Wim van der Burgh
Wim van der Burgh Nieuws 11 mei 2012

Oud Nieuws: Microsoft, bedankt!

Oud Nieuws is een nieuwe rubriek op OMT waarin we de rijke geschiedenis van Apple induiken en nieuwsfeitjes uit de afgelopen 35 jaar naar boven halen die Apple gemaakt hebben tot wat het vandaag is.

De toekomst van Apple heeft er niet altijd zo rooskleurig uitgezien zoals vandaag de dag. Na het vertrek van Steve Jobs in 1985 ging het snel bergafwaarts met het bedrijf. Apple bleef marktaandeel verliezen en innoveerde niet meer. Toen Steve Jobs in 1997 terug kwam als CEO was Apple “90 days away from going bankrupt” aldus Steve Jobs. Gelukkig was er de reddende engel….

Microsoft en Apple sloten een akkoord. Hierin werd bepaald dat Microsoft binnen 5 dagen $151 miljoen dollar zou overmaken naar Apple. In ruil hiervoor werden wat omstreden rechtszaken tussen Microsoft en Apple afgesloten (Microsoft maakte inbreuk op patenten van Apple), kreeg Microsoft een belang in Apple en zou Microsoft Office for Mac blijven ontwikkelen. Microsoft eiste dat Apple standaard Internet Explorer bij Mac’s zou gaan leveren. Er heerste in die tijd een hevige concurrentiestrijd tussen Netscape en Internet Explorer en Microsoft wilde graag het marktaandeel van Internet Explorer vergroten. Tot 2003 stond er dus ook standaard Internet Explorer op een Mac.

Inmiddels kunnen wij ons zoiets niet meer voorstellen. Apple heeft een enorme kaspositie en is sterker dan ook. Het is ondertussen twee keer zoveel waard als Microsoft en het aandeel staat hoger dan ooit. De mensen bij Microsoft zullen zich ondertussen misschien wel even aan het hoofd krabben: drie jaar na de redding van Apple verkocht het bedrijf het belang  met een schamele winst. Had Microsoft daar aan vast gehouden, dan was het belang vandaag de dag ruim 10 miljard dollar waard zijn geweest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud Nieuws: Microsoft, bedankt!
Sluiten