MoneyWiz beheert je financiën op Mac, iOS

Door: Nando Kasteleijn - 31 reacties

Je administratie bijhouden kan natuurlijk heel ‘leuk’ in een Excel- of Numbersbestand. Het is makkelijk en overzichtelijk en het programma rekent ook nog eens uit wat je aan het einde van de Belastingdienst mag terugvragen. Maar echt mooi zijn de programma’s niet. Daarnaast zijn het oplossingen die vooral bedoeld zijn om thuis je administratie bij te houden.

Gelukkig zijn er alternatieven. Eén daarvan is MoneyWiz, een app waarin je al je financiën kunt bijhouden. Tot nu toe waren de apps er alleen voor de iPhone en iPad, maar inmiddels heeft SilverWiz ook een Mac versie uitgebracht. Net als bij Excel en Numbers moet je zelf de informatie in het programma zetten. De kans dat MoneyWiz ooit zelfstandig bij je bankgegevens kan komen is nihil.

De app maakt zowel op de iPhone als iPad en Mac gebruik van een zelfde stramien. Naast het rekeningenoverzicht kun je begrotingen opstellen, periodieke kosten inplannen en overzichten opvragen.

De basis van de applicatie is het Rekeningenoverzicht. Hier kun je naar eigen wens je lopende rekeningen, spaarrekeningen en creditcardrekeningen toevoegen. Vervolgens voeg je uitgaven en inkomsten toe. Het is uiteraard wel zo dat je de app gedisciplineerd zult moeten gebruiken om een goed administratief overzicht te houden.

Rekeningenoverzicht van MoneyWiz

Het grote voordeel van de applicatie is dat er een ingebouwde synchronisatie functie inzit. MoneyWiz maakt gebruik van eigen synchronisatie-systeem: SyncEverything. De synchronisatie loopt dus niet via iCloud. Aan SilverWiz stelde we de vraag of de data dan wel veilig is. Iliya Yordanov, medeoprichter van SilverWiz, verklaart daarover het volgende:

We too use MoneyWiz for our own personal finances, so security is really important to us. All data on the server is encrypted with industry standard 256bit encryption. Besides that, this is a managed dedicated server, and the company that manages takes the necessary measures to protect it from unwelcome access. Backups are made daily (1 backup per day) and we store backups for the last 30 days. On top of that, our sync service works in such a way, that any change someone does in MoneyWiz is stored in his account as a separate entry, which allows us to revert the data back to a previous state, if a user requests so. This is a great way to correct mistakes, and some people actually e-mail us and ask us to do it for them. We’re also in the process of obtaining several security certificates from companies like McFee, VeryTrust and others, that shall serve as a proof of our dedication to security.

Uiteraard geeft dat geen garantie, maar het mag duidelijk zijn dat SilverWiz je data serieus neemt.

Wij hebben MoneyWiz voor iPhone, iPad en Mac getest en kwamen tot de conclusie dat de app zeker goede opties biedt. Dat komt vooral doordat je ook onderweg op je iPhone of iPad toegang hebt tot je administratie. Wat nog wel mist is de mogelijkheid is om overzichten uit te printen. Al je administratie is en blijft dus digitaal.

MoneyWiz is in vergelijking met andere pakketten behoorlijk betaalbaar, maar je moet de Mac-, iPhone- of iPadversies wel allemaal los kopen. MoneyWiz voor Mac is verkrijgbaar in de App Store voor € 15,99, de iPhone- en de iPad-app kosten € 3,99 per stuk. Maar denk maar zo: je hebt daarmee wel meteen wat (zakelijke) uitgaves om in te voeren in je administratie!

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  spacefreek

  Even inloggen op je internetbankieren en je behaald hetzelfde aan informatie, en je hoeft er geen reet aan te doen, volgens mij kan je het nog exporteren ook.
  Snap niks van dit soort gedisciplineerde programma’s om een kopie te maken van alle informatie die gewoon (online) op je bankrekening(en) staat. Zeker met de apps van tegenwoordig, alle banken zijn voorzien, waarom dit nog? ’t is 2012 hoor..

