Tim Cook spreekt: meer Siri, meer geheimhouding, minder Ping

Door: Nando Kasteleijn - 34 reacties

Vannacht, toen wij allemaal lagen te slapen, sprak CEO Tim Cook tijdens de AllThingsD conferentie D10. In iets meer dan uur tijd werden tientallen vragen op hem afgeschoten. Sommige werden genegeerd, andere kregen een mysterieus antwoord en over weer andere zaken was Tim glashelder.

Samenvattend geeft hij toe dat Ping een flop is, dat er dit jaar héél veel rond Siri staat te gebeuren, dat Apple (helaas) beter zijn best gaat doen om nieuwe producten vooraf geheim te houden en… dat de S van de iPhone 4S niet voor Speed of Steve staat, maar voor Siri.

Siri

Siri, de iPhone-assistent, die al sinds oktober in beta is, staat een grote vernieuwing te wachten. Tim zei over Apple’s paradepaardje het volgende:

[…] there’s more that it can do and we have a lot of people working on this and I think you’ll be really pleased with some of the things that you’ll see over the coming months on this. The breadth you’re talking about. We’ve got some cool ideas about what Siri can do.

De meest logische stap is dat Siri zometeen uit haar beta-status wordt gehaald en beschikbaar komt in meer talen. Daarnaast hopen ontwikkelaars op API’s waarmee ze Siri-functionaliteit in hun apps kunnen bouwen.

Apple wordt nóg geheimzinniger

Terwijl Tim over de werkomstandigheden in China opener is geworden, wil hij in de toekomst minder kwijt over toekomstige producten die daar gemaakt worden. Vertellen ze niet al heel erg weinig? Ja, toch zegt Tim dat ze de geheimhouding opnieuw gaan aanscherpen. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat er nog steeds veel nieuws naar buiten glipt.

Apple TV

Over de Apple TV wilde Tim ook niet veel kwijt, maar wél dat het een gebied is dat onder enorme belangstelling van het bedrijf staat.

I think most people, maybe not all, but many people would say this is an area in their life they’re not really pleased with. You know, they might not be pleased with many things about it. The whole TV experience. So, it’s an interesting area, so we’ll have to see what we do.

Met deze uitspraak maakt Tim het alleen maar spannender. De afgelopen tijd kwam er al veel nieuws over een nieuwe Apple TV naar buiten. Zo werd door ons gemeld dat iemand een prototype van de nieuwe Apple TV zou hebben gezien, die onder andere gebruik maakt van Siri. Dat zou mooi in lijn liggen met de eerdere belofte van Tim dat de assistent de komende tijd wordt uitgebreid.

Facebook en Apple

Ook Mark Zuckerberg’s Facebook kwam aanbod. Tim complimenteerde het bedrijf en zei dat er veel potentieel in zit waar we de komende tijd meer over gaan horen. Bij het uitkomen van iOS 5 was Facebook op sociaal gebied de grote afwezige. Twitter had met Apple een mooie deal gesloten waardoor mensen makkelijker kunnen inloggen, helaas was dat Facebook niet gelukt. Daar lijkt nu verandering in te komen. Wat goed mogelijk is, is dat Facebook dezelfde integratie krijgt als Twitter: vanaf één plek inloggen en contact-synchronisatie.

Steve Jobs

Tot slot sprak Tim ook over Steve Jobs. Diens dood was voor hem een van de treurigste dagen uit zijn leven. Jobs vroeg voor zijn dood om niet steeds de vraag te stellen ‘wat zou Steve doen?’, maar daarin steeds zijn eigen keuze te maken.

D10 is een jaarlijkse conferentie van AllThingsD, de technologie blog van The Wall Street Journal. Cook werd geïnterviewd door Walt Mossberg en Kara Swisher.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Wat een sappige Apple dag vandaag.

 • Profielfoto
  Jsbskwnljwbow xso6847384!!!

  Leuk bericht, maar de link bij de apple tv moet anders geschreven/verwerkt worden.

 • Profielfoto
  AliO

  Kan het interview ergens online bekeken worden?

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Inderdaad, Ping is zowat een tegenvallertje:) Vraagt misschien ook om een oplossing? Komaan Apple, niets is zomaar mislukt na één poging tot een ontwikkeling!

 • Profielfoto
  Dexter_202

  Ik ben die geheimzinnigheid van Apple wel een beetje zat. De meeste Apple gebruikers zijn uiterst loyaal, maar die loyaliteit moet je ook terug kunnen verwachten.

