Komt Mountain Lion eerder dan verwacht?

Door: Nando Kasteleijn - 44 reacties

Sinds dat Apple in februari van dit jaar bekendmaakte dat er nog dit jaar een nieuwe versie van OS X komt, vragen we ons massaal af wanneer dit precies zal zijn. Tot nu toe heeft Apple steeds gezegd “in de zomer”. AppleInsider meldt nu dat we de bergleeuw wellicht al in juni kunnen kopen.

AppleInsider zegt dit op basis van een bron rondom de EMEA afdeling van AppleCare. Deze AppleCare-afdeling ondersteunt klanten uit Europa, het Midden-Oosten en Azië. De afdeling zou opzoek naar nieuw personeel, dat na de uitkomst van 10.8 klanten moet gaan helpen.

De bron zegt dat Apple pas op het laatste moment personeel zou aannemen, om lekken te voorkomen. Daardoor denkt de bron dat 10.8 al binnen enkele weken uit zou kunnen komen. Uiteraard kan AppleInsider niet zeggen van wie deze informatie afkomstig is, al zou de bron al wel eerder accurate informatie hebben gegeven.

Tot nu toe werd verwacht dat de bergleeuw pas aan het einde van de zomer zou worden gepresenteerd, na de WWDC en voor de lancering van een nieuwe iPhone. Op die manier verdeelt Apple de aandacht voor haar producten het beste. Of dat een datum in juni waarschijnlijk is, is onzeker. Apple moet ook nog iOS 6 presenteren en van het bedrijf wordt ook nog verwacht dat ze nieuwe Mac’s gaat uitbrengen. Omdat allemaal in de maand juni te doen is wellicht wat veel.

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  etaoin

  Ik vraag me ook af waarom ze nieuw personeel nodig hebben om klanten te helpen met 10.8. Waar is dan het personeel gebleven dat dat vorig jaar voor 10.7 gedaan heeft?

  Overigens, als ze wel echt personeel zoeken is die natuurlijk niet met een dag klaar voor customer support op een nieuw OS. Apple Store personeel doorloopt ook een flinke training. Nu personeel inhuren kan nog steeds betekenen dat er pas einde zomer een release komt.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Juni is zomer toch?

 • Profielfoto
  bram91

  Ik zet mijn vraagtekens bij dit gerucht.
  .
  Maar ik kan me niet voorstellen dat Apple nieuwe Mac’s uitbrengt terwijl Mountain Lion dan 1 of 2 maanden later uit komt. Dan zou Mountain Lion al op deze nieuwe Mac’s moeten staan lijkt mij. Ook om de verkoop van de Mac’s weer te stimuleren.
  En het lijkt me vrij laat om pas na de zomer nieuwe Mac’s uit te brengen. Dus misschien dat Mountain Lion wel eens eerder kan komen dan verwacht…

 • Profielfoto
  knekkie

  Hij komt hij komt… Ohw wacht dat is 5 dec pas.

 • Profielfoto
  Florian7371

  Klinkt zo stom in het nederlands:p

 • Profielfoto
  apenstaartje

  Als ze zich nou eerst eens richten op het fixen van vele bugs in Lion.. of verwerken ze die in bergleeuw en moet je wel upgraden?
  Heb al een stapel bugs gerapporteerd bij  en ze geven aan dat het ‘known issues’ zijn. Zou blij zijn als sommige basis dingen weer normaal gaan werken. Het is niets essentieels, maar het zijn juist de kleine dingen die een systeem zo onaf maken zoals een Dock die niet goed staat na aan- of afkoppelen van een monitor, de Assign to desktop settings die opnieuw ingesteld moeten worden na een herstart etc.

 • Profielfoto
  mighty servant

  Volgens mij zijn dit van die “appetizers” die welbewust de wereld in gestuurd worden om er voor te zorgen dat mensen ” kooplustig” worden.:slant:
  Ik kan mij niet voorstellen dat Apple insider niet van de hoed en de rand weet

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Zou wel eens kunnen hoor. Ze zijn al aardig goed vooruit gegaan in de ontwikkeling van ML.

 • Profielfoto
  iPredict

  Ik geloof dat het beter is om tijdens wwdc te focussen op iOS6, zeker nu android flink aan het bijbenen is.
  Mountain Lion is niet echt een kans om nieuw publiek te vangen, en de meeste mac gebruikers upgraden toch wel.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Van mij mag hij gerust komen, Mountain Lion is een mooie uitkomst. Ik zal maar €30,00 laten staan in iTunes voor de updrade…

 • Profielfoto
  Ricko

  wat die bugs in Lion betreft …

  Volgens mij is het business model zo , dat Mountain Lion gewoon een uitbreiding is van Lion.
  Ze noemen het anders, om er geld voor te kunnen vragen.
  Ik vind dit ook goed, want het is daardoor dat Lion zo goedkoop aangeboden kan worden.

