Opinie: Numbers, de killerapp van iWork ’12

Door: Jan David Hanrath - 34 reacties

iWork ’09, Apple’s suite van programma’s die ons kantoorleven weer leuk maakt, is inmiddels aardig op leeftijd. Sinds de introductie in januari 2009 heeft het pakket weliswaar een aantal beveiligings- en stabiliteits-updates gekregen, maar op beperkte ondersteuning voor iCloud en full screen-ondersteuning in Lion na, heeft de tijd stil gestaan.

Voor het presentatieprogramma Keynote is dat niet zo een ramp. Doordat Keynote is ontstaan uit een programma dat Steve Jobs voor eigen gebruik liet ontwikkelen en daarom lange tijd onder het vergrootglas van de meester zelf heeft gelegen, laat het Microsoft’s evenknie Powerpoint in schoonheid, functies en eenvoud ver achter zich.

Hoe anders is dat met Pages en Numbers, programma’s die later aan iWork zijn toegevoegd. Ze werken op dezelfde eenvoudige manier als Keynote, maar menig professionele gebruiker met kennis van Microsoft Office zal gemerkt hebben dat bepaalde zaken simpelweg niet kunnen. Hierdoor moet er in de dagelijkse praktijk regelmatig teruggegrepen worden op het logge Office-pakket uit Redmond. Het is duidelijk dat Steve niet de interesse had voor Pages en Numbers die hij wel aan de dag legde voor Keynote.

Maar de wijziging in de top van Apple geeft hoop! Waar Steve Jobs een man was van plaatjes, is CEO Tim Cook een man van cijfers en waarin komen cijfers nou mooier tot hun recht dan in een spreadsheet? Wanneer Tim Cook Numbers adopteert op dezelfde manier als Steve Jobs Keynote heeft omarmd, dan komt het helemaal goed met iWork ’12!

Dan moeten we alleen nog een schrijver vinden bij Apple die Pages een slinger kan geven…

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  AlphaKilr

  Hoop wel op een nieuwe versie zou wel leuk zijn!

 • Profielfoto
  Germen

  Ik kijk uit naar iWork met iCloud integratie

 • Profielfoto
  Vince247

  Nou vraag ik mij af: wat mist numbers wat Excel for mac wel/beter kan?

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  OMT, vind dat jullie verder een topsite en mooie artikelen hebben hoor, maar de anti-microsoft toon mag wel wat minder. Snap dat jullie pro-apple zijn, maar dan nog. Microsoft for Mac werkt behoorlijk stabiel en snel, zelfs op mn MBP uit 2008. En Keynote werkt weliswaar goed (beter dan powerpoint inderdaad), maar is zeker niet mijlenver vooruit. Het heeft zelfs minder functies, alleen het is vele malen simpeler in gebruik. Numbers en Pages zijn gewoon op alle vlakken inferieur, zoals elke professional je zal vertellen. Het is inderdaad hopen dat de volgende iWork suite beter wordt. Ik denk dat er vooral hoog wordt ingezet op integratie met iCloud en de iDevices.

 • Profielfoto
  JTD

  @Twentyeyes,
  Verbluffend hoe je de tekst van JanDavid zo goed kunt samenvatten.

  @Jan David,
  Mooi lekker leesbaar stukje. Ik had af en toe een glimlach tijdens het lezen. Leuk!

 • Profielfoto
  Mc Fountain

  Nou vraag ik mij af: wat mist numbers wat Excel for mac wel/beter kan?

  Zeer simpel: tekst roteren – al is het maar 90° – bijvoorbeeld. Het kan heel wat ruimte besparen als je de kop van een cel “verticaal” kunt omschrijven.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Office-pakket uit Redmond

  Dat klinkt ook voor geen meter!:grin:

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @twentyeyes Jan David zegt toch duidelijk in dit artikel dat er voor Pages en Numbers een flinke inhaalslag te maken is om gelijk te komen met MS Office? Volgens mij zijn jullie het dus helemaal met elkaar eens.;-)

 • Profielfoto
  ecnerual

  De zus van Steve Jobs is toch schrijfster?

