‘Offline lezen via Safari in Mountain Lion’

Door: Nando Kasteleijn - 14 reacties

Vorig jaar zagen we dat Apple in OS X Lion de strijd aanging met de ‘Lees later’-apps door middel van Safari’s Leeslijst. Apple lijkt daar nu een stap verder in te gaan, zo meldt Gear Live. Het wordt waarschijnlijk mogelijk om in Mountain Lion via Safari offline webpagina’s te lezen.

Hoe het offline lezen precies zal gaan is niet duidelijk. Wel maakte Gear Live een screenshot van Safari waar de volgende meldingen stonden: ‘Je bent niet verbonden met het internet’ en ‘Je kan wel offline artikelen lezen via de Leeslijst’.

Screenshot Safari in Mountain Lion (via Gear Live)

Safari lijkt daarmee dé plek te worden om je artikelen te bewaren en via de Reader functie te lezen. Als deze plannen kloppen en Apple gaat het mogelijk maken om via OS X, maar misschien ook iOS, offline content te lezen, dan kan dit nog best heftige concurrentie worden voor de bestaande lees later-apps. Dat zijn momenteel Pocket, Readability en Instapaper.

Marco Arment, de ontwikkelaar van Instapaper, zegt desgevraagd dat hij op dit moment nog geen gevaar ziet voor Instapaper:

Since Reading List’s release in Lion and iOS 5 last year, a lot of people have asked me about its effect on Instapaper. It’s effectively impossible to correlate long-term App Store sales trends to their causes, so I really can’t be sure. So far, Instapaper’s sales are still strong despite far more (and far stronger, and all free) competition this year. Maybe sales would have been stronger without Reading List, but I doubt it.

Waar lees jij liever artikelen, in de Safari browser of met een app als Pocket of Instapaper?

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Jan G

  Ik gebruik het liefst de leeslijst van Safari. Vooral omdat het zo goed synct tussen iOS en OSX. Dat is toch het voornaamste voor mij

 • Profielfoto
  Arthur345

  Als je offline wilt lezen kan dat toch nu al? CMD + S, je zet het ergens neer en klaar is Nando!

 • Profielfoto
  appievanr

  Laten ze die Safari browser maar een keer net zo snel maken als Firefox of Google Chrome browser, dat zal me meer interesseren. Safari is zo sloom als dikke stront tegen een steile berg.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik heb eigenlijk altijd wel internetverbinding..

 • Profielfoto
  Melle

  ik vraag mij af hoe traag safari dan wel is. Ik heb niet het gevoel dat ik ooit moet wachten… klik het staat het. soms duurt het 1 sec. soms zelf 2, maar gaat het dan echt zoveel sneller met chrome of firefox ?

  heb zo het gevoel dat dat iets is voor snelheidspuristen. Ja, maar mijn browser laat die website 0,45 seconden sneller dan de jouwe. Dus nogmaal mijn vraag. Scheelt het echt veel. Dus vier maal sneller ofzo. Of is het eerder de helft sneller. Dan interesseert mij het geen moer.

 • Profielfoto
  Qapla

  @appievanr
  Ik heb geen problemen met safari hier, werkt voor mij beter dan firefox!

 • Profielfoto
  brambrambram

  Deze functionaliteit is gewoon precies wat Instapaper al jaren voor mij doet maar dan beperkter en (waarschijnlijk) minder mooi uitgevoerd.
  .
  Ik gebruik geen Safari in OS X dus wat dat betreft heeft het voor mij weinig aansluiting. Het principe van artikelen bewaren voor later en het offline kunnen lezen is natuurlijk geweldig en het is leuk dat Apple nu de gemiddelde consument hiermee kennis laat maken.

 • Profielfoto
  Haike

  Safari is niet langzamer, als ik op dezelfde machine met firefox werk, duurt het even lang. Je kunt wel een Porsche kopen die 250 km met gemak aan kan, maar het eerste waar je tegenop loopt dat er een andere maximum snelheid geldt, en de snelwegen met het overige verkeer erop niet toelaten dat je aan die snelheid kan komen.

 • Profielfoto
  appievanr

  @appievanr
  Ik heb geen problemen met safari hier, werkt voor mij beter dan firefox!

  Nou, bij mij dus niet! Firefox is hier ‘zeer’ merkbaar sneller.

 • Profielfoto
  Gans

  Ik vond de huidige leeslijst behoorlijk nutteloos. Ik laat nu liever een tabblad openstaan of maak een tijdelijke bookmark in de balk.
  Als de leeslijst ook off-line artikelen kan bevatten ga ik het waarschijnlijk wel gebruiken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  “Lees later” functie voor op de Mac is nauwelijks van belang. Want wanneer ben je nou afgesloten van het internet? Alleen als je niet betaald hebt of als er storing is. En dan ben je toch al te laat om de pagina’s die je wilt lezen nog op te slaan.
  Ik vind het wĂ©l van groot belang voor iOS, dus op de iPad en iPhone. Er is niet overal bereik en dan is het handig. Helemaal belangrijk lijkt het me in het buitenland, dan kan je als je ergens wifi hebt, een leeslijst maken met pagina’s die je wilt lezen en dat later als je ergens anders bent, rustig lezen. Dan voorkom je (nog altijd te) duur datagebruik.

 • Profielfoto
  mighty servant

  Ik vind zo’n leeslijst wel nuttig: je komt iets tegen, je hebt geen tijd en “parkeert” het even om later rustig te kunnen lezen. En je hebt geen gedoe met bookmarks.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @MacAanZee: wist je dat Apple ook nog MacBooks maakt?

 • Profielfoto
  Douwie

  Safari is inderdaad wat langzaam bij Windows machines, het werkt beter bij OS X