iPad 2 gaat langer mee

De nieuwe iPad heeft de iPad 2 inmiddels uit de spotlight geduwd, maar de tweede generatie iPad is als 16 GB WiFi-instapmodel nog steeds te koop voor €399. Wat weinigen weten is dat dit model, ook wel iPad 2,4 genoemd, niet volledig gelijk is aan de iPad 2 van voorheen. de A5-processor is namelijk bijna gehalveerd in grootte.

AnandTech legt in een uitgebreid artikel uit hoe het Apple gelukt is om de chip zoveel kleiner te maken met hulp van een nieuwe techniek van Samsung. Nog belangrijker is de conclusie van de site dat de compacte A5-chip niet sneller maar wel behoorlijk meer energiezuinig is dan zijn voorganger. De iPad 2,4 werkt 10 tot 30 procent langer op één acculading.

De tests van Anandtech wijzen uit dat er op de iPad 2,4 anderhalf uur langer gesurft en bijna 3 uur langer 3D-spelletjes gespeeld kan worden dan op de vorige iPad 2. De site legt uit dat dit komt door een nieuwe techniek waarmee de chip kleiner wordt maar er ook minder stroom ‘weglekt’ tijdens het gebruik van de chip.

Naast de iPad 2,4 is de compacte A5-chip ook te vinden in de nieuwe Apple TV. Volgens AnandTech heeft Apple er bewust voor gekozen om de nieuwe techniek in deze producten te gebruiken omdat ze in relatief lage hoeveelheden geproduceerd worden. Daardoor kan er geëxperimenteerd worden met de techniek en kan Apple in de toekomst dergelijke compacte, energiezuinige chips op grote schaal inzetten in nieuwe iPads en iPhones.

Lijkt jou zo’n energiezuinige nieuwe-oude iPad wel wat dan heeft AnandTech nog wel een waarschuwing voor je. Het blijkt dat de meeste winkels, inclusief Apple Stores, vooral nog iPad 2’s verkopen met een grote A5-chip er in. Staat er iOS 5.1 op je verse aankoop geïnstalleerd, dan heb je waarschijnlijk een iPad 2,4 te pakken.

Reageer op artikel:
iPad 2 gaat langer mee
Sluiten