Verliest Nederlandse Maccer zijn geduld?

59 reacties

De MacBook Pro kreeg in oktober 2011 zijn laatste update. De nieuwste iMac kwam uit in augustus, de Mac mini  en MacBook Air in juli en de de Mac Pro is zelfs sinds november 2010 niet meer vernieuwd. Kortom, er gebeurt de laatste tijd weinig op Mac-gebied. Het zou zomaar de oorzaak kunnen zijn van een verontrustende constatering die NU.nl deed: Apple’s marktaandeel in Nederland is de afgelopen maanden gedaald.

NU.nl heeft informatie opgevraagd van onderzoeksbureau Gartner over het aantal nieuwe computers dat verkocht is. Hieruit blijkt dat Apple in het eerste kwartaal van 2012 bijna 52.000 computers heeft verkocht. Dat komt neer op een marktaandeel van 7.1% op alle computeraankopen in Nederland. In het eerste kwartaal van 2011 was dit nog 7.8%. Daarmee moet het HP, Dell, Acer en Asus voor zich laten.

Apple's marktaandeel in Nederland in Q1 2011 en 2012 (via NU.nl).

De constatering over Apple’s afzwakkende martkaandeel in Nederland is opvallend. Gartner kwam eerder met een rapport waaruit bleek dat het percentage verkochte Macs wereldwijd juist steeg in vergelijking met andere computerfabrikanten.

De cijfers hebben overigens alleen betrekking op Mac-verkopen. De iPad wordt niet meegerekend. Als tablets wél voor volwaardige computers aangezien zouden worden zou Apple waarschijnlijk het grootste computermerk in Nederland zijn, afgaand op gelijksoortige onderzoeken in andere landen.

De iPad kan overigens ook een oorzaak zijn voor de dalende cijfers. Naarmate Apple’s tablet meer alledaagse computertaken overneemt zoals het versturen van mail en surfen is het vervangen van een laptop of desktop Mac voor sommigen minder snel noodzakelijk.

Reacties

59 reacties
 • Profielfoto
  MBPuser

  Het zou zomaar de oorzaak kunnen zijn van een verontrustende constatering die NU.nl deed: Apple’s marktaandeel in Nederland is de afgelopen maanden gedaald.

  Ik denk dat de meeste Apple kopers die daadwerkelijk in de markt zijn voor een iMac of MB heel goed weten dat er een vernieuwing aan zit te komen en daar ook bereid zijn op te wachten. Doe datzelfde onderzoek maar eens een maand na de release van die dingen..

 • Profielfoto
  jesper211232

  en wat heeft dat er mee te maken dat wij [s] kaaskoppen [/s] nederlanders geen geduld hebben:sealed:

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Toch kan die iPad niet mijn MacBook vervangen. Typen met een fysiek toetsenbord is gewoon noodzakelijk voor mij. Een iPad is een leuk hebbedingetje en kan soms voor echt mobiel gebruik handig zijn, maar een hele laptop vervangen doet het niet…

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja precies, niemand koopt meer een computer toch? Over een paar jaar hebben enkel de pro’s een computer.

 • Profielfoto
  jesper211232

  dan ben ik een PRO!!!:money:

 • Profielfoto
  MEEUW

  Mijn mac van laaste update is nu al zooo traag.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Wat is hier precies zo erg aan? Ik vindt het helemaal niet erg dat er een selecte groep Mac-gebruikers is, net zoals het er de afgelopen tien jaar ook is geweest.

  Wat betreft die upgrades: zo’n beetje alle Macs hebben al het nieuwste wat er te krijgen is, dus ze kunnen niet beter. Inmiddels zijn de Ivy Bridge-processoren gelanceerd, dus daar is Apple waarschijnlijk mee aan de slag.

  Voor je het weet is er ineens een aankondiging of een stille upgrade.

 • Profielfoto
  nebilem

  Met dit nieuws zullen veel mac fanboys blij zijn. Zijn ze namelijk ‘anders’ dan de rest.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @jesper je hebt helemaal gelijk, de Nederlandse Maccer heeft dan juist WÈL geduld.
  Aangezien er (waarschijnlijk) binnenkort nieuwe aankomen, en de Maccers daarop wachten hebben ze juist geduld!

