‘De Mac Pro blijft’

Door: Nando Kasteleijn - 29 reacties

Het aantal Mac Pro-gebruikers is al jaren niet te vergelijken met de aantallen van de MacBook Pro of bijvoorbeeld de iPad. Dit select groepje is vaak al jaren Apple-gebruiker en heeft de meest krachtige Mac in huis voor bijvoorbeeld zware video bewerking of gecompliceerd rekenwerk mee te uit te voeren.

De nieuwste Mac Pro stamt uit 2010 en heeft daarmee als enige Mac al twee jaar geen update gehad. Veel Mac-professionals vragen zich dan ook af: gaat Apple’s krachtpatser in de ban? Dat lijkt mee te vallen. AppleInsider meldt dat volgens de doorgaans goed ingelichtte Jim Dalrymple is daar geen sprake van is.

Dalymple deed de uitspraak tijdens zijn ‘Amplified’ podcast met Dan Benjamin. Tijdens het gesprek vroeg Benjamin aan Dalrymple of de kans bestaat dat Apple van de Mac Pro af wil. Zoals wel vaker het geval reageerde hij heel kort, maar krachtig: “No”. Benjamin vroeg of hij hier zeker van was. Dalrymple begon te lachen, vervolgens trok Benjamin de conclusie dat de sterkse Mac nog kans maakt om te blijven.

Moeten we veel waarde hechten aan dit woord van twee letters? Ja en nee. Ja omdat Dalymple bekend staat als iemand die al jaren meeloopt in de Apple-scene en het bedrijf, inclusief de top, goed kent. Dat betekent dat hij de contacten heeft om dit soort dingen te weten. Nee, omdat het nooit zeker is. Wie weet wilde Apple helemaal geen commentaar geven en is het enkel de analyse van Dalrymple zelf.

In ieder geval lijkt de hoop nog niet vervlogen. Daar zullen de initiatiefnemers van de Facebookpagina ‘We Want a New Mac Pro’ blij mee zijn. De pagina met inmiddels meer dan 15.000 likes, heeft één doel: duidelijkheid krijgen over Apple’s Mac Pro-beleid. De vraag van de initiatiefnemers luidt als volgt:

Can you please let me and the other people on in this group know what is going on with the MacPro? Its been neglected for far too long. We realize all the success of the iPad and iPhone and we’re really happy with our new toys. But unfortunately many of us need to make decisions on hardware for professional uses that allow us to make a living.

Wie weet geeft Apple meer duidelijkheid tijdens de WWDC. Toch lijkt het logischer dat een update stilletjes uitkomt in de komende maanden, als die er komt natuurlijk.

 

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Soulshaker

  De imac is intussen ook al meer dan 1 jaar niet meer geupdate.
  Eigenlijk staat de hele apple line up in het rood

  Alles voor de ivy bridge die nu pas uitkomt

 • Profielfoto
  hanspoot

  er komt 1 (i)Mac die Pro en iMac in één is. 1 case in different flavors, van gematigd tot supersnel (16 cores). Wrschnlk blok alu met keuze uit meer monitoren daar bovenop. Jon Ive zei al dat waar hij het meest door herinnerd zou worden dat waar hij nu mee bezig is.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Goed nieuws, toe aan een upgrade van MacPro 3,1!

 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Een super apparaat de MacPro maar wel deur.

 • Profielfoto
  hifi

  ja een deur heeft ie ook

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Op zich is het ook niet zo heel gek dat de Mac Pro niet zo vaak geüpgraded wordt. Want als je nu de beste specificaties kiest, of anders gezegd, de duurste Mac Pro bestelt… Dan heb je:
  .
  Twee 2,93-GHz 6-core Intel Xeon “Westmere” (12 cores)
  64 GB (8 x 8 GB)
  Mac Pro RAID Card
  512-GB solid-state harde schijf
  512-GB solid-state harde schijf
  512-GB solid-state harde schijf
  512-GB solid-state harde schijf
  Twee 18x SuperDrives
  Quad-channel 4Gb Fibre Channel PCI Express card
  .
  Mogelijkheid om twee ATI Radeon HD 5770-kaarten te installeren
  Ondersteuning voor maximaal zes beeldschermen
  Ondersteuning voor een digitale resolutie tot 2560 x 1600 pixels
  Ondersteuning voor een analoge resolutie tot 2048 x 1536 pixels

  Op zich heb je met deze specificaties ook niet zoveel updates nodig, of ligt dat aan mij?

 • Profielfoto
  ozzie X

  @MacKevin. De Xeon processor die er nu inzit en degene die Intel net gebakken heeft zijn een wereld van verschil. Dat alleen al maakt een upgrade zeer gewenst. Je gaat nu echt niet meer investeren in een oude bak terwijl er een supersnelle vervanger om de hoek klaarligt. Voor een “gewone” gebruiker zal het allemaal niet zoveel uitmaken en is snel gewoon snel, maar voor het zware werk is snel nooit snel genoeg.

  En een Thunderbolt aansluiting is ook een welkome aanvulling natuurlijk.De CinemaDisplay die Apple nu aanbiedt kan niet eens op de huidige MacPro aangesloten worden.

