Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 3 mei 2012
Leestijd: 1 minuut

Verliest Nederlandse Maccer zijn geduld?

De MacBook Pro kreeg in oktober 2011 zijn laatste update. De nieuwste iMac kwam uit in augustus, de Mac mini  en MacBook Air in juli en de de Mac Pro is zelfs sinds november 2010 niet meer vernieuwd. Kortom, er gebeurt de laatste tijd weinig op Mac-gebied. Het zou zomaar de oorzaak kunnen zijn van een verontrustende constatering die NU.nl deed: Apple’s marktaandeel in Nederland is de afgelopen maanden gedaald.

NU.nl heeft informatie opgevraagd van onderzoeksbureau Gartner over het aantal nieuwe computers dat verkocht is. Hieruit blijkt dat Apple in het eerste kwartaal van 2012 bijna 52.000 computers heeft verkocht. Dat komt neer op een marktaandeel van 7.1% op alle computeraankopen in Nederland. In het eerste kwartaal van 2011 was dit nog 7.8%. Daarmee moet het HP, Dell, Acer en Asus voor zich laten.

Apple's marktaandeel in Nederland in Q1 2011 en 2012 (via NU.nl).

De constatering over Apple’s afzwakkende martkaandeel in Nederland is opvallend. Gartner kwam eerder met een rapport waaruit bleek dat het percentage verkochte Macs wereldwijd juist steeg in vergelijking met andere computerfabrikanten.

De cijfers hebben overigens alleen betrekking op Mac-verkopen. De iPad wordt niet meegerekend. Als tablets wél voor volwaardige computers aangezien zouden worden zou Apple waarschijnlijk het grootste computermerk in Nederland zijn, afgaand op gelijksoortige onderzoeken in andere landen.

De iPad kan overigens ook een oorzaak zijn voor de dalende cijfers. Naarmate Apple’s tablet meer alledaagse computertaken overneemt zoals het versturen van mail en surfen is het vervangen van een laptop of desktop Mac voor sommigen minder snel noodzakelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verliest Nederlandse Maccer zijn geduld?
Sluiten