Emiel Cornelisse
Emiel Cornelisse Nieuws 13 mei 2012

De revolutie die VoiceOver heet

Je bent de optie vast wel eens tegengekomen binnen het menu voor toegankelijkheid op je Mac of iOS-apparaat: VoiceOver. Voor velen zal deze functie niet meer zijn dan een leuke gimmick die bijvoorbeeld je e-mail voor kan lezen, maar misschien zorgt VoiceOver er wel voor dat Apple er een nieuwe groep gebruikers bij krijgt.

Toen de iPhone in 2007 werd geïntroduceerd leek het voor blinden en slechtzienden nog onmogelijk om ooit een smartphone te gebruiken. Nokia was nog heer en meester in de wereld van mobiele telefoons en had software die het mogelijk maakte om de belangrijkste zaken te laten uitspreken. Dat in combinatie met de fysieke knoppen op het toestel, maakte de mobiele telefoon goed toegankelijk.

Maar toen kwam de telefoon van Apple. “een telefoon zonder toetsen die je aan kunt raken, dat kan toch niet” zo was de gedachte. In het begin leek het ook die kant op te gaan.

Met de iPhone 3GS kwam VoiceOver. Deze optie zorgt ervoor  dat de gebruiker hoort wat er op het scherm gebeurt door er met een vinger overheen te bewegen. Een Nederlandse stem spreekt de onderdelen uit. Als het gewenste onderdeel, bijvoorbeeld mail is gevonden, kun je gewoon twee keer op het scherm tikken. Voor de duidelijkheid je hoeft dus niet het icoontje aan te raken, links bovenin is ook prima.

De “revolutie” zit hem in het feit dat de software standaard in het besturingssysteem is ingebouwd. De eerder genoemde Nokia software moest zelf worden aangeschaft of worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Voor een Windows-PC geldt dat je ook met de verzekeraar in gesprek moet over de vergoeding van een softwarepakket variërend in prijs tussen de € 500 en € 1.500.

Veel mensen met een visuele beperking zijn inmiddels zo enthousiast over VoiceOver op de telefoon, dat ze nadenken over de vraag of hun volgende computer geen Mac zou moeten zijn. Ook hierop is immers VoiceOver-functionaliteit ingebouwd. Apple geeft ze een duw in goede richting door Lion standaard te voorzien van een Nederlandse stem.

Tot slot nog even een filmpje om te laten zien hoe een blinde de iPhone gebruikt.

Reageer op artikel:
De revolutie die VoiceOver heet
Sluiten