Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 5 mei 2012
Leestijd: 1 minuut

Google omzeilde privacy-instelling Safari, dat wordt betalen!

In februari werd bekend dat Google zich heeft misdragen in Apple’s Safari-browser voor iOS en OS X. Zelfs als gebruikers in hun privacy-instellingen aangaven dat er geen cookies geplaatst mochten worden, wist Google dat via advertenties op bezochte websites toch te doen Dat mag natuurlijk niet en dus zijn de pannenkoeken uit Mountain View op hun vingers getikt door de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC).

Een insider heeft nu aan Bloomberg verteld dat Google een boete van meer dan 10 miljoen dollar riskeert voor dit akkefietje. Over de precieze hoogte van het boetebedrag zou op dit moment nog onderhandeld worden met de FTC.

Cookies zijn kleine bestanden die op een computer, telefoon of tablet worden geplaatst door een website. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld inloggegevens bewaard worden maar cookies kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om de geschiedenis van bezochte websites te archiveren en door te sturen. Dat laatste deed Google stiekem in Safari, zelfs als gebruikers deze mogelijkheid via instellingen hadden uitgezet. Volgens de FTC heeft Google daarmee de internet-privacy van consumenten geschaad en zo een belofte gebroken die vorig jaar gedaan is aan de FTC.

Google heeft aangegeven volledig mee te zullen werken met het onderzoek. Ook heeft het bedrijf inmiddels de stiekem geplaatste cookies verwijderd en de methode om ze te verkrijgen gedeactiveerd.

Naast de boete van de FTC hangt Google ook nog een class-action rechtszaak van boze gebruikers boven het hoofd. Daarmee lijkt één ding dus zeker; dat wordt betalen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Google omzeilde privacy-instelling Safari, dat wordt betalen!
Sluiten