Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 12 mei 2012
Leestijd: 3 minuten

MoneyWiz beheert je financiën op Mac, iOS

Je administratie bijhouden kan natuurlijk heel ‘leuk’ in een Excel- of Numbersbestand. Het is makkelijk en overzichtelijk en het programma rekent ook nog eens uit wat je aan het einde van de Belastingdienst mag terugvragen. Maar echt mooi zijn de programma’s niet. Daarnaast zijn het oplossingen die vooral bedoeld zijn om thuis je administratie bij te houden.

Gelukkig zijn er alternatieven. Eén daarvan is MoneyWiz, een app waarin je al je financiën kunt bijhouden. Tot nu toe waren de apps er alleen voor de iPhone en iPad, maar inmiddels heeft SilverWiz ook een Mac versie uitgebracht. Net als bij Excel en Numbers moet je zelf de informatie in het programma zetten. De kans dat MoneyWiz ooit zelfstandig bij je bankgegevens kan komen is nihil.

De app maakt zowel op de iPhone als iPad en Mac gebruik van een zelfde stramien. Naast het rekeningenoverzicht kun je begrotingen opstellen, periodieke kosten inplannen en overzichten opvragen.

De basis van de applicatie is het Rekeningenoverzicht. Hier kun je naar eigen wens je lopende rekeningen, spaarrekeningen en creditcardrekeningen toevoegen. Vervolgens voeg je uitgaven en inkomsten toe. Het is uiteraard wel zo dat je de app gedisciplineerd zult moeten gebruiken om een goed administratief overzicht te houden.

Rekeningenoverzicht van MoneyWiz

Het grote voordeel van de applicatie is dat er een ingebouwde synchronisatie functie inzit. MoneyWiz maakt gebruik van eigen synchronisatie-systeem: SyncEverything. De synchronisatie loopt dus niet via iCloud. Aan SilverWiz stelde we de vraag of de data dan wel veilig is. Iliya Yordanov, medeoprichter van SilverWiz, verklaart daarover het volgende:

We too use MoneyWiz for our own personal finances, so security is really important to us. All data on the server is encrypted with industry standard 256bit encryption. Besides that, this is a managed dedicated server, and the company that manages takes the necessary measures to protect it from unwelcome access. Backups are made daily (1 backup per day) and we store backups for the last 30 days. On top of that, our sync service works in such a way, that any change someone does in MoneyWiz is stored in his account as a separate entry, which allows us to revert the data back to a previous state, if a user requests so. This is a great way to correct mistakes, and some people actually e-mail us and ask us to do it for them. We’re also in the process of obtaining several security certificates from companies like McFee, VeryTrust and others, that shall serve as a proof of our dedication to security.

Uiteraard geeft dat geen garantie, maar het mag duidelijk zijn dat SilverWiz je data serieus neemt.

Wij hebben MoneyWiz voor iPhone, iPad en Mac getest en kwamen tot de conclusie dat de app zeker goede opties biedt. Dat komt vooral doordat je ook onderweg op je iPhone of iPad toegang hebt tot je administratie. Wat nog wel mist is de mogelijkheid is om overzichten uit te printen. Al je administratie is en blijft dus digitaal.

MoneyWiz is in vergelijking met andere pakketten behoorlijk betaalbaar, maar je moet de Mac-, iPhone- of iPadversies wel allemaal los kopen. MoneyWiz voor Mac is verkrijgbaar in de App Store voor € 15,99, de iPhone- en de iPad-app kosten € 3,99 per stuk. Maar denk maar zo: je hebt daarmee wel meteen wat (zakelijke) uitgaves om in te voeren in je administratie!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.