iCloud draait straks compleet op schone energie

Door: Nando Kasteleijn - 19 reacties

Apple heeft vandaag toestemming gekregen om een solar farm te bouwen die schone energie gaat opwekken voor zijn datacentrum in North Carolina. In dat datacentrum staat alle opslag van iCloud. Daarnaast meldt Reuters dat Apple heeft beloofd dat het centrum volledig op duurzame energie zal draaien.

De zonnepanelen komen direct naast het datacentrum te staan en moeten 20-megawatt gaan opwekken. Daarmee wordt het de grootste energiecentrale van Amerika die door Ă©Ă©n bedrijf wordt gebruikt. Apple heeft ook een verzoek ingediend om naast het datacentrum een 5-megawatt brandstofcelcentrale te bouwen. Voor de nieuw te bouwen Apple Campus in Cupertino is het bedrijf iets vergelijkbaars van plan.

In een verklaring laat Apple weten dat het bedrijf doorgaat met het investeren in het opwekken en gebruiken van groene-stroom.

Our new data center in Maiden, North Carolina, demonstrates our commitment to reducing the environmental impact of our facilities through energy-efficient, green building design. The facility has earned the coveted LEED Platinum certification from the U.S. Green Building Council. We know of no other data center of comparable size that has achieved this level of LEED certification. Apple’s goal is to run the Maiden facility with high percentage renewable energy mix, and we have major projects under way to achieve this — including building the nation’s largest end user-owned solar array and building the largest nonutility fuel cell installation in the United States.

Het LEED certificaat, waar Apple in haar verklaring over praat, komt van U.S. Green Building Council (USGBC) en is een Amerikaanse non-profit organisatie. De USBGC geeft certificaten aan gebouwen, huizen en andere plekken die gebouwd zijn met duurzaamheid als uitgangspunt. Daarbij wordt gekeken naar de omgeving waar het gebouw staat, hoe er met water wordt omgegaan, of de energie efficiënt wordt gebruik en of de gebruikte materialen milieuvriendelijk zijn.

Met deze verklaring lijkt Apple meer openheid van zaken te geven over zijn milieustrategie, mogelijk als gevolg van de verwijten die Greenpeace de afgelopen tijd heeft gemaakt. Gisteren nog bezette Greenpeace de hoofdingang van de Apple Campus in Cupertino en iets meer dan drie weken geleden was het raak in Amsterdam. Of deze ontwikkelingen ervoor zorgen dat Greenpeace stopt met dergelijke acties is uiteraard afwachten.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  Dit moet zelfs greenpeace mooi nieuws vinden.

 • Profielfoto
  Coyote52

  Fantastisch nieuws

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  De zonnepanelen komen direct naast het datacentrum te staan

  Het moeten er best veel zijn, waarom dan niet op het dak? Bespaart ruimte:)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Interessant! En goed van Apple! Het laatste deel van het artikel is absolute lariekoek. Hier wordt gesuggereerd dat Apple wellicht beĂŻnvloed is door de acties van Greenpeace in de afgelopen twee weken? Hoe kan je zo’n suggestie doen. Greenpeace was gewoon niet op de hoogte en heeft een hele slechte beurt gemaakt door Apple nota bene als grootste vervuilers in energie op de lijst te zetten. Deze groene plannen van Apple vergen vele jaren voorbereiding en waren al klaar voor uitvoering.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Sowieso dat Apple mooi gaat lopen doen met die certificering.. Google’s datacentra zijn al jaren groen, en Google ontwikkelt zelfs zelf technologieĂ«n (oa onderwatercentra op basis van energie uit golven)

 • Profielfoto
  lekiam97

  Gisteren nog bezetten Greenpeace de hoofdingang van de Apple Campus in Cupertino en iets meer dan drie weken geleden was het raak in Amsterdam.

  Bezetten moet bezette zijn.
  Greenpeace is namelijk enkelvoud…

 • Profielfoto
  MBPuser

  Jammer dat het geen verleden tijd is. Er zijn zeehondjes genoeg, we hebben Al Gore en die vent met die baard die Ă©cht wat tegen walvissenjacht doet dus gewoon afschaffen die hippievereniging.

 • Profielfoto
  MBPuser

  Met deze verklaring lijkt Apple meer openheid van zaken te geven over zijn milieustrategie, mogelijk als gevolg van de verwijten die Greenpeace de afgelopen tijd heeft gemaakt.

 • Profielfoto
  Haike

  Hoe je het ook keert of wend, hippies of niet, het is een schone zaak.:lol:

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Is ook aangegeven wie de zonnecollectoren levert?

 • Profielfoto
  Roy-776

  Ziet er goed uit wat ze gaan doen.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Greenpeace? Die is nooit tevreden. Ze zullen nu wel gaan zeiken dat ze de verkeerde zonnepanelen gebruikt hebben ofzo.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Oei zonnepanelen.. Die worden met schadelijke stoffen gemaakt door arme Chinezen.. Zelfs al zouden Apple medewerkers op trapfietsjes stroom opwekken voor iCloud zullen ze nog gaan zeiken over t feit dat ze geen biologisch eten eten..

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Spam gewoon negeren, OMT moet een filter bouwen voor reacties waarin links staan. Dat zijn er niet veel, dus handmatig controleren is te doen.
  Er is nu ook een filter actief, maar dat filtert meestal allerlei serieuze posts er ook uit die vervolgens niet worden teruggeplaatst.:angry:

 • Profielfoto
  MichaelB

  Mooie actie, maar wat mij eigenlijk verbaasd: “In dat datacentrum staat alle opslag van iCloud.”.

  Met andere woorden: problemen met 1 datacenter en HEEL iCloud ligt er wereldwijd uit? Werkelijk? Ik dacht toch wel dat ze dit wereldwijd gedeeld zouden hebben…

  Zeurmodus:
  En eigenlijk klopt het ook niet dat iCloud compleet op schone energie draait, want hoe kom je dan bij je gegevens: computer thuis = normale energie, provider, telecom infra, kortom alles tussen jou en iCloud is nog de oude en vertrouwde grijze energie.

  Ze bedoelen te zeggen dat dit datacenter groen draait, maar dit klinkt uiteraard leuker :sarcastic:

  EDIT: ik zie nu dat OMT het over iCloud heeft, maar in het bericht wordt alleen gesproken over “het datacenter”.

 • Profielfoto
  Snawfal

  Boeiend of het nou milieu vriendelijk is of niet

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Volstrekt oninteressant nieuws. Knieval voor de linksfascistische klimaatmafia.

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  @bodevinaat. 54 jaar en zo dom en ongenuanceerd uit de hoek komen. Ga op het forum van de telegraaf uithangen. Daar zit je bij soortgelijken die alleen via internet scheldend hun mening spuien. Zelfde geld voor MBPuser. Wat frustreert jullie zo??????

 • Profielfoto
  zulu

  @bodevinaat. Interessante reactie, ik snap er echter niet veel van.

  Betekenis van Knieval;
  1) Buiging 2) Bewijs van eerbetoon 3) Betuigde eerbied 4) Beleefdheidsbetuiging 5) Betuiging van eerbied 6) Bewijs van eerbied 7) Blijk van verering 8) Bewijs van achting 9) Betuigde eerbied crypt.) 10) Daad van onderdanigheid 11) Eerbiedsbetuiging 12) Eerbetoon 13) Eerbewijs

  Links-Fascistisch, wat is dat volgens jou?

  Klimaatmaffia met twee ff-en.

  Ik weet dat het flauw is om te letten op individuele woorden, maar als er zoveel onzin achter elkaar geplaatst wordt dan kan ik het niet laten.

  Dan nogmaals waar het eigenlijk om gaat/ ging:
  Apple was niet open genoeg in het verstrekken van informatie over hun energiebeleid. Greenpeace kon niet anders dan schattingen maken, Apple mocht die cijfers wel bekijken en oordeelde dat ze niet klopten. Apple bleef echter zwijgen over de juiste cijfers, wat ertoe leidde dat Greenpeace overging tot actie om Apple te dwingen openheid te geven. Vooralsnog met dit positieve resultaat.
  Greenpeace doet enkel vreedzame acties en zal nu en in de toekomst kritisch blijven kijken naar welk bedrijf dan ook, lijkt me geen slecht uitgangspunt.

  Gelukkig ook goede reacties, zoals van MichaelB. We moeten ook naar onszelf kritisch blijven kijken. Wat te doen inderdaad als zo’n datacentrum geheel uitvalt?

  @Macbook gebruiker Ray. Raar dat je meerdere Apple producten aanschaft zonder er enig verstand van te hebben, knieval voor Apple dat zelfs mensen zonder enig verstand hun producten kunnen gebruiken.

  Groet.