 • Profielfoto
  alexjeee

  hartstikke mooi idee! ik ga het zeker gebruiken

 • Profielfoto
  pim939

  Ik ben het helemaal eens met spacefreek

 • Profielfoto
  ro_me

  Fijne objectieve app-review! Doe dan maar liever een reclame-banner, deze sluipreclame is ook niets! Snap dat OMT inkomsten moet hebben, maar op deze manier?

 • Profielfoto
  Arthur345

  Fijne objectieve app-review! Doe dan maar liever een reclame-banner, deze sluipreclame is ook niets! Snap dat OMT inkomsten moet hebben, maar op deze manier?

  Het is btw sluikreclame.

 • Profielfoto
  Senz

  Er is mijns inziens maar één goede ‘personal finance manager’: YNAB

  Het gaat daarbij niet om een overzicht van wat je uitgeeft, want dat heb je inderdaad online al als je internetbankiert, maar om een systeem waarmee je een budget kan maken en bijhouden. Je moet er even in duiken om de waarde ervan in te zien maar als je eenmaal op gang bent is het erg fijn!

 • Profielfoto
  morty

  tsja ik hoef er niet steeds aan herinnerd te worden hoe weinig geld ik nog heb en hoe slecht ik er mee omga.. als ik even saldi wil checken gebruik ik de app van de bank en wil ik zien waar het is gebleven kijk ik wel op de overzichten. dit soort apps moet je ook wel als een monnik bedienen of het klopt niet meer.

  In de amerikaanse markt zie ik er wel heil in aangezien ze daar een niet zo goed werkende online mogelijkheid hebben als wij. Tevens is alles daar op credit dus ook moeilijk te achterhalen als je een target/sheetz/amex/dinerclub/e.v.a. creditcards hebt.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Deze app is inderdaad totaal oninteressant. Wat ik zoek (en met mij vrijwel alle zelfstandigen / zzp’ers) is een echt boekhoudprogramma. Met automatische BTW-aangifte en Inkomstenbelasting en investeringsaftrek en Balans en zo. Liefst automatisch gekoppeld aan een bankrekening. Ik heb onlangs nog een enorme zoektocht gehouden. Conclusie: totaal bedroevend. De enige dingen die nog aardig zijn komen allemaal uit Nederland (da’s ff boffen!). De beste was Kleisteen, nou dat ziet er niet bepaald fris uit en het kost ook nog iets van 200,- per jaar.
  .
  Het is dus een gat in de markt! Zo moeilijk kan het toch niet zijn???

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik gebruik al van ABN Amro. Geen gedoe en mooi overzicht. Ik geef 75% minder uit sinds ik zie waar het heen ging:-P

 • Profielfoto
  arno_vos

  Ik zou niet weten waarom ik mijn bankgegevens uit handen moet geven aan een buitenlands bedrijf, dat ze opslaat op haar eigen servers en bovendien onder de ‘national security’ doctrine van dat land verplicht is om data over mij af te staan zonder rechterlijk bevel. Laat staan dat ik ervoor ga betalen.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  ING BANKIEREN / TIM simpel, goed en GRATIS!

 • Profielfoto
  densing

  Ik gebruik zelf ibank, ben daar erg tevreden over

 • Profielfoto
  chippie

  @BDM STUDIOS: Tim van ING is niet gratis, alleen het eerste jaar! Ik hou zelf mijn financiën gewoon bij via excel. Dat doe ik al sinds ik excel heb op een computer en werkt prima. Om daar een apart programma voor aan te schaffen vind ik niet nodig.

