Uitvinder Liquidmetal: ‘Apple heeft nog jaren nodig’

12 reacties

Onlangs verscheen het gerucht dat Apple dit jaar eindelijk het geheimzinnige materiaal Liquidmetal zou gaan gebruiken in een product; de nieuwe iPhone. Een van de uitvinders van dit ‘super-metaal’ zegt nu dat het nog jaren kan duren voordat men in Cupertino zo ver is om Liquidmetal op grote schaal toe te passen in nieuwe Apple-producten.

Dr. Atakan Peker was een van de wetenschappers die Liquidmetal ontwikkelde aan het California Institute of Technology. In een interview met Business Insider vertelt hij hoe het materiaal nog niet geperfectioneerd was toen Apple er een exclusieve licentie voor kocht in 2010. Het bedrijf zou nog drie tot vijf jaar en 300 tot 500 miljoen dollar moeten investeren voordat het mogelijk wordt om grote Liquidmetal-onderdelen (zoals behuizingen of frames) te produceren op grote schaal.

Apple experimenteert al wel op kleine schaal met Liquidmetal. Het gereedschapje om de simkaarthouder van iPads en iPhones open te maken is van het materiaal gemaakt. Peker denkt dat het bedrijf in de komende jaren meer van dit soort experimenten zal uitvoeren. Liquidmetal is volgens hem immers ook geschikt om kleine onderdelen als scharnieren en verstevigingselementen te produceren.

Zodra Apple genoeg tijd en geld in Liquidmetal heeft gestopt zal het bedrijf uitkomen met een revolutionair product dat grotendeels van het materiaal gemaakt is, zo denkt Peker. Volgens hem zal dit product moeilijk na te maken zijn door concurrerende merken omdat het zonder lichtgewicht maar oersterke Liquidmetal simpelweg niet geproduceerd kan worden.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  RamonV

  Ik ben benieuwd,

 • Profielfoto
  martinschenderling

  Apple Flying Object?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Jammer! Ik geloof die man wel. Maar het belooft wat voor de toekomst. De eigenschappen van het materiaal én het feit dat concurrenten het niet kunnen gebruiken, maken het heel aantrekkelijk. Nu dan maar hopen op een unibody aluminium iPhone 5 !!

 • Profielfoto
  ocramarco

  Als zij zover zijn dan kan een ander bedrijf dat ook zijn alleen die hoor je er niet over. 99% van wat er uitgevonden wordt op materiaal gebied hoor je niet omdat het intern gebeurd.

 • Profielfoto
  iNicky

  99% van wat er uitgevonden wordt op materiaal gebied hoor je niet omdat het intern gebeurd.

  En dat weet jij omdat je overal intern zit?:lol:

 • Profielfoto
  MBPuser

  Hmmm, dalijk eens dat dingetje voor die SIMkaarthouder een bekijken, wist niet dat dat liquid metal was:smile:

 • Profielfoto
  wensink

  @MacAanZee geen aluminium….

 • Profielfoto
  Japsuh

  @wensink: want? Wat onderbouwing zou helpen.

 • Profielfoto
  macquarius

  @Japsuh, aluminium is veel te zacht. Een legering met magnesium is al beter.

 • Profielfoto
  nebilem

  Is dat een Turk? Een turkse vriend heeft ookdezelfde achternaam.

 • Profielfoto
  Mukooo

  Dr. Atakan Peker is daadwerkelijk Turks.

  Ph.D. (Materials Science) 1994, California Institute of Technology, Pasadena, California
  B.S. (Mechanical Engineering and Physics) 1989, Bogazici University, Istanbul, Turkey

  http://www.asl.wsu.edu/team/page/dr._atakan_peker

 • Profielfoto
  bugboy

  SanDisk heeft al eens een USB stick gemaakt met dit materiaal en ook Vertu heeft een telefoon met Liquid Metal gemaakt. Beide producten waren al gemaakt voordat Apple de exclusieve CE rechten kreeg. Die Vertu is zo duur dat het waarschijnlijk handwerk is, maar die SanDisk USB stick lijkt me toch echt een massaproduct. Ik ken deze stick niet, maar wellicht was het een relatief eenvoudige casing.