iPad 2 gaat langer mee

17 reacties

De nieuwe iPad heeft de iPad 2 inmiddels uit de spotlight geduwd, maar de tweede generatie iPad is als 16 GB WiFi-instapmodel nog steeds te koop voor €399. Wat weinigen weten is dat dit model, ook wel iPad 2,4 genoemd, niet volledig gelijk is aan de iPad 2 van voorheen. de A5-processor is namelijk bijna gehalveerd in grootte.

AnandTech legt in een uitgebreid artikel uit hoe het Apple gelukt is om de chip zoveel kleiner te maken met hulp van een nieuwe techniek van Samsung. Nog belangrijker is de conclusie van de site dat de compacte A5-chip niet sneller maar wel behoorlijk meer energiezuinig is dan zijn voorganger. De iPad 2,4 werkt 10 tot 30 procent langer op één acculading.

De tests van Anandtech wijzen uit dat er op de iPad 2,4 anderhalf uur langer gesurft en bijna 3 uur langer 3D-spelletjes gespeeld kan worden dan op de vorige iPad 2. De site legt uit dat dit komt door een nieuwe techniek waarmee de chip kleiner wordt maar er ook minder stroom ‘weglekt’ tijdens het gebruik van de chip.

Naast de iPad 2,4 is de compacte A5-chip ook te vinden in de nieuwe Apple TV. Volgens AnandTech heeft Apple er bewust voor gekozen om de nieuwe techniek in deze producten te gebruiken omdat ze in relatief lage hoeveelheden geproduceerd worden. Daardoor kan er geëxperimenteerd worden met de techniek en kan Apple in de toekomst dergelijke compacte, energiezuinige chips op grote schaal inzetten in nieuwe iPads en iPhones.

Lijkt jou zo’n energiezuinige nieuwe-oude iPad wel wat dan heeft AnandTech nog wel een waarschuwing voor je. Het blijkt dat de meeste winkels, inclusief Apple Stores, vooral nog iPad 2’s verkopen met een grote A5-chip er in. Staat er iOS 5.1 op je verse aankoop geïnstalleerd, dan heb je waarschijnlijk een iPad 2,4 te pakken.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Haha, cool. Wist ik nog niet.

 • Profielfoto
  koenvisser

  Nieuws van ongeveer een maand geleden…

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Jammer, ik had de iPad 2 gekocht toen de 3 uitkwam, met 5.0 uiteraard, de “oude” a5 dus.
  .
  Ben overigens erg te spreken over de iPad, hij gaat écht lang mee!

 • Profielfoto
  jesper211232

  gewoon een stille update dus?

 • Profielfoto
  chrispis

  @koenvisser voor mij is dit nieuws.

 • Profielfoto
  etaoin

  Ik heb pas nog een iPad 2 teruggestuurd voor een garantiereparatie. Zoals ik gewend ben van Apple had ik binnen twee dagen (maandag weg, woensdag terug) een splnternieuw exemplaar in huis. Dat was echter ook gewoon weer een “oud” model, in ieder geval volgens GeekBench, maar wel met iOS 5.1 er al op. Serial geeft productiedatum week 7, 2012. Dus er is tot op het laatste moment (ook) nog met de oude productielijn gewerkt.

 • Profielfoto
  Reimzter

  @KoenVisser Inderdaad. -_-;

 • Profielfoto
  poing

  En zo zie je maar weer, Apple kan niet zonder Samsung en Samsung niet zonder Apple. Maar ja dat wisten we al mensen kunnen niet zonder elkaar he;)

 • Profielfoto
  Xcode

  @koenvisser
  Jammer zo’n reactie.

 • Profielfoto
  Obi

  Wat nieuw is is het feit dat de Ipad 2 iets meer hardware wijzigingen heeft dan eerst werd aangenomen. Er zit een nieuwe chip in de Ipad2 tov het ‘oude’ model Ipad2, dat was een maand geleden nog niet bekend. Een maand geleden werden ook alleen ‘oude’ Ipad2 uitgeleverd.

  @ poing; Apple was in 2011 nog een van de grootste afnemers van Samsung.
  In 2011 heeft Apple voor bijna 7 miljard ingekocht bij Samsung.
  De ‘Samsung’ waar Apple mee in een patentenstrijd is verwikkeld is een andere
  divisie van Samsung dan de ‘Samsung’ die onderdelen levert aan Apple.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @koenvisser

  Hoezo nieuws van 1 maand geleden?
  De datum van het Anandtech artikel is 5/4/2012 maw 4 mei 2012!

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Ik had dit nieuws zelf ook ongeveer een maand geleden gelezen, maar voor degenen die het nog niet wisten is dit interessant nieuws. Plus dat er toen ook nog geen concrete info was met betrekking tot de batterijduur. Hieronder het bewijs, voor de twijfelaars onder ons.
  http://nl.hardware.info/nieuws/27158/apple-zet-kleinere-32nm-a5-chip-in-goedkopere-ipad-2

 • Profielfoto
  Tomac5

  Las net op Tweakers dat je met de app Geekbench kunt zien welk model iPad 2 je in huis hebt

 • Profielfoto
  Robbiedelfgauw

  Dat wist ik dus ook nog niet maar ik neem aan dat je er pas achter kunt komen als je hem thuis aangezet hebt.

 • Profielfoto
  iekozz

  Ja leuk dat Apple dit doet natuurlijk, maar dit doen alle chipbouwers al jaaaaaaaren het verkleinen van de chip.

 • Profielfoto
  ivanwoerkom

  Ik heb de iPad2 gekocht net voordat de nieuwe iPad uitkwam. Hoe kan ik zien of dit een ipad 2,4 is? Als ik kijk bij instellingen/algemeen/versie zie ik 5.1 (9b176) staan en bij model MC769NF.

 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Toch blij dat ik de derde generatie heb