FaceTime via 3G in aantocht?

Door: Koen van Tongeren - 28 reacties

Steve Jobs liet de wereld in 2010 kennismaken met FaceTime als revolutionair eenvoudige manier om videogesprekken te voeren tussen iPhones (en later ook iPads, iPods en Macs). Het wordt door Apple nog steeds gepromoot als één van de unieke diensten voor de nieuwe iPad en de iPhone 4S.

Toch mist er nog steeds een belangrijke functie aan de iOS-versie van FaceTime. Het is nog steeds niet mogelijk om te FaceTime’en via een 3G-verbinding terwijl mobiel videobellen juist een meerwaarde kan zijn. Misschien komt daar nu verandering in. de Roemeense site iDevice heeft namelijk aanwijzingen gevonden in iOS 5.1.1 die doen vermoeden dat Apple van plan is om FaceTime via 3G in de toekomst toe te staan.

iDevice ontdekte een melding die FaceTime lijkt te koppelen aan 3G-verbindingen. De melding kwam op toen een redacteur van de site de 3G-verbinding van zijn iPhone uitzette in de instellingen onder iOS 5.1.1.

Disabling 3G will end FaceTime. Are you sure you want disable 3G?

Nu bewijst deze melding natuurlijk nog niet dat Apple daadwerkelijk van plan is om FaceTime-gesprekken via 3G toe te staan. Tegelijkertijd zou het niet vreemd zijn als dit gebeurt. Steve Jobs beloofde in 2010 immers dat FaceTime via 3G ‘in de toekomst’ mogelijk zou worden. Nu er wereldwijd vrijwel geen telecomaanbieders zijn die onbeperkt 3G-internet aanbieden voor de iPhone zal er uit die hoek ook weinig protest verwacht worden als dit in een toekomstige versie van iOS mogelijk wordt.

Het is denkbaar dat 3G FaceTime onderdeel wordt van iOS 6. Mocht dit zo zijn, dan horen we er waarschijnlijk meer over tijdens de WWDC die over een paar weken begint. Tot die tijd zul je je moeten behelpen met een aantal trucjes die we je eerder aan de hand deden.

Zit jij te wachten op 3G FaceTime en zo ja, waarvandaan ga jij je eerste mobiele videogesprek houden?

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  alexjeee

  vet, zou wel handig zijn

 • Profielfoto
  MBPuser

  Mocht wel tijd worden idd..

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ironisch. Ik liep in 2003 al rond met aan Panasonic waarmee een soort van “FaceTime” mogelijk was. Vodafone heeft hier flink aan verdient met hun. zogenaamde “live” producten (lees: eerste UMTS producten). Dat hebben ze flink gepromoot en verkocht. Een jaar lang elke maand vaste data kosten afrekenen terwijl niemand een soortgelijk toestel had (toen moesten toestel en aanbieder overeen komen). Nu de technieken beter zijn en er meer mensen gebruik van maken is het opeens problematisch en blijkbaar ligt het gevoelig om hiervoor gebruik te maken van het mobiele netwerk. Moraal: Bijna tien jaar later is dezelfde dienst ineens een probleem. Blijkbaar is geld verdienen aan een product dat niet gebruikt wordt interessanter dan verdienen aan een product dat aanslaat. Dan worden ze ineens nerveus en durven ze de kwaliteit van het netwerk niet te garanderen.

 • Profielfoto
  donut

  gebruik Skype
  werkt erg goed- ook over 3G – ook naar niet apple
  dus wat dat betreft waarom zou je facetime willen?

 • Profielfoto
  MichMich

  @Donut: Omdat de beeld/geluidskwaliteit veel beter is. Het altijd werkt. Het zo simpel is dat mijn neefje van 6 kan facetimen met oma van 70 en het volledig geïntegreerd is alle apple-systemen dus geen extra installatie nodig. En laat iedereen waarbij ik de behoefte heb nou uitsluitend Apple-computers of -telefoons bezitten. Daarom wil ik dus Facetime.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Als 3G(/4G LTE) nou weer onbeperkt wordt, zou alles veel beter zijn. Dat is de toekomst, maar dat wordt dus tegengehouden door telecomaanbieders!
  FaceTime over 3G zou ik graag willen:)

 • Profielfoto
  iPredict

  Apple test vaak dingen uit die nooit uitkomen. Facetime op 4G zou wel een logische zet zijn. Daarvoor moeten wel eerst alle niet-VS landen uit het stenen tijdperk bevrijd worden.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Eens met Donut. Wij gebruiken ook al jaren Skype, ook op de iPhone. Kwaliteit is zeker niet minder dan met Facetime, eerder beter. Facetime lijdt helaas een beetje aan het bekende Apple euvel “Het werkt alleen met Apple en verder kan je de pot op”.

 • Profielfoto
  Goes

  Ik begrijp nog steeds geen fluit van Facetime, ik heb nog nooit een gesprek ermee kunnen voeren. Ik kan geen gebruikers vinden die het ook hebben, terwijl zowat iedereen die ik ken een iPhone heeft en de iMac en MacBooks ook ruim vertegenwoordigd zijn.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Goes – Het begint er dus mee dat beide partijen verbinding hebben met een wifi netwerk. Als dit het geval is kan je FaceTime gebruiken.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Donut: Omdat de beeld/geluidskwaliteit veel beter is. Het altijd werkt. Het zo simpel is dat mijn neefje van 6 kan facetimen met oma van 70 en het volledig geïntegreerd is alle apple-systemen dus geen extra installatie nodig. En laat iedereen waarbij ik de behoefte heb nou uitsluitend Apple-computers of -telefoons bezitten. Daarom wil ik dus Facetime.

