Tim Cook maakt van Apple ‘normaal’ bedrijf

Door: Nando Kasteleijn - 17 reacties

De vurige manier waarop Steve Jobs Apple leidde is verleden tijd. Met Tim Cook aan het roer lijkt Apple af te stevenen op het predicaat ‘normaal bedrijf’, zo zegt Apple-watcher Adam Lashinsky. De auteur van het boek Inside Apple beschrijft in een groot verhaal in het blad Fortune hoe Cook Apple verandert.

Dat Tim Cook een totaal ander persoon is weten we. Toch komen er in het artikel nieuwe feiten naar buiten. Zo is er volgens Lashinsky binnen Apple meer bestuurlijke controle, zijn de zogenaamde top meetings gezelliger en luncht Cook regelmatig met willekeurige Apple-medewerkers.

Cover Fortune met Tim Cook (via 9to5Mac)

Tim Cook was als COO verantwoordelijk voor het contact met aandeelhouders. Jobs had niet zoveel met investeerders en besteedde geen tijd aan ze. Toen in de winter van 2011 investeerders opnieuw langskwamen bij Infinite Loop was de CEO er wél: Tim Cook. Hij was zelfs bereid vragen te beantwoorden en zijn te geven visie op Facebook en Amazon.

Een andere verandering is de manier waarop het bedrijf besluiten neemt. Het lijkt erop dat er steeds meer management aan te pas moet komen.

I’ve been told that any meeting of significance is now always populated by project management and global-supply management. When I was there, engineering decided what we wanted, and it was the job of product management and supply management to go get it. It shows a shift in priority.

Verder zou Tim Cook ook gezelliger zijn dan Jobs. Zo verklaren diverse topmensen tegenover Lashinsky dat de zogenaamde Top 100 meetings ‘leuk’ zijn geworden, deze werd in april voor het eerst sinds de dood van Jobs gehouden. Volgens de topmensen was de meeting niet alleen leuk, maar kwamen ze er ook enthousiast vandaan.

Participants left the Top 100 energized about Apple’s near-term outlook, presumably having seen Apple’s next iPhone and perhaps its long-awaited television product too. One veteran executive was “blown away” by what he had seen, says someone this executive spoke to afterward. Reports another person with access to top-level Apple executives: “People came away totally comfortable with where the company is headed.”

Tenslotte is het goed mogelijk dat je als Apple medewerker wordt uitgenodigd voor een lunch met de CEO. Volgens ingewijden luncht de Apple-baas met regelmaat met willekeurig werknemers. In tegenstelling tot Jobs, die graag met Jonathan Ive zijn pauzes spendeerde.

Of men deze verandering erg vindt, zal per persoon verschillen. Als we de topmanagers mogen geloven komen er dit jaar hele mooi producten aan en zullen de klanten van de veranderingen weinig merken. Aan de andere kant is Siri nog niet het succes waar men op had gerekend en was dit het eerste product dat onder Cooks leiding is gepresenteerd. Toch doet Apple het nog altijd erg goed en draait het record op record. Ligt dan aan Cook? Dat is nu nog lastig te zeggen. De tijd zal moeten uitwijzen welke gevolgen Cook’s stijl van leidinggeven heeft voor de visie van Apple. Al lijkt dat voorlopig wel goed te zitten.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Lauwrence

  Klinkt an sich goed. Ik hoop enkel dat het de scherpte binnen het bedrijf niet zal aantasten.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Meer managers? Altijd een foute zaak.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Tja we zullen zien.. De belangrijkste eigenschap van jobs was dat hij een perfectionist was en daarbij de macht/overtuigingskracht had zijn visie door te drukken.

  Ik hoop dat meneer Cook ook een perfectionist is of t werk aan perfectionisten over laat.. Eerst dacht ik macbooks zijn overpriced maar op t moment dat mijn laptop kapot ging toch een MacBook gekocht, dan merk je toch wel dat overal aandacht aan besteed is. De enige minpuntjes aan dat ding zijn de vrij scherpe rand waar je hand/pols op rust en t feit dat er troep onder t toetsenbord kan komen maar verder nog niets kunnen ontdekken.

