Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 15 mei 2012

Opinie: Apple moet geen iPad mini maken

De geruchtenmolen is de afgelopen jaren ruim gevuld met het nieuws dat Apple zou werken aan een kleinere iPad. Ondanks dat Steve Jobs zelf ooit heeft gezegd dat 9.7-inch het ideale iPad-formaat is en de iPhone ook maar één formaat heeft, zijn sommigen er toch stellig van overtuigd dat er een kleiner model komt.

Waarom zou Apple dat doen? Dat is de vraag die ik mijzelf telkens stel als ik weer eens over zo’n gerucht schrijf. Apple hoeft het in ieder geval niet te doen om extra succes te boeken, de iPhone en iPad doen het prima. Sterker nog, ik denk dat een kleinere iPad een onnodig stap is die alleen maar tijd kost.

We kennen Apple als een bedrijf dat ervan houdt om dingen simpel te houden. Dat is de charme van Apple en een belangrijk kenmerk van het bedrijf. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Dell of Samsung heb je bij Apple minder opties als het gaat om bijvoorbeeld de schermgrootte of snelheid. Bij Dell is het helemaal erg, daar is bijna sprake van een overdaad aan mogelijkheden.

Het argument dat je zou kunnen opwerpen, is dat Apple hiermee probeert een nieuwe doelgroep te bereiken die de iPad te duur vindt. Stel: Apple brengt een versie uit van 7-inch, dan zou die misschien maar zo’n € 279 kosten. Een stuk goedkoper dan de huidige iPad, die verkrijgbaar is vanaf € 479. Daar lijkt Apple al een oplossing voor te hebben: zodra er een nieuwe iPad uitkomt, wordt de oudere voor een lagere prijs aangeboden. Mensen die niet de volle pond willen betalen, kunnen het oudere model kopen.

Daarnaast moeten we niet vergeten dat Apple zich richt op het hoogste segment in de electronica en voor dergelijke producten mag best iets meer worden betaald. Apple’s producten staan niet voor niks bekend om hun hoogwaardige kwaliteiten, zowel op hardware- als softwaregebied. Waarom zou je dan een goedkoper model in de markt zetten? Om te concurreren? Apple heeft nauwelijks concurrentie op de tabletmarkt.

Dan de prototypes van kleine iPads die de afgelopen jaren zouden zijn gezien. In het boek Inside Apple, van Adam Lashinsky, wordt beschreven hoe nieuwe Apple-producten tot stand komen. Wat hier onder andere duidelijk uit naar voren komt is dat een apparaat bij Apple vaak meerdere versies heeft, voordat deze daadwerkelijk wordt goed- of afgekeurd. Daarnaast laat Apple bijna altijd meerdere prototypes maken. Dat Foxconn een kleinere iPad zou produceren hoeft dus niks te betekenen.

Al met al denk ik dat Apple teveel van haar waarden afwijkt door een kleinere iPad op de markt te brengen. Ik heb liever dat ze hun tijd besteden aan de ontwikkeling van nieuwe MacBook Pro’s, een betere iPhone of iOS 6. Daar valt heel wat te winnen. Met die tablet zit het wel goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opinie: Apple moet geen iPad mini maken
Sluiten