  Gebruikers van een normale pc kopen inderdaad eerder een nieuwe, omdat ze nooit 100% tevreden kunnen zijn met hun pc;)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Mijn mac van laaste update is nu al zooo traag.

  Dan scheelt er wat aan.

 • Profielfoto
  Erwal

  Ik wacht al een tijdje op de nieuwe MBP, liefst een fusie van de MBP met de MBA en dan Ivy Bridge. Ik vond de vorige update nog niet de moeite, mogelijk zijn er meer die er zo over denken.

  En een Mac gaat nu eenmaal langer mee dan een WIndows machine. Mac’z zijn ontworpen om duurzaam te gebruiken (dus langer dan de gemiddelde Windows machine). Mijn oude (witte) MB uit 2007 draait nog dagelijks overuren, mijn Dell van die tijd ligt al een tijd stof te happen. Of ben ik nu te negatief?

 • Profielfoto
  cids

  Het is jammer dat voor veel innovaties (nieuwe CPU en GPU) Apple afhankelijk is geworden van de roadmap van Intel… ik denk dat ze bij Apple ook aan het kijken zijn of ze hier in de toekomst wat aan kunnen doen…

 • Profielfoto
  querex

  Ben ook al sinds september 2011 aan het wachten op een nieuwe iMac 27″. Heb het geld klaar staan op mn rekening, van zodra hij er is, kan ik hem eindelijk direct kopen!

 • Profielfoto
  Wijtze

  Goed nieuws dus!

  Als zie ik dit in mijn omgeving niet terug, zie juist steeds meer mensen met een mac..

 • Profielfoto
  fatboysmart

  Lion is ook niet echt lekker in een zakelijke omgeving. Volgens mij wordt het OS teveel ‘dumbed down’ voor de particulieren, maar als je hem voor je werk gebruikt is het alleen maar lastig. Snow Leopard werkt naar mijn mening veel lekkerder.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Nu.nl was er als de kippen bij met ctrl c + ctrl v, maar deze cijfers zijn pas interessant wanneer ze in een context gezet worden.
  Ik denk dat de vraag verschuift naar voordelige netbooks. Waarschijnlijk vanwege de kredietcrisis. Als je de grootste concurrent daarvan (de iPad) buiten beschouwing laat in dit plaatje dan krijg je inderdaad zo’n vertekend beeld.
  De iPad is dan wel een tablet en geen netbook, maar toch een grote concurrent van netbooks.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Tja bijna een jaar later kost een imac nog steeds dezelfde prijs als bij de lancering. zoiets kan je niet maken in de computermarkt.

 • Profielfoto
  GeertGB

  Apple verkoopt hoe je het ook wendt of keert luxeproducten. De koopkracht en het vertrouwen van consumenten nemen de laatste jaren en volgens het steeds waarschijnlijker wordende “Japanscenario” ook de komende jaren geruststellend af. Dat gaat zelfs niet aan Apple voorbij.

 • Profielfoto
  iPredict

  Ik denk dat het met de vervangingscyclus van Apple te maken heeft, zeker nu al die geruchten opduiken van compleet nieuwe designs bij de MBP en mogelijk ook de iMacs.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Het Japan-scenario behelst volgens mij deflatie.
  Neem van mij aan.
  Daar gaat in de EU geen spraken van zijn.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  “Als zie ik dit in mijn omgeving niet terug, zie juist steeds meer mensen met een mac..”

  Ik dus ook, en dan met name doordat mensen via de iPhone of iPad het merk Apple pas leren kennen. De mensen die voorheen alleen naar de prijs van een “computer” keken weten door de iOS apparaten dat het anders (en volgens velen beter) is. Ze kijken nu wél naar die dure iMac of Macbook. Maar niemand gaat nu nog een pro kopen, dan moet je wel erg hard gevallen zijn..

 • Profielfoto
  knekkie

  Is het niet zo dat alle mensen aan het wachten zijn op nieuwe Macbooks en iMacs ?