 • Profielfoto
  Soulsalekta

  De enige minpuntjes aan dat ding zijn de vrij scherpe rand waar je hand/pols op rust en t feit dat er troep onder t toetsenbord kan komen maar verder nog niets kunnen ontdekken.

  Daar was een trucje voor: http://youtu.be/NnGAlf1hjs4

 • Profielfoto
  iPredict

  Ja, want we hadden natuurlijk allemaal verwacht de welke opvolger dan ook EXACT hetzelfde zou handelen als Steve…
  Dit is niet jullie schuld, OMT. Zo denkt de wereld nou eenmaal.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  Ik heb wel vertrouwen in het huidige management. Steve heeft er voor gezorgd dat hij precies de goede mensen op de goede management functies heeft weten aan te nemen. Zei kunnen samen Steve vervangen en het bedrijf mogelijk alleen maar beter maken. Waar ik me zorgen over maak, met oog op de verdere toekomst: wat als het huidige management vervangen moet worden…? Heeft Tim het in zich om de juiste mensen te spotten en aan te nemen op de juiste functies? M.a.w.: geen Pepsi Cola all over again…

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Jobs heeft gezaaid wat Cook oogst. Bedrijfstechnisch zullen er heus wel goede ontwikkelingen zijn. Op het gebied van productontwikkeling moeten we nog zien of ze durven te innoveren. Ik denk dat we daar pas over een jaar of twee meer van kunnen zeggen. Laten we hopen dat de smaak niet verdunt wordt door concessies en compromissen. Iets wat Jobs niet toeliet en zijn visie eerder in de weg stond. Daar maakte hij weinig vrienden mee maar het bracht wel prachtige producten die we nu heel normaal vinden maar nooit vanzelfsprekend zijn geweest.

 • Profielfoto
  Retyro

  De enige minpuntjes aan dat ding zijn de vrij scherpe rand waar je hand/pols op rust…..

  Seriously WTF? Ik hoor deze klacht wel vaker maar zelfs als ik mijn pols met grof geweld op dat randje druk voelt het nog niet scherp aan/heb ik er geen last van. Vraag me toch echt af hoe mensen hier last van kunnen hebben. Alleen die puntjes van het gleufje onder het trackpad om je MB te openen zijn in staat om je serieus te verwonden maar daar plaats je je polsen niet.

  Ontopic: Apple is inmiddels een dermate groot bedrijf dat dit ook wel noodzakelijk is, hoop alleen dat er in het management ook nog een groot aantal “product people” aanwezig blijft, anders krijgen we inderdaad weer Pepsi taferelen.

 • Profielfoto
  macharrie

  Heel veel mensen zijn negatief over de persoon Jobs. Hij was zeker geen lieverdje, maar daar lag volgens mij ook wel zijn kracht. Geen enkel bedrijf komt waar Apple is gekomen zonder een CEO die de lul uit kan hangen.
  Ik denk dat Cook voor sommigen een verademing voor het bedrijf zal zijn, maar de vraag is of Cook inderdaad de innovatiekracht van Apple kan vormgeven, zoals dat onder Jobs gebeurde. Let wel: ik bedoel niet dat hij hetzelfde moet doen, maar de kracht van innovatie is wel key voor een onderneming als Apple.
  Op dit moment is het nog te vroeg om hier iets zinnigs over te zeggen. De geest van Jobs waart nog rond en over 2 jaar zal Cook wat meer op eigen benen staan. Vooralsnog ben ik positief over de toekomst.

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  Meer managers? Altijd een foute zaak.

