Nieuwe iPhone een nachtmerrie voor ontwikkelaars?

Door: Koen van Tongeren - 33 reacties

Er is weer nieuwe informatie losgekomen over de volgende generatie iPhone en met ‘informatie’ bedoelen we in dit geval natuurlijk: geruchten. Gelukkig is de bron ditmaal wel een relatief betrouwbare, namelijk Jeremy Horwitz van iLounge. Hij beweert meer details te hebben over de iPhone 5, iPhone 6 of gewoon ‘de nieuwe iPhone’. Het toestel zou dunner worden, met een metalen achterkant zonder afgeronde hoeken. Daarnaast zou Apple afscheid nemen van twee kenmerken die tot nu toe nog in elke iPhone te vinden zijn.

Een van de meest opvallende kenmerken die iLounge noemt is een 4 inch scherm. Omdat het toestel even breed zou blijven als de huidige iPhone betekent dit dat het model langer wordt en het scherm dus voor het eerst in de geschiedenis van de iPhone een andere verhouding krijgt. Ook zou Apple afscheid nemen van de huidige dockconnector. Volgens iLounge wordt deze vervangen door een connector die nauwelijks groter is dan de microfoon van de iPhone 4 en 4S.

Als de informatie van iLounge klopt zal de volgende iPhone ontwikkelaars veel tijd gaan kosten. Ze zullen hun apps immers moeten herschrijven voor de nieuwe schermverhouding, terwijl ook de ‘oude’ verhouding ondersteund moet blijven voor bestaande iPhones. Dit is een problemen waar ontwerpers en ontwikkelaars van Android-apps mee bekend zijn. iOS-ontwikkelaars hoeven nu nog slechts rekening te houden met één verhouding.

Ook accessoiresmakers zullen overuren moeten draaien om hun kabels, luidsprekers en andere accessoires geschikt te maken voor de nieuwe dockconnector als het bericht van iLounge waar is. Het is echter ook denkbaar dat Apple een conversieblokje op de markt brengt om van oud naar nieuw te gaan.

Maakt de beschrijving van iLounge je nieuwsgierig of ongerust over de nieuwe iPhone?

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Warudin

  Ik kan me vergissen maar volgens mij hoeven ontwikkelaars ook bij Windows Phone enkel rekening te houden met één verhouding, zelfs maar met één resolutie.

  Wel vervelend van die Dock-connector, ik wil de nieuwe iPhone wel hebben, maar dat betekent ook dat mijn Yamaha Brick-speaker (vooralsnog) onbruikbaar zou worden.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Misschien gaan ze de ervaring gebruiken van de iPod shuffle? Die had immers ook de headphone-jack als connector voor de USB-aansluiting! Voor muziek werkt dat snel genoeg!

 • Profielfoto
  Ro

  Ik dacht dat er sinds kort een regel was dat alle telefoon merken de zelfde type lader (micro-usb) moesten hebben,ivm opladers enz. kan iemand mij vertellen waarom iphones niet?

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  @Ro Dat is ook zo, daarom heeft apple een conversieblokje gemaakt zodat je toch met micro USB kunt opladen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik geloof het pas als ik het uit de mond van Scott Forstall of Phil Schiller hoor komen.
  .
  Het lijkt mij allemaal niet erg aannemelijk om van aspect ratio te veranderen. Wat is het voordeel en wat weegt dat op tegen de genoemde nadelen.
  .
  Persoonlijk vind ik het geen goede reden voor apple om ook voer te stappen naar 4″ + omdat de andere merken dat doen. Er zal dus echt een groot voordeel voor de gebruikers in moeten zitten wil Apple dat doen. Je wil de rust voor ontwikkelaars en het ecosysteem om je product heen niet al te veel verstoren lijkt mij. Zeker niet als het zo lekker loopt.
  .
  Er zijn geen drastische formaat veranderingen of connector veranderingen noodzakelijk. Hooguit de overstap naar draadloos. Dan kan Apple altijd nog de accessoire bouwers verplichten naast een (verwijderbare) connector ook AirPlay of Bluetooth te ondersteunen

 • Profielfoto
  Lonworks

  Levert toch ook weer het nodige werk op..

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Dat zal allemaal wel meevallen. Alles met UI Elementen zullen automatisch scalen en compatibel zijn met 3.5 en 4 inch. Ze maken ’t niet voor niks langer en niet breder. Bij games kun je dat dan weer niet toepassen. Maar dan moeten ze daar maar van dat linnen aan de zijkanten doen om loze ruimte op te vullen tot de app geüpdatet is.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Dan is dit 1 van de eerste dingen van t post-Steve tijdperk. Hij had namelijk gezegd dat het retina scherm zeker 5 jaar (als ik het goed heb) de standaard zou zijn.

  Als ze een hogere resolutie uitbrengen laat het dan op zijn minst 720p resolutie zijn.. Maar ik betwijfel deze geruchten.

 • Profielfoto
  Froggle

  @Eple: Inderdaad. Bij de games kunnen ze de loze ruimte aan de zijkanten (boven en onderkant) opvullen voor gestures.