  Logisch dat je dan minder verkoopt.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Apple merkt niks van kredietcrisis. Dat blijkt wel uit de verkoopcijfers.
  De iPad vreet marktaandeel van de Mac zelf en van andere computers.
  Dit is hetzelfde als dat je gaat meten welk vervoermiddel populairst is en dat je het Ov niet meerekend.

 • Profielfoto
  knekkie

  bij geen geduld zouden klanten toch juist wel meer kopen.
  geen geduld om te wachten tot er wat nieuws komt…

  je kan je geld maar een keer uit geven

 • Profielfoto
  guus

  wacht al veel te lang op een nieuwe macpro.
  elke maand een nieuwe iphone of Ipad op de markt, brengt meer in het laadje.
  ik begin me langzamerhand hieraan als Apple gebruiker van het 1e uur aan te ergeren.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Wen er maar aan. De computer in de vorm van een desktop loopt op z’n laatste benen.

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  Ook ik wacht op de nieuwe iMac:-)

 • Profielfoto
  jesper211232

  ooh ik ook al zo lang….:slant:

 • Profielfoto
  JeroenApple

  Als Apple die Mac’s gewoon wat goedkoper maakt, dan zul je zien dat er meerdere van verkocht worden. Dan hoeven ze ook niet meer te zeuren over de dalende verkoopcijfers toch? En bovendien vind ik Mac’s op zich wel duur voor de Nederlandse consument in deze tijden van crisis en vind ik het logisch dat mensen dan producten van HP of Acer gaan kopen.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Alles werkt hier uitstekend. Nog geen behoefte aan nieuwe Apple hardware.

  (Hoogstens aan een nieuwe versie van iWork voor de Mac met iCloud integratie)

 • Profielfoto
  SanderTreur

  Blij dat ik twee maanden geleden gewoon een nieuwe 27″ iMac gekocht heb, zo lang had ik toch niet kunnen wachten.

 • Profielfoto
  R-Flow

  Apple blijft schijnbaar denken dat vandaag de dag de consument nog steeds knettergek is en gewoon hardware van een jaar oud – of zelfs nóg ouder- blijft kopen tegen nieuwprijs. Vind het al tijden schandalig dat Apple nog deze prijzen durft te vragen voor bijvoorbeeld de Mac Pro. Dat ding heeft hardware uit 2010!

 • Profielfoto
  queenfan

  Wat een onzin er is een crisis en ja dan worden bepaalde dingen minder aangeschaft, een Mac is eenmaal duurder dan een pc bij de Aldi.

  En vergeet niet Apple heeft in zo verre ik het weet altijd een keer per jaar een update van hun computers gedaan.

 • Profielfoto
  R-Flow

  En vergeet niet Apple heeft in zo verre ik het weet altijd een keer per jaar een update van hun computers gedaan.

  Dan weet je het niet goed…

 • Profielfoto
  mekkeremek

  De nieuwe MBP wordt een enorme hit. Er wordt in middelgrote en grote bedrijven enorm gehunkerd naar deze nieuwe MBP. iPhone + iPad hebben Macs in grotere bedrijven weer bespreekbaar gemaakt. Die 7% wordt 10%. Let maar op.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Dat is ook logisch! Apple is nu éénmaal duur en kwalitatief. Nederlanders staan gekend door hun gierigheid en zeker alles wat meer geld kost trekken ze in gedachten en twijfels! Wij Belgen durven zonder zorgen en geklaag te betalen voor kwaliteit. Ik denk dat de Easy-M aan mij al wat heeft verdient en het is nog niet gedaan!;)

 • Profielfoto
  poing

  @ Renroelandt Voor jezelf spreken he:wink:

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Een nederlandse maccer verliest alleen zijn geduld als hij/zij een helpdesk moet bellen!

 • Profielfoto
  JTD

  De Nederlandse Maccer moet niet Macceren.
  Apple is stelling aan het nemen om niet meer weg te denken te zijn in vele huishoudens en zal heus nog wel een nieuwe iMac brengen, maar first things first!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  De MacBook Pro kreeg in oktober 2011 zijn laatste update. De nieuwste iMac kwam uit in augustus, de Mac mini en MacBook Air in juli en de de Mac Pro is zelfs sinds november 2010 niet meer vernieuwd. Kortom, er gebeurt de laatste tijd weinig op Mac-gebied

  Het zal mijn leeftijd wel zijn (of anders mijn nuchterheid) maar wat is het probleem eigenlijk?
  Moeten we tegenwoordig een computer kopen als er een nieuwe verschijnt? Zit iedereen met een flesje valium naast zich op de volgende Mac te wachten?
  .
  Als ik zie staan dat het al weer een half jaar geleden is dat de laatste MBP uit kwam dan denk ik: gossie wat erg zeg, want van mij mag juist de rem er wel eens op want de actuele verschillen tussen modellen waar minder dan een jaar tussen zit (of zelfs 1,5 jaar) jaar zijn echt de moeite niet om dan maar weer gelijk een nieuwe te kopen.
  .
  Als mijn huidige iMac versleten is dan zie ik wel wat er te krijgen is.

 • Profielfoto
  Caszz

  Mijn macbook is ook al over de 5 jaar oud, ik wacht ook op de nieuwe.
  Ga geen mac kopen van een jaar oud. Dus ik wacht geduldig tot er wat nieuws op de markt komt en dan koop ik pas een nieuwe:smile:

 • Profielfoto
  pim939

  Dus….

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Nederlanders staan gekend door hun gierigheid. Wij Belgen durven zonder zorgen en geklaag te betalen voor kwaliteit

  Pas op he? Dat is het verkeerde woord. Het is geen gierigheid, maar zuinigheid! Dat is wel even wat anders. En zelfs dat is niet waar!
  Natuurlijk, kochten we allemaal op zijn Belgisch een Mac dan konden we ook minder geven.:wink:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Is dit de toekomst van Apple?
  Leuke column, dus niet serieus nemen… (al hoewel?)

 • Profielfoto
  DavidRoman

  Zoals Henry Ford zo mooi zij, als je aan mensen vraagt wat ze willen zullen ze altijd zeggen een sneller paard. Is er iets mis nu met iMac, Macbook, etc? Volgens mij niet, ma.. maar… lees mijn eerste zin. Het kan altijd beter, maar moet dat in een vast patroon? Mensen moeten gewoon niet te veel bezig zijn met het feit wanneer Apple met iets nieuws komt. Als je het echt nodig hebt, koop het. Je maakt het jezelf anders alleen maar zwaarder als je er op gaat focussen.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  “verontrustende constatering”? Dit is toch gewoon het geplande beleid van Apple?! Wat is er verontrustend aan als je je focus verschuift van desktop naar mobiel, en dat vervolgens in de cijfers terugziet??

 • Profielfoto
  marcelnijman

  “verontrustende constatering”? Dit is toch gewoon het logische gevolg van het beleid van Apple?! Wat is er verontrustend aan dat ze hun focus verschuiven van desktop naar mobiel, en dat vervolgens in de cijfers terugzien?? Aangenomen dat de terugloop niet zit in het aantal PRO-gebruikers (lijkt me een redelijke aanname), dan is de positie van de PRO-gebruiker dus eigenlijk versterkt. Proost!

 • Profielfoto
  polansky

  De meeste Mac gebruikers weten dat ze een dure computer gaan kopen, die wachten dus wel even tot het nieuwste model beschikbaar komt.
  .
  Meestal doe je ‘ouwe beessie’ het nog wel tot de nieuwe uit is.
  .
  Als ik zelf in de race was voor vervanging zou ik nu ook nog wel even wachten.
  Bovendien is de kans vrij groot dat er naast de nieuwe ivybridge processoren ook een heel nieuwe vormgeving van de macs komt….
  .
  Dat een iPad een vervanger zou zijn voor een gewone computer is natuurlijk de grootste kul. In dat opzicht ben ik al zo vaak tegen de beperkingen van m’n iPad aangelopen dat we naast de iMac ook weer een nieuwe macbook pro hebben gekocht.
  .
  .
  @Hendrik IJzerbrood
  Inderaad een column met een kern van waarheid, waar de meeste apple gebruikers niet in willen geloven. De volgende versie van OS X zou weleens de laatste voor de Mac kunnen zijn… daarna wordt alles iOS en gesloten?

