Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 8 mei 2012

Porthole for Mac, AirPlay voor alle apps

AirPlay-en in je huiskamer is ideaal. Zowel vanaf je Mac als iOS-apparaat kun je muziek door het hele huis laten klinken. Helaas heeft de Mac wel een grote beperking. AirPlay werkt alleen via iTunes. Nu zijn er diverse manieren om dat te omzeilen zodat je bijvoorbeeld ook Spotify kan streamen via je AirPort Express. Zo heb je Airfoil, deze applicatie maakt het streamen van alle audio op je Mac mogelijk, óók audio van films.

Het enige nadeel is dat de app maar liefst € 20 kost. Daar bedachten een aantal Nederlandse ontwikkelaars iets op. Zij maakten een Airfoill-alternatief: Porthole. De kleine app zit boven in je menubalk en streamt elke vorm van audio naar je AirPort Express of Apple TV. Het enige wat de app niet doet is het streamen van audio bij video’s.

De applicatie werkt met een eenvoudige set-up waarbij de belangrijkste stap de connectie naar je AirPort Express is. Als dat eenmaal is gebeurd, kun je met de app gaan werken. Je vinkt via het menubalk-icoon je Express aan en de audio kan streamen. Waar je wel goed op moet letten is de hoeveelheid zenders in de buurt, tijdens het testen van de applicatie merkten we dat de stream zo af en toe wegviel.

Voor mede-ontwikkelaar Bjørn van Raaij stond bij de ontwikkeling van de app gebruiksgemak centraal, zo verklaart hij tegenover OMT.

We zijn Porthole gaan ontwikkelen omdat we voor ons eigen kantoor een groep AirPlay systeem wilde hebben dat goed zou samenwerken met Spotify en goedkoper is dan AirFoil. Daarbij lag voor ons heel duidelijk de focus op het simpel houden van de applicatie. Daardoor is de hele applicatie qua vormgeving eenvoudig en hebben we de meeste energie in de techniek gestopt. Daarnaast proberen we onze klanten zo goed mogelijk te ondersteunen als ze vragen hebben tijdens de set-up een daarna.

In tegenstelling tot Airfoil biedt Porthole geen ondersteuning voor voor AirPlay-en van video. Dat heeft volgens Bjørn te maken met de zogenaamde ‘twee seconden-buffer’.

Apple maakt binnen AirPlay gebruik van de zogenaamde ‘twee seconden buffer’. Daardoor heb je bijna altijd de zekerheid dat de audio goed wordt afgespeeld. Stel, we zouden ook video gaan ondersteunen dan moeten we daar ook die buffer inbouwen en dat is niet handig.

Wat betreft verdere ontwikkeling richt de groep zich vooral op het verbeteren van hun ondersteuning van klanten.

Onze focus ligt nu echt op het geven van support. We hebben deze app in drie maanden in elkaar gezet en zijn heel blij met wat we hebben neergezet. Wellicht dat sommige mensen vinden dat hij qua lay-out de wensen over laat, dat zij zo. Het gaat ons er vooral om dat ‘ie werkt.

Het is jammer dat Apple zelf nog altijd geen ondersteuning biedt voor AirPlay buiten iTunes. Porthole is een goede oplossing als je graag audio wilt streamen via Spotify of bijvoorbeeld Sonora. Het is geen totaaloplossing, aangezien het video niet ondersteunt, maar voor € 11 kun je voortaan wel overal in huis je muziek afspelen, ongeacht de applicatie en dat is wel een groot voordeel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Porthole for Mac, AirPlay voor alle apps
Sluiten