  Windows vraagt veel meer geld voor zijn OS, maar gevolg is dat Windows de service packs gratis aanbiedt.

  Apple kiest ervoor om de service packs betalend te maken en om dat in een marketingsausje te gieten, geven ze hun service pack een aanvullende naam.

  tenminste, dat is mijn visie :smile:.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Volgens mij is ML een mooie uitbreiding op Lion, maar om daar nu al wakker van te liggen…. nee. Ik zie het vanzelf wel verschijnen, ze zijn nog druk aan het testen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  En wie zegt dat ML wel betalend wordt?

 • Profielfoto
  Ricko

  lijkt me waarschijnlijk. Snow Leopard was ook betalend … Maar je hebt gelijk, staat misschien nog niet vast.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Juni is zomer toch?

  mja 21 juni… begint de zomer… in 2020 begint de zomer trouwens op 20 juni;) maar zover is het nog niet.

 • Profielfoto
  G4

  Vreemd nieuwsbericht!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik geloof er niks van dat Mountain Lion voor de zomer uitkomt. Dat wordt inderdaad veel te druk als er ook nieuwe iMacs/MacBook Pro’s én een nieuwe iPhone en iOS 6 moet verschijnen.
  Ik denk dat de iPhone toch absoluut voorrang krijgt in de hele marketing, omdat die commercieel gezien toch het vlaggeschip van Apple is geworden, samen met de iPad. Dus introductie van De Nieuwe Iphone, gecombineerd met iOS 6 verwacht ik gewoon weer tijdens de WWDC in juni. Misschien nog gecombineerd met een voordeliger instapmodel voor de kleinste MacBook Air als One More Thing – leuk voor studenten en leerlingen voor het nieuwe schooljaar. En de rest pas na de zomer: nieuwe lijn iMac/MBP in september oktober, juist op tijd voor het cadeauseizoen.

 • Profielfoto
  mowat

  En waarom zou Mountain Lion nu zo snel moeten komen? Ik betwijfel of de meerderheid van Macgebruikers zelfs al op Lion als hoofdsysteem werkt? Als je zo eens rondhoort dan blijken heel veel gebruikers nog steeds Snowleopard en zelfs Tiger te verkiezen boven Lion. En als Mountain Lion dan zowat een servicepack 1 van Lion is , om het in windowstermen te zeggen , dan zie ik daar niet veel aan veranderen. Ik vind persoonlijk nog altijd dat de systemen ( of verdienen ze enkel de naam servicepacks , zoals Ricko al aangaf) zich de laatste jaren veel te snel opvolgen.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik zou me er alles bij kunnen voorstellen. Sinds Developer Preview 3 draait ML als een zonnetje (bij mij althans) en heb ik nog geen 1 crash gehad (itt de eerdere releases). Dus laat maar komen!

  Zeker als er ook nieuwe MBP’s komen (met een grotere touchpad) is ML haast een ‘conditio sine qua non’.

 • Profielfoto
  Sheyenne

  Mountain Lion = Cougar = Puma = OSX 10.1

  Waarom geen Lynx of Bobcat lol

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik zit nog steeds op Leopard, zowel thuis als op mijn werk. En dat bevalt nog steeds prima.

 • Profielfoto
  Melle

  Ik zie het zo.

  Ze staan bijna klaar met een volledige vernieuwing van hun VOLLEDIGE line-up van mac. Van macbook air tot Mac Pro. Al deze mac zullen ze lanceren met Mountain Lion… met de mededeling dat de nieuwe mac perfect afgestemd zijn op ML en dat touch integratie ineens een feit is. (imac enzo)

 • Profielfoto
  Danyboy

  Volgens mij zullen ze hem op het WWDC-evenement uitbrengen.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik hoop ook dat ze snel uitkomen met ML én met nieuwe hardware! Zelf heb ik de overstap naar Lion niet gemaakt en wil ik die ook liever niet maken. Helaas word ik verplicht om over te stappen, anders kan ik geen iCloud gebruiken en MobileMe wordt ook afgeschaft. Dan liever meteen naar ML.

  En als ik het zo lees, dan lijkt die ML mij eigenlijk maar een grote bugfix te zijn op Lion. Hopelijk werken ze vooral aan de serverversie want die (Lion) kan nog wel wat aandacht gebruiken.

 • Profielfoto
  alexjeee

  De afdeling zou opzoek naar nieuw personeel dat na de uitkomst van 10.8 klanten moet gaan helpen.