 • Profielfoto
  Hallomethans

  Mensen die tegen dit soort progs zijn vind ik kort zeer kortzichtig. Ik heb het spreekwoordelijke gat in mijn hand en moet het beheer van mijn geld secuur bijhouden. In zulke progs kan je budgetering, rekeningen van verschillende banken samenvoegen en vaste kosten in de toekomst al invoeren zodat je direct ziet wat je op het einde van de maand nog (of niet ;-)) overhoud. Het is allemaal een pak overzichtelijker en dus zie je in één oogopslag en vooral tijdig als je dreigt zonder geld te vallen. Trouwens ik gebruik iFinance, werkt zeer eenvoudig met veel vrijheid en is ook nog eens Nederlandstalig.

 • Profielfoto
  JTD

  …dat ze opslaat op haar eigen servers en bovendien onder de \’national security\’ doctrine van dat land verplicht is om data over mij af te staan zonder rechterlijk bevel….

  Daar heb je een goed punt, alleen ze zijn niet verplicht om het hoe dan ook af te staan, maar mocht de regering van de vs er noodzaak in zien dan kunnen ze verplicht gesteld worden om het af te staan zonder rechtelijk bevel.
  Het lijkt nu net alsof jij bedoeld dat ze direct alle gegevens doorsluizen naar de CIA oid.
  Maar je hebt een goed punt. Dat zelfde kun je zeggen over die enorme (rook)wolk die Apple aan het inrichten is, genoemd iCloud…

 • Profielfoto
  Jor1

  Cut the crap. Bankapps houden niet je BTW stroom bij. En dat waar dit nou allemaal juist om draait. Deze app is voor (klein) zakelijke gebruikers.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Moneywiz doet geen BTW. Werkt ook niet met ABN zag ik al. Is niet op Nederlands systeem gebaseerd. Doet geen grootboek. Kortom, zoals iedereen hier al meldt: je hebt er totaal niks aan.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Blijkbaar ben ik een van de weinigen die zo min mogelijk persoonlijke data op servers buiten het eigen LAN zet. Je moet je altijd goed beseffen dat alle data die je elders “neerzet”, bekeken kúnnen en zúllen worden.
  Dat geldt voor alle services, ook van Apple en Google. Dus bedenk je echt twee keer voordat je van dit soort diensten gebruikt maakt, lijkt me. Enige voorzichtigheid van OMT om dit soort diensten aan te prijzen, lijkt me geen overbodige luxe.

 • Profielfoto
  arno_vos

  alleen ze zijn niet verplicht om het hoe dan ook af te staan, maar mocht de regering van de vs er noodzaak in zien dan kunnen ze verplicht gesteld worden om het af te staan zonder rechtelijk bevel.

  Ze zijn dus verplicht het hoe dan ook af te staan wanneer de regering daarom vraagt. Die ‘noodzaak’ is een wassen neus gebleken sinds 9/11.

 • Profielfoto
  maconly

  iemand een tip wat wel een goed en SIMPEL boekhoudprogramma is ?

 • Profielfoto
  Bart01

  Ik gebruik nog steeds Moneybook voor de iPhone. Dit werkt ook erg fijn alleen snap ik dat dat niet altijd even uitgebreid is voor iedereen.

 • Profielfoto
  MBPuser

  Tot zover dit reclamebericht.. :thumbsdown:

 • Profielfoto
  jerome

  Voor klein zakelijk is moneybird handig, online, iphone, goedkoop, en simpel

 • Profielfoto
  JTD

  alleen ze zijn niet verplicht om het hoe dan ook af te staan, maar mocht de regering van de vs er noodzaak in zien dan kunnen ze verplicht gesteld worden om het af te staan zonder rechtelijk bevel.

  Ze zijn dus verplicht het hoe dan ook af te staan wanneer de regering daarom vraagt.

  Die nuance is wel nodig, want ze sluizen het niet direct op eigen initiatief door.
  Maar, zoals ik al zei, je hebt een goed punt

 • Profielfoto
  MrJvG

  Afas personal, gebruik het al lang en geeft me precies aan waar m’n geld nou naar toe gaat.

 • Profielfoto
  Derzug

  Ik heb in een spreadsheet een eigen maandelijkse begroting gemaakt van alle uitgaven en inkomsten, kan ik precies zien wat ik overhoud. Werkt uitstekelbaars.