  Vooral in de pro-divisie blijft het uiterst stil terwijl de concurrentie op volle toeren draait. Is de pro-divisie van Apple dood en wordt het tijd voor een switch naar bijv. Adobe? Niemand die het weet en Apple laat ons weer volledig in het duister. Op zo’n manier is het moeilijk om op een bedrijf te vertrouwen als je niet weet waar het heen gaat.

  Final Cut Pro was al een probleem en inmiddels is ook Aperture 3 al lang voorbij gestreefd door Lightroom. Aperture 4 zal vast wel in het verschiet liggen, maar niemand heeft een reden om het op korte termijn te verwachten. Wanneer Apple niet meer duidelijkheid verschaft, zullen veel Apple gebruikers ook niet eindeloos blijven wachten.

 • Profielfoto
  Rogiervanbossum

  Wat een onzin: vertrouwen houden in het bedrijf door info te krijgen op reguliere basis.

  Wacht af wat er komt en als je dat niet wilt, koop je een inferieur ander apparaat. Ik vind het juist heel sterk van Apple dat ze wachten tot aan de Keynotes met informatie verschaffen. Hebben wij iets om naartoe te leven en daarnaast is er dan ook daadwerkelijk iets te melden tijdens zo’n Keynote;-)

 • Profielfoto
  Dexter_202

  tja, geruchtgeilende fanboys vinden dat fantastisch natuurlijk.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Wat een onzin: vertrouwen houden in het bedrijf door info te krijgen op reguliere basis.

  Wacht af wat er komt en als je dat niet wilt, koop je een inferieur ander apparaat. Ik vind het juist heel sterk van Apple dat ze wachten tot aan de Keynotes met informatie verschaffen. Hebben wij iets om naartoe te leven en daarnaast is er dan ook daadwerkelijk iets te melden tijdens zo\’n Keynote;-)

  Wat een fanboy reactie :thumbsdown:

 • Profielfoto
  DutchMac

  Facebook integratie….. Alstublieft niet…

 • Profielfoto
  Xcode

  Facebook integratie….. Alstublieft niet…

  Dat is een ding… maar bij contactsynchronisatie lopen zowaar de rillingen over mijn rug. :thumbsdown:

 • Profielfoto
  Mandarijntje

  Facebook integratie…. Kom maar door!:smile:

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik vond de uitspraak “…Siri as a feature…” wel interessant. Ik vraag me dan af, in welke vorm is Siri er dan nog meer?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Hopelijk komt er geen contact integratie met Facebook, die standaard alles probeert te integreren. Maar een, waarbij je bij je eigen contact nut aangeven dat het gesynct moet worden.
  Ik zie bij Android (bij andere mensen) dat vele contacten er 2-3 maal in staan….dat is echt een ramp.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Siri gaat uit de kleren.:grin: of wordt in elk geval iets minder star en sarcastisch?
  Als ze maar een keer Nederlands gaat spreken en/of in elk geval iets kan met locaties en informatie uit Nederland/Europa. Tot die tijd is het een grappige feature om op een feestje te laten zien. Maar Tim wekt hoge verwachtingen met zijn uitspraak over Siri. Hoop dat hij het waarmaakt.
  Tim Cook over DE Apple TV, hij zegt in de quote dat veel mensen het niet zien zitten? Waarom niet? Wat bedoelt hij eigenlijk?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En die Ping (waarom heet het zo, Ping is toch van Blackberry) is die feature in iTunes? Ik heb er nooit het nut van begrepen!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  En die Ping (waarom heet het zo, Ping is toch van Blackberry) is die feature in iTunes? Ik heb er nooit het nut van begrepen!

  Zo zou je ook het “nut” van Facebook kunnen afvragen. Ping is en dienst waarmee je met vrienden die Ping gebruiken opinies over muziek kunt delen, je kunt aangeven welke muziek je leuk vind, je kunt een muzikant volgen, etc.
  Ik ben ook niet echt een Ping fan. Maar er is wel een specifiek nut. Echter het is blijkbaar niet voor veel mensen leuk.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Facebook integratie….. Alstublieft niet…

  Bedoelt men een time line ” interface” ?

  Oh heaven …:cry:

 • Profielfoto
  McJohn

  Fact it,…Ping is inderdaad een flop. De Facebook integratie en dergelijke is ook niet echt mijn ding, maar dat ligt aan mij!:)

 • Profielfoto
  spacefreek

  Facebook integratie….. Alstublieft niet…

  Lekker belangrijk, krijg hetzelfde gevoel van Twitter integratie, dat zit er wel in, maar so what? Dan zet je het toch niet aan? Wees blij voor de mensen die er wel wat aan hebben..