 • Profielfoto
  Festen

  Tja, als je de trend doorzet, maakt Apple over 10 jaar alleen nog maar iPads en iPhones.

  Een belangrijke reden voor de kleine krimp is denk ik dat Apple privé-gebruikers met een wens voor een laptop voor 15 inch of groter, grotendeels links laat liggen. Hoewel Macbooks Pro premium machines zijn, is de prijs wel erg premium voor een gemiddelde thuisgebruiker. Onder de 2000 Euro koop je alleen de 15 inch instapper, met wat extras zit je daar makkelijk overheen.

 • Profielfoto
  iStudent

  @DavidRoman: Sorry, maar die prachtige uitspraak van je gaat natuurlijk niet over het feit dat iedereen steeds iets nieuws wil, maar gaat er over dat wanneer je iemand vraagt hij wil, hij altijd zal kiezen voor een verbetering van iets dat er al is. Dus bijvoorbeeld mensen die veel reizen wilden een steeds lichtere laptop, totdat de iPad langs kwam die eigenlijk alles kon wat ze wilden. Daar hadden ze zelf niet aan gedacht.
  De beste man heette ook Ford, van het AUTOmerk weet je wel.

  Voor de rest vind ik ook dat er te weinig vernieuwing is, al is het maar een processor upgrade en dan hoef je ook niet ieder jaar je design om te gooien. Een computer van een jaar oud kan je niet meer voor dezelfde prijs verkopen als op het moment dat hij uit kwam. dat zijn de wetten van de computerindustrie.

 • Profielfoto
  Facundo

  Mijn klanten zijn vooral zakelijke en (semi~) professionele gebruikers. Deze mac-gebruikers zijn niet zozeer verontrust dat er nog geen nieuw type mac is, maar wèl dat bepaalde veel voorkomende problemen (zoals de gele vlekken, slechte onderdelen en slechte service) al jaren niet worden opgelost. Dus wachten ze.
  Ook zijn ze verontrust door de onzekerheid die Apple laat bestaan t.a.v. het besturingssysteem en de backward-compatibility. Ik deel ook deze zorgen en hoop dat Apple deze gebruikers nu eens eindelijk tegemoet komt. Als Apple hen het vertrouwen zou geven dat SL volledig ondersteund en beveiligd (bv. iCloud en Java-patches) zou blijven zou dat al een grote verbetering zijn.

 • Profielfoto
  coppess

  @Renroelandt dat is de grootste kul die je daar neerzet, net zoiets als dat alle belgen friet vreters zijn. Hou het gewoon feitelijk aub

 • Profielfoto
  Hessel89

  Ik moet ook eerlijk zeggen dat er erg goede windows laptops uitkomen de laatste tijd en Windows 7 is ook helemaal niets mis mee. vooral nu Internet explorer 9 klaar is.

  Mijn Pa heeft net een nieuwe Sony laptop aangeschaft en ik moet zeggen hij ziet er uiterst strak uit kwa design. en dat is toch iets waar veel mensen op letten. verder maakt het kwa specs niet uit want of je nou een windows of mac pc koopt er zit de zelfde hardware in.

  Dus ja logisch.

  de Intel Ultrabooks zijn ook erg sexy op het moment;) sommige zien er beter uit dan de Macbook Airs.;)

 • Profielfoto
  Hessel89

  oja en het is crisis;)

 • Profielfoto
  Cea

  Dat is ook logisch! Apple is nu éénmaal duur en kwalitatief. Nederlanders staan gekend door hun gierigheid en zeker alles wat meer geld kost trekken ze in gedachten en twijfels! Wij Belgen durven zonder zorgen en geklaag te betalen voor kwaliteit. Ik denk dat de Easy-M aan mij al wat heeft verdient en het is nog niet gedaan!;)

  Als Belg zijnde ben ik het totaal niet eens met deze stelling.
  Nederlanders zijn naar mijn mening veel prijsbewuster en is totaal verschillend van gierigheid.
  Door deze prijsbewustheid is de concurrentie vele malen hoger in Nederland dan in Belgie. Wij Belgen laten ons ringeloren door kunstmatig opgefokte prijzen en andere monopolies van bedrijven.