  De afdeling zou opzoek naar nieuw personeel dat, na de uitkomst van 10.8, klanten moet gaan helpen.

  zonder die komma’s is het flink iri lezen;)

  eerst nieuwe mac’s met de bergleeuw erop is het slimst voor Apple, wordt die verkoop ook weer gestimuleerd. maar hoe eerder hoe beter hè:P

 • Profielfoto
  Apple Focus

  ik kan wel wachten als het nu over 4 weken is of over 4 maanden ik heb nog wel genoegen met lion:smile:

 • Profielfoto
  Wijtze

  Nja op zich zou het logisch zijn om ML en iOS6 tegelijk te releasen. Beide OS’en worden naar elkaar toe getrokken in de zin dat beiden functies van elkaar krijgen. Waarom zou je het dan nog apart gaan aanbieden? Wie weet komt er wel gewoon 1 versie voor zowel de mac als iDevices. We will see:)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Juni is zomer toch?

  Pas vanaf de 21e…:nerd:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  dat er nog dit jaar een nieuwe versie van OS X komt, vragen we ons massaal af wanneer dit precies zal zijn.

  Wie zegt dat? Maurice de Hond?
  Ik werk niet met een Mac om te wachten op elk nieuw OS. Ik werk gewoon….

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik vraag me ook af waarom ze nieuw personeel nodig hebben om klanten te helpen met 10.8. Waar is dan het personeel gebleven dat dat vorig jaar voor 10.7 gedaan heeft?

  Daar zat een security bug in, dus die worden nu ge-upgrade…:cool:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Mountain Lion = Cougar = Puma = OSX 10.1

  Waarom geen Lynx of Bobcat lol

  Als de huidige trend doorzet, hebben we straks op onze Mac alleen nog maar iOS. Dus ‘ML’ zou best wel eens een teken aan de wand kunnen zijn omdat via die naam de cirkel rond is.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Als ze zich nou eerst eens richten op het fixen van vele bugs in Lion.. of verwerken ze die in bergleeuw en moet je wel upgraden?
  Heb al een stapel bugs gerapporteerd bij  en ze geven aan dat het \’known issues\’ zijn. Zou blij zijn als sommige basis dingen weer normaal gaan werken. Het is niets essentieels, maar het zijn juist de kleine dingen die een systeem zo onaf maken zoals een Dock die niet goed staat na aan- of afkoppelen van een monitor, de Assign to desktop settings die opnieuw ingesteld moeten worden na een herstart etc.

  Als je bugs vindt, en wilt dat ze er iets aan doen moet je ze opbellen.
  Ik had een bug gevonden in de beta van “messages” en gebeld naar 0800 0200 570, die hebben mij heel erg bedankt hiervoor, en mij een speciaal nummer gegeven, die ze normaal niet geven (uitzondering:) ) waar ik naar kan bellen en dan gaan ze (proberen) de bug (terplekke) op te lossen. Ik ga zo eventjes bellen:)

 • Profielfoto
  polansky

  Kan niet echt warmlopen voor de ‘Bergleeuw’.
  Voorlaatste versie voor iOS alles overneemt en we daarna in een dwangbuis worden geplaatst met een gesloten Mac zonder DVD speler en HDD…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Wat is er überhaupt precies nieuw aan Mountain Lion? Een paar tweaks uit iOS gehaald?

 • Profielfoto
  INCTRL

  wat die bugs in Lion betreft …

  Volgens mij is het business model zo , dat Mountain Lion gewoon een uitbreiding is van Lion.
  Ze noemen het anders, om er geld voor te kunnen vragen.
  Ik vind dit ook goed, want het is daardoor dat Lion zo goedkoop aangeboden kan worden.

  Windows vraagt veel meer geld voor zijn OS, maar gevolg is dat Windows de service packs gratis aanbiedt.

  Apple kiest ervoor om de service packs betalend te maken en om dat in een marketingsausje te gieten, geven ze hun service pack een aanvullende naam.

  tenminste, dat is mijn visie

  @Ricko:
  Beetje dom om de Servicepacks van Windows op 1 lijn te zetten met deze release van Mountain Lion.

  Servicepack Windows = gemiddeld 95% bugfixes en 5% nwe functies
  Lion Mountain = 0% bugfixes en 100% nwe functies

  Technisch gesproken dan.

  Van 10.7 naar 10.8 kan je niet meer over “bugfixes” praten natuurlijk, anders krijgt het niet een nieuw versie nummer.

  Anders zou je Windows 7 ook een Service pack kunnen noemen van Windows Vista? Nee want de kern is van de grond af opnieuw geschreven (al zie je hier aan de buitenkant zeer weinig van) vandaar dat windows 7 OOK een nieuw versienummer heeft gekregen.

  Foute “visie” dus van ons aller Ricko.

  “Wat voor nwe functies dan”??

