De revolutie die VoiceOver heet

Door: Emiel Cornelisse - 17 reacties

Je bent de optie vast wel eens tegengekomen binnen het menu voor toegankelijkheid op je Mac of iOS-apparaat: VoiceOver. Voor velen zal deze functie niet meer zijn dan een leuke gimmick die bijvoorbeeld je e-mail voor kan lezen, maar misschien zorgt VoiceOver er wel voor dat Apple er een nieuwe groep gebruikers bij krijgt.

Toen de iPhone in 2007 werd geïntroduceerd leek het voor blinden en slechtzienden nog onmogelijk om ooit een smartphone te gebruiken. Nokia was nog heer en meester in de wereld van mobiele telefoons en had software die het mogelijk maakte om de belangrijkste zaken te laten uitspreken. Dat in combinatie met de fysieke knoppen op het toestel, maakte de mobiele telefoon goed toegankelijk.

Maar toen kwam de telefoon van Apple. “een telefoon zonder toetsen die je aan kunt raken, dat kan toch niet” zo was de gedachte. In het begin leek het ook die kant op te gaan.

Met de iPhone 3GS kwam VoiceOver. Deze optie zorgt ervoor  dat de gebruiker hoort wat er op het scherm gebeurt door er met een vinger overheen te bewegen. Een Nederlandse stem spreekt de onderdelen uit. Als het gewenste onderdeel, bijvoorbeeld mail is gevonden, kun je gewoon twee keer op het scherm tikken. Voor de duidelijkheid je hoeft dus niet het icoontje aan te raken, links bovenin is ook prima.

De “revolutie” zit hem in het feit dat de software standaard in het besturingssysteem is ingebouwd. De eerder genoemde Nokia software moest zelf worden aangeschaft of worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Voor een Windows-PC geldt dat je ook met de verzekeraar in gesprek moet over de vergoeding van een softwarepakket variërend in prijs tussen de € 500 en € 1.500.

Veel mensen met een visuele beperking zijn inmiddels zo enthousiast over VoiceOver op de telefoon, dat ze nadenken over de vraag of hun volgende computer geen Mac zou moeten zijn. Ook hierop is immers VoiceOver-functionaliteit ingebouwd. Apple geeft ze een duw in goede richting door Lion standaard te voorzien van een Nederlandse stem.

Tot slot nog even een filmpje om te laten zien hoe een blinde de iPhone gebruikt.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Apple Focus

  ik hoop dat ze het nog verder ontwikkelen

 • Profielfoto
  Kdingo

  Gebruik het wel eens voor de grap maar het werkt wel echt heel goed! Snap dat dit echt een revolutie voor blinden is. En nog (op het apparaat na) gratis ook.

 • Profielfoto
  superCD

  Ik vind het heerlijk! Gebruik het regelmatig, maar de zoomfunctie is ook erg prettig. Voiceover is echt een ideale uitvinding, Behalve op m’n iPad, waar de compacte stem niet uit wil. Op naar Apple dus!

 • Profielfoto
  wolkje18

  Heerlijk, echt een revolutie. Nu zou het nog fijn zijn als ontwikkelaars hun apps ook met voiceover zouden testen. Kijk maar eens naar smart office.

 • Profielfoto
  JeremyvanVliet

  Ik ben slechtziend (rechter oog is een prothese en het linker oog ziet nog 10%) en ik gebruik alleen maar Mac’s!
  Niet alleen omdat ik een Apple overtuiging heb maar ook omdat de zoom functie (cmd+scrol) veel beter werkkt dan in Windows.
  Voor Windows heb je b.v. het programma ZoomText maar dat is een ongelofelijk zware app die veel geheugen slurpt.
  Mijn iOS devices kan ik gelukkig zonder zoom gebruiken:)

 • Profielfoto
  Apple Rainbow

  Dit is HET voorbeeld van universal design. Niet alleen VoiceOver is een revolutie maar ook de andere accessibility features. VoiceOver is wel het beste uitgewerkt. Hopelijk zet deze trend door… en niet alleen bij Apple!

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Zeker met voice dictation op de iPad 3 gaat het de goede kant op. Maar nog lang niet ver genoeg. Een Nederlandse taal binnen siri zou ook helpen

 • Profielfoto
  greatpetie83

  Voor meer informatie zijn er NLse VoiceOver gemeenschappen voor blinden en slechtzienden, nl Ict4vip en de yahoogroup voiceover-apple@yahoogroups.com voor zowel mac os x als ios gebruikers die VoiceOver gebruiken. Op beide fora worden tips uitgewisseld en vragen gesteld.
  Voor mensen die twijfelen. Bartimeus (zit achter ict4vip) biedt ook iPhones en iPads te leen aan om het uit te proberen voordat men overgaat tot aanschaf.

  En loop voor de lol eens een Apple winkel in en zet VoiceOver aan. De meeste verkopers zullen verbaasd reageren, omdat zij de toegankelijkheidsfuncties niet kennen.

 • Profielfoto
  XBL

  Een tijd geleden las ik een artikel van een slechtziende die ook lyrisch was over de iPhone. SMS’jes sturen was opeens een hele normale bezigheid voor hem.

