iPhone-technici bouwen Facebookfoon

Door: Nando Kasteleijn - 16 reacties

Een Facebook-telefoon, het is de droom van Mark Zuckerberg. Volgens The New York Times is het sociale platform al twee jaar bezig met het maken van een telefoon die draait op het ‘Facebook OS’. Eerst was het plan om het apparaat intern te ontwerpen, maar dat is niet gelukt.

Dat probleem proberen ze nu op te lossen door ex-Apple-medewerkers aan te aantrekken. Volgens de Times zouden inmiddels tientallen voormalige iPhone-, iPad-technici bij het bedrijf werken. 

De droom van Zuckerberg lijkt vooral voor te komen uit angst. Volgens een medewerker is de Facebook CEO bang dat als ze geen mobiel-OS gaan maken, Facebook ‘enkel’ een app blijft op een telefoon. Zuckerberg probeert dit te voorkomen door zijn nieuwe medewerkers het hemd van het lijf te vragen over hun ervaringen met de iPhone en iPad.

One engineer who formerly worked at Apple and worked on the iPhone said he had met with Mark Zuckerberg, Facebook’s chief executive, who then peppered him with questions about the inner workings of smartphones. It did not sound like idle intellectual curiosity, the engineer said; Mr. Zuckerberg asked about intricate details, including the types of chips used, he said. Another former Apple hardware engineer was recruited by a Facebook executive and was told about the company’s hardware explorations.

Is het maken van zo’n Facebook-telefoon eigenlijk wel een goed idee? Volgens Jim Dalrymple van The Loop is het goed mogelijk dat de telefoon een ‘kaskraker’ wordt. De Times noteert er wel bij dat het niet zo makkelijk is om een dergelijke smartphone te ontwerpen. Hugo Fiennes, een voormalig iPhone-bouwer, zei tegen de New Yorkse krant dat één kleine verandering er voor kan zorgen dat bijvoorbeeld het complete antenne-gedeelte anders moet worden ontworpen.

De kans dat de Facebook-telefoon een grote concurrent van Apple’s iPhone wordt lijkt klein. Volgens de Times richt Facebook zich vooral op het lagere segment en gaat het daardoor meer de strijd aan met Android. Daarnaast kan je je afvragen in hoeverre mensen bereid zijn om Facebook te zien als besturingssysteem in plaats van sociaal platform.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik heb een iPhone, en blijf ook bij de iPhone.
  Er is al genoeg Facebook in mijn leven, een telefoon van Facebook gaat me net iets te ver. Het doel van Facebook wordt daardoor ook van de pot getrokken.

 • Profielfoto
  iantje43

  Een hopeloze flop

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Wauw, dan hebben ze echt alles van je.. Mij niet gezien.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het zou door een perfecte koppeling met Facebook zomaar een hit kunnen worden en goed kunnen aanslaan. Ik bekijk het alleen maar op marketing-gebied. Heb van techniek geen verstand. Als het werkt een soort Skype/Voipe bellen combineert op één systeem met Facebook lijkt het mij slim

 • Profielfoto
  iPredict

  Nog een bedrijf met dezelfde mentaliteit als google die een telefoon wil maken. Hope it will crash and burn, want van advertentie bedrijven hebben die een “gratis” OS aanbieden is één al te veel.

  Puur uit principe lijkt het me een aangename zet van mensen als ze zich richten op Windows Phone 7, in het geval ze geen iPhone willen.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Wordt 100% zeker een FaceBookFLOP!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Straks gaat Doodle Jump ook een telefoon maken….

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Hoe leuk zou dat zijn…je telefoon 100% Facebook. Volgens mij ben je dan een slaaf.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Ik ruik privacy schending..

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Godallemachtig, gaat nu iedere IT-nerd zijn eigen OS ontwerpen?!

 • Profielfoto
  THX-1138

  mooi. hoe meer concurrentie hoe beter.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Iets met focussen op core business…

 • Profielfoto
  macmatters

  hadden ze dan niet beter palm over kunnen nemen

 • Profielfoto
  Sander

  Ik hoop dat de Facebook-telefoon niet zo wordt als de Facebook-app voor iPhone: tergend langzaam en vol met bugs.

 • Profielfoto
  IRAZR

  By: Sean Percival

 • Profielfoto
  denllych

  Auto Steering Wheel Bluetooth Adapter + Wireless Headset
  http://vvbsl.tk/349