Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 23 mei 2012
Leestijd: 3 minuten

Nederlands vernuft verhelpt kabelstress

Kabelstress, je zal de aandoening niet snel vinden in een medische encyclopedie. Toch lijdt menig OMT’er waarschijnlijk aan deze relatief nieuwe aandoening. De symptomen zijn divers: grote kluwen kabels achter je Mac, snoeren in je tas die áltijd in de knoop lijken te zitten of gewoon het niet kunnen vinden van de kabel die je nodig hebt.

Twee Nederlandse pioniers hebben los van elkaar hun kennis en kunde ingezet om een einde te maken aan kabelstress, maar… daar is geld voor nodig, heel veel geld. Eindhovenaar Dave Hakkens probeert via Kickstarter 45.000 dollar bij elkaar te krijgen voor het ultieme gadgetstekkerblok. Utrechter Michiel Cornelissen pakt het bescheiden aan met een accessoire van een tientje voor je iPhone-/iPod-oplader.

PlugBook
Je kent het probleem vast wel: je zit lekker thuis op de bank met je MacBook of iPad op schoot wanneer het apparaat opeens door zijn acculading heen is. Om te kunnen blijven doen waar je mee bezig was terwijl de accu weer wordt opgeladen moet je dus op zoek naar een verlengsnoer of je moet er altijd een laten rondslingeren in huis voor het geval dat.

Dave Hakkens, student aan de Design Academy in Eindhoven heeft een remedie bedacht voor deze vorm van kabelstress: de PlugBook. Dit is een verlengsnoer, verhuld als een boek zodat het ongezien op elke boekenplank past. Zodra de stroomnood hoog wordt trek je het stofzuigachtige-snoer van drie meter uit de PlugBook, steekt ‘m in het stopcontact ét voilà: je hebt twee extra stopcontacten binnen handbereik. Daarnaast is Dave zo slim geweest om ook twee USB-poorten van 2 amp toe te voegen aan zijn ontwerp zodat ook de accu van je iPhone, iPod of iPad snel weer opgeladen is.

Het ontwerp van de PlugBook is volledig uitgewerkt. Dave heeft echter geld nodig om zijn vinding te certificeren en mallen te laten maken waarmee dit kabelstress-genezende stekkerblok werkelijkheid kan worden. Daarom heeft hij zijn project op Kickstarter gezet. Als je 20 dollar in zijn project steekt krijg je als eerste een PlugBook zodra deze in productie gaat. De uiteindelijke prijs zal 30 dollar worden.

 

The Wrap
Een andere vorm van kabelstress doet zich vaak voor in schooltassen, attachékoffers en andere verzamelplekken voor snoeren en kabels. Hoe netjes je ze ook oprolt, binnen de korte keren zijn je koptelefoon en je iPhone-oplader een verbintenis aangegaan die alleen met het nodige doorzettingsvermogen ongedaan gemaakt kan worden.

Industrieel ontwerper Michiel Cornelissen noemt het kabelspaghetti. Zijn oplossing voor dit probleem heeft hij The Wrap genoemd. Dit eenvoudig-lijkende vormpje  schuif je simpelweg over het nieuwe model oplader (Europese versie) terwijl de USB-naar-dockconnectorkabel aangesloten is. Vervolgens wikkel je de kabel om de oplader heen en maak je het uiteinde vast aan een van de klemmetjes. Zo zorgt The Wrap er voor dat de oplader van je iPhone of iPod touch nooit meer verward raakt met andere kabels in je tas. Helaas biedt deze methode geen oplossing voor een hele andere vorm van kabelstress: kabelbreuk. Wellicht is dat een aardig vervolgproject voor Michiel.

 

Het ontwerp van The Wrap is zo bedacht dat het 3D geprint kan worden. Er is dan ook geen Kickstarterproject nodig om deze accessoire werkelijkheid te laten worden. Je kunt er nu al eentje kopen bij 3D-printbedrijf ShapeWays voor € 9,02 in wit of € 10,82 in een ander kleurtje.

Dus, lijd ook jij aan kabelstress, weet dan dat er hoop in bange dagen is en de oplossing dichter bij huis te vinden is dan je denkt. Beterschap!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.