  Kan het interview ergens online bekeken worden?

  Dit staat er so far online:
  http://www.youtube.com/playlist?list=PLD5A7938BFF696D24

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Waarom zie ik allemaal bejaarden in dit filmpje?
  Is dit de talk group van een bejaardensociëteit of zo.

  Ik dacht dat het over Apple ging!

 • Profielfoto
  roger767

  leuk om meer de persoonlijkheid te zien van Tim in dit interview. Op de keynotes komt hij altijd zo droog over.

 • Profielfoto
  JWB

  Tim Cook is misschien geen Steve Jobs, maar het is wel een hele slimme man. En misschien wel een veel betere CEO dan Steve. Zolang hij zich blijft omringen door geniale mensen, voorzie ik geen problemen voor Apple. Dat is wat Steve hem heeft geleerd, niet hem na doen of steeds te bedenken ‘wat zou Steve doen?’, zoals hierboven al genoemd.

 • Profielfoto
  Bubbles

  Cook schiet nou maar eens op met een NL versie van Siri….met je cool ideas…

 • Profielfoto
  bitrip

  Bubbles
  Cook schiet nou maar eens op met een NL versie van Siri….met je cool ideas…

  You read my thoughts…

 • Profielfoto
  SanderApple

  Wtf is ping? is dat niet van blackberry? of de reactiesnelheid van je pc op een uitgezonden signaal en hoe snel dat dan terugkomt?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Wtf is ping? is dat niet van blackberry? of de reactiesnelheid van je pc op een uitgezonden signaal en hoe snel dat dan terugkomt?

  én een sociaal platform in iTunes, zo’n flop dat zelfs jij het niet kent;)

 • Profielfoto
  ernst.

  @Dexter_202

  Ik begrijp helemaal wat je bedoelt en ik ben allang weg als fervent Apple gebruiker van het eerste uur en staar mij allang niet meer blind op Apple produkten.
  Ja ik heb nog wel wat maar ik heb bv geen Apple tv en ook geen iPhone maar sinds kort een Samsung III als telefoon die zowel technisch,praktisch als optisch de iPhone op een mobiele lada laat lijken. Idem ditto voor andere notebooks zonder OSX die al dat hebben waar Apple nog aan moet beginnen.

  Ik zeg altijd: Sinds Apple zich puur op consumentenprodukten (iPad,MBA etc)is gaan richten hebben ze hun technologische voorsrong die men vroeger had op hun produkten verloren omdat de concurentie hun machines(Sandbridge/top videokaarten etc.. met betere hardware uitbrengen daar waar Apple elke keer catchup speelt of dat afdoet als Apple onwaardig om even later toch diezelfde hardware die de concurrentie al als standaard heeft ingevoerd te herintroduceren als zijnde “amazing new feature”dat of een 1/2 fabrikaat is of mankementen vertoont na een tijdje. Vwb dat laatste zie dus de iPhone dat nog steeds een waardeloze batterij heeft…

  Ik richt mij steeds meer op Samsung en SONY als alternatieven ipv Apple want dat logo ben ik na meer dan 30 jaar wel langzamerhand zat dat niet meer voor baanbrekende produkten van topkwaliteit staat.

 • Profielfoto
  bedrocks

  Siri filmpje TC

  En de rest staat onder de video.

 • Profielfoto
  JTD

  Wat een onzin: vertrouwen houden in het bedrijf door info te krijgen op reguliere basis.

  Wacht af wat er komt en als je dat niet wilt, koop je een inferieur ander apparaat. Ik vind het juist heel sterk van Apple dat ze wachten tot aan de Keynotes met informatie verschaffen. Hebben wij iets om naartoe te leven en daarnaast is er dan ook daadwerkelijk iets te melden tijdens zo\’n Keynote;-)