  Dat begrijp je verkeerd. Er zijn niet meer managers, de managers komen op deze manier meer ‘op de werkvloer’ en horen dus direct wat de wensen zijn om daar adequaat op in te kunnen spelen. Helemaal niet verkeerd dus.
  .
  Ik vond Steve Jobs ook bijzonder, maar de innovatie kwam echt niet alleen van hem hoor. Bedenk eens wat Jonathan Ive en zijn team teweeg hebben gebracht. Ook zonder hem had Apple er vandaag niet zo voor gestaan. Met andere woorden: er zijn meer mensen die het merk Apple hebben gemaakt tot wat het nu is en er zullen ook altijd nieuwe mensen zijn die dat doen. Overigens, @macharrie, Tim Cook kan ook een enorme lul zijn hoor, vergis je niet! Dus als dat bij jou één op één gepaard gaat met innovatie, dan zit je ook bij Tim Cook goed.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Tim Cook is misschien niet als Steve, maar hij lijkt mij wel een heel erg sympatieke man. Misschien een van de weinigen CEO’s ter wereld. Die manier van een bedrijf leiden vind ik prima.

 • Profielfoto
  mighty servant

  Bij iedere fase van de ontwikkeling van een bedrijf hoort een andere Leider(schapsstijl). Misschien is Cook wel net op tijd gekomen.

 • Profielfoto
  joram

  Ik ben ook altijd huiverig als men zegt dat er meer managers komen… dat doet me altijd denken aan het mismanagement en logge gedrag van Microsoft.

  Moet wel zeggen dat er een aantal dingen zijn die Cook doet die me wel heel erg aanspreken. Af en toe lunchen met willekeurige medewerkers is vaak een hele goede manier om te pijlen of je medewerkers ’t naar hun zin hebben, of dat je toevallig iemand in huis hebt die veel meer kan dan waar ze voor zitten (of minder).

 • Profielfoto
  Petje

  Cook hoeft ook geen vervanging van Jobs te zijn.
  Cook is goed in bestuurlijke zaken, de creatieve kant en de vormgeving daar zijn anderen heel goed in en daar zal Cook zich ook niet mee gaan bemoeien.
  Denk ik ook de reden dat Ive een speciale positie heeft binnen Apple zodat design in Ive’s handen blijft.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Was er dan niemand van die managers die kon zeggen wat ze hebben gezien…? Jammer.

  Ik ben een groot fan van Tim Cook. Zeer intelligent en tactisch! Ik denk dat ondanks dat Steve de leiding had Apple het goed deed omdat Tim Cook de boel onder controle hield.

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  Ik ben ook altijd huiverig als men zegt dat er meer managers komen… dat doet me altijd denken aan het mismanagement en logge gedrag van Microsoft. […]

  Als je het bericht goed leest, kun je zien dat het niet om meer managers gaat, maar dat managers directer bij de besprekingen van ‘de werkvloer’ aanwezig zijn. Voorheen was het zo dat engineers beslisten wat ze wilden hebben en dat managers er over moesten beslissen of het er kwam. Nu zijn managers meer bij dat proces betrokken. Lijkt me helemaal niet gek om het contact tussen managers en engineers goed op peil te houden. Bovendien kan een engineer dan 1 op 1 duidelijk maken waarom iets nodig is, in plaats van op papier. Iets op papier zet een manager makkelijk een streep door.

 • Profielfoto
  klonic

  Ik snap dat de autoritaire werkwijze van Jobs niet makkelijk door iemand als Cook kan worden overgenomen ik ben echter wel bang dat Apple hierdoor wat flair verliest. Blijft Apple wel even innovatief? Het idee van ‘Engineering decided what we wanted’ vind ik een goed idee, dat zorgt voor innovatie, financiën komen dan meer achteraf.
  .
  Deze anti economische methoden zouden niet verloren mogen gaan, dat is wat een bedrijf bijzonder maakt.
  .
  Dat er nu veel gebeurt in samenspraak met managers betekend ook een verlies van dynamiek.
  .
  Ik hoop dat Apple de bijzondere producten blijft maken zoals we dat gewend zijn