 • Profielfoto
  Craimasjien

  @mackevin11 op zich zijn die specs nog steeds fantastisch. Echter snap ik dat iemand liever een meer up to date apparaat heeft met de tegenwoordige hardware. Ik betaal liever tweeduizend euro minder voor gelijkwaardige midden motor hardware van nu, dan de prijs die ze vragen voor de hardware die je noemt.

 • Profielfoto
  ro_me

  Op zich is het ook niet zo heel gek dat de Mac Pro niet zo vaak geüpgraded wordt. Want als je nu de beste specificaties kiest, of anders gezegd, de duurste Mac Pro bestelt… ….Op zich heb je met deze specificaties ook niet zoveel updates nodig, of ligt dat aan mij?

  Ja, dat ligt aan jouw!

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Oke, sorry dan:)
  Ja nou, ik bemoei me opzich niet met de mac’s op die klasse… En heb zelf ook ‘maar’ gewoon een MacBook Pro 13″ 2.3GHz Intel i5 met 8GB RAM en 1TB… Dat vind ik snel genoeg, en ik doe ik ook niet zoveel zwaar werk…
  Maar ik dacht dat zelfs voor het zware video-editten en photoshop het gewoon snel ‘genoeg’ was;)
  Excuses xD
  .
  Kleine opmerking ‘Ja, dat ligt aan jou!’ (is zonder w;))

 • Profielfoto
  polansky

  Doe mij maar een mini-tower Pro.
  .
  Als ik maar minimaal 2 schijven er in kan steken en zelf de videokaart kan veranderen ben ik al een heel eind tevreden.

 • Profielfoto
  ocramarco

  @Polensky, inderdaad ik wil ook graag een toren met eigen hd’s en meerdere + eigen schermen. Kracht heb ik opzich wel genoeg in de duurdere iMac’s. Altijd voer verbaasd dat de Cube is geflopt.
  Niet alleen de update duurt heel lang maar de prijs gaat ook niet omlaag terwijl het nu helemaal niet meer waard is om dat geld uit te geven.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Op zich moet het volgens mij mogelijk zijn om alle kracht van een Mac Pro ook in een iMac te proppen – na een forse update. Maar echt professionele gebruikers kennende (in audio, video, TV en design bedrijven) hebben die liever een flink apparaat, waar ze heel makkelijk in kunnen inpluggen en uitpluggen, nieuwe features of updates aan kunnen toevoegen.
  Dan is de pro in zijn huidige gedaante – met een interne update – waarschijnlijk de beste optie,

  Toch ken ik al bijv grafisch ontwerpers die van de Mac Pro al een tijdje overgeschakeld zijn naar een “gewone” iMac met de zwaarste opties en grootste HD en daar prima mee uit de voeten kunnen. Ook video editors doen dat.
  Veel video-editors die op locatie werken monteren video/TV reportages ook op Mac Book Pro. Ook reporters van bijvoorbeeld journaal of actualiteitenprogramma’s die op locatie snel iets moeten monteren.

 • Profielfoto
  spacefreek

  De standaard Mac Pro is nu qua hardware te vergelijken met m’n high end 27″ iMac, zal me niks verbazen als die zelfs net ietwat sneller is.
  Gezien de leeftijd van de Mac Pro nog een prima prestatie, maar een iMac en Mac Pro die even snel zijn, is duidelijk een slechte zaak, zeker gezien de prijs, $2500 tegenover $2000,-. En voor de $2000,- heb je dan zelfs nog een 27″ scherm @ 2560×1440, tijd voor een update Apple!

 • Profielfoto
  App-ie

  ‘Tuurlijk blijft de ‘Mac Pro’ bestaan. Of ‘ie ook ‘Mac Pro’ blijft heten zal de toekomst uitwijzen.

 • Profielfoto
  Dannyvandenbos

  Apple gaat meer de commerciële kant op dan de kant waar ze goed in zijn dat is jammer.

 • Profielfoto
  JTD

  Apple gaat meer de commerciële kant op dan de kant waar ze goed in zijn dat is jammer.

  Ze zijn juist goed in de commerciële kant. Anders zou Apple allang verdwenen zijn.
  Apple gaat ook juist de consumenten kant op, zo sinds 2000, anders was Apple allang verdwenen.

  @hanspoot,
  De kracht van een Mac pro is o.a. dat de behuizing zo enorm is, waardoor de gebruiker er zijn eigen specs aan kan veranderen. Met een simpele beweging maak je de kast open voor een nieuwe videokaart, extra geheugen, meer ram etc. Maak maar eens een pro open, dan zie je een hoop lucht. Meer als in een iMac. Probeer die trouwens maar eens open te maken om geheugen bij te prikken…

 • Profielfoto
  janbergstra

  Gelukkig, ik wil mijn Mac Pro over een jaartje zeker vervangen door een sneller en energie-zuiniger exemplaar

 • Profielfoto
  MacSjon

  De nieuwste iMac met Thunderbolt heeft toch de mogelijkheid om via deze aansluiting een externe videokaart te draaien? Volgens mij (ik ben geen profesional) heb je dan 1 van de problemen van de iMac tov de MacPro opgeslost. En met deze snelle verbinding kun je ook externe schijven aansluiten die dus sneller zijn dan de interne die via sata aangesloten zitten. Probleem 2 ook opgelost.