  Op dat gebied doe ik mijn hoedje af voor onze buren.

  On topic, ben nog steeds tevreden met mijn 27″ iMac dus ook geen nood om een nieuwe aan te schaffen. Hoop alleen dat Apple zijn computer afdeling ( Mac’s in het algemeen) niet vergeet en op de achtergrond zet. Apple is in de eerste plaats nog steeds voor mij de Macbooks, iMacs en mac pro’s. Al de rest is leuk maar bijzaak.

 • Profielfoto
  DavidRoman

  @DavidRoman: Sorry, maar die prachtige uitspraak van je gaat natuurlijk niet over het feit dat iedereen steeds iets nieuws wil, maar gaat er over dat wanneer je iemand vraagt hij wil, hij altijd zal kiezen voor een verbetering van iets dat er al is. Dus bijvoorbeeld mensen die veel reizen wilden een steeds lichtere laptop, totdat de iPad langs kwam die eigenlijk alles kon wat ze wilden. Daar hadden ze zelf niet aan gedacht.
  De beste man heette ook Ford, van het AUTOmerk weet je wel.

  Voor de rest vind ik ook dat er te weinig vernieuwing is, al is het maar een processor upgrade en dan hoef je ook niet ieder jaar je design om te gooien. Een computer van een jaar oud kan je niet meer voor dezelfde prijs verkopen als op het moment dat hij uit kwam. dat zijn de wetten van de computerindustrie.

  De veronderstellingen die je maakt in je eerste zin, zijn juist in elkaar verweven en spelen er vandaag de dag nog steeds. Juist als iemand iets nieuws wil, komen ze met de bekende dingen, sneller, dunner, etc.

  Grappig dat je naar vernieuwing vraagt, en dan komt met een processor upgrade. Even een processor vernieuwen heb je niet in een week gedaan, zeker niet met alles in een oplossingen van Apple. Tevens als ze daar te veel tijd in gaan steken gaat het ook weer ten kosten van andere vernieuwende dingen aan producten. De wetten van de computerindustrie zijn natuurlijk kul, als je het geld niet waard vind moet je het niet kopen of gewoon geduld hebben tot dat er weer wat nieuws komt.

 • Profielfoto
  freekey58

  Wachtend op de nieuwe iMac. Hopelijk 24″…..

 • Profielfoto
  petervl57

  De gemiddelde tijd in de vernieuwingscyclus (zie buyersguide macrumors) van de meeste van de genoemde apparaten is 10 tot 12 maanden. Daar zitten die apparaten nog binnen (op de macpro na). En het is ook duidelijk dat we deze zomer een vernieuwingsgolf gaan beleven met nieuwe interprocessoren. Uitspraken als “Er gebeurt weinig” of “de focus is verschoven naar mobiel” lijken me rijkelijk voorbarig.

 • Profielfoto
  snipper

  Ik werk zo ongeveer de hele dag met een Mac Pro van 2008. Ook voor een ‘professional’ ZZP’er blijft het een aanzienlijke investering, waar je jaren mee vooruit moet / wil kunnen.

  Dus dan koop je geen Mac Pro model van 2010 als er veel kans is dat er binnen een paar maanden voor hetzelfde bedrag een aanzienlijk sneller model te koop is.

  Bovendien is het redelijkerwijs tijd voor een serieuze update van niet alleen een tandje snellere processor, maar een heel nieuw type chip, betere voorbereiding op SSD en een Thunderbolt aansluiting. Als ik nu een Mac Pro koop, zit dat er allemaal niet op en moet ik het dus nog jaren zonder doen.

  Anderzijds komt er een moment dat deze Mac Pro de geest geeft of niet meer aan mijn eisen voldoet en dan koop ik iets anders dan een Mac Pro model van 2010.