Update Leopard verwijdert Flashback trojan

Door: Nando Kasteleijn - 12 reacties

Terwijl het aantal Snow Leopard en Lion gebruikers alleen maar stijgt, is er nog altijd een groep die op een ├ę├ęn of andere manier verknocht is aan Leopard. Voor hen is er nu een update die de Flashback Trojan verwijdert. Deze malware kan door een lek in Java de browser van een ge├»nfecteerde Mac overnemen. Daarnaast zorgt de update ervoor dat de Java-plugin in Safari wordt uitgezet.

De update is in totaal 1.28 MB groot, zo meldt 9to5Mac. De nieuwe versie zorgt er verder voor dat oude versies van Flash worden uitgeschakeld in de Safari-browser. Al deze updates waren al uitgebracht voor Lion en Snow Leopard.

Begin april berichtten we al over de Flashback Trojan. Het stukje malware is vorig jaar al ontdekt, maar was toen nog niet zo gevaarlijk. Dat was begin april anders, omdat het toen gebruikmaakte van een gevoeligheid in Java. Tien dagen nadat bekend werd dat de trojan opnieuw actief was, bracht Apple een update uit die de malware verwijderde. Nu, een maand later, is die update er dus ook voor Leopard.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  essiw

  Ik heb liever een update voor Lion… wordt gek van men computer die kernel panics krijgt, apps die crashen en safari die al men browsers herstart. Heb geen zin om helemaal te downgraden naar het begin van Lion (als dat ├╝berhaupt mogelijk is)
  .
  Dit kwam door de laatste update (je verwacht niet dat een update voor bug-fixes zulke erge bugs meebrengt).

 • Profielfoto
  djneo

  Yeah voor PPC users:)

 • Profielfoto
  jhut

  PPC users!:-D Die had ik serieus nog niet eerder gehoord:) *onthouden*

 • Profielfoto
  THX-1138

  heb ook regelmatig last van kernelpanics. Kan ze altijd wel herleiden naar de LLC driver van Logitech, dus op een of andere manier gaat daar iets mis.(overigens ehtzelfde probleem bij 3 verschillende Logitech muizen) Misschien maar weer gewoon een muis met een draadje gaan gebruiken.

 • Profielfoto
  KeKo

  @jhut: wat is er zo vreemd aan powerpc-users? Ik weet nog goed dat ik het jammer vond dat apple overstapte van ppc naar grote concurrent intel.

  ontopic:
  ‘er nog altijd een groep die op een ├ę├ęn of andere manier verknocht is aan Leopard.’
  Sja, waarom deze opmerking. Ik ken ook nog genoeg mensen die het gebruiken en eigenlijk voelt het niet erg anders dan lion of sl.

 • Profielfoto
  Mc Fountain

  @essiw

  Heb geen zin om helemaal te downgraden naar het begin van Lion (als dat ├╝berhaupt mogelijk is).

  Ik heb gemerkt dat automatische updates (die gaan bv van versie 10.6.7 naar 10.6.8) soms problemen veroorzaken die je met combo-updates niet hebt. In dit specifieke geval zou je dus ipv bovenvermelde ook de combo-update van 10.6.0 naar 10.6.8 kunnen installeren. De combo is veelal zwaarder om te downloaden maar in het verleden is bij mij gebleken dat dit een beter resultaat geeft, ook als je hem installeert over een reeds eerder opgewaardeerde versie. Je hoeft dus niet eerst te downgraden naar 10.6.0 om deze combo te installeren.
  Een beetje naast de kwestie maar neen, ik heb Lion nog niet geïnstalleerd. De nadelen wegen voor mij nog niet op tegen de voordelen.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Hoewel ik ook SL en Lion op mijn HD’s heb staan, draai ik nog steeds voornamelijk Leopard op mijn Mac Pro. En dat bevalt me prima. Ik gebruik echt geen enkele van de (nieuwe) features in SL en Lion, het enige nadeel is dat sommige aardige programma’s niet op 10.5 draaien.
  Vandaar dat ik “verknocht” ben aan Leopard:)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Niks mis mee, met Leopard. draait prima hoor! Er is nog steeds een groot aantal Leopardgebruikers. Zowel thuis als op mijn werk werk ik op Leopard.
  Alleen m’n MacBook Pro heeft Snow Leopard.
  Ik heb net op m’n werk de update gedaan, maar krijg na installatie het bericht dat de Jave Plugin is uitgeschakeld. Hoe zit dat nou? De update is er toch juist voor bedoeld dat je Java zonder gevaar kunt gebruiken?! Dat uitschakelen was om problemen te voorkomen voordat deze update er was! Of ben ik nou gek?

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Ik update/grade altijd met de combo! Better save then sorry!

 • Profielfoto
  fatboysmart

  Inderdaad even de combo installeren… doe ik ook meestal.
  Wat ik ook doe is permissies herstellen, zowel v├│├│r als na de update.

 • Profielfoto
  Ief

  Ik upgrade ook altijd via de combo en nog nooit problemen gehad.

 • Profielfoto
  essiw

  @Mc Fountain, bedankt voor de tip, ga ik direct proberen:D
  alleen dan wel de combo update van 1.7.4. (client combo lijkt mij de goede?)