  Het enige probleem dat nog opgelost moet worden is de processor(s) die in de iMac beperkt zijn tov de MacPro, dus als Apple dit oplost bij de volgende upgrade/update dan denk ik dat veel meer mensen uit de voeten kunnen met de iMac.

 • Profielfoto
  SanderApple

  @MacKevin En wat voor een prijskaartje zit daaraan? eentje met 5 cijfers voor de komma?

 • Profielfoto
  Tykoen

  App-ie op 31 mei 2012
  ‘Tuurlijk blijft de ‘Mac Pro’ bestaan. Of ‘ie ook ‘Mac Pro’ blijft heten zal de toekomst uitwijzen.

  App-ie heeft helemaal gelijk!

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Wat het ook gaat worden, op 11 juni weten we het. Tot die tijd werk ik gewoon door op mijn Mac Pro 1,1 die dankzij allerlei upgrades na ZES JAAR trouwe dienst nog steeds goed werkt.

 • Profielfoto
  murdock1

  komt er dit jaat een nieuwe macbook pro? Ik ben namelijk van plan me nog dit jaar een macbook pro te kopen.deze zouden een pak beter zijn dan een windows pc? Maar gaat een macbook pro ook langer mee dan een gewone laptop?

 • Profielfoto
  KR1275

  De kracht van een Mac pro is o.a. dat de behuizing zo enorm is, waardoor de gebruiker er zijn eigen specs aan kan veranderen. Met een simpele beweging maak je de kast open voor een nieuwe videokaart, extra geheugen, meer ram etc. Maak maar eens een pro open, dan zie je een hoop lucht. Meer als in een iMac. Probeer die trouwens maar eens open te maken om geheugen bij te prikken…

  Het geheugen van een iMac is zeer snel bij te plaatsen of te verwisselen, misschien nog wel sneller dan in een Pro… En dat is geen klus die je elke dag moet klaren, dus wat maakt het uit of het 15 minuten of 30 minuten kost?
  De specificaties van de iMac zijn voor de meesten ruimschoots toereikend. Zo ook voor mij, MAAR ik wil mijn eigen twee schermen aansluiten en tenminste 2 HD’s in de pc kwijt. Jammer dat Apple die markt niet meer bedient (zoals met de PPC8000-serie). Door de kostbare constructie is de Pro onevenredig duur. Een vergelijkbare pc met dezelfde specs is misschien minder gemakkelijk aan te passen (en gebouwd van lelijk plastic), maar kost nog geen 1/3 van wat een Pro kost. Mooi hoor, die behuizing, maar wat heb ik aan die lompe bak hier (hangt onder mijn bureau). De Pro is in deze tijd minder noodzakelijk. Eén model voor de muziek- en filmindustrie zou volstaan. Voor de flexgebruikers zou een kruising tussen een Pro en Mini (een iMac zonder scherm en gemiddelde flexibilieit dus) een uitstekend aanbod zijn. Jammer dat Apple dat niet wil.

 • Profielfoto
  KR1275

  Wat het ook gaat worden, op 11 juni weten we het. Tot die tijd werk ik gewoon door op mijn Mac Pro 1,1 die dankzij allerlei upgrades na ZES JAAR trouwe dienst nog steeds goed werkt.

  Zo ook hier. Alleen de videokaart heeft het eens begeven. Voor de rest werkt hij uitstekend. Sinds de apps en OS op een SSD staan, is het weer als een Ferrari onder de macs. Heerlijk…

 • Profielfoto
  App-ie

  “Mac Pro” zou je moeten lezen als “krachtig werkstation”. In die hoedanigheid zal de Mac Pro absoluut blijven én blijven evolueren. Mooi toch…

 • Profielfoto
  nomac

  Hopelijk weten we op 11 juni inderdaad meer. Dat zou een hele boel mensen geruststellen, die nu aan het uitkijken zijn naar een Mac Pro (of whatever heet ding mag gaan heten). Twee jaar zonder update is een eeuwigheid in computertijd gerekend.

 • Profielfoto
  JTD

  De kracht van een Mac pro is o.a. dat de behuizing zo enorm is, waardoor de gebruiker er zijn eigen specs aan kan veranderen. Met een simpele beweging maak je de kast open voor een nieuwe videokaart, extra geheugen, meer ram etc. Maak maar eens een pro open, dan zie je een hoop lucht. Meer als in een iMac. Probeer die trouwens maar eens open te maken om geheugen bij te prikken…

  Het geheugen van een iMac is zeer snel bij te plaatsen of te verwisselen, misschien nog wel sneller dan in een Pro… .

  Okay, nooit geprobeerd, maar kan je er ook simpel een betere videokaartin zetten, of een glasvezelkaart etc?

 • Profielfoto
  computerliefhebber

  Die mac moet gekken zelfs een facebook pagina aangemaakt met dat ze een nieuwe willen? Zulke klanten wilt elke product eigenaar wel, lekker snel veel geld verdienen!