Dag 1 miljard, hallo Facebook Camera

Door: Nando Kasteleijn - 12 reacties

Je zou hem maar als baas hebben. Mark Zuckerberg kocht onlangs voor het luttele bedrag van één miljard dollar een simpel iOS-foto-appje genaamd Instagram, volgens deskundigen omdat Facebook vreesde voor concurrentie rondom hun eigen foto’s. Blijkt er ondertussen een team te hebben gewerkt een eigen Instagram-variant.

Vandaag is Facebook Camera beschikbaar gekomen. Met deze iOS-app kun je foto’s maken, bewerken met filters en direct publiceren op Facebook. De vraag is alleen: wat moet Facebook dan nog met Instagram?

Waarom heeft Facebook een Camera-app gemaakt? Wellicht hoopt men dat Facebook Camera zo vanzelfsprekend wordt gezien dat mensen Instagram minder gaan gebruiken en dat daardoor Instagram vanzelf al zijn gebruikers kwijtraakt. Vervolgens kan Facebook de twee apps samenvoegen.

Facebook heeft ter gelegenheid van de lancering ook een fantastisch promofilmpje gemaakt. Naast de vele clichébeelden en lachende Amerikaanse gezichten wordt duidelijk dat de app in heel veel opzichten lijkt op Instagram.

Wat niet terugkomt in het filmpje, maar wel in de app zit, is de optie om filters toe te passen op foto’s. Dát is de reden waarom Instagram zo enorm populair is geworden en wat Facebook dus heeft overgenomen.

Facebook Camer-app (via The Next Web)

Moet dit de Instagram killer worden? Facebook lijkt er veel voor over te hebben om de populairste foto-app te laten stoppen met groeien. Mocht dit zo uitkomen, dan zal het enkel een kwestie van tijd zijn voordat wordt aangekondigd dat Kevin Systrom het Facebook Camera team gaat versterken.

Momenteel is de app nog niet beschikbaar in de Nederlandse App Store.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  “Mobiele-apps” waarom een streepje ertussen? Een spatie voldoet naar mijn idee.[/azijnzeikmodus]

  Facebook mag doen wat die wil, zolang ik er maar niet op sta, haha.

 • Profielfoto
  rdesign

  App ziet er mooi uit! Alleen dat icoontje is dan wel weer vreselijk.

  Volgens deskundigen omdat Facebook vreesde voor concurrentie rondom hun eigen foto’s.

  Wat bedoel je precies?

 • Profielfoto
  His_Dudeness

  Ik las hier gisteren al over op 9to5mac, maar ik kan de app nog steeds niet vinden in de App Store, US only for now?

 • Profielfoto
  splatman

  sorry hoor, maar ik vind dit wel een slecht artikel. Ten eerste heeft Zuckerberg hier vrij weinig mee te maken aangezien hij het product alleen hoeft goed te keuren of niet. Ten tweede gaat Facebook echt niet zomaar Instagram uit de app store flikkeren omdat het voor Facebook niet meer uitmaakt of de gebruikers nu Facebook Camera of Instagram gebruikt. Ook zeg je dat alleen het instagram logo bovenin is weg gehaald, dit is dus totaal niet zo. De App werkt namelijk heel anders als instagram. Vind het daarnaast ook jammer dat er niet wordt vermeld dat de nederlanders van Sofa deze app hebben gemaakt, samen met Mike Matas. en Mike Matas heeft onder andere aan iOS gewerkt.

  just my 2 cents

 • Profielfoto
  BenitoMilan

  Ik blijf bij Instagram, puur door de matige effecten.

 • Profielfoto
  error

  Even met de Facebook Camera zitten spelen. Foto’s die je met deze applicatie maakt worden (natuurlijk) niet automatisch op Facebook gezet… maar de enige optie om ze te delen binnen de app is een post op Facebook. Dat is direct het grote verschil met Instagram: daar deel je ze in eerste instantie binnen de Instagram-community met een mogelijkheid naar Facebook, Twitter, Flickr etc.

  De Facebook Camera zet gemaakte foto’s direct in de Camera Roll van je iPhone, van daaruit zijn ze natuurlijk wel te twitteren of te mailen. Eventuele crop en filter bewerkingen die je loslaat op je foto’s binnen de Facebook Camera worden niet bewaard in de Camera Roll, daar staat alleen de originele foto. Facebook ziet waarschijnlijk graag dat gebruikers de Apple ‘Camera’ app gaan vervangen met hun versie – vandaar ook dat deze Facebook app gewoon ‘Camera’ heet op je iPhone.

  Ik denk dat Facebook Camera en Instagram op termijn wel gaan versmelten en dat het Instagram-netwerk t.z.t. gaat verdwijnen.

 • Profielfoto
  koen

  Knap werk van de jongens van Sofa :thumbsup:

  “Zowieso loves it out here”:smile:

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik wacht eerlijk gezegd enkel op Facebook Messenger voor Mac…
  Ik bewerk als upload foto’s via iPhoto. Méér moet dat niet zijn.
  Want als ik de foto’s kan volgen van vrienden met deze App, waarom moet je straks dan nog de site zelf bezoeken?:)

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  En het dan maar raar vinden dat Facebook keihard sneuvelt op de beurs? Alle aandeelhouders spreken moord en brand, terwijl meneer Zuckerberg een camera-app koopt voor 1 miljard.

  Dan kun je net zo goed zelf je geld gaan verbranden als belegger.

 • Profielfoto
  plonserd

  Even de app gedownload en weer terug verwijderd.. Foto’s die je maakt met Facebook Camera blijven in de app staan, en kan je niet meer verwijderen (ik heb toch niet direct gevonden hoe dat moet..), en daarbovenop staan ze dan ook nog eens in de camera roll. Ik heb m’n 16 GB op m’n iPhone wel voor andere dingen nodig:D

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Lijkt er idd nu op dat ze met de aankoop van Instagram een concurrent hebben weggekocht en nu toch op eigen manier de camerafunctie invullen. Ze zijn vooral bang geweest voor de concurrentie van de community van Instagram denk ik. Ik snap niet waarom, want het is niet te vergelijken. Ach FB is leuk en functioneel, als je tenminste oppast voor je privacy en niet allemaal bedrijven en organisaties of merken gaat zitten “liken”, maar er komt een tijd dat er weer een nieuwe trend komt en dan kan FB de winst weer op z’n buik schrijven.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Volgens mijn bronnen gebeurt het volgende,
  Instagram wordt straks begin juni stilletjes voor een bescheiden bedragje naar Apple doorgeschoven… en dan… BAM iOS 6 camera app met alles er in van Instagram, de social media kant van Instagram volledig geïntegreerd met iCoud, een nieuwe (publieke) gallery op iCloud.com waar iedereen zijn eigen foto’s kan sharen (en bewerken) zoals eerder met MobileMe mogelijk was maar dan veel beter en direct geïntegreerd met diensten zoals Tumblr, Posterous, Facebook, Twitter etc en BAM dat is het nieuwe in iOS 6 en OS X 10.8!

  can’t wait:lol: