Porthole for Mac, AirPlay voor alle apps

Door: Nando Kasteleijn - 13 reacties

AirPlay-en in je huiskamer is ideaal. Zowel vanaf je Mac als iOS-apparaat kun je muziek door het hele huis laten klinken. Helaas heeft de Mac wel een grote beperking. AirPlay werkt alleen via iTunes. Nu zijn er diverse manieren om dat te omzeilen zodat je bijvoorbeeld ook Spotify kan streamen via je AirPort Express. Zo heb je Airfoil, deze applicatie maakt het streamen van alle audio op je Mac mogelijk, óók audio van films.

Het enige nadeel is dat de app maar liefst € 20 kost. Daar bedachten een aantal Nederlandse ontwikkelaars iets op. Zij maakten een Airfoill-alternatief: Porthole. De kleine app zit boven in je menubalk en streamt elke vorm van audio naar je AirPort Express of Apple TV. Het enige wat de app niet doet is het streamen van audio bij video’s.

De applicatie werkt met een eenvoudige set-up waarbij de belangrijkste stap de connectie naar je AirPort Express is. Als dat eenmaal is gebeurd, kun je met de app gaan werken. Je vinkt via het menubalk-icoon je Express aan en de audio kan streamen. Waar je wel goed op moet letten is de hoeveelheid zenders in de buurt, tijdens het testen van de applicatie merkten we dat de stream zo af en toe wegviel.

Voor mede-ontwikkelaar Bjørn van Raaij stond bij de ontwikkeling van de app gebruiksgemak centraal, zo verklaart hij tegenover OMT.

We zijn Porthole gaan ontwikkelen omdat we voor ons eigen kantoor een groep AirPlay systeem wilde hebben dat goed zou samenwerken met Spotify en goedkoper is dan AirFoil. Daarbij lag voor ons heel duidelijk de focus op het simpel houden van de applicatie. Daardoor is de hele applicatie qua vormgeving eenvoudig en hebben we de meeste energie in de techniek gestopt. Daarnaast proberen we onze klanten zo goed mogelijk te ondersteunen als ze vragen hebben tijdens de set-up een daarna.

In tegenstelling tot Airfoil biedt Porthole geen ondersteuning voor voor AirPlay-en van video. Dat heeft volgens Bjørn te maken met de zogenaamde ‘twee seconden-buffer’.

Apple maakt binnen AirPlay gebruik van de zogenaamde ‘twee seconden buffer’. Daardoor heb je bijna altijd de zekerheid dat de audio goed wordt afgespeeld. Stel, we zouden ook video gaan ondersteunen dan moeten we daar ook die buffer inbouwen en dat is niet handig.

Wat betreft verdere ontwikkeling richt de groep zich vooral op het verbeteren van hun ondersteuning van klanten.

Onze focus ligt nu echt op het geven van support. We hebben deze app in drie maanden in elkaar gezet en zijn heel blij met wat we hebben neergezet. Wellicht dat sommige mensen vinden dat hij qua lay-out de wensen over laat, dat zij zo. Het gaat ons er vooral om dat ‘ie werkt.

Het is jammer dat Apple zelf nog altijd geen ondersteuning biedt voor AirPlay buiten iTunes. Porthole is een goede oplossing als je graag audio wilt streamen via Spotify of bijvoorbeeld Sonora. Het is geen totaaloplossing, aangezien het video niet ondersteunt, maar voor € 11 kun je voortaan wel overal in huis je muziek afspelen, ongeacht de applicatie en dat is wel een groot voordeel.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Lauwrence

  Interessant. Ik vraag me af of het ook system audio streamen kan?

 • Profielfoto
  rbbrt

  Ben wel benieuwd. Niet echt onder de indruk van Airfoil met de soms 3 sec vertraging.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Hm, trial geinstalleerd: geluid hapert en er lijkt geen manier te zijn om system audio te streamen, iets wat Airfoil wel kan.