 • Profielfoto
  Bart01

  Ik vind office 2011 voor mac veel en veel minder goed werken dan office 2010 voor windows.
  .
  Altijd inzoomen voordat je je tekst fatsoenlijk kan lezen, veel functie’s zitten verstopt en grafisch vind ik 2010 veel mooier.
  .
  Mensen die het absoluut niet met me eens zijn?

 • Profielfoto
  iPredict

  Wat maakt het uit dat Microsoft de pro markt op office gebied in handen heeft? Daar gaat niet snel verandering in komen. iWork staat ook niet bekend als een stuk imago van de Mac.
  Het mag een frisse UI update krijgen om het kinderlijk simpel te maken en bij mountain lion te passen met alle functies van dien (iCloud, Share Sheets, betere fullscreen).

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik ben sinds 2008 een tevreden gebruiker van het Office Pakket (heb al Office ’04, ’08 en nu ’11 gehad). Al die negativiteit van sommige gebruikers snap ik niet.
  .
  Het wordt es tijd dat iWork een opknapbeurt krijgt. Van het hele iWork-pakket is het enkel Keynote dat ik af en toe eens open.

 • Profielfoto
  Tuvok

  Sinds de iPad, iPhone en IOS vind ik dat Apple software derderangs behandeld.
  Laat ze nu maar eens komen met een nieuwe iWork en Aperture en iets van een iWeb 2.0

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Eens met Tuvok. Hartgrondig mee eens!

 • Profielfoto
  sannie

  Om het maar scherp te stellen…..weg met uitgebreide excel/numbers….terug naar de basis. Ik wordt dagelijks knettergek van die managers die menen project management in excel te moeten doen. Koop een fatsoenlijk tool. Dat management by Excel moet een keer stoppen.

  Je ziet zelfs excel gebasseerde voetbalpules rondgaan die weer allemaal andere excel bestandjes verzamelt. Te gek voor woorden.

  Ik heb zelfs idioten gezien die excel gebruiken om bieven te typen….tsja…ik zeg maar niets.

  Verder denk ik dat er niet veel markt is voor betaalde office paketten. Natuurlijk willen veel mensen alle toeters en bellen die ze vervolgens nooit gebruiken of slechts om aan te tonen dat het kan. Voor 95% van de mensen is Lotus Symphony of Open Office meer dan voldoende.

 • Profielfoto
  AlphaKilr

  Ja mensen, ik wil ook wel een iWeb 2.0… Of misschien wel iWeb X:razz:
  Ik mis de nieuwe dingen die op het moment op het web worden gebruikt, HTML5, CSS3 noem het maar op.
  Ik zou daar dus wel is verandering in willen zien;) Is d’r al nieuws over een nieuwe versie? Laat het even weten!:)

 • Profielfoto
  THX-1138

  dat “logge” pakket uit Redmond start anders wel sneller op dan de iWork apps..

 • Profielfoto
  sunapple

  Ik gebruik iWork al een hele tijd voor school. Keynote levert mooie presentaties, Numbers gebruik ik zelden, maar Pages gebruik ik bijna dagelijks. Posters, flyers, werkstukken, brochures: werkt allemaal. Office gebruik ik echt nooit, had het voor de zekerheid geïnstalleerd, maar ik kan prima zonder. Ik zie uit naar een interface- en functionaliteits update. Mis soms wel het een en ander.

 • Profielfoto
  alexjeee

  ik vind pages het belangrijkste programma, dus doe mij maar iemand die pages een zetje geeft…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Wat is er mis met Pages? Juist Pages is hartstikke fijn (Keynote ook, maar gebruik ik niet zoveel)! Het feit dat al die Windows-waanzin er niet aan vastzit, maakt het zo lekker simpel en lekker Mac!

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ik hoop dat die schrijver dan Scrivener laat meewegen in de herziening van Pages. Scrivener is geweldig als je verhalen, romans of scenario’s schrijft.

