iPen: de stylus opnieuw uitgevonden

Door: Chuck Sterk - 16 reacties

In eerdere patenten van Apple is een stylus-achtig apparaat besproken zoals bijvoorbeeld de Smart-Pen en de iPen. Ook bleek recent dat Apple werkt aan een ‘haptisch beeldscherm‘. In een afgelopen week uitgekomen patentaanvraag van Apple worden de iPen en haptische technieken gecombineerd.

In de aanvraag wordt gesproken over de iPen als een geluidmakende en vibrerende optische stylus die wordt ontworpen om op alle iDevices met touchscreen ingezet te worden. Het patent beschrijft een stylus die is uitgerust met een optische sensor die wordt gebruikt om de locatie en beweging van de stylus over een touchscreen te bepalen. Daarnaast geeft de pen de gebruiker feedback door haptische terugkoppeling (trillingen) en audio, doormiddel van een minuscule ingebouwde speaker. Een stylus die je dus laat horen en voelen wat je doet.

De iPen is zo ontworpen dat het touchscreen van je iPad of iPhone niet direct reageert op de aanraking van de iPen. Een sensor in de stylus registreert onzichtbare markeringen in het scherm. Daarnaast zorgt de optische sensor dat de locatie en snelheid ten opzichte van het scherm geregistreerd worden. Deze informatie wordt, uiteraard draadloos, aan je iDevice doorgegeven.

Door trillingen en geluid krijgt de gebruiker vervolgens feedback op wat hij of zij doet. Via de speaker hoor je bijvoorbeeld dat je met een pen op papier schrijft, of met een kwast verf op een doek smeert. Door de trllingen die het apparaat voortbrengt voelt het ook alsof je die bewerkingen uitvoert. Die combinatie moet zorgen voor een realistischere user interface.

Apple's patentaanvraag voor de 'iPen'.

Betekent dit nu dat je straks als een old school Palm III-gebruiker met een stylus rondloopt om je iPad of iPhone te bedienen en dat de ‘New iPhone’ straks een sleuf heeft om je stylus netjes weg te werken?

Nee. Maar het betekent wel dat je met een iPen een intelligent input device hebt dat je het gevoel geeft alsof je met een penseel over een doek aan het schilderen bent of met stoepkrijt op een grindtegel werkt. Maar die je ook feedback geeft over je werkblad. Bijvoorbeeld de rand van knop of werkblad laat voelen. En een apparaat dat een lading nieuwe mogelijkheden geeft voor iOS-ontwikkelaars. De iPen is bijvoorbeeld voor iOS-games potentieel een enorme innovatie.

Het lijkt erop dat Apple de stylus doorontwikkelt tot een geheel nieuw apparaat, op de wijze zoals alleen Apple dat kan. En dat terwijl Steve Jobs zich bij de introductie van de iPhone nog afvroeg: Who wants a stylus?

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  iPodzz

  Ik denk dat het eerder handig is voor blinden of slechtzienden, zij voelen dan wat ze doen, ik wil er geen, ik kan met mijn vingers makkelijk(er) overweg.

 • Profielfoto
  100percentme

  Dat lijkt me wel grappig. Ik wil wel zo’n ding, wat ik ermee ga doen weet ik nog niet, maar het lijkt me wel grappig:)

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Ik gebruik nu al een stylus voor het (schrijven) van notities in notes plus. Maar als Apple met een geavanceerder iets komt dat speciaal voor iOS ontworpen is dan ontvang in het met open armen ;-). Vooral zakelijk lijkt het me een uitkomst (voor privé Apps gebruik ik alleen mijn vingers) maar ook kinderen kunnen het mooi in teken programma’s gebruiken.

 • Profielfoto
  knekkie

  iPen?????

  Ik denk da apple een andere naam zal moeten kiezen als ze er mee op de markt komen. http://www.nothingbuttablets.com/8874

 • Profielfoto
  martijn_

  Ik heb zomaar het vermoeden dat Steve zich in zijn graf omdraait als dit product daadwerkelijk door Apple op de markt wordt gebracht.

 • Profielfoto
  Double_UK

  Even een reactie op de mensen die zo negatief reageren:

  Als tekenaar zou ik ontzettend blij zijn met een goeie stylus (zonder rubberen punt). Op dit moment geldt Wacom een beetje als de beste manier van invoeren met een pen. Maar is absoluut voor verbetering vastbaar.
  Het voelt namelijk altijd aan alsof je op glas tekent.
  Het zou heel prettig zijn om een potlood-op-papier-gevoel te kunnen ervaren tijdens het tekenen.