  Nou het zijn er ieder geval meer dan je op 2 handen kan tellen:

  http://www.apple.com/nl/pr/library/2012/02/16Apple-Releases-OS-X-Mountain-Lion-Developer-Preview-with-Over-100-New-Features.html

 • Profielfoto
  mowat

  @inctrl
  Bij deze link krijg ik telkens “pagina niet gevonden”.
  Of heeft Ricko gelijk en is er in ML niets nieuw te vinden ?:wink:

 • Profielfoto
  INCTRL

  Link gecorrigeerd…. ehh “service pack” toegepast op mijn eerdere post. :sarcastic:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Wat bij Windows service packs worden genoemd is bij Apple de (eveneens) gratis update waarbij slechts het laatste cijfer van het versie nummer verspringt.
  Maar waar Apple nu in verschilt met Microsoft is simpelweg de snelheid waarmee de upgrades uitkomen (10.7 -> 10.8) wat vergelijkbaar is met Windows 7 naar W8.
  .
  Alleen: waarom moet dat zo snel gebeuren? In ongeveer de tijd dat Microsoft van Vista (eind 2006) naar Windows 8 ging (2 upgrades dus maar) wat aan het einde van dit jaar wordt verwacht, brengt Apple haast 4 upgrades uit (Leopard zat een klein jaar achter Vista)
  Leopard: okt 2007
  Snow: aug. 2009
  Lion: juli 2011
  ML: juli/aug? 2012 (slechts 1 jaar na Lion?!)
  .
  Kijken we vervolgens naar de concrete verschillen m.b.t. echte gebruikers ervaringen dan zijn die verschillen helemaal niet zo groot. Natuurlijk: (Snow)Leopard had geen ‘notification centre’ of ‘launchpad’ of ‘iCloud’, maar wie zit er nu eigenlijk achter een Mac om de hele dag binnenkomende berichten te lezen, programma’s te starten of bestanden te uploaden? Iemand die creatief bezig is met programma’s zoals Logic, Final cut, iWork, of Photoshop heeft dat helemaal niet constant nodig en zal het soms zelfs zelden gebruiken.
  .
  Volgens deze site is dit het gebruik van het OS:
  Tiger: 3%
  Leopard: 13%
  Snow Leopard: 42%
  Lion: 41,8%
  .
  Nu mag Apple (en enkele third party developers!) mij eens uitleggen waarom men een systeem dat nog net zoveel wordt gebruikt (en tot een half jaar geleden nog 2 maal zo veel!) als het nieuwere systeem niet meer ondersteund wordt. Ik ben namelijk al aardig wat programma’s tegengekomen die om een onverklaarbare redenen Lion only zijn. Microsoft heeft XP toch ook lang ondersteund vanwege het aantal gebruikers? Er blijken ±45 miljoen Mac’s te bestaan, dus door b.v. iCloud niet geschikt te maken voor SL zet Apple dus 18,9 miljoen klanten in de kou.
  .
  Nu zeggen we dat Microsoft duur is met zijn OS en dat is (of lijkt?) ook zo, maar tellen we voor het gemak Leopard even mee dan worden al die sneltrein-upgrades ongeveer net zo duur als Windows 7 Home Premium terwijl de actuele nieuwe features zoals “resume” vaak uitgezet wordt omdat men het lastig vindt en men ‘mission control’ vaak minder vindt dan exposé c.q. spaces…

 • Profielfoto
  dnhems

  Ik weet nog niet of ik wel ga upgraden.
  Toen ik van SL naar Lion ging startte geen enkel programma van Final Cut Studio meer op.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ik weet nog niet of ik wel ga upgraden.
  Toen ik van SL naar Lion ging startte geen enkel programma van Final Cut Studio meer op.

  LOL echt een “goede” reden om niet te upgraden. Hiermee zeg je eigenlijk indirect dat je huidige OS het LAATSTE OS is wat je ooit nog zal gebruiken op je MAC.

  lol :angry:

 • Profielfoto
  dnhems

  LOL echt een “goede” reden om niet te upgraden. Hiermee zeg je eigenlijk indirect dat je huidige OS het LAATSTE OS is wat je ooit nog zal gebruiken op je MAC.
  lol

  Op het moment dat je je boterham verdient met een het werken in een bepaald programma is dat inderdaad een goede reden ja.

  Beetje dom om zo te reageren, je kent de situatie niet eens.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ik reageerde ook niet op jouw situatie maar op jouw kort door de bocht opmerking.

 • Profielfoto
  iBaar

  De “A” in EMEA staat bij de meeste bedrijven voor Africa…….

  Maar misschien doet Apple het net weer iets anders…..

 • Profielfoto
  afhaaljap

  Ik verwacht dat de GM versie uitgebracht wordt tijdens WWDC, dat was bij Snow Leopard en Lion ook zo namelijk