  Dat is duidelijk een consumenten reactie!
  Waar jij op reageert, Rogier, is een professional reactie. Bedrijven die een apple computerpark en dito software gebruiken kun je simpel weg niet met een kluitje in het riet sturen. Bedrijven zijn afhankelijk van de followup van hard en software, om de concurrentie bij te blijven of zelfs voorbij te stevenen. Zij willen weten wat de toekomst brengt, en als die toekomst in nevelen is gehuld omdat mr Cook Cs op die manier de consumenten fanboys in spanning laat, dan zal het vertrouwen in Apple producten bij die bedrijven niet echt een positieve boost krijgen.
  .
  Natuurlijk is het voor jou super spannend en zit je op je puntje van je stoel als er weer eens een gerucht komt over een nieuw device of stukje software. Jij als consument kan best een maandje wachten tot er iets nieuws komt, maar bedrijven kunnen dat vaak niet. Die zijn in Q1 van 2012 al bezig met de begroting van 2013 en beyond en willen dus in grote lijnen weten wat de toekomst brengt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik zou niet weten waarom je je mening over muziek via iTunes zou willen delen met anderen, als je dat via Facebook of Twitter veel effectiever (?!) kunt doen. Maar ik heb het nooit geprobeerd hoor, dus misschien heb ik wel iets gemist. Ik wil ook niet dat anderen contact met me hebben via iTunes. Enorme misser trouwens van Apple om dat net zo te noemen als het al veel eerder bestaande Ping van Blackberry. Over pikken gesproken! Misschien ligt het wel aan die slechte naam dat het geen succes is geworden. Maar er is ook nooit veel uitleg over gegeven.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Ernst: toegegeven, Apple moet vaart maken met de iPhone en de Samsung G III biedt – hoewel erg lelijk – wel een aantal duidelijke voordelen, zoals een veel groter scherm en betere, wellicht snellere processor. Voor de rest vind ik jouw verhaal maar onzin. Apple heeft van het begin af aan consumentenprodukten gemaakt. Sterker nog: vanaf de oprichting was het doel van beide Steves om de computer met al z’n mogelijkheden bij de consument te brengen en ze zijn daar als geen ander in geslaagd. De enige professionele producten, lees: voor de professionele markt, zijn de grote Mac Pro’s, maar ik denk dat die hun langste tijd ook hebben gehad en in de nabije toekomst vervangen kunnen worden door (“professionele”) versies van iMacs. Scheelt een hoop ruimte.
  Ik zou niet weten waarom een iPad meer gericht is op consumenten dan een MacBook of een iMac. Dat is gewoon onzin. Iedereen is consument. En juist de iPad wordt enorm vaak “professioneel” ingezet in het bedrijfsleven, op scholen en universiteiten, restaurants en zelfs in onze Eerste Kamer – waar elk kamerlid geen papieren stukken meer krijgt, maar alles digitaal op zijn iPad met speciale Eerste Kamer App. De iPad is hét produkt dat wijst naar een toekomst waarin de content vooral op internet, in de “cloud”, te vinden is en niet meer (of in elk geval veel minder) in een computer.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik vond dat bij Ping vanaf het begin al veel ontbrak, en daarnaast weer een sociaal platform. Beter is om vanuit iTunes te kunnen liken of respecteren. Zelf vind ik Last.fm een goede site, welke wat mij betreft beter mag worden geintegreerd met sociale media.
  .
  Geheimhouding blijft lastig, er blijven mensen in betrokken, en belangen kunnen altijd veranderen. Straks krijg je een soort geheime bunker waar alles wordt gemaakt en de overheid je gaat flinke straffen volgen bij uitlekken van gegevens. Oehh!
  .
  Walt merkte op in het filmpje dat Siri hem vaak niet begreep. Tim zei dat klanten het geweldig vinden. Daar had ik wat meer nuance verwacht. Mogelijk wordt Siri op dat vlak verbeterd met meer functies als persoonlijke assistent. En de prijs van iPhone mag van mij omlaag.

 • Profielfoto
  Facundo

  Dexter_202 en ernst.: Jullie hebben helemaal gelijk. (Semi~)Professionals beginnen hun buik vol te krijgen van Apple’s onduidelijkheid en misplaatste arrogantie t.a.v. de mac’s en hun besturingsysteem.

  Mijnheer Cook (“Tim” voor vrienden) houdt zich met Siri bezig, terwijl z’n iphone allang door Samsung en HTC zijn overtroffen…..droevig. Maar er zijn nog steeds fanboys die niet door hebben dat ze allang niet meer de blits kunnen maken met een iphone. De blik van mensen bij het woord ‘Apple’ wordt steeds meewariger, vooral als zo’n fanboy ze ook nog gaat vertellen dat hun Samsung of HTC inferieur is t.o.v. de iphone. Dream on…………

 • Profielfoto
  Silvester

  Laat hem eerst maar eens iets afmaken voor hij weer wat nieuws gaat brengen.
  We want SIRI in DUTCH!!!!!