Nederlands vernuft verhelpt kabelstress

Door: Koen van Tongeren - 17 reacties

Kabelstress, je zal de aandoening niet snel vinden in een medische encyclopedie. Toch lijdt menig OMT’er waarschijnlijk aan deze relatief nieuwe aandoening. De symptomen zijn divers: grote kluwen kabels achter je Mac, snoeren in je tas die √°ltijd in de knoop lijken te zitten of gewoon het niet kunnen vinden van de kabel die je nodig hebt.

Twee Nederlandse pioniers hebben los van elkaar hun kennis en kunde ingezet om een einde te maken aan kabelstress, maar… daar is geld voor nodig, heel veel geld. Eindhovenaar Dave Hakkens probeert via Kickstarter 45.000 dollar bij elkaar te krijgen voor het ultieme gadgetstekkerblok. Utrechter Michiel Cornelissen pakt het bescheiden aan met een accessoire van een tientje voor je iPhone-/iPod-oplader.

PlugBook
Je kent het probleem vast wel: je zit lekker thuis op de bank met je MacBook of iPad op schoot wanneer het apparaat opeens door zijn acculading heen is. Om te kunnen blijven doen waar je mee bezig was terwijl de accu weer wordt opgeladen moet je dus op zoek naar een verlengsnoer of je moet er altijd een laten rondslingeren in huis voor het geval dat.

Dave Hakkens, student aan de Design Academy in Eindhoven heeft een remedie bedacht voor deze vorm van kabelstress: de PlugBook. Dit is een verlengsnoer, verhuld als een boek zodat het ongezien op elke boekenplank past. Zodra de stroomnood hoog wordt trek je het stofzuigachtige-snoer van drie meter uit de PlugBook, steekt ‘m in het stopcontact √©t voil√†: je hebt twee extra stopcontacten binnen handbereik. Daarnaast is Dave zo slim geweest om ook twee USB-poorten van 2 amp toe te voegen aan zijn ontwerp zodat ook de accu van je iPhone, iPod of iPad snel weer opgeladen is.

Het ontwerp van de PlugBook is volledig uitgewerkt. Dave heeft echter geld nodig om zijn vinding te certificeren en mallen te laten maken waarmee dit kabelstress-genezende stekkerblok werkelijkheid kan worden. Daarom heeft hij zijn project op Kickstarter gezet. Als je 20 dollar in zijn project steekt krijg je als eerste een PlugBook zodra deze in productie gaat. De uiteindelijke prijs zal 30 dollar worden.

 

The Wrap
Een andere vorm van kabelstress doet zich vaak voor in schooltassen, attachékoffers en andere verzamelplekken voor snoeren en kabels. Hoe netjes je ze ook oprolt, binnen de korte keren zijn je koptelefoon en je iPhone-oplader een verbintenis aangegaan die alleen met het nodige doorzettingsvermogen ongedaan gemaakt kan worden.

Industrieel ontwerper Michiel Cornelissen noemt het kabelspaghetti. Zijn oplossing voor dit probleem heeft hij The Wrap genoemd. Dit eenvoudig-lijkende vormpje  schuif je simpelweg over het nieuwe model oplader (Europese versie) terwijl de USB-naar-dockconnectorkabel aangesloten is. Vervolgens wikkel je de kabel om de oplader heen en maak je het uiteinde vast aan een van de klemmetjes. Zo zorgt The Wrap er voor dat de oplader van je iPhone of iPod touch nooit meer verward raakt met andere kabels in je tas. Helaas biedt deze methode geen oplossing voor een hele andere vorm van kabelstress: kabelbreuk. Wellicht is dat een aardig vervolgproject voor Michiel.

 

Het ontwerp van The Wrap is zo bedacht dat het 3D geprint kan worden. Er is dan ook geen Kickstarterproject nodig om deze accessoire werkelijkheid te laten worden. Je kunt er nu al eentje kopen bij 3D-printbedrijf ShapeWays voor ‚ā¨ 9,02 in wit of ‚ā¨ 10,82 in een ander kleurtje.

Dus, lijd ook jij aan kabelstress, weet dan dat er hoop in bange dagen is en de oplossing dichter bij huis te vinden is dan je denkt. Beterschap!

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  The warp is mooi ontworpen. Ik zou er graag een willen.

 • Profielfoto
  elisa9180

  netjes ontwerp maar ik zie niet echt het praktische voordeel er in =:)

 • Profielfoto
  Pokerface

  The Wrap vind ik wel een goede vondst, zeker ook omdat hij in 3D geprint kan worden. Die eerste is gewoon een vierkant verlengsnoer.

