Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 17 mei 2012

iCloud draait straks compleet op schone energie

Apple heeft vandaag toestemming gekregen om een solar farm te bouwen die schone energie gaat opwekken voor zijn datacentrum in North Carolina. In dat datacentrum staat alle opslag van iCloud. Daarnaast meldt Reuters dat Apple heeft beloofd dat het centrum volledig op duurzame energie zal draaien.

De zonnepanelen komen direct naast het datacentrum te staan en moeten 20-megawatt gaan opwekken. Daarmee wordt het de grootste energiecentrale van Amerika die door één bedrijf wordt gebruikt. Apple heeft ook een verzoek ingediend om naast het datacentrum een 5-megawatt brandstofcelcentrale te bouwen. Voor de nieuw te bouwen Apple Campus in Cupertino is het bedrijf iets vergelijkbaars van plan.

In een verklaring laat Apple weten dat het bedrijf doorgaat met het investeren in het opwekken en gebruiken van groene-stroom.

Our new data center in Maiden, North Carolina, demonstrates our commitment to reducing the environmental impact of our facilities through energy-efficient, green building design. The facility has earned the coveted LEED Platinum certification from the U.S. Green Building Council. We know of no other data center of comparable size that has achieved this level of LEED certification. Apple’s goal is to run the Maiden facility with high percentage renewable energy mix, and we have major projects under way to achieve this — including building the nation’s largest end user-owned solar array and building the largest nonutility fuel cell installation in the United States.

Het LEED certificaat, waar Apple in haar verklaring over praat, komt van U.S. Green Building Council (USGBC) en is een Amerikaanse non-profit organisatie. De USBGC geeft certificaten aan gebouwen, huizen en andere plekken die gebouwd zijn met duurzaamheid als uitgangspunt. Daarbij wordt gekeken naar de omgeving waar het gebouw staat, hoe er met water wordt omgegaan, of de energie efficiënt wordt gebruik en of de gebruikte materialen milieuvriendelijk zijn.

Met deze verklaring lijkt Apple meer openheid van zaken te geven over zijn milieustrategie, mogelijk als gevolg van de verwijten die Greenpeace de afgelopen tijd heeft gemaakt. Gisteren nog bezette Greenpeace de hoofdingang van de Apple Campus in Cupertino en iets meer dan drie weken geleden was het raak in Amsterdam. Of deze ontwikkelingen ervoor zorgen dat Greenpeace stopt met dergelijke acties is uiteraard afwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iCloud draait straks compleet op schone energie
Sluiten