 • Profielfoto
  pjotr

  Ik begrijp nooit waarom mensen altijd maar Microsoft en Apple vergelijken. Apple is altijd al goed geweest in het simpel maken van dingen. Daarbij gaan dan wel eens functies verloren, maar voor de meeste mensen is wat er in zit meer dan ze ooit gebruiken. Voor de echte pro-gebruikers is een mooie interface niet belangrijk en ze vinden het ook niet erg dat ze even wat extra moeite moeten doen om bepaalde dingen te doen. Voor deze mensen zijn er tools van third party developers als microsoft die hen al deze mogelijkheden bieden. Het is de kracht van apple dat ze blijven focusen op de gebruiksvriendelijkheid. Waarom zou iwork alles moeten kunnen wat office kan? Niet, als je het mij vraagt. Daarom vind ik het ook erg jammer dat microsoft zich met windows 8 zo op consumenten en mobiele gebruikers richt. Dat zijn juist de mensen die niet zoveel hoeven te kunnen en die wel een mooie interface willen en daar is microsoft nooit zo goed mee geweest. Maar de pro’s moeten hiervoor een heleboel inleveren. Is dat miet hetzelfde. Nee, dat is het niet. Er is een belangrijk verschil: Apple is altijd goed geweest met gebruiksvriendelijkheid en mooie interfaces, maar Microsoft staat daar nou niet bepaald bekent om. Ik denk dat als microsoft zich teveel op consumenten richt en hierin flopt(wat wel vaker gebeurt als ze dat doen…) en ze hierdoor hun pro-users wegjaagen naar anderen systemen, dat ze dan windows zullen moeten opdoeken en zich moeten gaan richten op software voor professionals. Niet dat ik dat heel erg vind ofzo… Misschien hebben ze dan wel tijd om meer applicaties te maken voor pro’s en dat kan natuurlijk nooit kwaad. En ze hebben dan meer tijd om in hun mac en IOS applicaties te stoppen.

 • Profielfoto
  Sufkont

  Ik vind office 2011 voor mac veel en veel minder goed werken dan office 2010 voor windows.
  .
  Altijd inzoomen voordat je je tekst fatsoenlijk kan lezen, veel functie\’s zitten verstopt en grafisch vind ik 2010 veel mooier.
  .
  Mensen die het absoluut niet met me eens zijn?

  hmm gedeeltelijk, heb alleen een mening over excel, de rest gebruik ik niet:
  Ik vind 2011 interface veel meer mac: rustig, duidelijk, vind dingen waar ik zoek dat is in 2010 wel anders, zoek me verrot, zeker na 2003>2007 en weer naar 2010
  Draaitabellen beter in 2011
  autofilter beter (direct in de achtergrond vernieuwen ipv op “OK” te drukken
  autofilter slechter: vreselijk traag bij meerdere filters tegelijk (bug)

 • Profielfoto
  Groovy

  Numbers zonder auto filter met drop down menu kan écht niet Apple!

  Hoop dat dit eindelijk een keer wordt geïmplementeerd anders blijft het toch MS office voor mij. Niks mis mee, overigens.

  Ook een positieve noot: het mooie aan Numbers vind ik dat je meerdere tabellen kunt plaatsen en verschuiven binnen hetzelfde werkblad.

  Maar nogmaals de autofilter is mijns inziens een van de meest essentiële functies…

 • Profielfoto
  henkertenker

  @Groovy Dat kan in Excel ook, gewoon een bereik als tabel definiëren.

 • Profielfoto
  Shtzz

  @henkertenker, denk dat Groovy bedoelt dat je tabellen met afzonderlijke breedtes en hoogtes naast mekaar kunt plaatsen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Natuurlijk ontkom je er niet aan om Apple met Microsoft te vergelijken. Mac OS X met Windows en iWork met Office. Het zijn producten waar we ons in interesseren, waar we dagelijks mee werken, voor ons werk of voor ons plezier.
  Daarom vind ik het erg belangrijk dat Apple ’s werk gaat maken van iWork en ervoor zorgt dat het de vergelijking echt aankan. Want als echt Apple-fan (door jarenlang met groot plezier Apple-producten gebruiken) vind ik iWork maar een ondergeschoven kindje. En dat kan niet langer, vind ik. Ik vind het een blamage als je een Apple computer koopt en dan een Microsoftpakket moet kopen om via Word en Excel etc te communiceren met de buitenwereld. Paar jaar geleden heb ik iWork 08 aangeschaft. En ik weet niet of er ten opzichte van Office wat veranderd is, maar toen was het duidelijk minder. Keynote minder mogelijkheden en lastiger dan Powerpoint, Pages minder mogelijkheden dan Word en wat erg lastig was: om er een Word document van te maken (en dat kan niet anders omdat je vaak moet communiceren met 90% van de rest van de computergebruikers, die Windows hebben) moest je elk document apart exporteren als Word-document. Dat is ERG irritant als je het vaak moet doen. Ik vind dat je Pages zo moet kunnen instellen dat het document automatisch bij opslaan als Word-document wordt opgeslagen. Maar misschien is er intussen wat aan verbeterd?
  Ik vind dat het zo moet worden dat Apple met alle software volledig self-supporting kan zijn en je toch zonder extra handelingen en toestanden met het Windhoosvolk kunt communiceren. Want wees eerlijk: er zijn mensen die nooit het licht zien:grin:

 • Profielfoto
  Jeffry

  Ik zou wel een mooi vergelijkingsartikel willen zien waarbij ook Libre en OpenOffice meegenomen worden!
  .
  @MacAanZee: hierin is zeker wat verbeterd. Je kunt gewoon opslaan als .pages en wanneer je op delen klikt kun je gelijk e-mailen in .pages, .doc of .pdf-formaat. Dit vind ik juist heel fijn! Niet meer tal van versies van bestanden op je schijf en de rest kan er ook wat mee. Nadelen zijn er ook helaas, de conversie gaat niet altijd vlekkeloos.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Niet helemaal eens met bovenstaande: ik gebruik Pages voor lange, complexe documenten(veel afbeeldingen en grafieken) en met name de lay-out tools zijn beter, makkelijker en toegankelijker dan Word. Er zitten helaas wel bugs in (met name op het gebied van paragraaf-nummeren) en een aantal tekortkomingen zoals het automatisch opslaan en versioneren van bestanden. Dat mag Apple van mij onmiddellijk uit alle toepassingen verwijderen. Hopeloos.

 • Profielfoto
  Yost

  Persoonlijk vind ik Keynote veel makkelijke werken dan PowerPoint. En heel belangrijk: presentaties worden veel mooier. Vooral de spatiëring van teksten. Kan PowerPoint meer? Als dat zo is, dan mis ik het niet. En ik gebruik het blijkbaar ook niet, want ik mag ook vaak voor klanten dingen in PowerPoint maken.

  Pages vind ik echt een verademing t.o.v. Word. De eerste 2 documenten in Pages maken waren een drama, omdat ik steeds “Word-denken” aan het toepassen was. Daarna toch even de Pages tutorials doorgelopen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, begrijp je Pages. En dan wordt documenten maken echt veel eenvoudiger. Sinds dat Pages 08 kan omgaan met track changes en commentaar, vind ik het helemaal af.

  Numbers gebruik ik nooit, en Excel probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. ;-)

 • Profielfoto
  remart

  Ik vind het altijd zo verbazingwekkend hoe langzaam Numbers en Pages zijn (opstarten, afsluiten, switchen naar Numbers of Pages vanuit een ander programma). Een Apple product zou toch flitsend moeten werken op een Apple… Als ze die snelheid nou eens verbeteren ben ik al blij.

 • Profielfoto
  Mr Macintosh

  Men kan niet eens een simpele formule typen in Pages. Laat ik die nu net vaak nodig hebben… Toch wel een basisfunctie.

 • Profielfoto
  CedricH

  Ik ben sinds 2008 een tevreden gebruiker van het Office Pakket (heb al Office \’04, \’08 en nu \’11 gehad). Al die negativiteit van sommige gebruikers snap ik niet.
  .
  Het wordt es tijd dat iWork een opknapbeurt krijgt. Van het hele iWork-pakket is het enkel Keynote dat ik af en toe eens open.

  Inderdaad, op het forum wordt volgens mij ook veel te snel iWork aangeraden bij de vraag om een Office pakket terwijl je daar gegarandeerd problemen mee hebt bij het uitwisselen en er véél minder functies in zitten dan bij Office. Vooral Pages, en laat ons eerlijk zijn een word-processor gebruiken mensen het meest, loopt ver achter op Word 2011.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik kan er echt met mijn hoofd en ervaring niet bij dat mensen Pages en Numbers fijner vinden dan Microsoft’s equivalent.