 • Profielfoto
  jesper211232

  Dit is een problemen waar ontwerpers en ontwikkelaars van Android-apps mee bekend zijn.

  klopt niet helemaal of wel?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik ben blij dat Eple gereageerd heeft. Scheelt mij een hoop typwerk! ;)
  En volgens mij zijn apps als DoodleJump en AngryBirds zelfs zonder balken eenvoudig aan te passen omdat de levels horizontaal of verticaal doorlopen. Lijkt mij een kwestie van het canvas aanpassen.

 • Profielfoto
  fzelders

  Linkbait?

 • Profielfoto
  Craimasjien

  @jesper211232 dit is wel degelijk een probleem. Je moet met alles wat je maakt voor, in ieder geval Android apps, rekening houden met het feit dat je gebruikers verschillende formaten schermen hebben. Hierdoor moet je alle elementen die je maakt relatief plaatsen en tijdens de loop van een app gaan berekenen waar alles moet komen.

  Bij iOS is dit niet het geval, je hebt namelijk de gegeven waarde, ongeacht retina of niet, dat een scherm een vast formaat heeft. Dus kan je alles gewoon plaatsen en staat het op elk device zoals het hoort.

  Als ze de ratio van het scherm aanpassen gaat dit niet meer op en krijg je net als bij Android, en Java in het algemeen, verschillende layout types waar je mee moet werken om alles relatief en schaalbaar te houden, dus een probleem.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Craimasjien – Ik denk dat jesper de schrijffout in meervoud bedoelde.

 • Profielfoto
  jesper211232

  haha, ja ik bedoelde de typfout, toch bedankt voor de uitleg:grin:

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Toen ik de titel las dacht ik: gaat de app-store weg??? Maar gelukkig valt dat nog mee!

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik geloof niet dat de dockconnector eruit gaat. Dit is te gestandaardiseerd. Net als dat USB er nog steeds is. Dat de dockconnector een snellere bus krijgt/thunderbolt-snelheden krijgt geloof ik dan weer wel.

 • Profielfoto
  wensink

  Natuurlijk gebeurd dit niet apple weet zelf ook wel dat als ze dat doen dat ze dan minder winst gaan maken

 • Profielfoto
  jonasdeprins

  Spijtig van de connector, ik zou graag de nieuwe iPhone kopen maar ik heb juist de Apple universal dock connector gekocht en hou van dat ding.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Het grote voordeel van de Dockconnector: (naam zegt het al) is dat het het hele apparaat vast kan houden, waardoor het mogelijk wordt om een Dock te gebruiken. De breedte zorgt er ook voor dat je een heleboel toepassingen/accessoires kan maken. Als ik het goed weet zijn nu zelfs nog niet alle contacten in de Dockconnector benut.

  Aan de ene kant kun je dan zeggen: nee, de Dockconnector zal blijven vanwege het hele Docking-idee.

  Aan de andere kant: Apple gaat steeds meer naar een draadloos bestaan van de apparaten. (draadloos syncen, AirPlay mirroring) Accessoires als een speakersysteem moeten dan maar AirPlay gebruiken i.p.v. een Dock. Toch kun je nog niet draadloos opladen en dat is een grote reden dat we nog steeds een connector nodig hebben.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ik word zo simpel van die grijze plaat telkens en elk jaar opnieuw met precies DEZELFDE geruchten. :thumbsdown:

 • Profielfoto
  iPredict

  Dit moet apple dus absoluut niet gaan doen. Voor een developer was het updaten voor een retina scherm nog enigszins simpel, maar het veranderen van de schermverhouding wordt een nachtmerrie voor heel veel apps.

 • Profielfoto
  jorgdane

  Een andere resolutie lijkt me geen probleem.
  Op de iPad heb ik ook nog genoeg oude iPhone apps staan die je eventueel (x2) kan uitvergroten.
  Zelfde principe kan je blijven gebruiken voor een nieuw type scherm.
  Misschien kan je in dat stukje extra scherm voor de oudere apps een touchbutton als homebutton verwerken. Die is nu mechanisch en kan dus kapot…

  En eigenlijk zou ik ook best van die dock connector af willen:
  Mijn oude iPhone (3g) kan ik na ruim 3 jaar helaas niet meer opladen omdat die connector het begeven heeft.
  Verder gebruik(te) ik die connector nooit. Syncen kan immers wireless…

  Voor het opladen zou ik graag iets zien zoals de Mobee Magic Charger!

 • Profielfoto
  Kakoener

  Wat is nou het nut van een langer scherm? alles blijft net zo klein, maak het dan ook breder.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  “Nachtmerrie” en “moeten herschrijven” zijn veel te grote woorden.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Toch kun je nog niet draadloos opladen en dat is een grote reden dat we nog steeds een connector nodig hebben.

  Dat klopt niet, draadloos opladen gebeurt al jaren bij bijv. elektrische tandenborstels. Nadeel is alleen dat je er een flinke spoel voor nodig hebt, dus het is geen mogelijkheid om de boel kleiner te maken, hoogstens om een design te creëren zonder connector… Maar of dat nu zo praktisch is?!?

