Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 25 mei 2012
Leestijd: 2 minuten

Tim Cook maakt van Apple ‘normaal’ bedrijf

De vurige manier waarop Steve Jobs Apple leidde is verleden tijd. Met Tim Cook aan het roer lijkt Apple af te stevenen op het predicaat ‘normaal bedrijf’, zo zegt Apple-watcher Adam Lashinsky. De auteur van het boek Inside Apple beschrijft in een groot verhaal in het blad Fortune hoe Cook Apple verandert.

Dat Tim Cook een totaal ander persoon is weten we. Toch komen er in het artikel nieuwe feiten naar buiten. Zo is er volgens Lashinsky binnen Apple meer bestuurlijke controle, zijn de zogenaamde top meetings gezelliger en luncht Cook regelmatig met willekeurige Apple-medewerkers.

Cover Fortune met Tim Cook (via 9to5Mac)

Tim Cook was als COO verantwoordelijk voor het contact met aandeelhouders. Jobs had niet zoveel met investeerders en besteedde geen tijd aan ze. Toen in de winter van 2011 investeerders opnieuw langskwamen bij Infinite Loop was de CEO er wél: Tim Cook. Hij was zelfs bereid vragen te beantwoorden en zijn te geven visie op Facebook en Amazon.

Een andere verandering is de manier waarop het bedrijf besluiten neemt. Het lijkt erop dat er steeds meer management aan te pas moet komen.

I’ve been told that any meeting of significance is now always populated by project management and global-supply management. When I was there, engineering decided what we wanted, and it was the job of product management and supply management to go get it. It shows a shift in priority.

Verder zou Tim Cook ook gezelliger zijn dan Jobs. Zo verklaren diverse topmensen tegenover Lashinsky dat de zogenaamde Top 100 meetings ‘leuk’ zijn geworden, deze werd in april voor het eerst sinds de dood van Jobs gehouden. Volgens de topmensen was de meeting niet alleen leuk, maar kwamen ze er ook enthousiast vandaan.

Participants left the Top 100 energized about Apple’s near-term outlook, presumably having seen Apple’s next iPhone and perhaps its long-awaited television product too. One veteran executive was “blown away” by what he had seen, says someone this executive spoke to afterward. Reports another person with access to top-level Apple executives: “People came away totally comfortable with where the company is headed.”

Tenslotte is het goed mogelijk dat je als Apple medewerker wordt uitgenodigd voor een lunch met de CEO. Volgens ingewijden luncht de Apple-baas met regelmaat met willekeurig werknemers. In tegenstelling tot Jobs, die graag met Jonathan Ive zijn pauzes spendeerde.

Of men deze verandering erg vindt, zal per persoon verschillen. Als we de topmanagers mogen geloven komen er dit jaar hele mooi producten aan en zullen de klanten van de veranderingen weinig merken. Aan de andere kant is Siri nog niet het succes waar men op had gerekend en was dit het eerste product dat onder Cooks leiding is gepresenteerd. Toch doet Apple het nog altijd erg goed en draait het record op record. Ligt dan aan Cook? Dat is nu nog lastig te zeggen. De tijd zal moeten uitwijzen welke gevolgen Cook’s stijl van leidinggeven heeft voor de visie van Apple. Al lijkt dat voorlopig wel goed te zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Tim Cook maakt van Apple ‘normaal’ bedrijf
Sluiten