 • Profielfoto
  Willem-Jan

  Een best wel grote groep vinden het ook heerlijk dat het wordt voorgelezen.
  Dit zijn mensen die dyslectisch zijn. Grote lappen tekst kunnen eenvoudig worden voorgelezen. Jammer dat Dragon Dictation nog niet geschikt is voor het Nederlands.
  Met dit programma kan je tekst gewoon inspreken…

 • Profielfoto
  Admim85

  Mijn vriend en ik zijn allebei slechtziend. Ik zie 20% met beide ogen en m’n vriend 6% met een oog en we werken allebei met de iPad. Hij maakt vooral gebruik van de zoom functie en voice over voor grote stukken tekst. Ikzelf grbruik de zoom als tekst echt te klein wordt en voice over is wel erg fijn als ik een lang artikel wil lezen.

  Inmiddels heb ik ook een iPhone genomen omdat ik nu kan lezen en schrijven met iOS. Dit in tegenstelling tot de telefoon die ik daarvoor had (HTC Touch pro 2).
  Ik zou zeggen Apple keep up the good work!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Dit is waarom Apple zich onderscheid van de rest. Hieraan zie je dat ze ver vooruit lopen op de concurrentie! En zich werkelijk bekommeren om hun gebruikers!

 • Profielfoto
  plonserd

  Goeie zet van Apple, een volledig uitgewerkte Siri zou heel de VoiceOver-functie nog een pak beter én aangenamer kunnen maken.

  Zijn er bij de blinden/slechtzienden onder jullie mensen die Siri gebruiken om berichten te sturen of hun agenda bij te houden? Ik kan me voorstellen dat dat een pak handiger is, ook al is het nog niet in het Nederlands beschikbaar..

  Even in het Engels een berichtje sturen naar vrienden zal toch wel een pak vlotter zijn dan dat dubbeltappen neem ik aan?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik heb het nog nooit gebruikt, maar ga het toch ’s proberen! Geweldig dat het zoveel toepassingsgemak geeft, vooral voor mensen die het keihard nodig hebben. Een bekende Nederlandse “veranderingsgoeroe” zei een jaar geleden over Steve Jobs van Apple: “He is empowering people to change the world” en dat strekt zich steeds verder uit.
  Mijn oude tante van bijna 94, die vorig jaar overleed, was toen al 10 jaar blind, had op haar 90-ste eerst typen geleerd en toen wilde ze absoluut op een computer leren werken, om met mij en andere neven te kunnen emailen. Het blindeninstituut wilde dat niet betalen, ze vonden haar te oud maar mijn tante was niet tegen te houden! Ze belde een computerman, liet die een (Windows) computer kopen en een (duur) computerprogramma kopen, waarmee elke toets die ingedrukt wordt en elk woord of zin kon worden voorgelezen. Ze heeft er heel veel plezier van gehad. Het haalde haar uit een isolement. Goed om te weten dat dit via Apple veel makkelijker is. Ik weet niet of Voice Over dezelfde functies heeft.
  Mijn tante las ook (internet) kranten met het programma en na een tijdje kocht ze een scanner om haar papieren post te scannen en door het programma voor te laten lezen. Geweldig gewoon. Ze heeft er het blindenblad mee gehaald als “de oudste blinde” die zo actief met de computer bezig was! Ik mis haar echt, het was een geweldige vrouw. Wat ze wilde, dat deed ze en ze zocht altijd op alle manieren contact met mensen.
  Heel belangrijk dat Apple software meelevert met zoveel mogelijkheden om iedereen toegang te geven tot de functionaliteit van computer en internet.

 • Profielfoto
  tim85

  Ik werk zelf bij een firma die hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden verdeelt, en ook hier merken wij een verschuiving richting iOS en OSX.
  Toegankelijkheid is een steeds belangrijker gegeven, en sommige fabrikanten spelen daar handig op in.
  Waar Apple mee bezig is, overtreft echter elke verwachting van gebruikers uit deze doelgroep.
  Nooit eerder kwam er een pc op de markt die out-of-the-box toegankelijk was voor blinde en slechtziende gebruikers, laat staan een smartphone.
  Voor de prijs die je tegenwoordig betaald voor een telefoon met spraakaanpassing, kan je al makkelijk een iPhone kopen.
  Idem dito voor de mac’s.

  Wat weinigen weten, is dat Apple er wel één of andere subsidie voor in de wacht sleept (in de US tenminste), omdat hun product fabriek-af toegankelijk is gemaakt. :sarcastic:

  Maar desalniettemin, ronduit impressive!:thumbsup:

 • Profielfoto
  iDaniellee

  VoiceOver en tekstvergoting is ook precies de reden waarom ik een iPhone en iPad heb aangeschaft ben zelf zeer slechtziend met 8% restvisie, zonder deze hulpmiddelen van apple zou mijn wereldje een stuk kleiner zijn geweest.

 • Profielfoto
  Globeview

  Ik vind het zeer handig, zeker als je in Zuid Limburg woont en je zit veel op de Moutainbike. Op een gewone fiets kun je redelijk je iphone bedienen maar bij ons is het bergje op en bergje af en dan is de Vioce over verdomg handig of niet?