 • Profielfoto
  Buzz

  In vergelijking krijg je bij Airfoil meer waar voor je geld. En in Mountain Lion komt ook Airplay ondersteuning, net zoals je het op de iPad al hebt, dus zelfs met video-mirroring naar een Apple TV. Als het voor alleen audio ook net zo gaat werken als op de iPad, dan zijn deze alternatieve oplossingen al helemaal niet meer nodig.

 • Profielfoto
  boyvanamstel

  Lauwrence: [..] er lijkt geen manier te zijn om system audio te streamen [..]

  Hoi Lauwrence, wat bedoel je precies met system audio? Het grappige is namelijk dat Porthole juist je system audio streamt. In andere woorden al het geluid dat normaal door uit speakers van je Mac komt, wordt direct doorgestuurd naar je AirPlay apparaat. Daardoor werkt het met alle apps (Spotify, Last.fm, Rdio etc).

 • Profielfoto
  Rickje

  Het enige nadeel is dat de app maar liefst € 20 kost. Daar bedachten een aantal Nederlandse ontwikkelaars iets op. Zij maakten een Airfoill-alternatief: Porthole.

  Dus ik denken: Porthole is gratis. Neehoor, Porthole is alsnog 11 euro. Njaa.. geef mij die van 20 dan maar met meer functionaliteit.

 • Profielfoto
  breun

  Een ander nadeel van Porthole: het is alles of niets. Je kunt dus niet Spotify via je Airport Express afspelen en het geluid voor ‘nieuwe e-mail’ op je computer laten afspelen. Die ping gaat gezellig mee naar je stereo door je muziek.

  Ik begrijp dat de alles-of-niets-aanpak het programma simpeler maakt, maar voor mij was dit helaas een showstopper. Verder natuurlijk mooi dat er nu een extra optie is voor mensen die audio via AirPlay willen streamen. Het zou wat mij betreft nog mooier zijn als OS X-applicaties net als iOS-applicaties een knopje voor AirPlay zouden kunnen inbouwen, zodat de ontwikkelaars van apps die geluid produceren dit zelf kunnen integreren.

 • Profielfoto
  madcat

  Ondersteunt het ook 5.1 geluid of is het net zoals airfoil, enkel 16 bit stereo 2.0 op 44.1 Khz?

 • Profielfoto
  boyvanamstel

  madcat: Ondersteunt het ook 5.1 geluid of is het net zoals airfoil, enkel 16 bit stereo 2.0 op 44.1 Khz?

  Porthole streamt eveneens alleen 16bit, 2 channel op 44.1kHz.

 • Profielfoto
  madcat

  madcat: Ondersteunt het ook 5.1 geluid of is het net zoals airfoil, enkel 16 bit stereo 2.0 op 44.1 Khz?

  Porthole streamt eveneens alleen 16bit, 2 channel op 44.1kHz.

  Bedankt voor de info, toch jammer. Als ze zich kunnen onderscheiden door wel 5.1 geluid in DTS en Dolby Digital te ondersteunen; Dan kunnen ze boven Airfoil uitstijgen en hebben ze nog een verkoopargument boven de prijs.

  Dit zou ideaal zijn om bijvoorbeeld een mac (mini) in combinatie met home theater te gebruiken.

 • Profielfoto
  bartvdv

  “Het enige nadeel is dat de app maar liefst € 20 kost” (Airfoil). Dat is toch écht tekenend voor onze maatschappij waarin alles aan weggeefprijzen moet.

 • Profielfoto
  MichMich

  Doe mij maar Airfoil, aangezien het slechts 9 euro scheelt.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik vond €20,- helemaal niet duur voor Airfoil. Uiteindelijk heb ik voor €30 euro (met educational discount) een licentie voor mezelf (OSX) en eentje voor m’n vriendin (Windows) aangeschaft. Uiteindelijk nauwelijks duurder dan Porthole dus, maar wel meer functionaliteit.;)