Oud Nieuws: Microsoft, bedankt!

Door: Wim van der Burgh - 14 reacties

Oud Nieuws is een nieuwe rubriek op OMT waarin we de rijke geschiedenis van Apple induiken en nieuwsfeitjes uit de afgelopen 35 jaar naar boven halen die Apple gemaakt hebben tot wat het vandaag is.

De toekomst van Apple heeft er niet altijd zo rooskleurig uitgezien zoals vandaag de dag. Na het vertrek van Steve Jobs in 1985 ging het snel bergafwaarts met het bedrijf. Apple bleef marktaandeel verliezen en innoveerde niet meer. Toen Steve Jobs in 1997 terug kwam als CEO was Apple “90 days away from going bankrupt” aldus Steve Jobs. Gelukkig was er de reddende engel
.

Microsoft en Apple sloten een akkoord. Hierin werd bepaald dat Microsoft binnen 5 dagen $151 miljoen dollar zou overmaken naar Apple. In ruil hiervoor werden wat omstreden rechtszaken tussen Microsoft en Apple afgesloten (Microsoft maakte inbreuk op patenten van Apple), kreeg Microsoft een belang in Apple en zou Microsoft Office for Mac blijven ontwikkelen. Microsoft eiste dat Apple standaard Internet Explorer bij Mac’s zou gaan leveren. Er heerste in die tijd een hevige concurrentiestrijd tussen Netscape en Internet Explorer en Microsoft wilde graag het marktaandeel van Internet Explorer vergroten. Tot 2003 stond er dus ook standaard Internet Explorer op een Mac.

Inmiddels kunnen wij ons zoiets niet meer voorstellen. Apple heeft een enorme kaspositie en is sterker dan ook. Het is ondertussen twee keer zoveel waard als Microsoft en het aandeel staat hoger dan ooit. De mensen bij Microsoft zullen zich ondertussen misschien wel even aan het hoofd krabben: drie jaar na de redding van Apple verkocht het bedrijf het belang  met een schamele winst. Had Microsoft daar aan vast gehouden, dan was het belang vandaag de dag ruim 10 miljard dollar waard zijn geweest.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  kingpanzee

  De reactie bij Internet Explorer is en blijft prachtig:grin:

 • Profielfoto
  ro_me

  Dat Apple snel maar weer innovatief gaat zijn, anders zien we over een tijdje zo’n zelfde filmpje met Tim Cook en ene meneer Lee in de hoofdrollen! Met meneer Lee die Apple gaat redden.

 • Profielfoto
  patrick337

  Het YouTube account van ” sparmtacus ” zijn zo goed als alle Apple video’s geĂŒpload. En hij voegt nog steeds video’s toe!

  Leuk om te zien:)

 • Profielfoto
  Ostinato

  Als ik het geld dat ik de afgelopen 25 jaar aan Apple-spullen heb besteed, had besteed aan Apple-aandelen…. Zeg, zo’n 10.000 euro…

  Oh man…

  :eek:

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Erg slim van Bill om Apple te helpen. Ik denk dat Microsoft anders opgesplitst zou zijn vanwege monopolie.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Bekend stukje. Komt zelfs voor in de film Pirates of Silicon Valley die overigens in z’n geheel op Youtube te zien is. Film moet een indruk geven over de geschiedenis van Apple/Microsoft e.d.

 • Profielfoto
  Ziegler

  “relationships that are destructive don’t help anybody . . . .”

  Bij die zinsnede moest ik toch even aan Samsung en Apple denken.

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Tja, als je dit zo terug ziet is het een beetje een gĂȘnante bedoening.
  Twee kemphanen en een hoop klap vee. Hmmmm. Wat kunnen we hiervan leren?

  Ik ben benieuwd wat er voor nieuwe innovatie gaat komen na het internet tijdperk. En wat is dan de rol van Apple?
  Heeft internet zijn langste tijd gehad eigenlijk?

  .

 • Profielfoto
  puccini

  knip

 • Profielfoto
  jaapmens


  wat doe ik fout?

 • Profielfoto
  Needler

  Ik ben benieuwd wat er voor nieuwe innovatie gaat komen na het internet tijdperk. En wat is dan de rol van Apple?
  Heeft internet zijn langste tijd gehad eigenlijk?

  Ja, dat denk ik wel. Internet op de desktop wordt steeds minder belangrijk.

 • Profielfoto
  Xserve

  Ik heb eind februari 2005 nog een Mac mini gekocht, waar 10.3 Panther op geĂŻnstalleerd stond en naast dus Safari ook nog Internet Explorer 5. IE voor Mac was trouwens ook toen al totaal verouderd. Misschien liep de overeenkomst met Microsoft toen nog steeds?

 • Profielfoto
  Undaunted

  Erg mooi dat Mac zo heeft kunnen groeien. Nou hopen dat ze met mountain Lion ook echt weer een prachtig OS neerzetten. Lion is echt een diepe teleurstelling geweest. Nog niet eerder heeft Apple zoveel bugs laten zitten.

 • Profielfoto
  Haike

  Ze vergeten iets, Had Apple voor de terugkeer van Steve toestemming en contracten gesloten met derden die dan ook volgens de filosofie van Apple computers zouden bouwen, was een van de eerste actie’s van Steve, bij zijn terugkomst, om die allemaal weer uit te kopen.