 • Profielfoto
  reuel

  Ben zelf een fervent gebruiker van iCompta van LyricApps (slechts € 14,99 in App Store; trial via http://www.lyricapps.com/iCompta/). ’t Is niet heel een heel bekend programma heb ik het idee, maar ik heb er al tijden groot plezier van. Voor diegenen die denken dat internetbankieren ‘alles’ is: wat als je meerdere rekeningen hebt (10+ bijvoorbeeld)? Met zo’n app houd je veel beter controle over je centjes, ideaal! En cash uitgaven bijhouden is ook ideaal met zo’n app (ik woon in een land waarin ze nog nooit van de PIN-pas gehoord hebben en slechts 1 of 2 procent van de mensen een persoonlijke rekening hebben…). Heb ook een tijd met Afas personal (voorheen Yunoo) gewerkt, maar vind het nu toch wel een groot voordeel dat het op je eigen Mac draait en ben erg blij dat ik ben overgestapt.

  Positief:
  – iCompta kan BTW-stromen bijhouden (en je rekeningen netjes in mappen verdelen);
  – ingebouwde browser waarmee je de transacties kunt downloaden en direct importeren (per rekening kun je het adres voor de URL van internetbankieren opgeven; import van CSV, QIF en OFX);
  – uiteraard categorieën en budgetteren;
  – iPhone / iPad sync via Wi-Fi (geen gegevens op onbekende server die gedwongen kan worden om ’t aan de US of A uit te leveren ;));
  – importregels (net als regels in Mail);
  – maar de rapporten zijn het mooiste! Balansevolutie en vooruitzichten (je kunt repeterende transacties instellen die daarvoor gebruikt kunnen worden), inkomen en uitgaven per dag/maand/kwartaal/jaar in lijstjes/taartdiagrammen/staafdiagrammen.

  Minputen:
  – ’t mag er wel iets meer Apple-achtig uitzien;
  – printervriendelijke rapportages zijn niet echt geweldig (maar worden volgens mij opgelost in de volgende major update).

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik gebruik iBank
  Werkt goed, en is erg volledig. Je kunt er ook je effectenportefeuille in beheren en ook budgetten mee managen. Ze hebben ook een iPhone App
  .
  Ben het eens met een aantal anderen, dit is niet echt een nette manier van geld verdienen. Zet gewoon een banner op je site. Ik baal van dit soort acties…. triest!!!!
  .
  OMT “you suck”!!

 • Profielfoto
  WOZ

  Ben ik de enige die vind dat de banken gewoon een API aan moeten bieden? Dan kunnen App makers er mee aan de slag. Natuurlijk wil je niet alles handmatig importeren. Iets als http://quicken.intuit.com/ voor de NL markt van ZZP’ers…

 • Profielfoto
  Erwal

  Uitdaging voor een OMT-er: review van de verschillende pakketten maken en die met ons delen. Dat is pas informatief. Wie heeft het niet te druk en pakt de handschoen op?

  Pakketten:
  iFinance
  Money
  MoneyWiz
  AFAS online
  Excel
  …?

  Doelgroepen:
  particulier
  klein zakelijk
  …?

 • Profielfoto
  Alex de Vries

  Ik zie dat niemand nog de handschoen heeft opgepakt na het bericht van Erwal dus doe ik nog een aanvulling: (bron: Boekhoudprogramma-vergelijken.com

  Boekhoudpakketten voor startende ondernemers (zzp’ers):
  – e-Boekhouden
  – Visma eAccounting
  – MoneyMonk
  – Informer
  – Ficsus

  Boekhoudpakketten voor MKB, BV’s, boekhouders en accountants:
  – Exact online
  – e-Boekhouden
  – Twinfield
  – Snelstart
  – Acumulus

  Boekhoudpakketten voor webshops (Woocommerce, Magento etc)
  – Visma
  – e-Boekhouden
  – MoneyMonk
  – Yoursminc
  – Exact online