vIncent538

  Word de MacBook dan echt super snel? Sorry dat ik zo dom over kom maar van dit deel van de macbooks heb ik geen verstand! Haha

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Bart01 op 14 mei 2012
  MEEUW
  Maar ik wil niet dat de dvd-drive eruit gaat. even een cdtje branden gaat dus niet meer….
  Dan koop je een externe optische drive. http://store.apple.com/us/product/MC684ZM/A
  Maar dan mag de prijs wel wat naar beneden zeg..

  Dan koop je er een van Samsung voor 39 euro bij de MediaMarkt.
  Ikzelf heb een niet-draagbare dvd-brander in een FW-kast. 20-speed, zodat ik een dvd in 6 minuten brand. Daarom hoef ik de dvd-brander in een notebook ook niet, die gaan niet harder dan 8-speed.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  karenerp 16 uur geleden
  A5830 Dual Cards 3G capacitieve touchscreen 3,5 inch Android 2.3.5 mobiele telefoon
  gratis verzending.

  Ja. En dan? Kan er Android 4 op, de eerste Android-versie die interessant is? Als ik de Android-fora lees en dan zie wat er allemaal mis kan gaan en wat je extra moet installeren streel ik weer verliefd mijn iPhone 3GS.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik denk dat karenerp zich speciaal heeft aangemeld om die website aan te prijzen, want deze website staat als slecht bekend:

  Links laten liggen dus.:wink: