Goedkopere MacBook Air op komst?

Door: Nando Kasteleijn - 25 reacties

Als tegenaanval in de strijd rondom de ultrabooks zou Apple een goedkopere MacBook Air op de rol hebben staan. De nieuwe Air zou in het derde kwartaal van 2012 beschikbaar komen voor zo’n $799. Dat meldt de geruchtensite DigiTimes. De site baseert zich op bronnen rondom toeleveranciers van Apple.

De nieuwe MacBook Air moet gaan concurreren met de zogenaamde ultrabooks, de pc-variant van de MacBook Air. Laptopmaker Acer heeft zijn oplage dunne laptops alweer afgezwakt. Intel daarentegen probeert met man en macht laptopmakers er toe te bewegen ultrabooks te produceren en deze rond de $699 te prijzen. Hiervoor heeft het bedrijf onder andere een investeringspotje van $300 miljoen beschikbaar gesteld.

Maar wat zijn dan Apple’s concurrenten? ABC News vergeleek drie ultrabooks: de Dell XPS 13, de HP Envy 14 Specte Ultrabook en de Samsung Serie 9 notebook. De Dell laptop kost $999, is 1,83 cm dik en gaat iets meer dan vier uur mee. HP levert een laptop af met een dikte van 2 cm, batterijduur van vijf uur en een kwartier en kost $1399. Samsung spant de kroon met een prijs van $1500, maar dan heb je wel een laptop die maar 1,5 cm dik is en vijf en een half uur meegaat. Als het gaat om prijzen zitten deze laptops dus eigenlijk in dezelfde prijsklasse als de huidige MacBook Air 13 inch.

Tot nu toe is het erg stil geweest rondom de Mac-hardware van Apple. Consumenten verwachten eigenlijk zeer binnenkort een compleet nieuwe lijn, inclusief nieuw uiterlijk. En hoe sneller die komt, hoe beter het is voor Apple. Of dat ook betekent dat Apple goedkopere MacBook’s produceren is afwachten.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Ernstfoto

  Eerst zien dan geloven! Apples strategie was nooit om zo goedkoop mogelijk te maken en ik hoop dat het zo blijft! Ik heb liever dat apple zijn “core” behoud dan dat ze een sony of samsung worden.

  Ik zeg niet dat duur altijd goed is maar in mijn apple “ervaring” is dat wel erg vaak zo geweest!

 • Profielfoto
  Chefkuh95

  Ik denk niet dat Apple de prijs laat zakken. Een windows pc met vergelijkbare specs zijn gewoon goedkoper. Mac is gewoon duurder. Ik ben overigens toch bijzonder blij met mn (vrij dure) MBP

 • Profielfoto
  Kdingo

  Ik hoop het, wacht al een tijdje op iets goedkopers, heb het hier niet zomaar liggen die €1149… Dus als hij er komt, graag! Ik zal m wel kopen, wel 13 inch of groter, die 11 is echt te klein vind ik.:-)

 • Profielfoto
  mymac

  Zou leuk zijn, al was de huidige MBA mijns inziens al prima geprijsd. Dat is ook deels de reden dat ik er één heb aangeschaft. Anyway, ik heb zin in nieuwe Macs, dus laat maar komen!

 • Profielfoto
  Arthur345

  Heb één gekocht met media markt btw vrije dagen. Was ook 800 euro. Mooi ding hoor

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Van mij hoeft het niet goedkoop te worden.
  Apple is gewoon duurder dan andere merken met dezelfde specs, maar bij Apple heb je dan ook een mooi uiterlijk met Mac OS X:)

  Als Apple goedkoper wordt, zoals de andere merken, zal het er naar mijn mening niet erg op vooruit gaan als je naar de specs en het uiterlijk kijkt.
  Er zullen dan denk ik wel meer Mac gebruikers komen, die er zo van gaan houden, dat ze al snel de “duurdere” laptops kopen;)

  Ik ben ook erg blij met mijn dure MBP, maar hij is het zeker waard!!
  Ik zou hem NOOIT in willen ruilen voor een “normale” laptop met veel beter specs!

 • Profielfoto
  pim939

  Mooi gezegd jeroenJK :thumbsup:

 • Profielfoto
  pjotr

  Lees ik nou goed dat die samsung maar een half uur lang kan werken en dan weer opgeladen moet worden. Lijkt me niet echt logisch, maar als het waar is dan heeft het niet veel zin om hem zo dun te maken, want je kan het ding dan toch nergens mee naartoe nemen.

 • Profielfoto
  pjotr

  Oh. Zie net dat het vijeneenhalf uur is. Nou ja, is nog steeds minder als de air die volgens mij ook dunner is.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  slim pjotr:cool:

  Ook al wordt de MacBook Air goedkoper, hij is nu al vanaf $999,- te krijgen, nog altijd minder als die van HP en Samsung, en evenveel als de Dell.
  Dan zou ik de MBA nemen, en niet de Dell

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik heb nu de goedkoopste MacBook Air serie van €979,00.
  Ik ben uiterst tevreden voor mijn doelstellingen erméé, surfen op het web.
  Sociaal media, photo’s bewaren, muziek aankopen als bewaren, mailen…
  Ik heb absoluut niet méér nodig, en ik ben ook zéér te spreken over de 11″, ik dacht éérst oei dat gaat enorm klein zijn en onleesbaar! Niks is minder waar, het beeld doet je vergeten dat het om een 11″ gaat! Pure klasse.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het lijkt mij een prima idee om een goedkoper “instapmodel” te maken om harder te kunnen concurreren met de windhoos-firma’s. Ik vond het al geen slimme stap om “de witte” MacBook eruit te gooien. Gaat volgens mij een hoop nieuwe klanten opleveren. En dat is winst. Want als je eenmaal Apple gebruikt, wil je nooit meer iets anders.

 • Profielfoto
  Simon90

  Ik snap niet dat na ál die jaren nog steeds deze prijs/kwaliteit-discussie tussen Windows en Mac de kop op blijft steken. Al helemaal op een website als deze.
  Bij een Apple betaal je gewoon voor kwaliteit. Period.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Mee eens:)
  En natuurlijk voor het Prachtige/Prefecte design en de software;)

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Bij een Apple betaal je gewoon voor kwaliteit. Period.

  Voor een Apple betaal je uiteraard (te-)veel. Dat kan je staven aan de winstcijfers die Apple elke keer presenteert. Dat komt heus niet alleen door de omzet, maar ook omdat de winstmarge erg hoog is voor Apple.

 • Profielfoto
  Ce

  @Simon90
  Ik vraag me af of ik echt voor kwaliteit betaal. Ja, ik ben het met je eens als het gaat over het OS en de behuizing/design, die zijn werkelijk voortreffelijk. Mijn 4 jaar oude MBP ziet er nog hartstikke goed uit en door het OS wil ik echt niet terug naar een Windows PC.
  Maar voor mij heeft “kwaliteit” twee kanten. De gebruikte componenten (in mijn MBP 15 inch) zijn naar mijn mening van het type 13 in een dozijn zoals bijv. een standaard Panasonic DVD speler, een Fujitsu HD van 8 tientjes, een accu die 2 uur mee gaat (een paar maanden oud) maar die met 140 euro ruim meer kost dan een ongeveer gelijksoortige accu van Sony (89 euro) of HP (79 euro). Ik ben inmiddels ook aan een 3e oplader bezig. De eerste oplader ging 1 maand na afloop van de garantie stuk maar zowel Apple als de winkel hielden zich doof toen ik aangeklopte\mailde. totale kosten voor accu en opladers is zo’n 300 euro!!

  Door het gebruik van standaard componenten ben ik van mening dat Apple absoluut ruimte heeft om op een verantwoorde wijze een “budget” Mac op de markt te zetten…ze moeten enkel een paar concessies doen t.a.v. hun fenomenale marge.

 • Profielfoto
  1984

  Apple is niet goedkoop, maar Sony kan er ook wat van zoals de VAIO Z vanaf € 1.323,99 en de prijs word hoger hoe je hem samenstelt, ideaal vind ik de extra accu die je eronder kunt hangen (indien je veel reist), en het Power Media Dock wat weer wat extra kracht toevoegt en het desgewenst mogelijk maakt met 4 schermen te werken.
  Enfin Als Apple nu ook met een soortgelijk Power Media Dock komt voor de Air, dan hoef je niet meer te twijfelen tussen een Macbook of iMac

 • Profielfoto
  Brims

  Ik ben eigelijk wel heel erg toe aan een nieuwe desktop!
  Uit mijn intel (model iMac5,1) komt bijna rook!

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Zou tijd worden dat de lineup vervangen wordt. Een nieuwe dunne MBP 13″ zou ik meteen kopen, wacht er immers al even op.

  Ik zie eigenlijk maar weinig verschil tussen de huidige ultrabooks en MBA’s. Behalve dat de MBA’s toch al een leuke batterijduur hebben. De prijs zou misschien €100-150 omlaag kunnen maar dat zal voorlopig vast niet gebeuren…

 • Profielfoto
  Sheyenne

  ahum

  The ultrabook was created by Apple’s competitors to compete with the skinny MacBook Air — so why would Apple want to base its decisions on something that was already a copy of itself?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Ce: een accu van MBP van paar maanden oud die maar twee uur mee gaat? En in korte tijd al drie laders. En binnen een maand je adapter stuk en Apple doof voor garantie. Daar kan niks van kloppen. Natuurlijk krijg je nieuwe lader en mijn batterij van MBP van ruim 1,5 jaar oud gaat nog steeds zo’n 4 à 5 uur mee.

 • Profielfoto
  nebilem

  Zo super kwaliteit zijn de gebruikte componenten in Apple producten niet inderdaad. Dvd drive, hd, accu allemaal vaak goedkope kwaliteit. Voorbeeld is de hd van seagate nou dat is echt het slechtste model van seagate.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @Ce Heb je hem ooit wel eens van de lader gehad?

 • Profielfoto
  Ce

  @Jeroen, ja hoor, ik gebruik ‘m echt als laptop en niet als een soort desktop pc die constant aan het (laad)snoer hangt.

  @MacAanZee. Ik heb zowel met Apple als met de winkelier contact gezocht. Apple verwees naar de winkelier en die gaf niet thuis. Lang verhaal kort…ik schoot geen steek op en na een week is de accu toch echt leeg. Omdat ik mijn MBP ook voor mijn werk gebruik zelf maar een nieuwe gekocht en mijn ongenoegen via mail kenbaar gemaakt. Ook nooit een reactie op gehad. De tweede ging na ruim 2 jaar stuk…kan gebeuren.

 • Profielfoto
  istanley

  Zo lang de kwalitiet niet op achter uit loop? Daarom koop ik geen andere notebook merken lelijke plastic dingen zo als acer crap. Ik koop altijd een MBP je krijg wat je voor betaald en ik ben een tevreden mac gebruiken zo als thuis als mede pro gebruiker.