 • Profielfoto
  J-vision

  Een iPhone die volledig draadloos is zonder connector zou wel weer voor opschudding kunnen zorgen. Ik doe daar graag aan mee:D weg met die kabels !

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het niet onlogisch. Huidig formaat is geen breedbeeld en het ideale formaat is toch breedbeeld. Lijkt me niet zo’n probleem om een keer te veranderen van beeldformaat en van connector. Connector is bij iPod ook al eens veranderd. Lijkt mij prima zoals de iPhone 5 beschreven wordt. Kleinere connector ook handiger. Hopelijk worden de stekkertjes, snoertjes dan ook sterker. En stevige rubbertjes tussen kast en glas!! Metalen unibody kast lijkte prima! Liefst Liquidmetal, anders aluminium. Kan niet wachten!

 • Profielfoto
  iPredict

  MacAanZee
  Ik vind het niet onlogisch. Huidig formaat is geen breedbeeld en het ideale formaat is toch breedbeeld. Lijkt me niet zo’n probleem om een keer te veranderen van beeldformaat en van connector. Connector is bij iPod ook al eens veranderd. Lijkt mij prima zoals de iPhone 5 beschreven wordt. Kleinere connector ook handiger. Hopelijk worden de stekkertjes, snoertjes dan ook sterker. En stevige rubbertjes tussen kast en glas!! Metalen unibody kast lijkte prima! Liefst Liquidmetal, anders aluminium. Kan niet wachten!

  Ik respecteer je visie, maar begrijp niet waarom breedbeeld het ideale formaat moet zijn. Voor 16:9 video is het leuk, maar voor andere dingen als foto’s en landscape typen is het vreselijk. De dock connector is ook al erg smal, en limiteert niet de dikte van de iPhone. Mijn 100 euro gitaarinput (en alle andere accessoires zoals alle speakerdocks) zijn dan nutteloos.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Uhm nee, ik denk dat iLounge het niet helemaal bij het juiste, rechte eind heeft, als Apple besluit om de volgende iPhone inderdaad met een afwijkend (groter) scherm uit te rusten zullen ze dit naar mijn mening alleen doen in het voordeel van de ontwikkelaars.

  Namelijk de standaard iPad resolutie, ofwel die van de niet-retina iPad’s 1 & 2 tot standaard iPhone en iPod Touch resolutie te bombarderen, omdat fysiek het scherm nog steeds een stuk kleiner is als de 9.7-inch iPad, kan Apple ook weer dit nieuwe, zeg 4.??-inch scherm, tot een ‘Retina Display’ benoemen.

  Ga maar na, de retina iPhone/iPodTch heeft nu een (pixel) verhouding van 640×960 (portretweergave/rechtop) of dus 960×640 (landschapsweergave/liggend) met een pixel dichtheid (ppi) van 326 pixels. De niet-retina iPad gaat daar dus net overheen met (wanneer rechtop gehouden) 128 pixel breder strook aan de zijkant en een 64 pixels hoger strook aan de onderkant. Dus wanneer we uitgaan van de pixel dichtheid op die eerste 2 generaties iPad, namelijk 132ppi, dan is men bij Apple genoodzaakt (voor bijvoorbeeld een 4.2-inch) de pixel dichtheid te moeten opschroeven tot tegen de 440 pixels per inch. Om in een kleinere form-factor (dan de 9.7-inch iPad) die zelfde resolutie en verhouding te bereiken.
  —-
  Of Appel dit zo 1-2-3 kan is natuurlijk de vraag, een totaal andere resolutie bij een afwijkend nieuw schermformaat is machinaal en beeldscherm technisch gezien natuurlijk beter, makkelijker, soepeler en sneller te fabriceren. Echter heb ik de verwachting dat Apple het niet nog eens moeilijker voor hun developers zal maken, zeker niet zo kort na de introductie van de retina iPad, waarvoor zoals we weten nog lang niet alle apps voor geüpdatet zijn….

  ///////////

  Stay hungry, stay foolish and hope for the best!

 • Profielfoto
  2eSteve

  Als de informatie van iLounge klopt zal de volgende iPhone ontwikkelaars veel tijd gaan kosten. Ze zullen hun apps immers moeten herschrijven voor de nieuwe schermverhouding, terwijl ook de ‘oude’ verhouding ondersteund moet blijven voor bestaande iPhones.

  Klopt niet echt. Het is voor een developer best makkelijk om een andere verhouding scherm te ondersteunen. Een kwestie van een nieuw storyboard en wat UI elements erheen slepen (ik spreek uit ervaring :lol:). Voor games zal het iets moeilijker worden, maar waarschijnlijk niet heel erg veel werk.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat ia dat laatste nu weer? Spam? Kan dat weg?!
  Apple zal wel een groter scherm MOETEN maken, om de concurrentie bij te houden. Teveel mensen stappen al over naar die lelijke HTC en vooral Samsung, vanwege de grotere schermen. Toch was er in eerdere geruchten ook sprake van een langer EN breder scherm, namelijk tot aan de randen van de iPhone en daar is zeker zo’n 6 mm winst te halen.

 • Profielfoto
  Neverland1

  Ik denk dat het scherm een 4.2 inch wordt.:D