 • Profielfoto
  hansverlaan

  heel gaaf dat plugbook!
  Die ga ik denk ik denk ik even backen:lol:

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Alleen bij die wrap gaat je kabeltje weer kapot omdat je hem te strak oprolt bij het punt waar hij aan het uiteinde zit..

 • Profielfoto
  ruben

  Cool!, die wrap

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Design Academy te Eindhoven. Daar wil ik ook heen D: !

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Paar puntjes van kritiek:
  – Van mij had een geaard stopcontact en een geaarde stekker niet gehoeven. Zo hinkt het ding een beetje op twee gedachten.
  – Hoe lang gaat dat oprolmechanisme mee?
  – Dave zou een stuk geloofwaardiger zijn als hij ons zou toespreken zonder pet.:razz:
  Verder is het qua idee een gaaf product

 • Profielfoto
  spacefreek

  Kabelstress, je zal de aandoening niet snel vinden in een medische encyclopedie. Toch lijdt menig OMT’er waarschijnlijk aan deze relatief nieuwe aandoening. De symptomen zijn divers: grote kluwen kabels achter je Mac, snoeren in je tas die áltijd in de knoop lijken te zitten of gewoon het niet kunnen vinden van de kabel die je nodig hebt.

  Was dit niet juist één van de speerpunten van Apple destijds? Deze reclame is ten slotte letterlijk zo door Apple gemaakt:

 • Profielfoto
  iep

  Randaarding is tegenwoordig verplicht en maar goed ook want zit er niet voor niets in! Voor de rest zie ik hier de standaard verlengsnoer op haspel aangevuld met 2 usb poortjes. Voor die 20 dollar heb je nu ook al een verlengsnoer maar dan wel eentje die heel wat verder gaat dan 3 meter. Het feit dat je ‘m in de boekenkast kunt zetten is dan weer een leuke vondst. Als ie onderaan zwaar genoeg is kun je ‘m ook als boekensteun gebruiken (laag zwaartepunt dus erg stabiel).

 • Profielfoto
  macha

  heb ook een kabel allergie. Van de mac pro alles onzichtbaar weggewerkt in kabelgoten.
  in ieder geval is een blue tooth headphone een ideale oplossing.
  opladen vd ipad en iphone met een zonnecelltje……
  dan nog airplay speakers. Kabel loos opladen komt er ook aan volgens mij . Dan zijn we tenminste helemaal van die kabels af. Vind een kabel tiewrap toch een suk handiger dan deze ideeen. je moet t ook meezeulen en elke gram telt.

 • Profielfoto
  pim939

  Ze gaan nu ook al in het Duits spammen!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Overdreven allemaal. Laten ze het maar eens draadloos doen. Nikola Tesla heeft 100 jaar geleden al draadloze overbrenging van elektriciteit uitgevonden en gedemonstreerd. Zelfs een toren gebouwd om het draadloos door de lucht te transporteren. Alleen omdat de Westinghouse Electriciteitsfirma bang was dat de hoeveelheid verbruikte electriciteit niet goed gemeten zou kunnen worden, is de hele zaak niet door gegaan.

 • Profielfoto
  bestbier

  Inderdaad. Nikola Tesla, voor heel veel mensen onbekend, maar 1 van de grootste uitvinders die onze aardkloot ooit bevolkt heeft en waar we nu nog dat comfortabele leven aan te danken hebben.

 • Profielfoto
  Apple-TechKid

  The warp is mooi ontworpen. Ik zou er graag een willen.

  Je hebt gelijk ik wil er ook eentje

 • Profielfoto
  iep

  En datgene wat Tesla heeft uitgevonden staat ook bekend als het apparaat om allerlei andere elektrische apparaten uiterst effectief totaal om zeep te helpen. Zie daar de reden waarom het nooit is gebruikt voor oplossing als draadloze stroom. Afgezien daarvan kleven nog meer risico’s aan draadloze stroom want mens, dier en natuur kunnen niet erg goed tegen bepaald soort straling. Zo’n oplader als wat bij de Palm Pre zat en die via inductie werkt is nog wel een optie.

 • Profielfoto
  Kleintje

  Plug Book is een aardig idee; Persoonlijk zou het juist veel leuker zijn om er een kaft om heen te kunnen maken. Probleem dan alleen is dat als je vergeten bent welke kaft….je weer op zoekt bent naar je Plug Book.