  Nee, klopt Skype is echt het meest moeilijke product ooit…..huh?

  Kom op, de kwaliteit is echt niet beter. Skype haalt het maximum uit je verbinding, werkt net zo goed, is net zo simpel en meer mensen hebben het.

  Verder leuk en aardig dat Facetime, maar het is verre van revolutionair.

 • Profielfoto
  Afroman

  Videobellen via skype werkt toch ook niet via 3G of wel?

 • Profielfoto
  MichMich

  @Maverick9898: Donut vroeg: “Waarom zou je Facetime willen”. Ik beschrijf mijn ervaring en benadruk ook nog eens een woordje ‘ik‘ omdat het om mijn ervaring gaat. Wat is dan het nut om het te gaan ontkennen?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Nu er wereldwijd vrijwel geen telecomaanbieders zijn die onbeperkt 3G-internet aanbieden voor de iPhone zal er uit die hoek ook weinig protest verwacht worden als dit in een toekomstige versie van iOS mogelijk wordt.

  Da’s niet echt waar, ’t is juist typisch Nederlands..

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Ik heb ook wel eens vernomen dat skype veel energie verbruikt, dus is het niet echt ideaal om dat continu aan te hebben staan. Waarbij je met facetime altijd bereikbaar bent mits je op een wifi netwerk bent ingelogd, of heb ik het mis?

 • Profielfoto
  GT1988

  Ik snap nog steeds het nut niet van videobellen…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Maverick9898: Donut vroeg: “Waarom zou je Facetime willen”. Ik beschrijf mijn ervaring en benadruk ook nog eens een woordje \’ik\’ omdat het om mijn ervaring gaat. Wat is dan het nut om het te gaan ontkennen?

  Als het alleen om jouw ervaring gaat en er is verder niks om over op te merken, waarom zeg je het dan? Als jouw ervaring verder geen algemene waarde heeft en alleen voor jou van toepassing is dan heeft het ook geen zin om te melden. Het heeft slechts betrekking op jou, dus dan heeft niemand er wat aan.

  @GT1988: als je familie in het buitenland hebt, is het wel erg handig;). Als ik dat niet zou hebben, zou ik het ook niet gebruiken:P.

 • Profielfoto
  bugboy

  @GT1988: Helemaal mee eens. De meeste vrienden van mij hebben een iPhone en ik heb op wat testjes na, slechts 1x Facetime gebruikt. Ik vind het niets toevoegen…

 • Profielfoto
  bassbug

  Ik snap nog steeds het nut niet van videobellen…

  Wat denk je van familieleden (oma’s & opa’s vooral) die hun in het buitenland wonende (klein)kinderen willen zien terwijl ze praten? Maakt een wereld van verschil van wat ze tot nu toe gewend waren.

 • Profielfoto
  Goes

  @ Dr. Maddox
  Zo ver was ik ook al, maar je moet ook nog vrienden zien te vinden… Je moet nog maar net weten met welk mailadres ze zich hebben geregistreerd. Ik vind het een erg omslachtige oplossing voor een probleem dat je niet hebt als je gewoon Skype gebruikt.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Zoals je vrienden ook hun telefoonnummer aan jou doorgeven, kunnen ze toch ook hun e-mailadres doorgeven?
  Aan 1 van de 2 heb je genoeg…..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  FaceTime 3G mogelijk en nodig!

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Toevallig net voordat ik dit artikel las bog facetime gebruikt. Vader zit met z’n iPad in Mallorca, en ik thuis op de bank.
  .
  Ik vind het makkelijker dan skype omdat hij alleen maar hoeft op te nemen. Niets installeren, geen skypeaccount aanmaken, gewoon opnemen en bellen.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  lijkt me leuk over 3g, echter moet Apple naar mijn mening eerst zijn belofte (van Steve Jobs) waarmaken, en dat is FaceTime open sourcen zoals Steve bij de introductie van de iPhone 4 aangaf:

  And we’re going to take it all the way. We’re going to the standards bodies, starting tomorrow, and we’re going to make FaceTime an open industry standard

  Maar helaas, het lijkt dat de overleden Steve wel eens tegen ons loog!

 • Profielfoto
  Renko

  FaceTime revolutionair noemen klinkt wel erg Apple fanboy achting. Ik zou echt niet weten waarom FaceTime bijzonder of revolutionair genoemd kan worden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Inderdaad. Ik ben 100% Applefan, maar je moet niet overdrijven over FaceTime dat al jaren eerder op Skype mogelijk was en zelfs nu nog veel meer mogelijkheden heeft. FaceTime is leuk, maar zeker niet revolutionair. Ik zat in 1995 al met mensen op een Japanse Universiteit te webcammen en praten. Te FaceTimen zogezegd. Met de eerste uitvinder van dat spul: !CU (spreek uit I See U), inderdaad, de visuele versie van (volgens mij) het eerste chatprogramma ICQ.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  Skype over 3G werkt prima in de regio Eindhoven, in regio Breda en omstreken helaas wat minder. Maar toch zeker benieuwd naar FaceTime over 3G!

 • Profielfoto
  bechris60

  Mensen jullie zeuren als echte Apple fan gebruik ik FaceTime wel 100 keer per dag ik weet niet meer hoe ik zinder zou moeten. Mensen. Je moet wel toegeven dat als je er echte Apple fan bent dat je dan wel minstens 1 keer hèbt hè facetimed.