Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 1 mei 2012

iOS-succes in cijfers

Het succes van iOS laat zich bijvoorbeeld uitdrukken in de hoeveelheid iPhones, iPads en iPod touch’s die je om je heen in het wild ziet. Onderzoeksbureaus en analisten kopen daar niet zoveel voor en houden het liever op marktaandelen en groeicijfers.Vandaag zijn er twee bureaus die cijfers laten zien waaruit blijkt hoe goed de iPhone het doet in de mobiele markt doet en hoezeer de iPad in opkomst is als mobiele webbrowser.

Onderzoeksbureau IDC heeft vandaag schattingen bekendgemaakt van het aantal verkochte mobiele telefoons in de afgelopen maanden. Apple krijgt hierbij een marktaandeel toebedeeld van 8,8%. Als alleen naar smartphones wordt gekeken is dit aandeel zelfs 24,2%. Daarmee heeft de iPhone opnieuw een groei van 88% ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar bereikt.

Interessant is dat Apple’s marktaandeel nog iets gegroeid is ten opzichte van het laatste kwartaal van 2011 terwijl dat het kwartaal was waarin de iPhone 4S geïntroduceerd werd. Uit de nieuwe cijfers van IDC blijkt dus dat de vraag naar het toestel nog steeds niet is afgezwakt. Het bureau denkt dat dit mede te danken is aan de lancering van het toestel in opkomende markten zoals China.

Apple slipped to second place in the worldwide smartphone market, but nonetheless posted strong year-over-year growth to reach 35.1 million units shipped. Apple’s gains in the market benefited from iPhone availability at additional mobile operators worldwide, as well as sustained end-user demand among both consumers and enterprise users.

IDC denkt overigens wel dat Apple in het afgelopen kwartaal minder telefoons heeft verkocht dan Samsung dat daarmee tot marktleider gebombardeerd is. Hiervoor moet het bureau zich baseren op schattingen, aangezien Samsung niet bekend wil maken hoeveel telefoons het daadwerkelijk verkocht heeft. Berichten die vorige week uitkwamen lieten schattingen zien waarbij zowel Samsung als Apple als marktleider naar boven komen.

Chart: Top Five WW Smartphone Vendors, 1Q 2012, Five Quarter Market Share Changes (Units)Description: Source: IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, May 1, 2012 Note: Vendor shipments are branded shipments and exclude OEM sales for all vendors. IDC’s Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker provides smart phone and feature phone market data in 54 countries by vendor, device type, air interface, operating systems and platforms, and generation. Over 20 additional technical segmentations are provided. The data is provided four times a year and includes historical and forecast trend analysis. For more information, or to subscribe to the research, please contact Kathy Nagamine at 1-650-350-6423 or [email protected] For more information about this tracker go to: http://www.idc.com/tracker/showproductinfo.jsp?prod_id=37Tags: IDC, Tracker, Mobile Phone, Mobile Phones, Mobile Phone Tracker, 1Q201 …Author: IDCcharts powered by iCharts

Het analysebedrijf Netmarketshare meet de populariteit van apparaten en besturingssystemen aan de hand van webverkeer. In een overzicht van de eerste vier maanden van 2012 blijkt daaruit dat de populariteit van de iPad groeit. In januari liep 24%  van al het mobiele webverkeer via de Safari-browser van de iPad. In april groeide dit zelfs naar 33%. Een jaar geleden lag het aandeel nog 15 procentpunten lager op 17,85%.

Populariteit van OS'en/producten aan de hand van browsergebruik

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de iPad de iPhone voorbij gestreefd is in webverkeer. In januari 2012 kwam 28,14% van het browserverkeer van een iPhone. Dat liep in April terug naar 27,36%. Het lijkt er dan ook op dat de iPad steeds meer verkozen wordt als apparaat om het internet mee op te gaan boven de iPhone.

In de cijfers van Netmarketshare doet Android alleen in de marge mee. Het besturingssysteem verslaat Apple weliswaar in verkoopaantallen, maar stelt online weinig voor. In de afgelopen maanden kwam het totale marktaandeel van alle Androidbrowsers net boven 19% uit. In totaal stijgt iOS naar 63%.

Zo zie je maar, verkoopcijfers zeggen niet alles… of geldt dat juist voor déze percentages?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS-succes in cijfers
Sluiten