  Voor andere toepassingen zijn vingers voldoende maar voor de meeste tekenprogramma’s is ‘vingerverven’ toch echt niet wenselijk.

  Dus: laat maar komen!

 • Profielfoto
  Double_UK

  Even een reactie op de mensen die zo negatief reageren:

  Als tekenaar zou ik ontzettend blij zijn met een goeie stylus (zonder rubberen punt). Op dit moment geldt Wacom een beetje als de beste manier van invoeren met een pen. Maar is absoluut voor verbetering vastbaar.
  Het voelt namelijk altijd aan alsof je op glas tekent.
  Het zou heel prettig zijn om een potlood-op-papier-gevoel te kunnen ervaren tijdens het tekenen.

  Voor andere toepassingen zijn vingers voldoende maar voor de meeste tekenprogramma’s is ‘vingerverven’ toch echt niet wenselijk.

  Dus: laat die stylus maar komen!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Waarom doen mensen zo krampachtig over een stylus? Het is gewoon prettig. Je gebruikt toch ook een pen inplaats van een vingerhoeden met inkt erop….
  Een stylus is handig als je wil tekenen of schrijven. Ik gebruik een stylus op mijn iPad samen met Notes plus.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  @Swifty

  Omdat Apple zich graag afzet tegen de gevestigde orde. Ze zetten de stylus weg als een oubollig ding voor van die Windows-mensen.
  En ik ben het ook wel met Apple eens dat je al gefaald bent als je een stylus nodig hebt.
  Een stylus is alleen chill om te op een tablet te schrijven.

 • Profielfoto
  djromdebom

  Misschien rare vraag maar denkt iemand ook aan de iMac met touchscreen in combinatie met een stylus. Ideaal voor grafische ontwerpers

 • Profielfoto
  Double_UK

  Wat bedoel je nou, ‘Stevejobs’?

  Je zegt dat je hebt gefaald als je een stylus nodig hebt maar dat het tegelijk weer chill is als je ‘m gebruikt om op een tablet te schrijven. Dat begrijp ik niet.

  En waarom is een stylus ‘faal’? Een toetsenbord bestaat nog veel langer en is ook van ‘de gevestigde orde’. Toch hoor ik niemand miepen dat het toetsenbord eens eindelijk vervangen moet worden door een ander invoerapparaat.

 • Profielfoto
  1984

  Op dit moment geldt Wacom een beetje als de beste manier van invoeren met een pen.

  Inderdaad, zoals o.a de Inkling Pen
  Of de Bamboo stylus voor iPad.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Getsie getsie getsie…..is mijn eerste gedachte als ik denk aan een stylus op een Apple apparaat. Vroeger was het leuk hoor, zo’n 10, 15 jaar geleden, met een stylus op zo’n Palm, maar Apple heeft dat onnodig gemaakt.
  Zou je denken. En als ik dan lees: “geluidmakende en vibrerende optische stylus” schiet ik in de lach en moet onwillekeurig aan heel andere apparaten denken die geluid maken en vibreren. En als er iets verderop ook nog dit staat “Daarnaast geeft de pen de gebruiker feedback door haptische terugkoppeling (trillingen) en audio” dan denk ik: “Tjonge, dat apparaat heeft toch een héle ontwikkeling doorgemaakt”:grin:
  Maar….toch…als een intelligente stylus gebruikt kan worden om te tekenen op een iPad, om een architectonisch (heet dat zo?) ontwerp te maken of heel snel handelingen te verrichten in Apps waarvan ik het bestaan nog niet eens kan vermoeden….dan zou het een idee kunnen zijn, waarmee ik me, maar zelfs ook Steve zaliger zich zou kunnen verenigen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Geen stylus meer nodig. Adobe heeft een geniale uitvinding verwerkt in Photoshop touch. Een muis met touchbediening. Een combinatie van Wacom en iPad. Heerlijk.

 • Profielfoto
  Erwal

  Schrijven op de iPad is heerlijk, echter de manier waarop een stilus werkt is nog niet zoals het moet.
  Ik heb wel degelijk behoefte aan zoiets; ik schrijf een stuk sneller dan ik typ, en ik maak ook vaak schetsjes in mijn aantekeningen. Voor zakelijk gebruik is dit nog wat mist. Dus: Bring it on!

 • Profielfoto
  denllych

  Auto Steering Wheel Bluetooth Adapter + Wireless Headset
  http://vvbsl.tk/349